Lekker saaie muziek vol met fascinerende momenten. Aanvankelijk heb ik dit album vaak als begeleidingsmuziek voor bij het studeren opgelegd. Een slecht idee; in de tweede helft van dit werk zit ik dan onrustig mee te stuiteren op het hoogtepunt van Kicked It in the Sun (en wat een nummer is dat zeg!). Mijn favoriet.
Perfect from Now On is een album dat een nogal vreemd, enigszins paradoxaal gevoel in mij naar boven brengt. Ik zal het proberen te omschrijven:
Aanvankelijk waren er vragen die me bij het beluisteren altijd tebinnenschoten; hoe kan het eigenlijk in hemelsnaam dat dit album niet in de vergetelheid is geraakt, of over het hoofd is gezien door het publiek? Waarom heb ik dit zelf na drie keer niet weer weggelegd? Waarom is deze muziek bijzonder? Langzaamaan werden dit overbodige vragen, want hoe meer ik me afvroeg waarom Martsch's teksten toch zo aanstekelijk zijn om mee te zingen (
Every thousanddd yeeeaaarrsss.....) en waarom de soms sobere muziek (ondanks de experimentele songstructuren) een bepaalde schijn van eenvoud lijkt te hebben, hoe meer ik geïntrigeerd raakte door de muziek zelf.
Je verwacht dat je de deze plaat ooit één keer in de goede context zal moeten horen om goed de vinger te kunnen leggen op de bijzonderheid van
Perfect from Now On, maar voor je doorhebt dat je die context nooit zult vinden heb je toch al heel wat luisterbeurten ergens goed van hebt kunnen genieten. Laat ik het houden op een groeialbum die je nooit zult zien groeien.
De eenvoud van de muziek heeft mij op deze manier dus min of meer al verleid voordat ik het doorhad. Maar niet met de eenvoud van de eenvoudige popsingle of een ordinair truukje. Deze kerels spelen en bouwen juist met suspense alsof het Lego is, en zeker niet onbelangrijk, bespelen hun instrumenten altijd in dienst van de muziek. Twee zaken die erg bepalend zijn voor de finesse van het eindproduct. Niet iedere seconde is even spannend, maar je bent altijd op weg naar een volgend hoogtepunt.
Ik ben erg lang in dubio geweest wat ik van dit album vond. Ook al voelt het alsof er kwartje is dat nooit lijkt te willen vallen, voorlopig ontdek ik elke luisterbeurt nog weer nieuwe dingen. In deze voortdurende intrige schuilt denk ik de uiteindelijke kracht van dit album. Iedere keer dat ik dit opzet, is de muziek weer
Perfect from Now On.