Steven Wilson - The Harmony Codex (2023)

Label: Virgin

1. Inclination (7:16)
  2. What Life Brings (3:39)
  3. Economies of Scale (4:18)
  4. Impossible Tightrope (10:44)
  5. Rock Bottom (4:24)

met Ninet Tayeb

6. Beautiful Scarecrow (5:21)
  7. The Harmony Codex (9:50)
  8. Time Is Running Out (3:58)
  9. Actual Brutal Facts (5:06)
  10. Staircase (9:26)
  11. Codex Theme #7 * (0:49)
  12. Economies of Scale [Manic Street Preachers Remix] * (4:05)

met Manic Street Preachers

13. Codex Theme #9 * (0:33)
  14. Inclination [Faultline Remix] * (7:30)

met Faultline

15. Impossible Tightrope [Alternate Version] * (10:11)
  16. Codex Theme #6 * (1:07)
  17. Beautiful Scarecrow [Meat Beat Manifesto Excursion 1] * (6:05)
  18. Codex Theme #8 * (1:03)
  19. Time Is Running Out [Mikael Åkerfeldt Version] * (3:47)

met Mikael Åkerfeldt

20. Staircase [Interpol Remix] * (6:47)

met Interpol

21. Codex Theme #3 * (1:03)
  22. What Life Brings [Aug 22 Mix by Roland Orzabal] * (4:16)

met Roland Orzabal

23. The Harmony Codex [Long Take] * (17:02)
  24. Staircase [Radiophonic Workshop Remix] * (12:36)
Eerste single geluisterd. Ik moet zeggen dat ik nog niet overtuigd ben. Maar ik geef het graag nog een kans in de context van het gehele album, dan kan het weer volledig anders zijn.

Overigens, voor de liefhebbers is er dit jaar een initiatief om SW/PT in de top 2000 te stemmen. Zie deze link voor meer info en om mee te doen

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Thom1990 schreef:
Ik heb geen facebook, maar ik ben wel benieuwd welk nummer dan genomineerd wordt. Commercieel gezien zou ik Lazarus zeggen, maar persoonlijk zou ik voor Anesthetize gaan.

Ook ik heb de single geluisterd en ben nog niet helemaal overtuigd. Natuurlijk klinkt het weer als een klok, maar het voelt heel erg als een losse flodder die inderdaad in de context van een groter geheel moet worden gezien. Gewoon maar wachten op de hele plaat dus.

Maartenn schreef:

Er is een stemming geweest, waarbij Arriving Somewhere But Not Here duidelijk eerste werd, met Anesthetize als goede tweede. Uiteindelijk komt er een top 5 voor degenen die op meer dan 1 nummer willen stemmen, maar de bedoeling is dat iedereen die meedoet in ieder geval op Arriving Somewhere But Not Here stemt. Overigens kwam dit nummer de afgelopen jaren wel vaker voor op veel lijstjes, maar omdat het in de vrije keuze moet spellen veel mensen het nummer op een andere manier. Dat hopen we nu beter te doen met dit initiatief.

avatar van vanwijk
Thom1990 schreef:

De vraag is, moet je dit willen. Persoonlijk vind ik van niet maar ieder zijn ding.

avatar van Barney Rubble
Ik zou het zelf wel tof vinden, maar ik vrees dat de gemiddelde Radio 2 luisteraar het te lang, te saai of te raar zal vinden. Dat was i.i.g. de reactie toen KC's Starless in de top 2000 stond.

avatar van musician
Thom1990 schreef:

Routine of vooral Drive home zouden geweldige Wilson troeven zijn. Grandioze filmpjes er bij.

avatar van Barney Rubble
musician schreef:

Routine of vooral Drive home zouden geweldige Wilson troeven zijn..

Pariah met Ninet Tayeb zou het wellicht ook goed doen, vermoed ik zo.

De eerste single is inderdaad even wennen, ben echter wel overtuigd dat het in surround als een klok gaat klinken... Volgende week gelijk de tweede release 'Impossible tightrope'. De teaser klinkt alvast veelbelovend! Heb de 3 disc versie alvast maar besteld... Op de tweede disc staan samenwerkingen met Tears for Fears, Interpol, Manic Streetpreachers.... Kijk zeer uit naar de release.

avatar van Aproxis
Barney Rubble schreef:

Starless is ook wel een saai nummer als je niet van kc houdt. ASBNH heeft wel wat meer tempo. En de lichte metalinvloeden doen het wrs ook nog wel goed.

vanwijk schreef:

Ieder zijn mening natuurlijk. Ik zou het zelf erg leuk vinden. Ondanks dat het niet veel zegt of een nummer er wel of niet in staat, het is stiekem toch leuk als een favoriet het haalt.

Barney Rubble schreef:

Ach ja, dat hoor je bij Echoes ook altijd, toch lijkt het erop dat deze elk jaar weer een klein stukje omhoog kruipt. En vergeleken met dit nummer zou ik ASBNH of zelfs Anesthetize toegankelijker vinden.

musician schreef:

Er is naast een voorkeurslijstje voor PT ook gestemd op een aantal SW nummers. Ik geloof dat inderdaad deze twee hoog in de voorkeurslijst kwamen in de groep, samen met The Raven That Refused To Sing.

avatar van Robertoooooh
Zojuist op joep tjoep: anderhalve minuut van ‘Impossible Tightrope’. Check it! (Of niet, natuurlijk…)

Impossible Tightrope-trailer
Nou die anderhalve minuut klinkt al een stuk boeiender en interessanter dan Economies of Scale.

avatar van ZAP!
Laat Wilson maar schuiven. Zonder mij, dat dan weer wel.

avatar van legian
Daar is die dan, beduidend beter dan Economies of Scale. En bijkomend voordeel dat hij nauwelijks zingt hier.

Steven Wilson - Impossible Tightrope

avatar van Aladdin
Zo, dat klinkt werkelijk als een klok! Groovend, jazzy.....hopelijk staat er meer van dit op het album

avatar van Erikpol
vanwijk schreef:

Eens waarom moet Porcupine Tree / Steven in de top2000? Past helemaal niet bij Radio2/die jaarlijkse poppenkast Laat het maar lekker bij de Snob2000 blijven.

avatar van Alicia
legian schreef:

Steven Wilson - Impossible Tightrope

Inderdaad, dit klinkt weer iets beter. Mooi! Ik ben vanaf nu benieuwd.

legian schreef:

Toch heb jij ergens een haat-liefde verhouding met Wilson.

avatar van vanwijk
Erikpol schreef:

Eens, de Snob2000 is een lijst die me beter ligt en volgens mij heeft Arriving Somewhere But Not Here daar al eens op 1 gestaan. Maar ieder zijn zoals gezegd.

avatar van Bravejester
Economies of Scales vind ik een nummer dat past op zijn vorige album; ik vond het in ieder geval geen mooi nummer.

Impossible Tightrope is dan voor mij een stuk beter; met muzikaal links met Raider 2 en kort ook met The Sky Moves Sideways.

En dit klinkt alsof Gavin hier de drums voor zijn rekening neemt; heeft iemand daarover al informatie kunnen vinden?

avatar van coldwarkids
Economies Of Scales, mooi nummertje hoor!

avatar van Koen St
Ik vond zelf de eerste single niet verkeerd maar Impossible Tightrope is al een stuk beter, ik ben benieuwd naar de rest

avatar van musician
Impossible Tightrope is wat experimenteler, het doet meer aan nummers op The Raven.. denken.
Voor de MuMeAfrekening 2023 hou ik liever het vorige nummer aan. Het heeft meer hitgevoeligheid.
Maar helemaal niet verkeerd.
Wilson kreeg het duidelijk aan de stok met de inhoud van zijn vorige album, door met geheel iets anders te komen.

avatar van Gert P
Zou leuk zijn als er een nummer in de top 2000 komt.
Zelf luister ik daar niet naar.
Je kan ook niet zelf kiezen wat je wil en veel is voor gekauwd lijkt me.
Kan ik van bijvoorbeeld yes kiezen wat ik wil of van Uriah Heep of van Kansas ipv dust in the wind the
song for America of Cheyenne autumn.
Noem er zo maar een paar op.
Dit album van sw ken ik niet en zal hem eens beluisteren.
Al aantal jaren niks meer van hem gekocht.
Koop ook nog maar weinig tegenwoordig.

avatar van Leptop
Bravejester schreef:

Ik vind het meer klinken als Craig Blundell.
Er doen diverse drummers mee, maar volgens mij geen Gavin.

Edit: het is Nate Wood [ref: FB].

avatar van meneer
Op 27 september as is er een event: Steven Wilson Presents: The Harmony Codex - London EartH

Info:
Rough Trade is verheugd om een van de meest bijzondere talenten van het Verenigd Koninkrijk te presenteren, de voor meerdere Grammy's genomineerde artiest Steven Wilson, die terugkeert met zijn verbluffende nieuwe album 'The Harmony Codex' dat op 29 september uitkomt via Virgin Music.

Zijn meest volledig gerealiseerde werk tot nu toe, 'The Harmony Codex', is een eindeloos onthullende puzzeldoos die bij elke draai en draai een gemakkelijke categorisatie tart en hier wordt gepresenteerd in een ruimtelijke audiomix die de muziek bijna tastbaar maakt.

Na het afspelen van het hele 65 minuten durende album over EartH's verbazingwekkende meeslepende geluidssysteem, zal Steven een unieke 30 minuten durende solo live set spelen met muziek van het album, ook in ruimtelijke audio.

EartH is uitgerust met L-Acoustics L-ISA ruimtelijke audiotechnologie, die het publiek in een hemisfeer van geluid plaatst. Het 17.1.8 systeem bevat vijf frontale luidsprekerarrays, 12 surrounds, 8 overheads en 4 gevlogen subwoofers, 69 luidsprekers in totaal.

Echt iets voor de eigenzinnig creatieve Wilson.

avatar van Stalin
meneer schreef:

Laat dat nou toevallig net de installatie zijn die ik ook in huis heb staan...

Stalin schreef:
Laat dat nou toevallig net de installatie zijn die ik ook in huis heb staan...

Tijd voor een feestje met alle MuMe members bij jou thuis ! Ik zorg voor het bier.

meneer schreef:

Toch heb jij ergens een haat-liefde verhouding met Wilson.

Ik denk dat dat inderdaad wel een goeie omschrijving is ja.

avatar van ABDrums
Economies of Scale trekt duidelijk de lijn van To The Bone door. Een nummer waar weinig op aan te merken is, maar die geen blijvende indruk achter weet te laten. Overigens valt me bij het luisteren op dat Wilson toch een erg beperkte zanger is (iets dat me bij andere nummers van hem ook al is opgevallen). Dat kritiekpunt weet hij vakkundig te verbloemen in de wat langere / instrumentale nummers binnen zijn discografie. Maar in de wat kleinere en compactere nummers waar zijn stem een grotere rol vertolkt, vallen zijn beperkingen behoorlijk op.

Grappig eigenlijk, want op wat oudere albums (bijvoorbeeld van PT) heb ik totaal geen moeite met de stem van Wilson...

Impossible Tightrope is in dat opzicht veel meer mijn kop thee. Een hoogstaande en progressieve compositie waar ontzettend veel in te genieten valt. Het doet me denken aan de glorietijden van The Raven en Hand Cannot Erase en aan de roemruchte jaren '70. Een zeer positieve ervaring!

Toch wel ontzettend nieuwsgierig naar het volledige album na de deceptie die The Future Bites heette. Laat maar komen!