Jay-Z - The Blueprint (2001)

Label: Roc-a-Fella

1. The Ruler's Back (3:49)
  2. Takeover (5:13)
  3. Izzo (H.O.V.A.) (4:00)
  4. Girls, Girls, Girls (4:35)

met Q-Tip, Slick Rick en Biz Markie

5. Jigga That Nigga (3:24)
  6. U Don't Know (3:19)
  7. Hola' Hovito (4:33)
  8. Heart of the City (Ain't No Love) (3:43)
  9. Never Change (3:58)

met Kanye West

10. Song Cry (5:03)
  11. All I Need (4:28)
  12. Renegade (5:37)

met Eminem

13. Blueprint (Momma Loves Me) / Breathe Easy (Lyrical Exercise) / Girls, Girls, Girls (Part 2) (12:08)
J.M. schreef:

Wel grappig dat ik precies Girls, Girls, Girls de slechtste track van dit album vind,
en Renegade vind ik één van de beste nummers van het album.
Nog grappiger dat ik Girls, Girls, Girls én Rengade als favorieten heb aangevinkt
De 3e is Teakover maar ik zou er graag meer willen kiezen dan zat The Ruler's Back er ook zeker bij die beat dat is echt vet dat het soms zeg maar stopt/hapert.
En ik vind Reasonable Doubt (4,5) Jay-Z's beste album.
The Blueprint (4,0) en The Black Album (4,0) vind ik ook allebij erg goed

eazyfan
Deze Cd is erg goed, 4*, punt uit Reseonable Doubt vind ik gewoon beter. Takeover, Heart of the City (Ain't No Love) en Renegade koos ik als favo's.

|Joël|
Ik heb trouwens nu ff bij favorieten Renegade gewisselt voor The Ruler's Back want dat nummer luister ik op mijn Ipod samen met Taekover en Girls, Girls, Girls veel meer dan Renegade.

Jamaican
Het enige album dat ik van Jay-Z al helemaal heb beluistert. All I Need vind ik niets aan, de rest is allemaal goed. Takeover, Heart Of The City (Ain't No Love) & Renegade zijn m'n favorieten. 4,5*

Social_Mask
Heart Of The City (Ain't No Love) is trouwens 'gestolen' van Big Syke. Wel een goed nr.

avatar van psychonaatje
Social_Mask schreef:

Eerder van Bobby "Blue" Bland. Wat mij betreft veel te opvallend gesampled en ook nog bijna het hele nummer.

FuckFace
Al bij al geen slecht album, maar een wereldalbum zal het toch nooit worden. Kanye en Blaze doen hun werk prima, ik zou zelfs uitstekend durven zeggen, maar wat mij zo stoort is Jay-Z. Dat hij niet kan zingen, zou hij nu toch al moeten weten, maar toch kan hij het niet nalaten. Af en toe zingt hij een stukje van het refrein mee en dan lig ik te rollen van het lachen. Slecht! Om van te wenen, zo erg is het.
Zijn hele album steunt eigenlijk op zijn imago van 'straatjong tot miljardair'. Ok, respect daarvoor, als dat is wat jij meegemaakt heb, mag je er gerust over rappen. Maar toch geen heel album aan een stuk. Dat hij hier en daar (subtiel of niet) laat vallen dat hij het gemaakt heeft, mag gerust, maar na een tijd komt dit bij mij de oren uit.
Als hij dit imago heeft, moet ik wel eens lachen wanneer hij onder de tafel gerapt wordt door één van zijn gastartiesten. Ik ben eigenlijk geen grote eminem-fan, maar hij is duidelijk een maat te groot voor Jay. Toch raar aangezien hij de beste rapper ter wereld zou moeten zijn. Dit ondermijnt een beetje z'n geloofwaardigheid.
Dit brengt mij tot mijn laatste punt: Takeover. Laten we ze even tegenover elkaar zetten. Illmatic - Blueprint. T' is waar dat Nas niet veel goede album uitgebracht heeft, maar Jay evenmin. Als we dan gaan vergelijken: Mc-kwaliteit, boodschap,.. dan wint Nas. Jay vergelijkt 'The Blueprint' met een wereldalbum, maar hij vergeet één ding, namelijk dat The Blueprint' zelf geen wereldalbum is.

Ik geef een 3, die grotendeels toebehoort aan de beats van KanYe.

MattDamon2

MattDamon2 schreef:
Een wereld album is geen mening, maar een feit.. check de verkoopcijfers eens
Dus jij vind Get Rich Or Die Trying een wereldplaat?..

FuckFace schreef:

Ik geef een 3, die grotendeels toebehoort aan de beats van KanYe.

Geen wereldalbum??? Dat dacht ik dus even wel. Elk nummer is goed en daarvan zijn er ook een paar beste uitschieters zoals Takeover, Girls Girls Girls, Renegade en nog wel een paar (maar dit waren mijn favorieten). Jay-Z flowt weer erg lekker op deze plaat en de producties zijn van wereldniveau. Ook leuk dat hij op Takeover even de vloer aanveegt met Mobb Deep en Nas (ik vind Mobb Deep en Nas ook goed hoor daar niet van), maar ze kregen er wel even mooi van langs van Jay-Z

KSPR
MattDamon2 schreef:
Een wereld album is geen mening, maar een feit.. check de verkoopcijfers eens

Dat maakt niet altijd uit. 50 heeft ook veel verkocht met The Massacre, maar of dat nou een topalbum is...

Sowieso is of je het een wereld album vind of niet altijd een mening.

MattDamon2
En klassieker dan??

Invloedrijk zozo wel dus ook The Massacre,

avatar van Niek
The Massacre is misschien zo bekeken wel een klassieker, maar geen hiphopklassieker. HipPop zou ik het willen noemen. Het mag niet zo zijn dat zo'n plaat in een rijtje met Criminal Minded, Paid In Full, Enter the Wu-Tang, The Low End Theory, Illmatic en The Infamous genoemd wordt. Laten we dus aub het onderscheid maken tussen hiphop en hippop.

Back on topic:
Sterk album. Na Reasonable Doubt zijn beste. Enkel Jigga That Nigga is slecht. Toch zijn er teveel nummers net niet. Daarom 'slechts' een 3,5*. Overiges erg klasse dat Jay hier heeft gekozen voor toen nog erg onbekende producers als Just Blaze en natuurljik Kanye West. Ook een gouden move gebleken natuurlijk.

avatar van Weirdo Wizzy
The Massacre is gewoon geen klassieker. Klassiekers worden sowieso niet bepaald aan de hand van verkoopcijfers o.i.d. ongeacht in welk ''hokje'' je de cd plaatst.

Weirdo Wizzy schreef:
Dat werd ook niet beweerd. We hadden het over de invloed van bv The Massacre. Ik zou dan overigens eerder GRODT noemen, maar die heeft wel gewoon (helaas) heel veel invloed gehad en op basis daarvan kun je het een klassieker noemen.

Oke op die manier.

Maar ik denk eerder dat de invloed negatief is want nu heb je allemaal 12-in-een-dozijn-artiesten die inhoudsloze nummertjes maken met catchy refreintjes. Bovendien moet een klassieker ook naast invloedrijk ook gewoon bijna allemaal goede nummers hebben en dat valt een beetje tegen bij GRODT.

Maar als invloed de enige factor zou zijn of het wel of niet een klassieker is deel ik je mening.

avatar van Niek
Ja en ik deel jouw mening dat die invloed negatief is. Als de goede hiphop ooit verdwijnt dan is GRODT het startsein geweest.

avatar van Weirdo Wizzy
Ja dat klopt, maar ik vind GRODT zelf best goed eigenlijk, maar het was wel het begin van de trend leuk beat en een meezingrefreintje en de tekst boeit dan niet meer zoveel. Je zou dus haast kunnen zeggen dat GRODT heel vernieuwend was maar zoveel wil ik nou ook weer niet gaan.

FuckFace

Ik vond het nogal zwakjes om te zeggen dat Nas maar 1 deftig album uitgebracht heeft. Kijk even naar de top-250 notering van Nas en Jay-Z. Iedereen is het er wel over eens dat Nas veel meer had moeten laten zien, maar om dat af te kraken.

Jay-Z baseert zich op verkoopscijfer, maar zeggen die iets over kwaliteit? In dat geval pakken The Pussycat Dolls de hele hiphop-scene...

Wat zit je op iemand te kakken als die z'n talenten al heeft laten zien. Je mag commentaar hebben op het feit dat Nas veel slechts uitgebracht heeft, maar Jay-Z kijkt Illmatic over het hoofd en slaat daar volgens mij de bal mis.

avatar van Weirdo Wizzy
Ik vind het eigenlijk helemaal niet verkeerd dat Jay-Z in de disstrack over verkoopcijfers begon want na Illmatic ging Nas toch wel vooral voor de verkoopcijfers want zijn muziek werd ineens veel commerciëler (een beetje hetzelfde met Jay-Z). Qua wel-niet commercieel hebben die 2 wel erg gelijke carriere.

Over je laatste punt: je gaat in een disstrack toch juist de negatieve en slechte punten van je "tegenstander" benoemen. Die punten waar je hem het meest pijn kan doen. Dus dat lijkt me vrij logisch. Trouwens hij heeft nog wel een harde punchline ivm Ilmatic:

"So yeah I sampled your voice, you was usin it wrong
You made it a hot line, I made it a hot song"

Deze vond ik gewoon erg raak.

Tot slot ik denk idd wel dat Illmatic over het algemeen als een grotere klassieker wordt gezien als RD of Blueprint van Jay-Z dus daar geef ik je gelijk in. Maar op hiphopgebied kan ik de top 250 toch ook weer niet heel erg serieus nemen eerlijk gezegd.

avatar van P Jay
Ik ben fan van Reasonable Doubt en er werd ook steeds lovend gedaan over dit album. Maar ik vind er niet zoveel aan.

Takeover, The Ruler's Back, Girls Girls Girls, Song Cry, Heart of The City, Never Change & Renegade zijn de enige relevante tracks. De rest is zwak!

Reasonable Doubt is dan ook MALEN beter. Ik snap ook helemaal niet waarom dit album 5 mics in The Source kreeg?! Echt een mysterie.

avatar van Dielie
ik moet zeggen, ik heb hem terug beluisterd, na zeer lange tijd, en vind hem nu ook veel minder,

jammer

|Joël|
Reasonable Doubt is inderdaad het enige album van Jay-Z dat ik écht goed vind (nog altijd in mijn top 10). De rest staan te veel zwakke nummers op maar Takeover vind ik wel echt een goed nummer. Dit album vind ik trouwens nog wel zijn beste na Reasonable Doubt.

avatar van P Jay
... dan ben ik zéker niet zinnens zijn andere albums te checken!!

mes-one
FuckFace schreef:

Hij geeft toch juist aan wat hij van Illmatic vind:

Use your Braaaain! You said you been in this ten
I've been in it five - smarten up Nas
Four albums in ten years nigga? I can divide
That's one every let's say two, two of them shits was due
One was - NAHHH, the other was "Illmatic"
That's a one hot album every ten year average

Had hij wel een punt.

mes-one schreef:

Hij geeft toch juist aan wat hij van Illmatic vind:

Use your Braaaain! You said you been in this ten
I've been in it five - smarten up Nas
Four albums in ten years nigga? I can divide
That's one every let's say two, two of them shits was due
One was - NAHHH, the other was "Illmatic"
That's a one hot album every ten year average

Had hij wel een punt.

Ja, hij heeft misschien wel "een" punt bij Nas, maar hij vergeet te vermelden dat HIJZELF ook maar één goed album heeft gehad in 5 jaar... een album dat dan nog niet reikt tot aan het niveau van Illmatic. Voor mij graaft hij door deze lines zijn eigen graf, want als je er goed over nadenkt, disst hij zichzelf... (tenzij hij zelf denkt zijn albums sinds '97 beter zijn dan de albums van Nas na '96)

avatar van Weirdo Wizzy
Wat ze inderdaad ook zijn

mes-one
Inderdaad. Afgezien van 'vol. 2'

|Joël|
Ik heb van Nas alleen Illmatic en Stillmatic en dan moet ik toch zeggen dat ik Stillmatic bijvoorbeeld beter vind dan The Black Album dus daar valt ook weer over te discussiëren.

avatar van FunkyMonk
Ik vind Stillmatic zelfs beter als deze.

P Jay schreef:

Damn straight.