Jay-Z - The Blueprint (2001)

Label: Roc-a-Fella

1. The Ruler's Back (3:49)
  2. Takeover (5:13)
  3. Izzo (H.O.V.A.) (4:00)
  4. Girls, Girls, Girls (4:35)

met Q-Tip, Slick Rick en Biz Markie

5. Jigga That Nigga (3:24)
  6. U Don't Know (3:19)
  7. Hola' Hovito (4:33)
  8. Heart of the City (Ain't No Love) (3:43)
  9. Never Change (3:58)

met Kanye West

10. Song Cry (5:03)
  11. All I Need (4:28)
  12. Renegade (5:37)

met Eminem

13. Blueprint (Momma Loves Me) / Breathe Easy (Lyrical Exercise) / Girls, Girls, Girls (Part 2) (12:08)
Blueprint en Black Album zijn beter als Stillmatic

Relax
Bijelkaar wel

lolbroek

Ach laat deze discussie ook maar zitten eigenlijk ik ben meer op de hand van Jay-Z en jullie meer op de hand van Nas denk ik

avatar van FunkyMonk
Nee jij bent gewoon een weirdo

Dat zeker

NAT
Nas is qua flow en itellectuele rhymes beter dan Jay.

Social_Mask
Hij is vooral constanter. Ik zelf vind dat hoe Jay-Z flowed op RB, Nas dat nooit heeft nagedaan (een heel album lang)

Mwa...
Nas had die tijd ook een erg strakke flow. Zeker niet minder imo.

avatar van ferdi2307
klopt het dat er 2 bonus tracks beschikbaar zijn??
14: Breathe Easy
15: Girls, Girls, Girls (Remix)

|Joël|
Ik heb dit album met 13 tracks, zonder bonus tracks.

avatar van MJ_DA_MAN
Dat zijn twee ''hidden tracks'' achter Blueprint (Momma Loves Me).

|Joël|
Oja natuurlijk, altijd als ik dit album speel zitten die 2 nummers inderdaad achter dat laatste nummer geplakt met een paar seconden rust ertussen (#13 duurt ook 12 minuten bij mij) . Breathe Easy vind ik dan wel leuk als ik het me goed kan herinneren had die wel een goeie beat en die Girls, Girsl, Girls Remix stelt heel weinig voor.

EDIT: Ja #13 nu ff opgezet, die Breathe Easy vind toch wel leuk.

avatar van Weirdo Wizzy
Breathe Easy heeft ook een meesterlijke beat!

|Joël|
Zeker, stom dat ik was vergeten dat dat nummer natuurlijk Breathe Easy heet want altijd als ik dit album luister dan spoel ik #13 door tot Breathe Easy begint en als die af is gelopen zet ik dit album uit want die andere die daar na komt is erg slecht (vind ik).

avatar van Jordy
Toch maar 's gekocht. Ik blijf dit een opmerkelijk hoogtepunt vinden tussen alle wisselvalligheid die Jay-Z heeft afgeleverd.

Hier lijken al z'n sterke kanten samen te komen. De productie is heerlijk met een van de weinige vette Eminem beats, de hongerige Kanye en een Just Blaze en Timbaland in topvorm. Jay heeft nooit scherper en zelfverzekerder (maar niet zoals later gemakzuchtig) geklonken, en zich aan de andere kant volgens mij nooit zo kwetsbaar getoond als op Song Cry.

Social_Mask
Song Cry vind ik ook erg goed. Takeover ook lekker, goede beat. Heart of the City is zeer sterk, al is hij genept van Big Syke...het blijft een goed nummer. Renegade is Eminem zeer sterk, heerlijk. Girls, Girls, Girls vind ik wat minder. De rest is wel redelijk. Ik begin met 4*, kan verder alle kanten op. Na zn debuut is dit zijn beste album. Black Album vond ik weinig aan, zijn nieuwste klinkt ook nergens naar. Meer ken ik niet van hem. Hier dus 4* voor.

NAT
Ik vind dat de teksten van Nas van een hoger niveau zijn.Jay -Z heeft meer het totaalpakket ; hij rapt altijd op vette beats waardoor het altijd beter klinkt. Nas kan beter sociale problemen op tafel brengen met mooi metaforen en een goede flow.

NAT
En trouwens Heart of the city is echt een lekker nummer.

avatar van Weirdo Wizzy
Ik luister dit album nu alweer en het is toch wel echt een heeeeeeerlijk album hoor. 5 ster kan ik hem nog net niet geven. 4,5 ster gaat hij nou naar toe. Ik denk dat ik hem nou ook beter vind als Reasonable Doubt die pakt me over het algemeen toch iets minder.

Er is gewoon zoveel verschillends op dit album te horen. En het klinkt allemaal haast even vet. Dat is de kracht van dit album. Je blijft er naar luisteren zonder een keer op de timer te kijken. En vooral ook niet omdat het één na laatste nummer echt een van de gruwelijkste collabo's is in de hiphop naar mijn mening

P-DawG
Social_Mask schreef:
Heb je ooit wel eens Illmatic geluisterd dan?

Social_Mask
Heb jij ooit wel eens naar mij stemmen gekeken?
Maar jah, ik vind dat Illmatic zeer sterke teksten heeft, Nas flowed lekker en dat een heel album lang ja (dus mijn mening is enigzins verandert), maar niet zo geweldig als Jay-Z op RB:

Nine to five is how to survive, I ain't trying to survive
I'm trying to live it to the limit and love it a lot

avatar van FunkyMonk
Ja maar RD is que diepgang wel een PAK minder. Ik vind Jay-Z erg oppervlakkig altijd. Nooit van die teksten waar ik een nachtje hoef over te slapen bij wijze van spreken

Social_Mask
Ja dat is wel zo. Qua teksen is het misschien niet echt het album waar je direct aan denkt. Maar de teksten zijn in 't algemeen wel goed, misschien niet al te veel diepgang, maar wel goed. Daarnaast vind ik de beats van Illmatic een PAK minder dan op RB, en ook rijmt Nas naar mijn bescheiden mening ook PAK minder dan Jay-Z doet op RB. Ook..bij RB heb ik veeeeel meer de neiging om een nr op Replay te zetten dan bij Illmatic (om even verder te gaan met mijn vergelijking met Illmatic)

Social_Mask schreef:
Daarnaast vind ik de beats van Illmatic een PAK minder dan op RB, en ook rijmt Nas naar mijn bescheiden mening ook PAK minder dan Jay-Z ...

Ja, de beats op RD zijn gwn erg goed; klopt. Maar ik denk als Nas ze zou gekregen hebben, dat hij er nog iets beters van had gemaakt die tijd. Jay rijmt helemaal niet minder als Nas; waar haal je dat nu? Als er iets is waar Nas dé king in was, was het zijn Rhyme-style.

...then i rose, wiping the blunts ash from my clothes
then froze only the blow the herb smoke through my nose
and told my little man that i'm a go cyprose
LEFT some jewels in HIS skull that he can sell if he chose...

Het ging er allemaal zo makkelijk uit bij die gast; ni normaal.

avatar van Weirdo Wizzy
Maar ja... Nas kreeg ze niet

Hehe, de Weirdo snapt het
En die beats geven ook extra boots aan de flow van Jay-Z en het plezier ervan.

avatar van MurryMusic
leuk leuk niet..niet beter dan RB. En illmatic heeft een PAK meer kwaliteit dan RB en Blueprint BIJELKAAR!
maar dat vind ik
NaS>Jay

avatar van MJ_DA_MAN
Ik moet niet veel hebben van Jay-Z, maar dit blijft denk ik zijn beste plaat, voor mij dan. Al zou ie wel hele dikke concurrentie hebben van The Black Album. Reasonable Doubt vind ik duidelijk minder.

avatar van psychonaatje
Ja, ik ook. Alleen vind ik dit toch ook wel weer een stuk beter dan The Black Album. Bij mij zat op deze een sticker met 'Nothing But Smashes' erop en dat klopt gewoon. Het is allemaal niet ontzettend diepgaand, maar het is een lekker niets-aan-de-hand album. De beats zijn erg goed, de refreintjes leuk, pakkend en blijven hangen en Jay-Z heeft er overduidelijk lol in en bovendien is hij goed op dreef.

avatar van MurryMusic
wow vaag vinden jullie deze beter dan RB? Op RB staan wel kut nummers, ja dat klopt, maar het heeft echt super tracks die op dit album alleen worden geevenaard door u dont know (naar mijn mening). Dit lijkt wel een feest hiphop album als je me snapt, van die meevloeiende dansbare beats snappie? of ben ik nu zelf vaag bezig.. naja