Xanopticon - Liminal Space (2003)

Electronic

4. Drunxpla (5:36)
  5. Into the Dark (5:14)
  6. Symphwrak (5:59)
  7. Clii (5:20)
  8. The Slow Walk Down (6:13)
  9. Capacitd (7:26)
avatar van Onderhond
Neem gerust je tijd hoor, maar het kan nooit kwaad om al wat tips op zak te hebben toch ?

Verder behoort Xanopticon inderdaad wel tot het breakcore genre, al is zijn sound niet bepaald kenmerkend voor andere artietsen uit het genre. Niet echt vergelijkbaar met wat mensen als Venetian Snares (zeker te vinden op youtube) of een Sickboy doen.

Benieuwd of je wat kan met de rest van het genre

luisteraart
In mijn hernieuwde top10 heb ik deze CD opgenomen. Hij staat op de vijfde plaats, maar eigenlijk staan de nummers 3 tot en met 10 (en nog wat meer ook) wel op een gelijkwaardige plaats. Alleen de nummer 1 en 2 staan vast (hoewel die wel van plaats wisselen, onderling).

Nu ik met verhuizen bezig ben, en redelijk wat moet doen in het oude huis om het op te leveren, merk ik zeer goed hoeveel energie deze plaat oplevert, een heerlijk stuk muziek om lekker actief bij te zijn. Maar ook 's avonds, als ik luier, is dit een prachtig werkje om te horen.

@ Onderhond: ik heb op youtube wat gezocht van Venetian Snares (Oost europees, gezien de titels van de nummers? Edit: nee, Canadees, gewoon even kijken op deze site, maar toch wel wat Tsjechisch/Pools klinkende titels.) en dat bevalt me ook wel, hoewel het toch minder is naar mijn smaak. Iets behoudender of conventioneler, maar ik zal straks, als ik meer tijd heb, daar wat meer van gaan luisteren.

Echt een heel goed gevoel om weer eens een, voor mij, nieuwe muziekstroming te hebben leren kennen. Sommige mensen benaderen op mijn leeftijd de midlifecrisis en gaan op een motorfiets wild de wereld rondtrekken, maar dat zit er voor mij niet in, dus ik ga met mijn cd-speler maar wild doen in de muziek.

kiriyama
Ooit eens gehoord en werkelijk geweldig. Weet niet alles meer maar er zijn me vele stukken bijgebleven. These days laatst weer op youtube gehoord en zat gelijk weer in the mood. Prachtig hoe noise op de voorgrond en ambient op de achtergrond tot een geheel komt. En je zou het misschien niet zeggen maar het heeft een soort van kalmeerend effect op me. De CD staat inmiddels in bestelling en ik wacht met smart.

5* plus de nr. 2 positie in m'n top 10.

Moet eens op zoek gaan naar soortgelijke muziek.

avatar van Dark Yoghurt
Ik heb nu even het nummer "Neurve" geluisterd op Youtube, en ik ben niet echt enthousiast? Ik snap niet dat mensen dit fijn vinden om te luisteren, ik vind het hyperactieve herrie eerlijk gezegd Misschien kan iemand mij overhalen om nog eens goed te luisteren of meer ernaar te luisteren, om het mooie en vette erin te ontdekken, maar ik denk toch dat dit gewoon niet mijn genre is

Trouwens, dit is mijn eerste bericht op Musicmeter Erg fijne site

Edit: Sorry dat ik over een nummer begon dat niet op dit album staat, maar aangezien dit het meest besproken album (van Xanopticon) is op de site, doe ik het lekker hier (Of ik deed het omdat ik gewoon niet goed keek ^^)

avatar van Paalhaas
Grappig dat je je eerste bericht wijdt aan een nummer dat je niet bevalt. De meesten beginnen bij hun favorieten.

avatar van Dark Yoghurt
Ja, er is zo belachelijk veel op deze site, ik kon gewoon niet kiezen ^^

avatar van MJ_DA_MAN
Is dit te vergelijken met Gridlock?

avatar van Onderhond
Nauwelijks. Xanopticon is veel (véél) harder, sneller en chaotischer.

(onofficieel) clipje van These Days. Na Capacidt m'n favoriete Xanopticon nummer, maar wel één van de rustigere nog.

En Xanopticon live

avatar van MJ_DA_MAN
Geweldige clip zeg! Nummer is ook nog vrij aardig, maar ik ben bang, als dit al een rustiger nummer is, het niet helemaal ga trekken gezien het dan te ''hardcore'' voor me wordt zeg maar.

avatar van Onderhond
Hangt er vanaf wat je met hardcore bedoelt. Op plaat blijft het vooral chaos boven harde beats. These Days is rustiger in dat opzicht dat het wat minder chaotisch klinkt nog, maar erg veel hardcore basses/ritmes kom je bij Xanopticon niet tegen, hoewel er dat live meer inkruipt (zie link).

avatar van MJ_DA_MAN
Het mag van mij best druk/chaotisch zijn, zolang het maar enigsinds mooi blijft. Heeft dit album IDM-invloeden bijv.?

avatar van Onderhond
Beetje, elk nummer bevat wel zweverige melodieën (die op zichzelf wel wat weghebben van Gridlock). Daarnaast ligt de nadruk wat meer claps / hihats en ander treble gedoe en niet zozeer op zware dreunende basses.

Maar het blijft natuurlijk veel verknipter dan gewone IDM. Meer IDM invloed dan je kan terugvinden in een nummer als These Days is er niet.

avatar van MJ_DA_MAN
Ok, bedankt voor de uitleg. Ondanks dat het er op lijkt dat het me misschien niet 100% gaat liggen, ga ik er toch proberen werk van te maken .

avatar van Mimo
Als ik de buren nog eens boos wil hebben weet ik wat ik op moet zetten..

avatar van bennerd
Na even geen zin meer gehad te hebben in mijn dagelijkse kost (zieke varkensknorren, distorte basgitaren, gestoorde dubbelbasdrums, bands waarbij het woord "melodie" niet in hun woordenboek staat, ...) probeerde ik wat andere genres uit.
En uiteindelijk hoorde ik van iemand echte breakcore. Verdomme, dat klonk raar, puur lawaai dat nog het meest weghad van een vliegtuig dat opsteeg. Maar goed dat het klonk!

Dus ging ik maar op zoek, en kwam uit op de "Breakcore gives me Wood"-cd, een breakcore-verzamelalbum. Daar leerde ik een pak goede dingen kennen (End, Bong-Ra, Dev/Null, Buckettovsissors (echt geschift)), en ook Xanopticon behoorde tot dat lijstje.

Door de goede reacties raakte ik pas echt geïnteresseerd, en heb dit album toen maar neergeladen. En wauw, daar heb ik geen spijt van!

Beschrijven kan ik het echt niet (dat moet je maar aan Onderhond vragen ), maar als ik dit in 1 woord kan samenvatten, dan zal het wel "Briljant" zijn.
Erg lekker om op hoog volume door je kamer te laten klinken

Ik zet in met een 4.5*, kan nog alle kanten op.

Ik Doe Moeilijk
Bestaat er een Liminal space lobby op MuMe?(gezien het aantal reacties en stemmen)

ontopic:
Een nieuwe sound binnen een scene die rond die tijd toch echt een soort van genre aan het worden is. De muziek kan intellectueel uiteengerafeld worden, althans dit kan worden gepoogd. Daarnaast, wellicht juist daardoor, kun men in een flow geraken door de muzikale waves. Hierin slaagt het bij mij evengoed als sommige Free Jazz

avatar van Onderhond
Als je mij een lobby wil noemen

Het is in ieder geval mijn favoriete album, en ik maak vaak lawaai.

avatar van nuf
nuf
geniaal dit!

stem volgt... 3e luisterbeurt, ben erg onder de indruk.

lambf
Erg mooi. Maar ik vind dat cliks en breaks wel iets scherper hadden gemogen, ook omdat je zo een grooter contrast krijgt. Laten we beginnen bij een 3,5*

Ik Doe Moeilijk
wat bedoelt u precies met scherper in dit verband?

lambf
Iets harder, iets venijniger, iets rauwer, iets piepender, iets noisiër mischien.

avatar van Onderhond
Lijkt me dat wanneer je het noisier maakt het net aan scherpte verliest. Xanopticon zet extreem chaotische ritmes neer en maakt al gebruik van uiterst scherpe samples om het contrast te behouden.

Je kan de muziek wat logger willen, maar dan kan je beter wat gewonere breakcore proberen.

Venijniger begrijp ik ook niet echt. De climaxen van Xanopticon (Capacidt) zijn daarin gewoon onovertroffen.

lambf
Hmm, dan moet ik er nog maar eens goed naar luisteren

avatar van Improve
Improve
Weet iemand misschien waar ik dit album voordelig kan bestellen?

Alvast bedankt.

wat een slechte muziek sorry maar hier vind ik nu eenmaal niets aan doet mij denken aan hardcore (gabbers) lijkt ook zo simpele muziek , in deze muziek zit geen gevoel , losgeslagen bassen allemaal o zo chaotisch , het is ook deze eerste keer geld ook voor hardcore muziek dat ik nergens in deze muziek geen niveau bespeur , het lijkt so simpel deze muziek kan iedereen maken

avatar van HammerHead
Dit heeft natuurlijk bijzonder weinig met hardcore gabbermuziek te maken en het is ook zeker niet simpel. Ik krijg eerder het idee dat het te moeilijk voor je is ipv simpel.

Sietse
Improve schreef:
Weet iemand misschien waar ik dit album voordelig kan bestellen?

Alvast bedankt.

Moederschip Ant-Zen verkoopt hem: http://www.ant-zen.com/

12.50 excl. verzendkosten (denk ik)

sleeparchive schreef:
het lijkt so simpel deze muziek kan iedereen maken

Prima. Weet ik het goed gemaakt. Krijg je van mij 100 euro, contant, als jij voor volgende maand een degelijk in elkaar zittende breakcore-track hebt weten te maken, met dezelfde intensiteit en gelaagdheid die Xanopticon in zijn nummers weet te stoppen.

En dan niet terugkrabbelen, want dit soort zijn noncomments komt van hetzelfde soort mens die roept dat 'iedere driejarige' hetzelfde kan schilderen als een Jackson Pollock, maar ontstijgt zelf ondertussen in níets de grauwe middelmaat. Dus hier is je kans. Bij deze.

misschien wel wat overdreven gereageert maar heb net ondekt dat deze muziek echt helemaal niets voor mij is ik luister naar alles graag van mozart requim tot biosphere maar dit is echt niets voor mij veel te chaotisch lawaai sorry , er zit geen lijn in deze muziek

avatar van John Doe
Chaotisch is het idd wel en je reactie is ook wel wat overdreven ja. Verder mooie stemmenlijst heb je wel.