Oke, laat ik hier eens wat zinnigs over proberen te zeggen. Inderdaad heel moeilijk te beschrijven muziek...
Het hele album klinkt alsof het onder water is opgenomen. Dan bedoel ik (gelukkig) niet de geluidskwaliteit, maar de sfeer: vaak onverstaanbare maar glasheldere stemmen, de subtiele gitaar, de vele geluiden op de achtergrond, allemaal tussen de diepe lagen keyboards die het hele album eigenlijk bij elkaar houdt. het album 'flowt' ook echt, vooral door de geweldige jazzy drums, die je eigenlijk niet echt hoort, maar die wel heel belangrijk zijn.
Het eerste nummer 'Future Days' begint met oceaangeluiden, gebubbel, golven, en veel subtiel getingel en gezoem en dat soort onherkenbare geluiden. Dan komt het ritme erin, samen met een gedempt gitaartje, en iets dat klinkt als een accordeon (ofzo?), wat het iets oosters geeft, en onduidelijke stemmen, alsof je onder water voor de kust van een grote arabische metropool zit. Dan komt het keyboard-ritme op de voorgrond, en samen met een kalme gitaar komt er zang bij. Echt een heerlijk subtiele en heldere stem.
Het volgende nummer is wat zwaarder, het bruist en stroomt alle kanten op. Drum bepaalt veel van het nummer, met nog steeds veel keyboardlagen en geluiden, het doet wat meer denken aan eerder werk van Can, maar dan wat minder droog.
Moonshake is het meest toegankelijke nummer. Echt een soort van Krautfunk, krachtig ritme met een funky gitaar en bas, de zang is nu bijna duidelijk te noemen. Het nummer valt helemaal niet uit de toon op het album, het is meer alsof de band zich toevallig even focust om daarna weer helemaal van de wereld te raken.
Het laaste nummer Bel Air is inderdaad wat minder 'compact' als Moonshake, een lang uitgerekte sfeerjam. Geweldig diepe bas, met daarover sfeervolle zang. Een paar keer verdwijnt de band op de achtergrond, om heel even wind, een vogeltje in de verte, en meer van dat soort geluiden te laten horen, en daarna weer rustig verder te gaan waar ze gebleven staan. Op sommige moment komt de drummer even op de voorgrond met een geweldig ritme en klinkt de zanger opeens veel minder kalm, dit zijn echt hele mooie momenten. Dat zakt langzaam weer in om weer verder te stromen.
Het mooie van deze plaat vind ik, dat het op het eerste gezicht heel kalm is, maar als je goed gaat luisteren een ongelooflijke rijkdom aan geluiden vind, gitaarsolo's hoor je eigenlijk niet op het eerste gezicht, al krijg je wel de sfeer mee. De drum en bas spelen als je er goed op gaat letten geweldig op elkaar in, en zijn opvallend jazzy en ook echt funky.
Een unieke plaat, echt de volle 5 sterren waard wat mij betreft