Deep Purple - =1 (2024)

Label: earMUSIC

1. Show Me (3:59)
  2. A Bit on the Side (4:10)
  3. Sharp Shooter (3:44)
  4. Portable Door (3:48)
  5. Old-Fangled Thing (4:08)
  6. If I Were You (4:42)
  7. Pictures of You (3:51)
  8. I'm Saying Nothin' (3:28)
  9. Lazy Sod (3:40)
  10. Now You're Talkin' (4:05)
  11. No Money to Burn (3:21)
  12. I'll Catch You (3:20)
  13. Bleeding Obvious (5:50)
avatar van RonaldjK
Eerst kwam op de site van Classic Rock een bericht over Deep Purple en algebra, zie hier, vandaag berichten ze over een nieuw album, zie daar. Tevens de eerste met gitarist Simon McBride.

avatar van Apollo
Het is te hopen dat de muziek spannender is dan de albumhoes en -titel.

avatar van Edwynn
Gelet op de theekransjes die ze de laatste jaren uitbrengen, verwacht ik er weinig van.

avatar van Hans Brouwer
"=1". De heren hebben wel zelfkennis, want inderdaad, Deep Purple is en blijft de beste rockband allertijden.

avatar van RonaldjK
30 april komt de eerste "single" uit en ook ik hoop dat het spannender wordt dan de laatste twee.

Spannend!

avatar van musician
Het moet een voorgevoel zijn geweest, ik draai al een week Deep Purple albums. Met de onderliggende vraag: wanneer zou het weer gaan gebeuren.
Want bij elk album hou je toch automatisch rekening met het einde. Maar ook de Rolling Stones gaan uiteindelijk door na hun 80e. Waarom zouden we het DP niet gunnen.

Albums van de laatste 20 jaar vervelen geen minuut, alleen de laatste met wat covers komt wat minder uit de hoes. Kijken of ze nog steeds harder kunnen zijn dan de Rolling Stones.

avatar van Mr. Rock
Het interessantst wordt de invloed van Simon McBride, de nieuwe gitarist na acht opeenvolgende platen met Steve Morse. Die drukte met zijn kenmerkende gitaargeluid toch wel heel nadrukkelijk zijn stempel op de sound van Purple sinds medio jaren 90, en zeker sinds Now What?!. Alleen daarom al zal dit album echt wel een beetje anders klinken dan de voorgaande. Verder zal Deep Purple ons niet meer echt gaan verrassen denk ik. Een switch van producer had dat misschien wel kunnen doen maar ze hebben weer voor Bob Ezrin gekozen, die altijd veilig binnen de lijntjes kleurt en het geheel wat stoffig laat klinken. Met name Whoosh! leed daar een beetje onder, hopelijk heeft deze nieuwe wat meer (productionele) pit.

avatar van Von Helsing
Mr. Rock schreef:

Binnen de lijntjes kleurt Bob Ezrin uiteraard niet altijd. De huilende kinderen op Lou Reed's Berlin waren Bob Ezrin's kinderen, nadat hij vertelde dat hun moeder was overleden (was niet waar) om het juiste effect te behalen. Op The Wall van Pink Floyd bedacht hij achter de rug om van de band om de lokale school "Another Brick in The Wall" in te vullen zoals hij in gedachte had. Zijn maniakale karakter kwam ook tot uiting tijdens de sessies van Destroyer van KISS om met een irritante fluit tijdens de opnames de bandleden scherp te houden alsof ze op boothcamp waren. Dan hebben wij het nog niet gehad over de legendarische Alice Cooper albums.....

avatar van Arjan Hut
Nu al zin in. Interessante hoes weer.

gar
Laatste albums, op het album met covers na, vind ik juist errug goed. Bob Ezrin, top producer. Ik kijk echt uit naar dit album.

Ik ben een echte Steve Morse fan en baal dat hij eruitis, maar....terug naar the Dixie Dregs...ook niet verkeerd.

avatar van Keassels
De eerste singel klinkt niet verkeerd. Benieuwd hoe de rest gaat zijn.

avatar van RonaldjK
Ben ook positief, al is een album wat anders dan een single. Rustig afwachten.

RonaldjK schreef:
Ben ook positief, al is een album wat anders dan een single. Rustig afwachten.
19 juli 2024 het nieuwe Deep Purple album "=1" en op 29 oktober 2024 Deep Purple in de Ziggo Amsterdam. Het komt allemaal goed, De 5 Deep Purple mannen hebben mij nog nooit teleurgesteld.
Van 16 tot en met 19 juli mag ik de Nijmeegse 4Daagse weer lopen. Op vrijdag 19 juli wandel ik met het geluid van "=1" in mijn oren over de Via Gladiola.

avatar van musician
Single Portable door klinkt echt geweldig.
Mannen klinken vitaal.

avatar van Von Helsing
Fantastisch nummer, op en top Deep Purple, mooie solo en ook Don Airey is weer op dreef.

avatar van Roxy6
De nieuwe eerste track klinkt super!

avatar van Mr. Rock
Leuke track. Doet denken aan Machine Head. Simon McBride lijkt met zijn gitaarspel wat meer de stijl van Blackmore op te zoeken. Gillan begint wel echt als een oude man te klinken. Komt misschien ook omdat er niet of nauwelijks gesleuteld lijkt aan zijn zang, wat ook wel weer te prijzen valt.

avatar van Arjan Hut
Mr. Rock schreef:

Hij is een oude man. In de clip wordt dat ook niet verbloemd met bijv. haarverf, een zonnebril en een sjaaltje zoals bij andere oude mannen in rockbands.

avatar van Roxy6
Ja en ervan uitgaande dat de goede man volgend jaar hopelijk 80 wordt, vind ik het nog heel goed klinken...

Arjan Hut schreef:

Je kunt het ook zo bekijken, hij is nooit gestopt met jong zijn in een rockband. Hij trekt zich duidelijk nergens iets van aan.
En als ik naar zijn haar kijk had hij vermoedelijk ook dezelfde manen nog steeds kunnen hebben als in 1972.
Die uitdaging was hem vermoedelijk net te gortig.
Ik vind overigens niks mis met zijn stem. Hij klinkt op Portable door nog steeds net zo als op So What?!

musician schreef:
Ian Gillan: ik hou van die man. Een betere zanger bestaat er m.i. niet. Ook voor drummer Ian Paice en bassist Roger Glover maak ik een heel diepe buiging. Don Airey en Simon McBride zullen toch wel heel gelukkig zijn dat zij samen met Ian, Ian en Roger in één band, Deep Purple, mogen spelen.

musician schreef:
So What?!

Je bedoelt vast 'Now What?!'

Ik begrijp best dat het plaatje toch geen blijvende indruk bij je heeft achtergelaten.

* gauw wegduikt *

Ik was in een So What stemming

avatar van Mr. Rock
'What's the point of doing a 3 minute song? It's over before it starts and that 3 minute 15, 3 minute 30 format was a convention enforced upon musicians by radio'

Dat zei Ian Gillan een jaar of 20 geleden. En zie nu: een album waar liefst 8 van de 13 nummers de 4 minuten niet halen en er slechts eentje over de 5 heen gaat. Jammer dat Purple - naar eigen zeggen primair een instrumentale band - geen uitgesponnen nummers meer maakt. Niet dat langer altijd beter is maar bij DP waren het toch wel vaak de betere nummers op een album.

Morgen overigens de nieuwe single Pictures of You.

avatar van RonaldjK
Lekker nummer hoor, Pictures of You en inderdaad 3'51" dus niet al te lang. Er is een fillempie bij. Wat mij betreft heb ik liever kortere nummers dan langere die met een overdosis herhaling maar doorgaan. De eerste indrukken van de nieuwe Purple zijn wat mij betreft positief, al maken twee lekkere nummers nog geen sterk album. Ik wacht rustig af.

Verder staan nu online Portable Door en liveversies van de oudere nummers When a Blind Man Cries (oorspronkelijk uit 1972) en Uncommon Man (2013).

Dacht ik even dat bij om en nabij de 3:30 het nummer (Pictures of You) een interessante omwenteling krijgt en dan is het plots voorbij. Gemiste kans voor een verder best wel lekkere track.

Mr. Rock schreef:

Niets is zo veranderlijk als een mens, een band.
19 juli weten we meer. Ik heb nu twee nummers gehoord van "=1". Het komt wel goed, Deep Purple gaat ons volgende maand gewoon weer trakteren op een nieuw, fantastisch, melodieus rockalbum.

avatar van AOVV
Ja, dit klinkt gewoon goed hoor, fris en energiek. Ik kijk stiekem toch weer uit naar een nieuwe Deep Purple.