Deep Purple - =1 (2024)

Label: earMUSIC

1. Show Me (3:59)
  2. A Bit on the Side (4:10)
  3. Sharp Shooter (3:44)
  4. Portable Door (3:48)
  5. Old-Fangled Thing (4:08)
  6. If I Were You (4:42)
  7. Pictures of You (3:51)
  8. I'm Saying Nothin' (3:28)
  9. Lazy Sod (3:40)
  10. Now You're Talkin' (4:05)
  11. No Money to Burn (3:21)
  12. I'll Catch You (3:20)
  13. Bleeding Obvious (5:50)
AOVV schreef:
Ik kijk stiekem toch weer uit naar een nieuwe Deep Purple.
Waarom stiekem? 19 juli aanstaande bestempel ik nu al als feestdag: laatste dag van de Nijmeegse 4Daagse en het nieuwe album "=1" van Deep Purple. Zegt het voort, zegt het voort!

avatar van milesdavisjr
Misschien wordt het wel 'Black Friday' en ligt de plaat direct in de uitverkoopbakken....

avatar van Roxy6
Nieuwe single Pictures Of You is weer een killersong.....

Maar Portable Door vind ik echt een dijk van een oorwurm, wat een lekker vet refrein!

milesdavisjr schreef:
milesdavisjr dat je liever naar Zep en Sabbath luistert is nog geen reden om zulke rare dingen over "=1" van Purple te gaan roepen .

avatar van RonaldjK
Wie op 19 juli op de Via Gladiola een wandelaar signaleert in een Deep Purple In Rock t-shirt, glimlach van oor tot oor, hoeft niet te raden wie dat is!

RonaldjK schreef:
Beloningstip: Donker Paarse gladiolen!

avatar van RonaldjK
Nieuwe "single" is daar: Lazy Sod. Voor wie te ongeduldig is. Spoiler: een shufflenummer.

Deep Purple goes ZZ Top.

Heerlijk orgeltje op Lazy Sod !

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Heeft Deep Purple de rekensommen van Ed Sheeran opgelost?

avatar van RonaldjK
Eeeh Maartenn... Er zijn dagen dat ik niet naar Edje luister. Welke rekensommen?

avatar van fanpurple
Eindelijk! Hij is binnen! De eerste indruk is goed, verassende nummers die wat meer rocken als de laatste Morse platen. Voorlopig oordeel 4,5 of toch een 4,0?

avatar van namsaap
Mmmmmm, Lazy Sod is een sneer naar de ontwerper van hun albumcover?

namsaap schreef:
Mmmmmm, Lazy Sod is een sneer naar de ontwerper van hun albumcover?

Dezelfde 'Sod' die ook Now What?! heeft 'ontworpen' gok ik zo .

avatar van RonaldjK
Nou waren die lelijke hoezen wel de verpakking voor goede muziek, terwijl Infinite en Whoosh! met hun mooie hoezen wat mij betreft muzikaal minder zijn. Als een lelijke hoes omgekeerd evenredig staat voor de kwaliteit van de muziek, houd ik me aanbevolen.

avatar van Arjan Hut
Hoes lijkt me juist briljant in dit thumbnail-tijdperk. De rest van de vormgeving, zoals die in de promo's naar voren komt, monochrome sci-fi, prachtig. Ook de teksten zijn weer bijzonder, met een boog om de rock & roll-cliché's heen.

avatar van RonaldjK
Bananas is qua hoes bij de reguliere albums ook een rare banaan in Purples muzikale fruitmand, wat tegelijkertijd iets van 'bekijk het maar' heeft.

En dankzij Maartenn krijg ik warempel de indruk dat het wel eens een reactie op enkele van Ed Sheerans albumtitels zou kunnen zijn. Of wellicht ligt dat anders, hopelijk weten ze bij Lust for Life of Classic Rock Magazine of (Omroep) Max Magazine meer. Ben ik bovendien benieuwd of Oor nog uitgebreid aandacht aan Purple besteedt.

fanpurple, heb je gelegenheid om uitgebreider te recenseren?

RonaldjK schreef:

Gillan heeft er al wel een en ander over gezegd in interviews. Aan de binnenkant van de hoes staat een hele lange ingewikkeld ogende formule waarvan de uitkomst 1 is. Symboliseert de onnodige complexiteit die we in de wereld van vandaag voor onszelf hebben gecreëerd. Dat je 6 stoplichten moet aanklikken voordat je online iets kunt doen, dat soort dingen.

avatar van brt
brt
Mr. Rock schreef:

Poeh... Deep Zinnig

avatar van Zwaagje
Tja.....Deep Purple......mijn grote jeugd liefde.....Nog altijd veel bewondering voor de band én alle inzet. Ook kwalitatief prima inclusief nieuwe organist. Waar hoor je een Hammond nog in de muziek; hulde. Maar helaas.....zo gaat het met jeugd liefdes....het is niet voor niks uitgegaan.

Hans Brouwer schreef:

Voor Hans ook vast een jeugdliefde en zo zie je maar....ook jeugd liefdes kunnen de tand des tijds doorstaan. Gelukkig maar; geniet er van Hans!

...inclusief nieuwe organist.

Nou ja, nieuw? Don Airey is sinds 2002 bij de groep, oftewel 22 jaar, oftewel = 1 is zijn zevende studioalbum bij Deep Purple.

Ter vergelijking: bijna niemand van mijn collega's werkt al zó lang voor mijn werkgever. Maar goed, hij klaviert er nog niet zo lang als Jon Lord, die het 27 jaar deed; ik reken dan uiteraard de Purpleloze periode '76 - '84 niet mee.

avatar van musician
Geweldig nieuw album van DP.
Je moet even opletten, voordat je het weet word je er van beschuldigd dat je met je aanschaf bent gevallen voor de marketingpraktijken van platenmaatschappij Edel.

Dat je als argeloze koper van muziek van Deep Purple door de jaren heen je je niet hebt laten leiden door muzikale smaak maar je hebt laten fêteren door.... ja, door wie of wat eigenlijk.

Misschien wel door Ian Gillan zelf, die de verpersoonlijking is geworden van de wederopstanding van Deep Purple sinds Now What?! in 2013 toen hij net even eerder, dacht ik, een aflevering zag van Benidorm Bastards en riep: 'Dat gaat mij Godverdulleme (ik hou het hier netjes) niet gebeuren!!'

En inderdaad, de band had een nogal lange pauze en Gillan schopte iedereen hoogstpersoonlijk van Benidorm terug naar de Studio. Hardrock tot de dood er op volgt.
Ik heb dit allemaal uit tweede hand, misschien kan hem er nog eens voorzichtig naar worden gevraagd.

Feit is dat de band terugkwam in een ongehoord schema van optredens en opnames, tot in ieder geval de dag van vandaag. Het werd even iets minder met de albums Whoosh! en Turning into crime. Er dreigde even een lange pauze met het vertrek van Steve Morse maar Gillan deed zijn wenkbrauw omhoog en Morse schoof persoonlijk een opvolger naar voren.

'Er tegen aan, verdomme' riep Gillan 'en graag een beetje stevig en ook een beduidend hoger tempo nog in de songs. En binnen een paar maanden klaar.'

En aldus geschiedde.

Zo, ik zal even een printscreen maken van dit stukje en dan dien ik mijn declaratie in bij het management van DP. Per slot van rekening moet mijn pijp ook roken.
Graag de marketingafdeling van Edel laten weten dat de recensie je over de streep heeft getrokken voor de aanschaf van LP of CD. Dan krijg ik er nog een paar procent van.

Dan wacht ik nog op een paar zuurpruimerige reacties van users die je van mijlenver kunt zien aankomen. Daar trek ik mij niets van aan: Deep Purple heeft weer eens op grootse en overtuigende wijze aangetoond één van de grootste bands in het genre te zijn. Leden van bijna 80 of niet.

Is jon Lord dan al zo lang niet meer onder ons
Dat had ik me niet gerealiseerd. Mijn fout sorry.

avatar van Von Helsing

Is jon Lord dan al zo lang niet meer onder ons
Dat had ik me niet gerealiseerd. Mijn fout sorry.

Lord is in 2013 overleden maar door allerlei lichamelijke ongemakken in 2002 uit Purple gestapt en Don Airey aangedragen als zijn opvolger.

avatar van RonaldjK
Een 'sorry' was niet nodig hoor, Zwaagje. De tijd vliegt eenvoudigweg, dat blijkt maar eens. En dank musician, jij dus eveneens enthousiast. Dat zie ik inmiddels elders ook (Parool, Lust for Life magazine en een Engelstalig zine).
Vandaag gaat me niet lukken, maar morgen hoop ik naar een platenzaak in Wezep te kunnen gaan (ik koop liever fysiek in een fysieke winkel dan bij een online zaak, support your local store enzo) en dan hoop ik dat die voldoende voorraad heeft. En anders geen man overboord, dan komt het wel.

avatar van Stratman70
Wat een geweldig nieuw album! Het laatste Album wat ik van ze ken was Rapture Of The Deep; een aardig album. Maar deze heeft (door McBride?) nieuwe energie, nieuwe frisheid.

Deze ga ik de komende tijd zeker nog vaker beluisteren, want er gebeurt muzikaal gezien genoeg op dit album, het wordt nergens echt saai. Ook in dit geval: don't judge an album by its cover.

avatar van Roxy6
Op de website van Sounds zag ik als afgeleide van =1 een EP staan met de volgende tracks:

1: Pictures of you
2: Portable door
3: When a blind man cries
4: Uncommon man

de laatste twee staan niet op dit album.

Roxy6 schreef:

1: Pictures of you
2: Portable door
3: When a blind man cries
4: Uncommon man

de laatste twee staan niet op dit album.

Dat zijn live-opnamen die als extraatje bij de single zaten. Geen nieuwe nummers.

Mr. Rock schreef:

Dank Mr. Rock! Zo ingevoerd ben ik niet in Deep Purple, anyway, niet zodanig als de meeste mensen in dit topic.