Iedere gitarist liet zijn invloed op het geluid van Deep Purple gelden. Ritchie Blackmore zelfs tweemaal. Eerst vanaf 1968 met zijn grensverleggende kruising van klassiek en blues waarbij hij bovendien enkele heipalen sloeg voor wat snelle heavy metal zou worden. Zijn opvolger Tommy Bolin bracht in 1975 funk in het geluid. Bij de reünie van Purple in 1984 leverde Blackmore rondere hardrock gelijk de drie Rainbows met zanger Joe Lynn Turner, die zelfs in '90 bij Purple de microfoon kreeg.
Hierna de zeer tijdelijke live-invaller Joe Satriani en ook bij hem een eigen inbreng: in 1993-1994 klonk diens vloeiende shredding. Bij Steve Morse volgden een progressieve inslag met een vleugje fusion, waarbij lange noten werden afgewisseld met razendsnelle loopjes.
Welkom op
= 1 : Simon McBride, Purplegitarist nummer 5. Afkomstig uit Noord-Ierland waarmee Purple weer volledig een Britse band is. Ik ken hem van deze
Snakecharmer (2017), waar hij Micky Moody opvolgde. Muziek in de voetsporen van het jonge Whitesnake.
De kracht van Deep Purple zit hem mede in de duetten tussen gitaar en toetsen, een traditie die hier krachtig wordt voortgezet. Daarbij valt op dat drummer Ian Paice harder moet werken dan op de vorige albums. Na een kleine TIA in 2016 is hij inmiddels tevens de drummer van
Purpendicular, begin dit jaar nog op drie podia in Nederland. Hij drumt met verve, alsof we een twintiger horen.
Producer Bob Ezrin fungeert inmiddels bijna als zesde groepslid, zo vertrouwd is hij met de groep; hij duikt zelfs met de andere groepsleden op bij alle schrijfcredits. Hierbij geen vermelding voor Steve Morse, nog wel bij de allereerste aanzet voor het album betrokken. Iets van diens briljante melodiegevoel waart echter rond in het kalme
If I Were You met zijn lange gitaarlijnen én bij andere gitaarpartijen van McBride.
Op de albums
Infinite (2017) en
Whoosh! (2020) was te vaak sprake van een routineuze aanpak, resulterend in brave middelmaat. Dát is voorbij. Met McBride is de riff dominanter, zoals Paice terecht
vaststelde. De man kan niet alleen gitaarspelen en soleren, hij brengt energie terug, “dwingt” Don Airey tot de nodige hoogstandjes op de toetsen en stuwt Paice met bassist Roger Glover op. Het groovet weer, joechei!
Na het optreden van Purple op Graspop las ik over zanger Ian Gillan zowel onvrede (
Humo en
GvA) als positieve verhalen (
Dansende Beren en
HLN). In de studio zijn de zangkoorden zéker onder controle en tweemaal hervindt hij kort zijn krijs. Zeker, de man heeft minder vermogen dan vroeger, een fenomeen dat nu eenmaal bij ouder worden hoort, denk aan Johnny Cash of recenter David Coverdale. Maar op
= 1 heeft hij voldoende over voor een krachtige prestatie. Daarbij heeft hij zijn kapper de voorbije maanden gemeden, staat hem goed!
Favorieten op het eerste deel: met de groove van opener
Show Me is het alsof we middenin een jam stappen met spoedig het eerste gitaar-toetsenduel; het stomende
A Bit on the Side waarin een solo á la Morse maar met voller gitaargeluid; het stuwende
Portable Door met heerlijke Hammondriff en fusion in de brug; het swingende en uptempo
Old-Fangled Thing waarin een héérlijk krijsje in het slot klinkt, slim gevolgd door het kalme
If I Were You en het optimistische
Pictures of You.
Ik heb mijn Poolse cd de voorbije dagen regelmatig vanaf de tweede helft, track 8, laten starten. Dan blijkt dat ook die helft consistent van niveau en variatie is.
Lazy Sod met een shuffle die doet denken aan de eerste jaren van Whitesnake en McBrides voormalige groep Snakecharmer, het uptempo
Now You’re Talkin’, in
No Money to Burn een grommende orgelriff als in de dagen van
Machine Head (1972) plus als contrast het tweede dameskoortje van
= 1.
Kip-pen-vel bij ballade
I’ll Catch You. Zingt Gillan zijn in 2022 overleden vrouw toe? Alsof ze hand in hand naast hem zit. Pákkende tekst, gedragen door een sterke compositie! Laatste favo is het gevarieerde slotlied
Bleeding Obvious dankzij diverse progclimaxen.
Zelfs de twee ongenoemde nummers zijn beter dan de middelmaat die te vaak op
Infinite (2017) en
Whoosh! staat. Zoals
Sharp Shooter met daarop het eerste dameskoortje sinds
Haunted op
Bananas (2003). Ook dan avontuur, verscholen in de gitaar- en toetsensolo.
Jaaaa, de solo’s van McBride en Airey… Soms snel, soms juist langzaam. Ze groeien bij vaker draaien, zoals die in
I’ll Catch You en de dubbele gitaarsolo in de afsluiter. En de riffs, de grooves: vaak grommend als felle kuitenbijtertjes.
Voor wie moppert over
= 1: probeer de
laatste Uriah Heep (2023), waar nog meer energie klinkt en tot vandaag slechts 44 berichten en 40 stemmen staan. Veteranen met een album dat veel meer aandacht verdient! Of kies een ander album dat op MuMe ondergesneeuwd raakte.
Degenen die Steve Morse missen, wil ik verzoeken zijn albums (solo, Steve Morse Band, Dixie Dregs, Kansas) op MuMe aandacht te gaan geven: véél te weinig informatie bij de meeste titels op deze site! Morse is zóveel meer dan zijn werk bij Purple.
“Hier ligt een mooie taak”, om de eerwaarde heer Olivier B. Bommel te citeren…