FKA twigs - Eusexua (2025)

Pop / Electronic
Label: Atlantic

1. Eusexua (4:24)
  2. Girl Feels Good (3:56)
  3. Perfectly * (3:50)
  4. Perfect Stranger (3:17)
  5. The Dare * (3:28)
  6. Drums of Death (3:11)

met Koreless

7. Room of Fools (4:25)
  8. Sticky (2:57)
  9. Keep It, Hold It (4:32)
  10. Childlike Things (2:30)

met North West

11. Got to Feel * (3:31)
  12. Striptease (4:37)
  13. Striptease * (4:43)

met Eartheater

14. 24 Hr Dog (4:41)
  15. Wanderlust (4:17)
  16. Lonely but Exciting Road * (3:31)
west Dat mag natuurlijk, maar 'plat' was hier zeker niet denigerend bedoeld. Zelfs als een compliment: zoals ik de plaat ervaar is dat het nadenken over de muziek (lyrics, concept, techniek, structuur) vrijwel wordt uitgeschakeld bij mij als luisteraar en dat er veel meer een gevoel, stuwingskracht en euforie overblijven.

Uitzondering hierop is waarschijnlijk Drums of Death, een uit de hand gelopen potje Jenga met beats.

En ik maar denken dat ik niet helemaal wijs ben: ik lees nu een hoop recensies en elke keer zie ik Madonna's Ray of Light voorbijkomen net als Kylie's Impossible Princess, en jazeker: Kate Bush.

Hmmmm, ben ik toch niet helemaal gek geworden

avatar van jerome988
aERodynamIC schreef:
Björk. Nee, dat gevoel krijg ik hier niet bij. Madonna's Ray of Light wel.
Thatorchie schreef:
Zo ook het 90s-Eurodance-aandoende Room of Fools, dat steeds meer stuwt richting Björk.
Vooralsnog ben ik alleen bekend met Björk's Debut, maar met name de eerste helft van Room of Fools voelt voor mij ook als puur Björk.

Zelf hoor ik een samensmelting van de talenten van Radiohead en Billie Eilish, maar FKA twigs mag met dit meesterwerkje vooral ook een eigen status hebben zonder vergeleken te worden met andere artiesten.

Door de vervreemdende albumhoezen (netjes uitgedrukt) had ik in eerste instantie niet het idee dat haar muziek iets voor mij zou zijn. Na de bejubeling hier en dankzij de geweldige videoclip van het titelnummer en commentaren daarbij ben ik toch zodanig onder de indruk geraakt om Eusexua helemaal te willen beluisteren.west deelde hier nog een bijzonder mooi artwork dat ik wellicht liever als albumhoes had gezien en beter aansluit bij wat ik op het album hoor.

yorkethom schreef:
Wel opvallend dat deze plaat hier onder de 4 sterren zakt.
Verder ook eens met een aantal uitspraken van yorkethom. Eusexua is overladen met creativiteit en hitpotentie die een 4+ score zeker zou rechtvaardigen en doet in dat opzicht mij ook denken aan Lana's NFR.

Bovenal op veel momenten toch een toegankelijker album dan ik op voorhand had verwacht en ik kan mezelf al beginnend fan of bewonderaar van FKA twigs noemen. Hopelijk gaat haar eerdere werk binnenkort op dezelfde wijze landen.

aERodynamIC schreef:
Wie weet wordt dit voor mij ook nog eens een doorbraak om Madonna te gaan waarderen als ik zonder verwachtingen eens bij haar debuut begin

jerome988 schreef:

Als je het album fysiek koopt krijg je deze foto als achterkant

avatar van Mjuman

Als je het album fysiek koopt krijg je deze foto als achterkant

Kan je ook een album mentaal of spiritueel kopen

Verder geen commentaar op dit album met al dat stereometrisch gezwatel - valt me op dat nog niemand M.I.A. heeft genoemd of Doris D. (van The Pins) daar kon je ook goed aerobics op doen

Mjuman schreef:
Kan je ook een album mentaal of spiritueel kopen

Ah u weet niet dat mp3 ook gekocht kan worden? Bij deze

Ik zie graag uw dansje op Doris D, tegemoet

avatar van Kos
Kos
Nou laat ik.dan maar weer de boomer zijn.

Ik begrijp werkelijk weer niks van al die overdreven superlatieven. Als ik de recensies moet geloven hebben we zowat met een nieuwe muzikale evolutie te maken.
Het is allemaal zeker niet slecht maar het zijn toch echt redelijk platgetreden paden die ik hier hoor.
Behoorlijk inwisselbare ouderwetse electrodeuntjes met een schriele-stem zangeresje dat soms autotune doet.
En uiteraard de nodige tempowisselingen om het wat epischer te doen klinken.
Nou niks nieuws onder de zon allemaal.

Kos schreef:
Nou niks nieuws onder de zon allemaal.

Even los van het feit dat je het niks vindt (waar ik echt in kan komen, ik heb dat weer met Charli XCX) heb ik volgens mij niemand zien schrijven dat het allemaal nieuw is: ik lees juist voornamelijk dat ze teruggrijpt naar wat in het verleden ook al is gedaan en daar worden zelfs namen bij genoemd.

avatar van Edgar18
Tis weer een toffe plaat, maar na een luisterbeurt of tien moet ik toch voorzichtig concluderen dan het niveau van Magdalena niet gehaald wordt. Gelukkig is het nog steeds een fijn plaatje, maar ik betwijfel of ik hier over een halfjaar nog naar teruggrijp.

avatar van jrn
jrn
Twigs was al een favoriet, maar nu ze Artangels van Grimes in haar eigen blender gegooid lijkt te hebben ben ik helemaal lyrisch.

avatar van Kos
Kos
aERodynamIC schreef:

Ik zeg helemaal niet dat ik het niks vind, ik vind het niks bijzonders. Wat uit alle recensies juist wel zou moeten.

avatar van vivalamusica
Niet alle recensies..

Ik ben het wel eens met Hester Carvalho. Citaat uit recensie NRC: (drie bollen)
Maar dat resultaat heeft minder eigenheid dan de eerdere albums van Twigs. Haar duistere, geheimzinnige stijl is ingeruild voor soepele klanken.
Ik (boomer, ook zeker niet de doelgroep) vind het vooral een muzikaal technisch, goed geproduceerd, na verloop van tijd ook voorspelbaar, hoogstandje. Uit ervaring weet ik dat me dit snel kan gaan vervelen.

avatar van davevr
Ik vind het wel gek en dat zegt wel wat dat deze plaat net onder de 4* gaat. Op Mume wordt alles van Nick Cave/Damon Albarn/Thom York ontvangen met een 5*, alles dat naar prog neigt ook. Alle bootlegs die heruitgebracht worden van oude goden zoals Dylan/Young etc ook. Alles dat vrouwelijk is heeft het al wat moeilijker, behalve een paar gevestigde waarden. Ze staat momenteel nog hoger dan Billie Eilish of een Jessica Pratt. Op deze site worden vrouwelijke artiesten niet snel hoog gewaardeerd. Dit is dus een best hoge score.

avatar van Gele Stift
Tja net als in de hele samenleving zijn mannen van 55+ in de meerderheid en daarnaast denken ze ook nog eens alle wijsheid in pacht te hebben.... Dan valt me de score voor dit album inderdaad erg mee

Ben zelf zeer onder de indruk van dit album, het kruipt echt onder je huid. Ze heeft zo'n eigen sound ontwikkeld dat je gerust mag spreken van een van de artiesten die de tand des tijds zullen doorstaan. De teksten blijven zoals altijd erg intiem

avatar van Pinsnider
Interessant allemaal, maar dat sneeuwt even onder bij de trots en blijdschap die ik voel bij het gegeven dat zelfs op deze door ouwe zemelaars gedomineerde site dan toch ein-de-lijk een echte pure popplaat bovenaan de rotatielijst staat!! Hulde.
Kleine gelukjes op een zonnige dag

avatar van Paalhaas
Meid, wat een foto.

avatar van Lambchop
Heb het geluisterd, niet mijn kopje koffie

avatar van alexander-r
De liefde is wat gezakt, halfje eraf. Heb het dan ook kapot geluisterd de afgelopen week. Nogsteeds een fantastisch album
Raakt me meer dan Brat, hoewel Brat ook heel tof was.

Ik kreeg vandaag de opmerking 'dat ik dit wel erg veel luisterde'. Klopt. Ik ontdek steeds meer dingen en ik hoor bekende andere werken. Zo krijg ik nu bij Drums of Death ineens Prince 'Housequake' vibes.
En bij Room of Fools een Janet Jackson-echo (inclusief Kate Bush outro), en toch klinkt het tegelijkertijd elke keer net even anders. Best knap gedaan allemaal.

aERodynamIC schreef:

Ja zeg, instantly bij mij: Housequake!

Gele Stift schreef:

Wilt u niet alle mannen van 55+ op één grote (lelijke) hoop gooien?

avatar van gigage
Ik dacht dat vrouwen in de meerderheid waren in onze samenleving maar het blijkt dus anders te zijn.

avatar van Frenz
Wel een boomer vriendelijke sound idd. Ben ik dan toch nog een beetje hip of juist weer niet? Pffff, het leven is niet eenvoudig in 2025

On a more serious note, luister echt fijn weg, maar de genialiteit moet ik nog ontdekken

avatar van yorkethom
Frenz schreef:

Twigs live aan het werk zien had een terugwerkende kracht dat ik de albums nog beter begon te vinden.

Eigenlijk zit er geen grammetje vet in haar drie huidige studioplaten he. Zowel LP1, Magdalene als deze Eusexua zijn van een heel hoog niveau.

avatar van Mausie
Van Striptease krijg ik wel Eartheater vibes hier en daar, erg mooi nummer.

avatar van mr.oizo
Perfect Stranger en Striptease zijn wel aardige nummers, verder doet dit album me echt helemaal niets. In tegensteling tot FKA twigs - Magdalene (2019) - MusicMeter.nl

avatar van Venceremos
Dat verval ervaar ik ook, zonde. Ze klinkt hier als een opgepitchte Sevdaliza met mindere liedjes.

mr.oizo schreef:

Als dat zo is: nog een paar keer draaien? Zo anders / zoveel minder zijn heel wat nummers niet. Ik vind dit album na meerdere draaibeurten steeds beter.

avatar van overmars89
Ik kan er niet echt mijn vinger op leggen, maar er iets aan dit album dat een tikkeltje formulatief aanvoelt. Misschien heeft het te maken met de opbouw van de tracks. Het zijn allemaal abstracte producties, maar tegelijkertijd voelen ze ook weer een tikkeltje popvriendelijk.

Eigenlijk ben ik zeer te spreken over het hele album, bijna elke track is tof met als hoogtepunt 24hr dog IMO. Toch als ik het vergelijk met bijvoorbeeld Caprisongs mis ik een bepaalde warmte. Er is iets meer een afstand tussen FKA Twigs en de luisteraar.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Ontzettend lelijke hoes. Maar muzikaal een stuk interessanter als Brat. Hier gebeurt meer en klinkt het als een geheel is meer dan de som der delen.