Radiohead - In Rainbows (2007)

Label: XL

1. 15 Step (3:57)
  2. Bodysnatchers (4:02)
  3. Nude (4:15)
  4. Weird Fishes / Arpeggi (5:18)
  5. All I Need (3:48)
  6. Faust Arp (2:09)
  7. Reckoner (4:50)
  8. House of Cards (5:28)
  9. Jigsaw Falling into Place (4:08)
  10. Videotape (4:39)
  11. Mk 1 * (1:04)
  12. Down Is the New Up * (4:59)
  13. Go Slowly * (3:48)
  14. Mk 2 * (0:53)
  15. Last Flowers * (4:27)
  16. Up on the Ladder * (4:17)
  17. Bangers + Mash * (3:20)
  18. 4 Minute Warning * (4:06)
Misterfool
jazper ik snap best hoe jij redeneert. aangezien jij meer van elektronische en of rauw houd. maar dit en veel andere albums moet je vaker luisteren. zo krijgen wat plattere platen als deze op eens bijster veel reliëf.

videotape ben ik totaal met jouw eens dat nummer hadden ze weg moeten laten

avatar van Jazper
Misterfool schreef:

Ik denk evenwel niet dat ik deze Radiohead die luisterbeurten zal gunnen, maar bedankt voor de tip

avatar van lebowski
Toch knap van Radiohead, bij de eerste luisterbeurt had ik het gevoel dat ik het allemaal al een keer gehoord had, maar de cd zit al maanden standaard in mijn autostereo en hij wordt beter en beter. All I Need en Nude zijn absoluut 5***** nummers.

beetje laat waarschijnlijk, maar beter nu als nooit

15 step: persoonlijk ben ik meer fan van kid a en amnesiac als van hail to the thief. 15 step helt over naar httt. maar dan wel 1 van de betere nummers daarop. het begint wat vreemd maar vanaf het moment dat de gitaar invalt gaat het de goede kant op. het gejuich van de kinderen vind ik leuk, niet essentieel maar het past wel.
een sterk nummer, niet men favoriet op het album maar een goed begin.

bodysnatchers: begint met een wat doffe riff maar vanaf het moment dat de andere instrumenten invallen klinkt het beter. radiohead rock nog eens en dat was een tijdje geleden. sterke lyrics en een goeie sound. heb ze het op bv just en polyethelene beter weten doen maar voor vele zal dit de radiohead zijn die ze willen horen.

nude: als je de versie van 1998 ooit gehoord hebt valt dit wat tegen maar het blijft een topper. de versie van 1998 was in mijn opinie magisch door de fender rhodes. hier treedt de bas op de voorgrond en met de prachtige strijkers die invallen wordt ook dit een erg sterke song. yorke zingt ook beter als ooit tevoren

dan arpeggi: schitterende gitaar aan het begin, goeie lyrics, mooie opbouw, ineens valt de song stil om terug opnieuw te beginnen. opvallend ook dat Ed de backings mag verzorgen. maakt de song alleen maar beter. de song heeft iets mysteries, weet niet meteen wat maar beklijvend is het zeker. topsong

all i need: de terugkeer van de xylofoon, beetje een groeier maar eens je erin zit laat ie je niet meer los. niet de beste van de plaat maar het past er wel tussen.

faust arp: akoestisch uitstapje van 2 min. mooie gitaar, leuk arrangement. een beetje een rustige versie van wolf at the door.
leuk tussendoortje maar iets te kort om te spreken van een topper

reckoner: schitterende song, steunend op de tamboerine en jonny's gitaar. thom zingt als nooit tevoren maar het past uitstekend bij de song. veel beter als de "oude" reckoner van 2002. schiet niets meer van over en de song is erop verbeterd.de drum die invalt op 3.18 is schitterend

house of cards: yorke's favoriet, de mijne niet. het doet me niet zoveel. het is wel al gegroeid want bij de eerste luisterbeurten skipte ik hem veel. mooie stem an het begin. maar de song kabbelt maar wat voort. minste song op de plaat

jigsaw: open pick voor de freaks, men persoonlijke favoriet en terecht de eerste single meteen een goeie gitaar en ook de drums zijn geweldig. het mmmmm past uitstekend; enkele tempowisselingen zonder te overdrijven. uitstekende lyrics. een prima voorbeeld van een rockende radiohead. beter als bodysnatchers

videotape: radiohead heeft een traditie van uitstekende laatste nummers op platen en ook hier wordt dat gerespecteerd. op het eerste zicht een simpele pianodeun maar o zo efficient. beste lyrics van de plaat ook. wederom een topper

conclusie: hij haalt het niet van kid a maar volgt op korte afstand. geen enkel slecht nummer overigens op deze plaat en dat kan ik van andere radiohead platen niet altijd zeggen

the bends: sulk
ok computer electroneering ( niet slecht maar toch serieus minder)
kid a: alle tien goed
amnesiac: pull pulk
httt: we suck young blood

avatar van Nightrider
Ik kreeg een plotselinge inval tijdens het beluisteren van dit album: wat zou nou eigenlijk het populairste nummer zijn van dit album, nu het wat tijd heeft gehad om te berusten bij de luisteraars? Het antwoord is weinig verrassend: de single 'Jigsaw Falling into Place', een nummer dat absoluut niet tot mijn favorieten hoort. Een leuk nummer, dat wel, maar toch minder dan de rest van het album. Mijn absolute favoriet (met kop en schouders), Reckoner, haalt toch nog een mooie derde plaats. Goed om te zien dat anderen dat nummer ook erg waarderen.

Overigens een korte opmerking naar de schrijver hierboven: als je electioneering schrijft als electroneering, dan heb je volgens mij ook maar weinig door waar het nummer over gaat . Ik vind het nummer ook niet uitzonderlijk goed maar juist het thema wel.

A*V
Nightrider schreef:

Zeer mee eens, persoonlijk vind ik Jigsaw Falling Into Place lang neit het beste nummer (Ik vind hem eigenlijk vrij middelmatig) en Reckoner is naar mijn mening ook het beste nummer. Na 1:30 breekt hij echt door en kan hij mij echt goed bekoren.
Reckoner wordt overigens op de voet gevolgd door All I Need.

A*V schreef:

Reckoner wordt overigens op de voet gevolgd door All I Need.

En Nude?

Jazper schreef:
Nou vooruit, hier mijn poging

Hee, dat is 1 van de weinige keren dat ik een uitgebreide recensie zie van iemand die niet kapot is van de muziek waar het om gaat!

Dat waardeer ik enorm, laten er nog velen volgen!

avatar van sierrra
Omdat we dan zoals bij HTTT opnieuw een inconsistente bedoening kregen met een battalion heel goede nummers ontsiert door een aantal b-kantjes (hoewel de b-kantjes bij HTTT in feite in de meerderheid waren). Wat mij betreft is Last Flowers eigenlijk het enige nummer dat goed genoeg ware geweest om ook CD1 te halen, lijkt me dus sowieso een logische beslissing om de andere nummers op een aparte CD te zetten voor de die-hard fans (of de downloaders, uiteraard).

Als grote Radiohead fan zie ik graag dat alle nummers op cd gezet worden. Dat niet alle nummers goed genoeg zouden zijn is een zwak argument. Ieder zal zo zijn of haar favoriete nummers hebben van dit album. Het is wat wrang dat mijn beste nummer Go Slowly niet op het album staat. Een gemiste kans. En om nu meer als 100 euro te gaan uitgeven voor een originele 2 lp / 2cd boxset gaat mij veel te ver.

avatar van king_pin
Hmm, ik betrap me erzelf telkens op dat ik maar 5 v.d. 10 nummers luister: Nude, Weird Fishes, All I Need, Reckoner en Videotape.

Alle atmosferische nummers dus, geen uptempo nummers deze keer en ook geen akoestische gitaar ballads.

Maar die 5 netgenoemde vind ik zo goed dat ik de rest eigenlijk niet eens nodig heb om dit een prachtplaat te vinden!

4,5* (aangezien ik geen 5 kan geven voor de helft van een album.)

Dat vind ik wel een beetje een rare manier van stemmen, hoor. Dat je vindt dat bepaalde nummers er uitschieten, dat kan ik wel begrijpen, maar een album dat je telkens maar voor de helft luistert kan toch nooit zo'n hoog cijfer krijgen? Dan moet de rest toch ook de moeite waard zijn, lijkt me zo.

Maar goed, we luisteren en stemmen natuurlijk allemaal anders

Ik ben eruit, Radiohead heeft naar mijn idee met dit werk hun beste album afgeleverd! 5*

Michael1992
Ik ben er nog niet helemaal uit.
Ik twijfel tussen deze, Ok Computer of Kid A.
Momenteel heeft Kid A weer een kleine voorsprong maar waarschijnlijk is dat over twee weken al weer anders.
Ik zal over een paar maanden wel zien wie er als winnaar uit de bus komt.

Mensenmensenmensen toch, laten we allemaal nou nog eens aandachtig naar The Bends luisteren

Michael1992
Kijk, The Bends is een geweldig album. Veel groepen zouden willen dat ze zo'n album zouden kunnen afleveren. Het is alleen jammer dat hij werd gevolgd door meesterwerken als Ok Computer, Kid A en In Rainbows.
Bij veel groepen zou The Bends een hoogtepunt in hun carriëre geweest zijn, bij Radiohead is dat nu net niet het geval.

avatar van Urbanoetang
Bij verre Kid A voor mij. Gevolgt door deze.

A*V

Nou Nude is natuurlijk ook een prachtig nummer, maar ik vind het hele album vrij prachtig en ik moet eerlijk bekennen dat ik Nude nou net een van de minst interresante nummers vind. Het nummer gaat gewoon wat te langzaam ook al geef ik vaak de voorkeur aan rustige nummers. Bij deze is dat blijkbaar anders.
Naar mijn mening blijft Reckoner het beste nummer van het album

A*V schreef:

Naar mijn mening blijft Reckoner het beste nummer van het album

Nude is een prachtig nummer maar het krijgt niet je voorkeur?
Voor mij zijn Reckoner, All I Need en Nude de absolute toppers hier. Met name All I Need met haar geweldige climax.

avatar van douwens
Michael1992 schreef:

Valt over te twisten, want wat mij betreft is the Bends tevens een waar meesterwerk! Ik zou het eigenlijk eerder gewoon een van de hoogtepunten noemen. Persoonlijk vind ik the Bends zelfs het beste van Radiohead, maar goed genoemde albums zijn op zijn minst erg goed, waarbij ik Ok Computer tevens meesterwerk zou willen noemen.
In Rainbows is gewoon weer een uitstekende plaat waarin eigenlijk alle kwaliteiten die Radiohead in haar voorgaande werk heeft geuit zitten gebundeld. De werkelijke vernieuwing is op deze plaat echter uitgebleven, termen als veilig zal ik echter zeer zeker niet in de mond nemen!

Na een pauze van een tijdje absoluut voor mij de beste van Radiohead ooit!!

Dwangbuis
Ik lees hier en daar in de reacties bij dit album dat het geheel een 'spanningsboog' mist. Dat snap ik wel ergens, hoewel bijna elk nummer apart wél een spanningsboog heeft (ik denk maar even aan Reckoner, Bodysnatchers...). Misschien maakt dat In Rainbows voor mij een minder album dan Amnesiac (ik vergelijk IR nogal graag daarmee)... En toch ga ik niet beweren dat In Rainbows een tegenvaller is, het heeft nog wat van mijn benevolentie om naar 4* te gaan.

mooi evenwichtig album
ontzettend creatief gemaakt
alles komt wel bekend voor
maar is toch ook wel vernieuwend
jigsaw falling...vind ik een fijn up tempo nummer
vooral als de thom zichzelf gaat overschreeuwen
wordt het mooi
hetzelfde gevoel wat ooit new order en the cure bij mij
konden oproepen

The Boogieman
Zijn hier mensen die de DVD From the Basement hebben gezien? Je kan dan goed zien hoe goed Radiohead eigenlijk is, want hier worden de kleine geluidjes goed in beeld gebracht. Het is lastig uit te leggen, maar je kan het dan goed zien en vooral ook horen. Ik vind House of Cards zonder beeld en van de cd redelijk saai. Maar als je ziet hoe het gespeeld word, dan is er niks saai aan.

Joy
lang leve joeptoep

magistrale band dat radiohead

klaarhelder, geen fout te veroorloven want je hoort het acuut, je moet maar durven

The Boogieman
Ja, alleen het is jammer dat de kwaliteit van youtube minder is...wat het ook minder mooi maakt.

avatar van hadiederk
Ze hadden gewoon deze basement uitvoeringen moeten uitbrengen, hadden ze van mij een vol punt meer gekregen

avatar van Teunnis
Allereerst opnieuw een geweldig album van Radiohead. Maar ik heb even een vraagje.

Ik heb de LP-versie van In Rainbows en daar staan op de binnenhoes de lyrics, alleen klopt die een aantal keren niet. Hebben anderen dit ook?

luijsterburg
Wat een band, hoe krijgen ze het voor elkaar zoveel perfecte albums achter elkaar te leveren? De Led Zeppelin van nu.

avatar van De-noir
Dit album kwam, ik denk voor iedereen wel, compleet onverwacht uit de lucht vallen. Geniale tactiek opzich. Zo had men tenminste niet de tijd om voor de release al uitgebreid verwachtingen te creëren. Ineens was hij er gewoon, In Rainbows. 'Speculaties en uitgebreide marketing campagnes zijn niet nodig, de muziek overtuigt de mensen wel' moet Radiohead gedacht hebben. En of dit album overtuigde! Mij tenminste..

Eerlijk gezegd zat ik in eerste instantie helemaal niet te wachten op een nieuwe plaat van deze heren. Het geluid van OK Computer was ik al een tijdje moe, en het elektronische werk kon me ook even niet pleasen. Ik had het gewoon even gehad met de constante drive tot vernieuwing, die bij mij wel eens vermoeiing opwekte. Konden de mannen niet gewoon even lekkere muziek maken? Natuurlijk waren eerdere albums origineel en misschien wel grensverleggend te noemen, maar dit maakte het nog niet tot aangename platen die ieder willekeurig moment konden bekoren.

De verrassing was dan ook groot toen ik dit album, niet in een 'Radiohead mood' zijnde, probeerde. Ik hoorde een voor Radiohead begrippen luchtig en ontspannen album met zowaar songs waar het speelplezier vanaf leek te spatten. Neem nou alleen 15 Steps al. Echt een skippybal-nummer vind ik dat. Die heerlijke percussie, relaxte zomerse gitaar, die bas die er op het einde meer naar de voorgrond treedt.. gewoon onmogelijk om niet mee te 'humpen' Verder was ik met Bodysnatchers, een ouderwetse Radiohead rocker, met Nude, een bewijs van Yorke's fantastische vocale kwaliteiten, en Reckoner voor een paar weken dik verslaafd aan deze plaat. Radiohead had het weer voor elkaar.
Aan kwaliteit hebben ze met deze plaat wat mij betreft niks ingeleverd t.o.v. de vorige platen. In Rainbows is niet per se beter of slechter dan de rest, maar wel een verademing.

De eerste 26 bladzijden eens doorgelopen en wat slowchat, onderling gekonkel en een paar off topic zijpaadjes weggehaald.

Heb deze trouwens laatst dan eindelijk 'fysiek' in huis gehaald en dus ook weer een aantal maal gedraaid en ik moet zeggen dat de plaat toch aardig 'gerijpt' is. Ook de nummers die mij eerder minder bevielen (met name de rustigere nummers) zijn geland. Duidelijk een album voor de lange termijn; ik doe er een halfje bij.

Wat een fantastische band blijft het toch.