Radiohead - In Rainbows (2007)

Label: XL

1. 15 Step (3:57)
  2. Bodysnatchers (4:02)
  3. Nude (4:15)
  4. Weird Fishes / Arpeggi (5:18)
  5. All I Need (3:48)
  6. Faust Arp (2:09)
  7. Reckoner (4:50)
  8. House of Cards (5:28)
  9. Jigsaw Falling into Place (4:08)
  10. Videotape (4:39)
  11. Mk 1 * (1:04)
  12. Down Is the New Up * (4:59)
  13. Go Slowly * (3:48)
  14. Mk 2 * (0:53)
  15. Last Flowers * (4:27)
  16. Up on the Ladder * (4:17)
  17. Bangers + Mash * (3:20)
  18. 4 Minute Warning * (4:06)
avatar van kaztor
Father McKenzie schreef:

Ik vind er ook niet veel aan. Hooguit 2 tot 3 keer gedraaid en ontzettend ontgoocheld in kast gezet; Ik was wel iets milder met mijn stem en als ik eens héél veel zin heb ga ik hem misschien nog eens een herkansing geven, maar ik begrijp echt sommigen hun enthousiasme niet over dit album. Alléén al dat begin met bliepjes en geluiden die pijn doen aan de oren, neen, dat "gemaakte" speciaal willen doen, bweurk, ik was ook stukken blijer met OK Computer, The Bends en zelfs nog met het redelijk experimentele Kid A. Nadien werd het voor mij steeds minder, helaas!

Zo denk ik er ook over.
Sinds Kid A lijkt Radiohead er erg content mee te wezen om 'moeilijk' te zijn. En hun definitie van 'moeilijk' is, naar mijn idee, 2 of 3 synthesizer-bliepjes per nummer en pure eentonigheid. Kid A was het eerste album met dat geluid en klinkt nog steeds geïnspireerd en geslaagd. Maar daarna zijn ze het trucje gaan herhalen totdat ik er klaar mee was.

avatar van rien
NA een jaar uit moet ik zeggen dat ik dit album (samen met Kid A en Amnesiac) hier minimaal 1x per week aanstaat!!!

Geweldig album die na al die luisterbeurten nergens zijn kracht verliest.... In tegendeel!

Hij is bij mij zelfs het Nirvana's Unplugged voorbij gestreefd..
Op nr.1 in mijn top lijst.

ben benieuwd hoe hoog deze in de top 250 gaat komen. als ik zo bekijk erg hoog

haveman
Ook dit vind ik weer een geweldig Radiohead album, maar Ok computer en Amnesiac vinden vaker de weg naar mn cd speler.

avatar van Benjammin'
@ Misterfool
Ik heb het even uitgerekend. In Rainbows krijgt 748 punten. Dat wil zeggen dat hij op de 46ste plaats komt te staan. Net na Selling England By The Pounds van Genenis.

Je moet er wel rekening mee houden dat er veel mensen zullen zijn die dit album nog niet in hun top 10 plaatsen omdat hij nog geen kans maakt op een notitie in de top250.

@ benjammin

harstikke bedankt

avatar van lennon
Nog steeds, na 1 jaar, fantastisch album!

avatar van Tompie
Is gedurende een jaar en meer dan 50 luisterbeurten alleen maar blijven groeien. Heb toch al heel wat albums grijs gedraaid in mijn leven en dit is waarlijk één van de meest magische platen die ik ooit heb gehoord. Ongelofelijke klasse!

Stem net verhoogd van 4.5 naar 5!

avatar van Tompie
Ik maak nu anderhalf jaar deel uit van een band. Ik denk dat In Rainbows zowat mijn muziekbijbel is op dit moment.

Bluenote
Tot de Bends vond ik deze band nog te pruimen maar de latere albums vind ik tenenkrommend slecht.

Deze band en met name de zanger straat een "macrobiotische ik ben zo zielig en de wereld is zo klote" houding en die bevalt me niet. Muziekaal vind ik het ook 0.0.

De reden waarom er zo'n hype/mythe rond deze band hangt is mij totaal ontgaan. Live 2 keer op Pinkpop gezien en 2 keer halverwege gevlucht. Wat een theatrale zanger is die zanger brrrr..

Jeukmuziek van de bovenste plank bijna net zo erg als andere jeuk zangeres Bjork.

Misterfool
bluenote ik heb een paar grote maars aan jou verhaal. Heb je ooit uberhaupt naar i might be wrong(live recordings geluisterd) zo ja hoe kom je er bij dat hij overtheatraal is en slecht kan zingen. bovendien kan hij als geen ander hoge noten halen.

voor jouw zogenaamde macrobiothische moet je toch echt meer kijken in de richting van my chemical romance of een andere Emo groep maar niet bij radiohead

de vergelijking met bjork is gewoonweg beledigend.

luister naar dit live optreden

en ga daarna echt inhoudelijk praten over deze geniale band

avatar van Jazper
Voor wie is de vergelijking met Björk eigenlijk beledigend?

Joy
voor niemand

je kan iemand immers nooit beledigen, bestaat niet

mensen denken vaak van wel en daar zit het misverstand

al noem je bjork een jeukende ijscobal , radiohead idem, lijkt mij alleen maar een mening, geen belediging

avatar van Mjuman
Weliswaar niet mijn favoriete RH-album, is dit gewoon geen verkeerd album; alles op zijn tijd zullen we maar denken.

Met name de wijze waarop het eerst werd uitgebracht heeft wel sympathie gewekt (zelf bepalen hoeveel je voor een download wilde betalen).

Misterfool schreef:

De stem van Yorke trek ik ook niet altijd hoor. Beste voorbeeld is wel Last Flowers: eerst dat prachtige pianostukje en dan de verschrikkelijk valse stem van Thom Yorke er overheen, die me er helemaal uit haalt. Na verloop van tijd went dit wel een beetje, maar het blijft toch jammer dat hij een potentieel wereldnummer wat onderuit haalt met dat valse gezang van hem.
Verder vind ik 'm over het algemeen - waaronder ook op dit album, waar hij op alle nummers gewoon goed zingt - prima te pruimen, daar niet van.

Misterfool
beledigend was inderdaad niet het goede woord. maar belachelijk past beter. radiohead is een rock band met elektronische invloeden. bjork is naar mijn idee een pop artiestje met een matige stem maar ja daar zullen vele daar niet mee eens zijn. ook heeft naar mijn idee Björk geen grote invloed uitgeoefend op de muziek in zijn algemeen. ik zie geen basis voor een vergelijking met deze twee.

yorke vind ik ook totaal niet muzikaal.

Misterfool schreef:

yorke vind ik ook totaal niet muzikaal.

ik bedoel natuurlijk Björk. Yorke is juist een van de allermuzikaalste muzikanten.

avatar van douwens
Misterfool schreef:

Bjork niet muzikaal noemen gaat wat ver denk ik. Ik ken ook genoeg mensen die Radiohead helemaal niks vinden en als grootste reden de volgens hun nogal zeikerige zang van Yorke noemen.. Denk dat beide artiesten echter zeer talentvol en muzikaal zijn. Kwestie van smaak denk ik zo.
Denk dan ook dat een Bjork een groot voorbeeld is voor veel artiesten. Dergelijke typeringen als die van jou verdient ze dan ook niet!

p.s. Yorke de typering van zeikerige zanger ook niet!

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Wat sluit die videoclip van Nude fantastisch aan bij de muziek

avatar van De-noir
Ik vind het nou net een vervelend trekje van Yorke wanneer gaat laten zien hoe weird hij wel niet is. Die clip van Nude vind ik daarom erg weinig toevoegen.

Een tijdje wegleggen heeft deze plaat veel goeds gedaan: ik maak van mijn 4,0* een 4,5*. Jigsaw Falling Into Place blijft het beste nummer; Videotape is de enige misser.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Karl schreef:

Grappig dat je zegt dat je Videotape de enige misser vindt van dit album. De eerste recensie die ik las van dit album (nav de internetrelease) gaf juist aan dat dat het absolute hoogtepunt was.

Ben ik nu ook niet met hem eens meer; doe mij maar Weird Fishes/Arpeggi!

Meh, beetje vervelend pianoriedeltje, een valse Thom Yorke, saai drumwerk... Dat geluid van een videoband is op zich best leuk bedacht, maar het doet me vrij weinig.

avatar van Nicholas123
videotape vind ik ook erg slap. Erg simpel en het wordt nergens spannend.

avatar van Freak-Max
Hm, moeilijk album heb m een paar keer beluisterd, en eerst vond ik het bagger. Maar nu Begint het een beetje beter te worden maar heeft dat ene niet dat OKC of KidA wel had. Ik vind Thom Yorke's stem ook wat minder en soms zelfs vals, en op ander vind ik hem prachtig...

avatar van Paranoid Android
zelfs ruim een jaar na dato nog steeds een geniaal album, deze cd heeft wel de meeste tijd doorgebracht in mijn speler het afgelopen jaar.

avatar van sierrra
Hm, moeilijk album

Ik vind In Rainbows helemaal niet zo een moeilijk album. Sterker nog. Ik vind dit album als je het vergelijkt met Kid A, Amnesiac en Hail to the thief juist één van de toegankelijkere albums. Vandaag disc 2 van In Rainbows gedownload. Het blijft toch doodzonde dat er geen betaalbare 2cd versie van In Rainbows is uitgebracht..

Joy
dus, sierrra, smaken en ervaringen en conclusies verschillen