Radiohead - In Rainbows (2007)

Label: XL

1. 15 Step (3:57)
  2. Bodysnatchers (4:02)
  3. Nude (4:15)
  4. Weird Fishes / Arpeggi (5:18)
  5. All I Need (3:48)
  6. Faust Arp (2:09)
  7. Reckoner (4:50)
  8. House of Cards (5:28)
  9. Jigsaw Falling into Place (4:08)
  10. Videotape (4:39)
  11. Mk 1 * (1:04)
  12. Down Is the New Up * (4:59)
  13. Go Slowly * (3:48)
  14. Mk 2 * (0:53)
  15. Last Flowers * (4:27)
  16. Up on the Ladder * (4:17)
  17. Bangers + Mash * (3:20)
  18. 4 Minute Warning * (4:06)
Bangers + Mash en Up On The Ladder aangevinkt als favorieten

avatar van Booyo
Wat een ongeloofelijk goede plaat is dit toch. Mijn inziens met afstand de beste van de mannen van Radiohead, en met Reckoner hebben ze misschien wel hun beste track...

avatar van Niek
Bizar goede plaat. Hij heeft best flink lang moeten rijpen bij mij, maar nu is de wijzer compleet uitgeslagen naar Absoluut Geniaal. Redelijk perfect. Fantastisch gewoon..

avatar van My Addiction
Net gekocht, ik ben benieuwd ...

JanBetonde2e
Geniaal album.

avatar van WesleyX16
Goh ik wist niet dat dit tot mijn CD-collectie behoort.
Ik moet eens vaker in mijn platenkast kijken...

avatar van My Addiction
Paar vraagjes: Waarom staat er 'In Rainbows' tussen de zinnen 'Because we separate like ripples on a blank shore'? Wat betekent de titel eigenlijk? En wat staat er eigenlijk op de cover en in het boekje? Betekenen die 'vlekken' iets?

avatar van bloempje24

Abstract nooit concretiseren.

avatar van My Addiction
Ik vraag mij gewoon af of het kunst is (abstract of niet) of werkelijke foto's van iets. Bijvoorbeeld gebeurtenissen in de ruimte, of moleculaire foto's in het menselijk lichaam...

avatar van Eveningguard
Vond het in eerste instantie op een nevel lijken, maar volgens mij zijn het een paar klodders verf.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Ach ja, werkelijke foto's kunnen evengoed kunst zijn... Maar goed, de discussie wanneer iets kunst is is natuurlijk beter onbegonnen. Ik dacht dat het een soort explosie was, maar volgens Wiki zijn het foto's bewerkt met één of andere etstechniek. Het kan dus eigenlijk van alles zijn .

My Addiction schreef:

Het zijn etsen, ingebeten in zuur. Volgens mij moet het de weerspiegeling van een regenboog voorstellen ofzo (afgaande op de titel).

avatar van My Addiction
Wel een heel erg leuk effect! Heel kunstig/abstract. I like it, past volledig bij Radiohead
Nu wat over de cd: Ik heb zo het gevoel dat ze wat spelen met het concept 'less is more'.
Ze creëren een erg serene sfeer, en ze zijn vrij uniek in wat ze maken. Een weg dat ik alleen maar kan waarderen! Ik ben nog niet alle nummers gewoon maar Weird Fishes/Arpeggi, All I Need, Reckoner, House Of Cards, Jigsaw Falling Into Place, stuk voor stuk meesterwerkjes. Ik vraag mij vaak af hoe ze ertoe komen tot al die verschillende unieke geluiden/teksten/noises/melodielijntjes. Allemaal heel subtiel en voor mij dus een groot stuk beter dan hun andere werken die ik al beluisterd heb met name: 'The Bends' en 'Ok Computer' (Dat ik trouwens een zéééér middelmatige CD vind)

avatar van Timo-otje
My Addiction schreef:

Dit snap ik niet helemaal , je geeft aan dat je Weird Fishes/Arpeggi, All I Need, Reckoner, House Of Cards, Jigsaw Falling Into Place meesterwerkjes vindt maar je geeft dit album toch maar 3,5 sterren. Betekent dit dat je de rest verschrikkelijk vindt ? Ik vind dat alle nummers op redelijk hetzelfde niveau zitten.Tuurlijk vind ik de ene wat beter dan de andere maar vind het hier echt moeilijk om de 2 favoriete tracks te kiezen.

avatar van Eveningguard
Ik zeg Bodysnatchers en Reckoner.

JanBetonde2e
15 Step vind ik eigenlijk het beste nummer, al komt All I Need dicht in de buurt.

Top 10tje dan maar?

8. 15 Step
9. All I Need
10. Faust Arp

avatar van Timo-otje
Tsja, voor mij zijn Reckoner , Bodysnatchers , Weird Fishes , All I Need, Nude van een dergelijk hoog niveau dat ik eigenlijk geen keuze kan maken tussen deze platen. Heb maar ie wie waai is eerlijk weg gedaan voor het aanwijzen van de 2 favo tracks.

avatar van Teunnis
Mooi om te horen dat ik niet de enige ben die Bodysnatchers een van de beste nummers vind.

1. Weird Fishes / Arpeggi
7. All I Need
8. House of Cards
9. Faust Arp
10. Videotape

De eerste zes zijn meesterwerken, die ik allemaal wel in mijn persoonlijke top zoveel zou willen zetten. Enkel Videotape vind ik wat minder.

avatar van My Addiction
Dit snap ik niet helemaal , je geeft aan dat je Weird Fishes/Arpeggi, All I Need, Reckoner, House Of Cards, Jigsaw Falling Into Place meesterwerkjes vindt maar je geeft dit album toch maar 3,5 sterren. Betekent dit dat je de rest verschrikkelijk vindt ?.

Nee, nee dat is mijn 'beginnende score'. De rest ben ik nog niet gewoon. Hoogstwaarschijnlijk groeit dit nog hoor. Ik heb gewoon nu nog geen compleet beeld van de CD. Misschien beter dat ik dan niet stem, ik zal mijn stem verwijderen

Reckoner duidelijk nummer 1, de rest durf ik nog niet bepalen

Lukk0
Na Hail to the Thief dacht ik dat het met Radiohead wel een beetje over was. Dat album was al duidelijk de minste sinds The Bends en na een radiostilte van vier jaar was mijn hoop op een nieuw hoogtepunt eerlijk gezegd al vervlogen. Dat was nog in de tijd dat Radiohead met gemak bovenaan mijn lijstje stond met favoriete artiesten, met drie albums op vijf sterren en Amnesiac er vlak achter. Op 1 oktober 2007 barstte de hype dan toch in één klap los, met de aankondiging dat het nieuwe album in tien dagen gereleased zou gaan worden, en ook nog eens gratis of tegen een donatie te downloaden zou zijn.

Zoals gezegd, ik was het vertrouwen al een beetje kwijt en heb toentertijd dus ook nauwelijks meegedaan aan het hele gebeuren rond de nieuwe Radiohead. Ik had hem een keertje beluisterd en daarna weggelegd omdat ik het album een beetje vond tegenvallen. Veel liever verdiepte ik me verder in bepaalde prog-stromingen, dat Radiohead had ik wel een beetje gehoord. De hoge scores die het album op vrijwel alle muzieksites ontving, vooral hier op MuMe, liet ik dan ook maar voor wat het was. Dat In Rainbows was niet wat ik zocht.

Eigenlijk was het met dank aan de remix-actie rond Reckoner dat dit album toch weer een beetje onder mijn aandacht begon te komen. Ondertussen had ik de prog een beetje losgelaten en was mijn smaak zich aan het verbreden, van post-punk via singer-songwriter tot aan techno. Techno, ja. De mix van James Holden van Reckoner was namelijk zo verschrikkelijk goed, dat ik dit album toen ik het in de winkel tegenkwam direct gekocht heb met het voornemen er toch maar weer voor te gaan zitten.

In eerste instantie viel ik over de stevige wisselingen in stijl, van de clap-beat van 15 Step via het drukke Bodysnatchers weer enkele versnellingen terug naar Nude (was trouwens al in 1997 geschreven), en dat gedurende het hele album. Hierdoor miste ik het algemene sfeertje dat sterk over OK Computer hangt, en in mindere mate over Kid A en Amnesiac.

Deze keer, met minder verwachtingen een tweede OK Computer te gaan horen, viel dit toch stukken beter. Iets meer wetende wat te verwachten blijkt hier een sterke drive achter te zitten, die op de rustigere nummers wat op de achtergrond blijft, maar nooit echt ver weg is. Radiohead heeft zichzelf hier zeker niet opnieuw uitgevonden, maar doet nu een keer gewoon waar het goed in is. Combineer het beste van de voorgaande platen en krijg het volwassen, uitgebalanceerde In Rainbows. Niet zo goed als Amnesiac, dat stukken avontuurlijker is, spannender ook, maar toch wel kort daarachter.

Toch nog even een stevig kritisch puntje dan. Faust Arp pakt me nog steeds niet, met dat nummer heb ik helemaal niets. Kort nummertje, maar zelfs voor die lengte nog weinig inhoud. De tekst is niet interessant, de zang niet, de piano niet, de strijkers niet, eigenlijk helemaal niets. Het enige positieve is dat ze het niet nog twee minuten langer gemaakt hebben. Op Kid A presteerden ze ook al zoiets, daar was het een mislukt ambient-achtig nummertje dat het album in tweeën brak.

Al met al maakt dit In Rainbows een album dat uit negen sterke tot zeer sterke songs bestaat, gescheiden door de zwakke broeder. Daarmee wil ik dit geen meesterwerk noemen, daarvoor is dit te weinig avontuurlijk, maar erg goed is het in het algemeen wel.

avatar van Eveningguard
Vind dit na OK Computer juist het album met de beste algemene sfeer.

42MAART
Heel goed album van Radiohead. Kan het pas sinds een tijdje waarderen, eerst vond ik alleen 15 Step leuk, nu het hele album. Alleen faust arp is een klein minpuntje, maar verder staan er alleen maar goede nummers op.

15 Step : 5,0 Mijn favoriet samen met weird fishes
Bodysnatchers : 5,0 Leuk rock nummer
Nude : 5,0 Mooi rustig nummer, en ook een heel mooie intro.
Weird Fishes/Arpeggi : 5,0
All i need : 5,0 Leuk nummer
Faust arp : 4,5 Een beetje saai, maar duurt gelukkig niet zo lang.
Reckoner : 5,0 Mooi nummer
House of cards : 5,0 Die gitaar riff
Jigsaw falling into place : 5,0 Mooie opbouw
Videotape : 5,0 Mooie afsluiter voor een fantastisch album

avatar van Eveningguard
Wel een hoge score voor Faust Arp als deze een beetje saai is.

Lukk0
Eveningguard schreef:
Vind dit na OK Computer juist het album met de beste algemene sfeer.

miste staat er, eerst lezen dus.

avatar van Eveningguard
Ja dus? Dan klopt dat toch gewoon? Ik meld alleen dat ik vind dat dit album juist een geweldige algemene sfeer heeft.

avatar van Music4ever
'Weird Fishes' lijkt wel een klein beetje op 'Wrong' van Novastar.
Iemand dat al eens opgevallen?
BTW: Toch wel een erg knap album van Radiohead waarmee ze wederom bewijzen één van de meeste interessante/innovatieve bands van de afgelopen 10/15 jaar te zijn.
Misschien maar eens mijn stem verhogen....

avatar van Hurrdurr
Als je het vergelijkt met The Bends is het inderdaad een hele nieuwe plaat, maar vergeleken met Hail to the Thief, Kid A, Amnesiac en OK Computer vind ik deze CD niet speciaal vernieuwend. Wel heel mooi, maar niet perse innovatief.

avatar van Music4ever
Kid A en OK Computer in hetzelfde rijtje scharen??