Radiohead - In Rainbows (2007)

Label: XL

1. 15 Step (3:57)
  2. Bodysnatchers (4:02)
  3. Nude (4:15)
  4. Weird Fishes / Arpeggi (5:18)
  5. All I Need (3:48)
  6. Faust Arp (2:09)
  7. Reckoner (4:50)
  8. House of Cards (5:28)
  9. Jigsaw Falling into Place (4:08)
  10. Videotape (4:39)
  11. Mk 1 * (1:04)
  12. Down Is the New Up * (4:59)
  13. Go Slowly * (3:48)
  14. Mk 2 * (0:53)
  15. Last Flowers * (4:27)
  16. Up on the Ladder * (4:17)
  17. Bangers + Mash * (3:20)
  18. 4 Minute Warning * (4:06)
avatar van Melodic Fool
Improvision schreef:
Je bij Reckoner indenken dat het gezongen wordt door Herbert the pervert van Family Guy geeft wel een nieuwe dimensie aan het nummer.

inderdaad. of nude

YTMND - Radioherbert - radioherbert.ytmnd.com

Improvision

M. Oderator
Nogmaals In Rainbows op m'n mp4 gezet; kom echter niet aan het beluisteren ervan - misschien alle andere artiesten verwijderen van m'n mp4?

Wat zijn volgens de fans over-all de beste 5/6 tracks van dit album en waar kan ik zo'n lijstje vinden?

avatar van Sandokan-veld
De wonderen van musicmeter en IMHO:

1) Jigsaw Falling Into Place
2) Reckoner
3) Videotape
4) Faust Arp
5) 15 Step

avatar van kobe bryant fan
Ik zou zeggen: Videotape, Jigsaw Falling into Place, 15 Step, Faust Arp en Weird Fishes / Arpeggi.

avatar van arcade monkeys
M. Oderator schreef:

Luister ze toch maar alle 10.

thank you all!

avatar van stoepkrijt
Vergeet Faust Arp maar. Dat nummer is totaal niet representatief voor dit album en wordt door heel weinig mensen tot de beste nummers van dit album gerekend. Dat weten Sandokan en kbf zelf ook wel.

15 Step zet wat mij betreft meteen de toon met het elektronische geluid en zijn vlotte ritme. Jigsaw is de knaller van het album en leunt juist wat minder op elektronica. Reckoner en Nude zijn de mooiste ingetogen parels (vooral die tweede) en Weird Fishes is gewoon bloedmooi (en een persoonlijke favoriet van ondergetekende, maar dat doet uiteraard niet ter zake).

M. Oderator
Beschouw ook dit album eerder in de categorie ''experimentele progressieve poprock'' ; bij experimenten in het algemeeen kan het alle kanten op - dit album van mij slechts 2 sterren, ofwel een matig geslaagd experiment, dus vaak beluisteren zal ik het niet. Dat doe ik vnl. met 4 en zeker 5 sterren-albums..... De titel van dit album geeft eigenlijk al aan dat het mix is van alle kleuren zoals van de regenboog, en daarom weinig consistent, met aan het einde beslist geen pot met goud.....

Cured
Zo experimenteel is dit niet i.t.t. een Kid A bijv.

M. Oderator
Snap zgn hoge score op MuMe van oa dit album in de top 250 ook niet - qua andere gegevens waarover ik beschik komt Radiohead helemaal niet voor bij de eerste 50% van ''best-of-class'' succesvolle bands van de laatste 20 jaar.... Rara hoe dan zo hoog op MuMe? Begrijp volkomen dat dit komt doordat het album vaak voorkomt in de persoonlijke top10 van MuMe-gebruikers, maar deze uitleg dekt de lading niet m.i.

avatar van Timo-otje
M. Oderator schreef:

Ik zou niet weten wat voor gegevens dit zouden moeten zijn dan? En wat bedoel je met "best-of-class"? Naar mijn weten wordt elk album van Radiohead over ter wereld bewierookt en staan hun albums bij de meeste sites of beoordelingssites toch echt heel erg hoog aangeslagen(Rate Your Music, Bestalbumsever.com). Dat jij er niks aan vind oke, maar dat doet niets af aan het feit dat ze over het algemeen wel hoog worden gewaardeert door veel mensen.

M. Oderator schreef:

Ik weet niet precies wat je bedoelt met 'andere gegevens', maar in alle 'grote lijsten' komt Radiohead wel voor als band, met een album of met een nummer. Neem bijvoorbeeld zelfverklaarde autoriteit Rolling Stone Magazine dat Radiohead op 73 heeft geplaatst in de lijst met Greatest Artists of All Time, en In Rainbows op 30 in de lijst met 100 Best Albums of the 2000s (Kid A staat in diezelfde lijst op 1). Toegegeven, de nr. 8 notering hier is misschien wat hoog vergeleken met de positie als nr. 71 bij Rate Your Music, maar het lijkt me toch evident dat Radiohead thuishoort in, laten we zeggen, de top 20 van meest succesvolle bands van de afgelopen 20 jaar, voor wie daar in geïnteresseerd is.

Uiteindelijk leveren dit soort lijstjes natuurlijk geen harde kennis op en zijn ze door allerlei (subjectieve) factoren gekleurd. Voor mezelf fungeren ze dan ook vooral als hulpmiddel om nieuwe muziek te leren kennen. Hoe dan ook, het lijkt me duidelijk dat Radiohead tot de grootste artiesten van de afgelopen twee decennia gerekend kan worden. Ik snap niet hoe je, wat je verder ook van hun muziek vindt, iets anders kan beweren.

M. Oderator
Min-of-meer-zelfverklaarde-muziek-autoriteiten (waaronder zgn. ''toonaangevende'' bladen cq journalisten dienen allemaal met een flink korreltje zout te worden genomen: ook zij worden bestuurd door commercie en marketingmechanismen) doen in het geheel niet mee in mijn eigen lijstjes, info en reviews; boven dien mag (ook) ik iedere muziek (hoe goed ook bevonden door grote getale mensen) emperisch beluisteren en mijn eigen conclusies trekken.....

avatar van haythijs
Dat mag je, wees gerust. Niemand die jou dat misgunt of van je af wil pakken danwel betwist. Hooguit is dat dan je eigen subjectieve aanname.
Het is niet meer of minder dan jouw eigen mening/beleving en smaak en dus slechts volledig persoonlijk en subjectief. Of het dan mede door jouw meetlinten als " De info waarover ik beschik is niet beinvloed door hypen, marketing, fan-blindheid, subjectieve journalistieke reviews, commercie, meeloopgedrag, zgn exclusiviteit mbt sound v/d band, etc. " ertoe bijdraagt dat het " dit hard overkomt, maar volgens informatie waarover ik beschik staaft mijn persoonlijke mening" is ook niet meer dan voor jezelf van relevantie om je eigen mening/smaak te onderbouwen.

Zo heeft iedereen zijn of haar maatstaven, de jouwe kennen we nu en voegen voor de 1 iets toe, de ander weer niks en de 3e neemt het voor kennisgeving aan.

M. Oderator schreef:

Absoluut, mijn reactie was dan ook op geen enkele manier een aanval op de waardering die je aan In Rainbows toekent. Trek vooral je eigen conclusies, deze hele website drijft op de verschillen tussen users (en op liefhebberij natuurlijk).

Maar als je het over "best-of"-lijsten hebt en stelt dat Radiohead niet voorkomt bij de meest succesvolle bands van de afgelopen 20 jaar, dan heb je iets uit te leggen, want volgens mij zeggen de feiten iets anders. Als je dan niet wilt uitgaan van de gegevens van de muziekjournalistiek, wat ik goed kan begrijpen, dan nog lijken lijsten als die van RateYourMusic en MuMe mij het dichtst in de buurt te komen van wat je zou kunnen noemen 'de algemene trend onder muziekliefhebbers' (om het nog maar niet over verkoopcijfers te hebben). Vandaar de - volgens mij legitieme - vraag over welke 'andere gegevens' - behalve uw eigen objectieve gehoor - je het dan hebt. Als je zoiets poneert, moet je dat ook enigszins kunnen onderbouwen wat mij betreft.

M. Oderator
Met bij bovenste helft behoren (eerste 50 van de 100) van best of class bedoel ik eigenlijk dat (toch dan maar lijst RS all time best artists) Radiohead nummer 73 bekleed van de 100; stel dat een wielrenner die in theorie elk jaar 20 jaar lang deelneemt aan de Tour de France gemiddeld telkens als 146e eindigt bij gemiddelde deelname van 200 wielrenners, tja..... wat voor een waarde heeft het dan?

Dus Radiohead op nr.1 van top250 all-time; heel vreemd eigenlijk. (misschien dat er ergens een bepaalde leeftijdscategorie oververtegenwoordigd is die ervoor zorgt dat Radiohead buiten proportie zo hoog scoort - in dit geval op MuMe)

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
M. Oderator schreef:
Met bij bovenste helft behoren (eerste 50 van de 100) van best of class bedoel ik eigenlijk dat (toch dan maar lijst RS all time best artists) Radiohead nummer 73 bekleed van de 100.

Ik snapte ook niet helemaal waar je aan refereerde, maar het moet deze lijst zijn.

Ik wil daarbij meteen optekenen dat deze lijst uit 2004 is. De laatste twee platen zijn dus niet meegenomen in het samenstellen van deze lijst en mijns inziens is de waardering van de band Radiohead alleen maar toegenomen in de loop van de tijd. Hoe dan ook, dit soort lijstjes zeggen natuurlijk niet zo veel.

Het is jammer dat je deze plaat niets vindt, maar ik kan het me voorstellen als ik de rest van je stemmen bekijk. Heb je The Bends al beluisterd? Ik denk dat die plaat je meer zal liggen.

M. Oderator schreef:

Ik zie dat toch anders. Nog afgezien van de exacte positie in de lijst, vind ik het vooral veelzeggend dat Radiohead in een lijst met de grootste artiesten aller tijden is opgenomen. Natuurlijk gaat het feitelijk over de grootste artiesten van de afgelopen 60/70 jaar, waarbij het accent ligt op de genrevormende periode(s) en de artiesten die daar een bepalende rol in hebben gespeeld, maar dat terzijde.

Een gedachtenexperiment ter verduidelijking van mijn punt. Stel, er zijn 10.000 artiesten, waaruit 100 geselecteerd kunnen worden om bij 'de beste aller tijden' (arbitrair begrip, maar toch) te mogen horen. Die 100 vormen dus de creme de la creme, de 'beste 1%' van het muzieklandschap. Nog los van hun onderlinge positie ten opzichte van elkaar kunnen we zeggen dat we het hier over de absolute top hebben. Iedere band uit de lijst laat tenminste 99% van de artiesten achter zich.

Het feit dat Radiohead is opgenomen in een dergelijke lijst vind ik veelzeggend. Je kan die keuze betwisten, maar de stelling dat ze slechts bij de tweede 50% horen en daarom niet zo'n bijzondere band zijn, klopt volgens mij niet met de aard van dit soort lijsten. Je moet bedenken dat ze tenminste (volgens MuMe) 271.899 artiesten achter zich laten.

Nogmaals, ik vind het echt prima dat In Rainbows en andere platen van Radiohead jou niet zo liggen. Radiohead is een van mijn favoriete artiesten en het meeste van wat ze na Pablo Honey hebben uitgebracht vind ik goed of buitengewoon goed. Maar dat is niet het punt. Als je stelt dat Radiohead niet bij de meest toonaangevende/succesvolle/grootste artiesten van de afgelopen 20 jaar behoort dan heb je iets uit te leggen. Volgens mij is de stelling - mits je je op dit soort gegevens wilt baseren - onhoudbaar. Dat Radiohead voor jou niet tot de grootste artiesten behoort, zal ik niet betwisten en daar kan ik prima mee leven.

Vandaar - want deze discussie heeft lang genoeg geduurd, terug naar In Rainbows! - ben ik benieuwd waarom deze plaat je niet ligt. Vind je de melodieen matig, de productie bagger of de zang van Thom Yorke irritant?

avatar van dreambrotherjb
De "From the basement-uitvoering" is zeer aan te raden!
(te vinden op youtube)

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
DirkM schreef:

We zullen er nooit meer achter komen want hij heeft het veld geruimd

Cured
Maartenn schreef:

We zullen er nooit meer achter komen want hij heeft het veld geruimd
Zelfs als (m)oderator ben je niet meer veilig.....en terecht !

Hij heeft zichzelf uitgeschreven overigens. Wel verrassend.

Ponty Mython
Volgens de site zelf is M. Oderator geband?

Hij had overigens wel meer rare fratsen, zoals het bekritiseren van mainstream muziek, om vervolgens zijn top 10 te verwijderen omdat deze vol stond met mainstream artiesten. Tsja.

Hmm, dat is apart. Wellicht een bugje, in de logs staat dat hij zichzelf heeft uitgeschreven. Nouja, ik ga ermee naar het feedbacktopic. Deze off topic posts zullen later weer verwijderd worden.

Sandokan-veld schreef:
De wonderen van musicmeter en IMHO:

1) Jigsaw Falling Into Place
2) Reckoner
3) Videotape
4) Faust Arp
5) 15 Step

Grappig, Videotape, Faust Arp en 15 Step zitten er allemaal niet meer in. Dan is het best snel veranderd, kan me niet voorstellen dat Faust Arp uberhaupt op 4 stond met zo weinig stemmen als ie nu heeft.

avatar van Gloeilamp
Bodysnatchers staat trouwens ook belachelijk laag Dat is na Videotape toch mijn favoriete nummer van In Rainbows.

avatar van Teunnis
Joerii schreef:

Die top-5 was Sandokan-veld zelf.

avatar van Sandokan-veld
@Joerii: IMHO = In My Humble Opinion, betrof dus inderdaad mijn persoonlijke top 5

Ah oke, die link maakte me even in de war .

Mijn IMHO dan maar:

1.15 Step
2. Jigsaw falling into Place
3. Nude
4. All I Need
5. Reckoner

pff, wel moeilijk zon lijstje maken, de volgorde van 3,4 en 5 hadden ook anders gekunt en bijvoorbeeld Weird Fishes / Arpeggi had er ook ingekunt