Radiohead - In Rainbows (2007)

Label: XL

1. 15 Step (3:57)
  2. Bodysnatchers (4:02)
  3. Nude (4:15)
  4. Weird Fishes / Arpeggi (5:18)
  5. All I Need (3:48)
  6. Faust Arp (2:09)
  7. Reckoner (4:50)
  8. House of Cards (5:28)
  9. Jigsaw Falling into Place (4:08)
  10. Videotape (4:39)
  11. Mk 1 * (1:04)
  12. Down Is the New Up * (4:59)
  13. Go Slowly * (3:48)
  14. Mk 2 * (0:53)
  15. Last Flowers * (4:27)
  16. Up on the Ladder * (4:17)
  17. Bangers + Mash * (3:20)
  18. 4 Minute Warning * (4:06)
avatar van lebowski
VanDeGriend schreef:
Tja, het begint aardig op een briljante marketingstunt te lijken zo.

Het briljante moet nog maar blijken, dit kost ze wel wat goodwill vrees ik. Bovendien laten ze zo de kans liggen om een bescheiden revolutie in muziekland te bewerkstelligen en zichzelf nog iets onsterfelijker te maken. Dit is toch wel een slappe move wat mij betreft. Ben benieuwd wat hier allemaal achter zit.

avatar van Jochempie
Dit was al bekend sinds 1 oktober hoor. Er was alleen nog niet bekend welke platenmaatschappij het uit ging brengen maar dat ze er naar 1 zochten en dat ze het album echt op een schijfje gingen uitbrengen was al lang bekend.

avatar van ZERO
Inderdaad. Geen geldbejag dus, je wist al van het begin dat de cd waarschijnlijk in de winkel zou belanden. Ideaal voor studenten als ik, voor wie €60 veel geld is.

Over het album dan maar weer? Ik ben op dit moment echt helemaal weg van Videotape. Voor mij is dat nummer echt sterk vergelijkbaar met Street Spirit, maar dan misschien nét iets minder goed (nét!). Het is ook een nummer dat gebaseerd is op één deuntje dat heel het nummer lang doorloopt. Het nummer heeft iets dromerig en de zang is wat breekbaar, treurig, (of zeurderig, noem het zoals je wil! ). En om de vergelijking met Street Spirit helemaal te maken: ideale afsluiter van een mooi album en telkens als het nummer gedaan is denk je: is de cd nu al weer om? Repeat...

avatar van The Scientist
ZERO schreef:

Inderdaad.. zo geven ze mensen die hem ook wel graag origineel en in betere kwaliteit dan 160kbs willen hebben, maar daar geen 60 euro voor betalen, ook de mogelijkheid om hem te kopen.

avatar van dix
dix
toch wel sterk dat we hier al 26 pagina's (plus 10 pagina's die al weggemodereerd zijn) mogen kletsen over een plaat die dus NIET als geluidsdrager in de winkel ligt.

radiohead blijft elke keer weer met goeie muziek komen, vooral t eerste nummer is superkoel!!! ik houd echt van deze gasten... een 4,5!!!

avatar van illuvatar
dix schreef:

Volgens mij moet dat tekstje bij het toevoegen wanneer een album op de site mag dringend eens aangepast worden, albums in eigen beheer mogen ook al lang toegevoegd worden.

avatar van Paalhaas
422 stemmen in 25 dagen. Radiohead heeft nog altijd een prima reputatie volgens mij.

avatar van Joy4ever
En opeens was Radiohead weer de belangrijkste band van het moment door van zijn langverwachte nieuwe plaat een kortverwachte te maken. In eigen beheer, voor een willekeurig bedrag, als download only. Het belangrijkste: In Rainbows biedt nog steeds verrassingen als je ’m voor de zeventiende keer opzet. De onrustige ritmes van 15 Step, het zachte intermezzo Faust Arp en het toegankelijke Jigsaw Falling Into Place lijken tegengesteld, maar In Rainbows kent één sfeer. Die is haast ongrijpbaar, maar dat kan uitstekend aan Thom Yorke worden overgelaten.

Aldus de recensent van de Nieuwe Revu

black/bird
Radiohead blijft een band om in te geloven

Spijtoptant
Ik heb het dan ook maar eens gedownload, voor gratis is er niets aan verloren, dacht ik zo.

Sorry voor de fans die mij nu een profiteur vinden, maar als ik dit goed vind koop ik het album wel.

Tot nog toe, net één keer gehoord, vind ik dit, gek genoeg, minder toegankelijk dan 'Kid A' dat ik enkele weken geleden hoorde.

Ik zal het de komende tijd nog vaker gaan luisteren en pas als ik het tot me genomen heb een oordeel vellen.

Weest niet bang, een 0,5 wordt het zeker niet. Een 5 zal het ook wel niet worden.

Tot laters!

avatar van rudiger
0,5
Ik ben helemaal niet zo wild van Radiohead , maar het nummer All I Need luistert lekker weg .

Spijtoptant
"All I Need", dat vind ik toch wel erg op "Creep" lijken.

Spijtoptant
"Videotape" doet me heel erg aan 'Trouble' van Coldplay denken.

("They spun a web for me")

Overigens vind ik dit (Videotape) heel mooi!

(voor er gezeur komt: dat is het enige liedje dat ik ken van Coldplay, en moest zelf behoorlijk zoeken voor ik het te pakken had en wist dat het van Coldplay was. Het was dan ook de zin "The spun a web for me" en de klank van die zin, die me ergens in mijn geheugen kleefde.
Het is gewoon dat het na de tweede keer spelen van 'Videotape' spontaan in me opkwam. Puur associatie dus.)

_2M
Spijtoptant schreef:
"Videotape" doet me heel erg aan 'Trouble' van Coldplay denken.

Overigens vind ik dit (Videotape) heel mooi!

Kun je dit toelichten? De overeenkomst kan ik absoluut niet plaatsen..

Edit: ik lees zojuist je aanpassing, al zie ik de gelijkenis nog niet.

_2M schreef:

Kun je dit toelichten? De overeenkomst kan ik absoluut niet plaatsen..

Edit: ik lees zojuist je aanpassing.

yep net geplaatst.

Ik wil ook absoluut niet suggereren dat er het plagiaat is. Helemaal niet, ik geef gewoon wat commentaar, tijdens het luisteren.

Zoek er niets achter aub.

( En als je dat wel doet: wees gerust, ik vind 'Videotape' het eerst liedje van Radiohead dat ik de term 'briljant' wil toevoegen!)

avatar van djarend
Goed nieuws voor diegenen die hem gewoon in de winkel willen kopen (en ik als winkelier wil hem graag verkopen, haha)
Hij komt uit bij XL (waar ook Thom Yorke zijn soloplaat uitbracht) en wel officieel op 28 januari (dus 25 januari in de winkels)
Het duurt nog een tijd dus, maar het wachten dan waard want het is natuurlijk een hele toffe plaat

avatar van corn1holio1
Deze vrijdag zou Radiohead een live-webcast spelen die uitgezonden wordt via hun website. De webcast begint om 22:25u en zou +/- 3 uur duren. Ongetwijfeld zal het grootste deel van deze plaat gespeeld worden.

Ik zit nu voor het eerst te luisteren en vind het tot nu toe een behoorlijk aangename plaat. Het klinkt allemaal vrij ontspannend, maar natuurlijk zit het erg strak in elkaar allemaal. Het derde nummer echoot voor mij trouwens wel een beetje jaren '60 soul, vind ik wel mooi.

Ik heb het idee dat ze na een experimentele fase (die wat mij betreft best succesvol was) zichzelf hebben gevonden.

avatar van Den7482
De plaat wordt steeds beter en beter.... Elke keer heb ik ook weer een andere favoriet. Vandaag is het Reckoner met dat heel gave einde!

avatar van Darkshines
Spijtoptant schreef:
"All I Need", dat vind ik toch wel erg op "Creep" lijken.

Vreemd dat hoor ik dus echt niet, het refrein misschien een beetje nu je het zegt, maar wel heel ver gezocht.

avatar van Kos
Kos
15 step roeleert wel echt zwaar.

Ja, wat te zeggen?

Het grote breekpunt van Radiohead blijft natuurlijk de stem van Yorke. Je houdt ervan, of het irriteert je. Niet alleen zijn stem zelf, maar ook hoe hij hem gebruikt, met dat zeurderige accent, dat weeïge.
Mij irriteert de stem.

Toch kan ik van bepaalde stukken op dit album wel genieten, met name de liedjes 'Faust Arp' en, zeker, 'Videotape' vind ik wel heel mooi, en dat zijn dan ook net de liedjes waarbij die stem van Yorke voor mij wel goed werkt.

Minste op dit album vind ik '15 Steps', 'House of Cards' (dat dreutelt werkelijk maar door zeg...) en 'Bodysnatchers'. De rest ligt me ook niet, maar vind ik aan de andere kant ook niet slecht.

Het is geen album dat ik zou kopen, ik zal wel de bovengenoemde twee liedjes die ik goed vind ergens op een verzamelschijfje branden, ooit, als ik weer wat materiaal heb dat er redelijk bij past kwa sfeer.
Ook vanwege die twee liedjes zal ik niet al te laag gaan in mijn oordeel, een 2,5 lijkt me wel op zijn plaats.

Rest nog te vermelden dat 'Weird Fishes / Arpeggi' ook goed had kunnen zijn, maar die switch ergens na 4 minuten is niet alleen volkomen misplaatst, maar vernaggelt het hele lied.

Darkshines schreef:
Hier heb ik niet naar gezocht hoor, het kwam gewoon in mij op. Ik moet zeggen dat ik na vandaag het album een stuk of 10 keer beluisterd te hebben, ik ook niet meer echt achter die opmerking sta.

avatar van Ploppesteksel
Bodysnatchers is de gaafste song van het album.
Ben hem nu nog eens aan't beluisteren, en waar ik enkel bij de 1ste 2 mijn interesse kon houden vroeger lukt het nu al minstens tot en met All I Need. Het is allemaal wel goeie muziek, en de stem van Yorke irriteert me nu.. Soms iets meer de muziek zelf .
Nog een paar keer luisteren en ik denk wel dat ik dan toch bij 3,5 terugkom.

avatar van japieee
Ik ben stiekem een beetje teleurgesteld. (Niet doorvertellen!)

Reckoner (!!!), Bodysnatchers (!!) en Nude (!) zijn fantastisch, maar ik vind dat Radiohead zich er een beetje makkelijk vanaf heeft gemaakt met het album. Dan kunnen de recensenten wel komen met 'Het is het geluid van Radiohead die terug gaat naar hun roots als rockband', maar dat betekent gewoon dat ze oude konijnen uit de hoed halen.

Spijtoptant
Grappig te lezen dat die dingen die ik juist zo slecht vind, door anderen weer als het beste worden ervaren.

Dat tekent toch, hoe dan ook, de kwaliteit van deze band.

Darkshines schreef:

Haha, nu hoor ik het toch weer duidelijk, zeker ook in de beginmuziek. Heel duidelijk.

Geeft niet. Maar ik ben niet gek, en zoek ook niet ver. Ze hebben goed naar zichzelf geluisterd!
Eerlijk gezegd hoor ik niet eens een 'refrein', maar dat is dan wel positief voor RH!

avatar van Joy4ever
Wat is Weird Fishes / Arpeggi toch een weergaloos nummer

avatar van Koston
Hoe je draait of keert, elk nummer is op zijn manier wel weergaloos op deze plaat

avatar van TerryA
djarend schreef:

wat extra news ...

album komt nu uit op 31 december op de XL label (maar niet in Noord America waar ze nog een deal moeten doen) op CD en vinyl - dan op 14 januari brengen ze ’Jigsaw Falling Into Place’ uit als een single met nieuwe b-kant op vinyl en extra tracks op CD versie