Led Zeppelin - Led Zeppelin IV (1971)

Label: Atlantic

1. Black Dog (4:55)
  2. Rock and Roll (3:40)
  3. The Battle of Evermore (5:51)

met Sandy Denny

4. Stairway to Heaven (8:02)
  5. Misty Mountain Hop (4:38)
  6. Four Sticks (4:45)
  7. Going to California (3:32)
  8. When the Levee Breaks (7:08)
  9. Black Dog [Basic Track with Guitar Overdubs] * (4:34)
  10. Rock and Roll [Alternate Mix] * (3:39)
  11. The Battle of Evermore [Mandolin / Guitar Mix from Headley Grange] * (4:13)
  12. Stairway to Heaven [Sunset Sound Mix] * (8:03)
  13. Misty Mountain Hop [Alternate Mix] * (4:45)
  14. Four Sticks [Alternate Mix] * (4:33)
  15. Going to California [Mandolin / Guitar Mix] * (3:34)
  16. When the Levee Breaks [Alternate UK Mix in Progress] * (7:10)
Als zo'n meesterlijk nummer als stairway to heaven erop staat geef ik um al een vijf
maar nummers als rock & roll zijn ook heel vet

m'n pa heeft ook een goede smaak
wat een knalplaat!

avatar van wizard
Hans Brouwer schreef:
Tja...... maar toch is "Misty Mountain Hop" echt het allerbeste Led Zeppelin nummer

dat lijkt me een overduidelijk geval van mening.

het is in mijn ogen niet een speciaal nummer, het beste LZ nummer is voor mij Since I've Been Loving You.

avatar van schizodeclown
Ongelooflijk man.Dit is gewoon in dezelfde jaar als Dark Side of the Moon uitgebracht als ik het goed heb

avatar van avdj
Nee hoor, die is van 1973.
Sticky Fingers en Who's Next zijn wel van 1971, lekker jaar.

avatar van schizodeclown
oeps nou jah in ieder geval dezelfde periode ongeveer leuke tijd lijkt me dat

avatar van Music4ever
Welkom in mijn toplijst jij meesterwerk!
Onvoorstelbaar wat die Page allemaal uit zijn gitaar tovert hier. Vette riffs (Black Dog, Rock N Roll) afgewisseld met akoestische hoogstandjes (stairway To Heaven, Battle Of Everymore, Going To California)
En dan ook nog één van de beste drummers ooit en een geweldige zanger hebben.
Dom dat ik Led Zeppelin nooit ECHT goed geluisterd heb.
Gaat één van mijn favoriete bands worden, net als Pink Floyd trouwens. Misschien is er dan toch iets beters dan The Beatles.

avatar van HiLL
He he welkom Music4ever in de wondere wereld van Led Z!

avatar van wolf
swankel schreef:
maar nummers als rock & roll zijn ook heel vet

En 'When the Levee Breaks'!
Dit album is gewoon het beste album van Led Zeppelin.(en dat wil wat zeggen!)

avatar van avdj
Inderdaad, maar I is het meest verniewend, II de beste beginner, III het sfeervolst en Psycical Graffiti het hardst.

Kiezen is inmiddels onmogelijk geworden voor mij maar deze staat nog altijd in m'n Top 10. Stuk voor stuk pareltjes.

avatar van wolf
avdj schreef:

Ik vind dat alleen II het niveau van IV haalt. (Dit komt oa. door Moby Dick, Ramble On en Whole lotta love,...)

Maar de andere albums behoren ook zeker tot de beste albums ooit gemaakt.

shappy1010
Sterke plaat, maar het meest opvallende nummer blijft Stairway to Heaven. Sterker nog, ik denk als je onbekend met zeppelin bent en dit meesterwerk naast een nummer als "rock and roll" legt je niet eens realiseerd dat die dezelfde band is. En dat is tegelijkertijd de zwakte van Zeppelin, de hoogtepunten steken met kop en schouder boven de "redelijke" nummers uit, want op een gegeven moment heb je de "blues-rock" nummers wel gehoord. Dit komt natuurlijk ook door de legio aan (hard)rock bands die dit na hun hebben voortgezet.

Allow me to illustreer dit dmv de film The Matrix, de slow motion techniek die daarin gebruikt werd was baanbrekend, maar het is daarna zoooooveel gekopieerd dat toen ze dezelfde techniek terugzagen in deel II en III je zoiets had van jajaja dat kennen we nou wel, terwijl ze er toch sortoff de eerste mee waren.

Qua zang plaats ik een kantekening dat ik het niet altijd kan waarderen dat gekke hoge rock&roll beegees gehalte (sorry maar moest het effe kwijt) hoor dan toch liever het gevarieerdere warmere stemgeluid van Roger Daltrey.

Maargoed Zeppelin blijft een ongelooflijk invloedrijke band en Stairway to Heaven is 1 van de mooiste rocksongs ooit gemaakt, en die staat mooi op deze plaat. 4.0*

nicolas

nicolas schreef:

huh?

@shappy Bee Gees gehalte?

nicolas schreef:

Ze zijn alledrie briljant
Jij zegt het!!

HiLL schreef:

huh?

@shappy Bee Gees gehalte?

Allow me to explain, het gaat me om het veelvuldig gebruik van de kopstem. Deze "kopstem" techniek is waarmee de beegees bekent werden, maar die ook gebruikt wordt door Axl Rose, ACDC (weet niet hoe die zanger heet) en zo ook hier door Robert Plant. Ik vind het niet altijd mooi. Slecht weinig zangers kunnen zo hoog zingen met hun normale borststem (ik noem Roger Daltrey, Freddy Mercury, Bobby Kimball) maar het resultaat is dan veel mooier vind ik zelf.

avatar van HiLL
Ok ok. Idd hij gebruikt zijn kopstem en heel soms word ik daar wel moe van. Maar de reden waarom ik de Bee Gees ruk vind is vanwege die verschrikkelijke ku uhh kopstemmen. En ik vind Plant een aangename kopstem techniek hebben, die Bees zeker niet.

avatar van Music4ever
Mee eens, Plant heeft een geniale stem, ik word er nooit moe van. Kan het echt niet vaak genoeg horen.
Dat hij vaak zijn kopstem gebruikt kan mij geen ruk schelen, het raakt me en daar gaat het om.

Music4ever schreef:

Nee dat hoeft je ook geen ruk te schelen het kan een prachtige techniek zijn! Bij Plant is dat zeker het geval!

shappy1010
Tja het is wel bij meer artiesten het geval, het spreekt je aan of niet, je ergert je eraan of niet...Mike Jagger's stem kan ik ook niet uitstaan, denken toch veel mensen heel anders over.

shappy1010 schreef:

Klopt, ik denk daar heel anders over.
Vind het namelijk een geweldige stem!

Ik ook.
Samen met Plant m'n favoriete rock zanger.
Hoewel er nog een heleboel zijn die ik erg goed vind.

Zoals Ian.

HiLL schreef:
Zoals Ian.
Vergeleken bij Ian's stem is de stem van Jagger maar niets

avatar van the viking
Inderdaad je kunt kwalitatief de stemmen niet met elkaar vergelijken wat dat beteft is een vergelijking met bv Ronnie James Dio meer op zijn plaats ! Toch zal ik ik altijd een zwak blijven houden voor Jagger en kornuiten !

avatar van Flipper
Wat Led Zeppelin tot een unieke groep maakt is de hoorbare chemie tussen de Robert, John-Paul, John en Jimmy. Datzelfde kun je zeggen over andere groepen in hun hoogtijdagen zoals Deep Purple, Uriah Heep, The Who etc etc.

Het is niet alleen de zanger maar het hele pakket wat het zo goed maakt.

Flipper schreef:
Het is niet alleen de zanger maar het hele pakket wat het zo goed maakt.
Zoals bijvoorbeeld ook Akkerman en Van Leer Dan kan er zoiets moois ontstaan als "Hocus Pocus"

avatar van Mart
Toppertje, dit is gewoon muziek zoals muziek gemaakt hoort te worden. Geen enkel vullertje, alleen maar topnummers.
Ik had wel een paar luisterbeurten nodig om dit album echt goed te vinden. Eerst vond ik alleen Black Dog, Rock and Roll en Stairway To Heaven goed, maar langzamerhand ben ik de andere nummers steeds meer en meer gaan waarderen.

Dikke 5 sterren!