Led Zeppelin - Led Zeppelin IV (1971)

Label: Atlantic

1. Black Dog (4:55)
  2. Rock and Roll (3:40)
  3. The Battle of Evermore (5:51)

met Sandy Denny

4. Stairway to Heaven (8:02)
  5. Misty Mountain Hop (4:38)
  6. Four Sticks (4:45)
  7. Going to California (3:32)
  8. When the Levee Breaks (7:08)
  9. Black Dog [Basic Track with Guitar Overdubs] * (4:34)
  10. Rock and Roll [Alternate Mix] * (3:39)
  11. The Battle of Evermore [Mandolin / Guitar Mix from Headley Grange] * (4:13)
  12. Stairway to Heaven [Sunset Sound Mix] * (8:03)
  13. Misty Mountain Hop [Alternate Mix] * (4:45)
  14. Four Sticks [Alternate Mix] * (4:33)
  15. Going to California [Mandolin / Guitar Mix] * (3:34)
  16. When the Levee Breaks [Alternate UK Mix in Progress] * (7:10)
avatar van avdj
Herkenbaar. Maar meestal is dat alleen maar goed. Van alle LZ albums was het alleen bij "II" na één luisterbeurt al raak.

Planefreak
Gaaf album. Krachtige gitaar-riffs. Sterke zang..maar vooral een super drum. John Bonham speelt geweldig; Black Dog, Rock and Roll, Stairway to Heaven, Misty Mountain Hop, For Sticks en When The Levee Breaks. Geweldig!

avatar van muismat
Stairway to heaven

hmmm, dus dit is led zeppelin, in ieder geval zeker niet slecht
lekker album waarbij stairway to heaven echt zeer mooi is maar de hardere nummers hoeven er zeker niet voor onder te doen vooral black dog vind ik zeer lekker 4*

avatar van Oldfart
halfje erbij vanwege Sandy Denny en haar briljante bijdrage in the Battle of Evermore

Nog even over die zogenaamde satanische boodschappen.

Bill Hicks: If you're playing youre records backwards to look for satanic messages, YOU ARE SATAN. Don't look any further.

Ik heb eens gelezen dat ze iig When The Levee Breaks opgenomen hebben in een leegstaand landhuis omdat volle ruime drumgeluid te krijgen.

In 1 woord GEWELDIG

the battle of evermore and misty mountain hop zijn de beste!

Jelmore schreef:
Nog even over die zogenaamde satanische boodschappen.

Leuke anekdotes.
Maar in achteruit geschreven teksten geloof ik niet, puut toeval.

Deze gisteren gekregen (nog voor m'n verjaardag). Vanavond volgt de eerste luisterbeurt.

Geweldig album! Uiteraard kende ik "Stairway To Heaven" al, maar de rest van dit album was voor mij nog geheel onbekend. Favorieten zijn "Stairway To Heaven" (uiteraard) en "Rock and Roll". Voor nu 4,5* (ik durf meteen hoog in te zetten), met een optie naar boven.

Schandalig dat ik niet meteen 5 sterren heb gegeven . Meteen de fout even herstellen, en het album met een top 10-plaats belonen.

Sgt. Revolver schreef:
En wat vind je nou het allerbeste nummer van deze geweldige cd????
LZ IV staat ook rotsvast in mijn persoonlijke HB top 10

"Stairway To Heaven", op de voet gevolgd door "Rock and Roll" en "The Battle Of Evermore". "Misty Mountain Hop" reken ik zeker niet tot de mindere LZ-nummers, HB .

avatar van Music4ever
Misty Mountain Hop reken ik zeker tot de BETERE Led Zepplin nummers, idd schitterend Hans!

sjoerd5 schreef:
over dat achterstevoren gedoe
Sjoerd5, die onzin neem je toch hopenlijk niet serieus?? .

Davez
Deze plaat staat wel nummer 1 in mijn top 10 maar eigenlijk is die gewoon random gemaakt. Ik kan zo 10 andere gewledige platen daar in zetten.

Davez schreef:
Deze plaat staat wel nummer 1 in mijn top 10 maar eigenlijk is die gewoon random gemaakt. Ik kan zo 10 andere geweldige platen daar in zetten.
Het album der albums ontbreekt echter in je top 10. En dat is heel erg spijtig .

Davez
En dewelke is dat Hans Brouwer ?

Davez
Als het deep purple in rock is dan is dat omdat ik enkel child in time ken.

avatar van avdj
Dat is een heel goede plaat maar valt in het niet werkelijk bij deze, sorry Hans. Wel een must have voor rockliefhebbers.

avatar van Paalhaas
Hans Brouwer schreef:

Vind ik ook spijtig aan jouw top 10, Hans.

KLASSIEKER !!!!!!!!!!

Pink Queen
Als ik The Battle of Evermore en Stairway to Heaven hoor waan ik me altijd in een vredig bos waar ik achter een soort sprookjesachtige fluitspeler aanloop.
Klinkt waarschijnlijk raar, maar het album roept een bepaalde sfeer en gevoel op.

avatar van avdj
Wel opvallend, in Nederland flopte dit album destijds finaal maar 35 jaar later weet het de ene na de andere Mume'er te boeien. Ook mensen die nog ziet zo heel veel ondergrond hebben. En dik terecht natuurlijk, overgetelijk album. Bij mij was het ook gauw raak. Wat PQ zegt over die sfeer kan ik me in vinden. Hoe goed deze band ook was, de sfeer van dit album is niet meer overtoffen.

avatar van schizodeclown
Wauw
Dit album straalt kracht uit, zo van: dit is van ons, enjoy

Maanden al niet meer gehoord en dit is wel mijn beste luisterbeurt moet ik zeggen; zeker wel genomineerd voor mijn top 10
Pareltje na pareltje is hierop te horen,zelfs MMH vindt ik nou heel goed,Stairway to Heaven natuurlijk de onbetwistte klassieker die alle eer waard is,maar WTLB vindt ik daarna wel de beste,vooral het drumwerk slaat in mijn hart en ziel

schizodeclown schreef:
....zelfs MMH vindt ik nou heel goed.....
Komt alles dus toch nog op z'n pootjes terecht of met andere woorden: "het kwartje is klaarblijkelijk gevallen" .

Davez
Black Dog: altijd het minste nummer van het album gevonden, ik ben het pas gaan apprecieren toen ik het op How the West Was Won had gehoord. Sneller gespeeld echt knap.

Rock 'n Roll eindigt prachtig met dat gedrum, er gaat een strak tempo door de song, goede riff.

The Battle Of Evermore: heeft iets Middeleeuws, ik benmeteen in een andere sfeer, de zang vond ik hier schiterend, meestal een kippevelmoment.

stairway to heaven: algemeen gekend het mooiste is het begin met het gefluit.

Misty Mountain Hop: fantastisch nummer, zeer druggy net een bende gedrogeerden die de versen zingt met een geweldig ritme alweer.

Four Sticks kan ik me niet meer zo goed herinneren

Going To California mooi akoestisch nummer

when the levee breaks: Het hoogtepunt

Lost Highway
Rock klassieker bij uitstek, niet alleen omwille van de onverwoestbare classic 'Stairway to heaven', maar ook door sterke nummers als Misty Mountain Hop en Going to California.

Davez schreef:
Four Sticks kan ik me niet meer zo goed herinneren
ik krijg altijd het idee dat ik zowat de enige ben die dit nummer tot een van de allerbeste van Zep beschouw.