Led Zeppelin - Led Zeppelin IV (1971)

Label: Atlantic

1. Black Dog (4:55)
  2. Rock and Roll (3:40)
  3. The Battle of Evermore (5:51)

met Sandy Denny

4. Stairway to Heaven (8:02)
  5. Misty Mountain Hop (4:38)
  6. Four Sticks (4:45)
  7. Going to California (3:32)
  8. When the Levee Breaks (7:08)
  9. Black Dog [Basic Track with Guitar Overdubs] * (4:34)
  10. Rock and Roll [Alternate Mix] * (3:39)
  11. The Battle of Evermore [Mandolin / Guitar Mix from Headley Grange] * (4:13)
  12. Stairway to Heaven [Sunset Sound Mix] * (8:03)
  13. Misty Mountain Hop [Alternate Mix] * (4:45)
  14. Four Sticks [Alternate Mix] * (4:33)
  15. Going to California [Mandolin / Guitar Mix] * (3:34)
  16. When the Levee Breaks [Alternate UK Mix in Progress] * (7:10)
wat hebben jullie toch met 4 ? Tuurlijk stairway is duidelijk, maar ik vind hem tegenvallen, althans veel minder dan 1,2, physical en Houses ...

avatar van orbit
1,0
EVANSHEWSON schreef:
Ik heb alles van de pioniers van HARD ROCK. Hun Hard rock was gelukkig wel in de BLUES gedrenkt en groot geworden... wat veel hardrockbands uit de eighties ontbeerden. Daarvoor alleen al vind ik ZEP de allergrootsten. En Originals.

Omdat hun hardrock in de blues was gedrenkt zoals je zelf al toegeeft, vind ik ze juist verre van de originals...

avatar van Gajarigon
orbit schreef:

Dit album is toch wel hetgeen waarop het minst gestolen werd.

avatar van orbit
1,0
Gajarigon schreef:

Dit album is toch wel hetgeen waarop het minst gestolen werd.

Wat mijn punt nog steeds niet wegneemt

avatar van aerogp1
Mijn eerste album van deze heren. Afgezien van de "hits" die ik al kende. In feite springen alleen nummer 1,2 en 4 eruit vind ik. De rest is ook goed om te horen, maar de bekende nummers zijn het best. Daarom zijn ze waarschijnlijk ook bekend

Heb nog niet echt een oordeel. 4 sterren gaat het worden verwacht ik...

Ik vond dit album wat minder dan de eerdere Led Zeppelin albums.

Alleen Black Dog en Stairway To Heaven zijn echt goed.

EVANSHEWSON
Ik denk toch wel de sterkst Zep allertijden ! En dan moesten ze Physical Graffiti nog uitbrengen !
Niets dan hoogtepunten; Black Dog (wat een riff); Misty Mountain Hop (wat een hooks), ock and Roll (wat een energie !), Going to California (wat een joint-song) en Stairway To Heaven (tja dat is de perfectie van de rockmuziek).
Wàt een band, wat een gitarist, wat een drummer, wat een zanger !
Beste Hardrockband ooit (Hardrock gedrenkt in de blues, Van Halen en Guns'n Roses eat your hearts out !).
Jimmy Page en Robert Plant 4EVER !
Dit is jeugdsentiment, heb de ELPEE grijs gedraaid tot hij niet meer draaibaar was.
De cd gaat dezelfde weg op !
Dit is top en moet in ieders rockverzameling zitten natuurlijk !
5 sterren zonder enige twijfel !
THOSE WERE THE DAYS !

avatar van aerogp1
Ik wil niet zo ver gaan als EVANSHEWSON. Vind het een goed album maar beste Hardrockband ooit.. Dat weet ik nog niet. 4* voor deze plaat in ieder geval.

WoetR
In tegenstelling tot de meesten vind ik dit zep album toch echt de minste van de grote 6. Vooral nummers als Four Sticks (ondanks het geweldige drumwerk van Bonham) en Going To California kunnen mij niet echt bekoren. When The Levee Breaks en (toch ook echt) Stairway To Heaven vind ik dan echt de 2 grote uitschieters. Rock and Roll, Black Dog, The Battle Of Evermore en Misty Mountain Hop vind ik in vergelijking met de grootste 2 dan weer net een grijntje minder maar nog steeds ontzettend goed... 4.5

avatar van Jupilerman
Over het algemeen een steengoed album."Battle of Evermore" vind ik wel minder,kan niet tegen die hoge vrouwenstem,breekt de intieme sfeer.De live-versie in Seattle met John Paul Jones als tweede zanger vind ik stuk leuker

Jupilerman schreef:
"Misty Mountain Hop" maakt alles goed .

avatar van Reint
Geweldig album, en ook geweldig hoe er hele landschappen worden gecreëerd door middel van de zware drums, gitaarmuren en dreigende zang.

Briljant!

marcello schreef:

Gelukkig, ik ben niet de enige. Ik vind IV ook minder dan III. Behalve Levee mag je heel kant 2 houden. Misty Mountain Hop zeurt maar door en de andere twee zijn zo oninteressant, dat ik de titels nauwelijks kan onthouden. Zelfs deze uitvoering van Stairway to heaven overtuigt mij niet helemaal - die op BBC Sessions is beter.
Volgens mij komt het hierdoor. Led Zep IV is een gevestigde naam. Dus als je de band toch goed moet vinden, kies je de meest toegankelijke en de bekendste.
Het verval is ingetreden, dat is wat ik over IV zeg.

avatar van Reint
Wat een lelijke hoes. Waar zijn die beruchte runen-tekens eigenlijk?

fredpit
Reint schreef:
Wat een lelijke hoes. Waar zijn die beruchte runen-tekens eigenlijk?

Til het schilderijtje maar eens op..

M.Nieuweboer schreef:
Misty Mountain Hop zeurt maar door en de andere twee zijn zo oninteressant, dat ik de titels nauwelijks kan onthouden.........
En ik vind dat je, écht, interessante onzin uitkraamt. Je schrijft: "Misty Mountain Hop zeurt maar door......." . Je moet wel lef hebben om zoiets te durven berichten. Ik heb het al wel eens geschreven: ik vind "Misty Mountain Hop" verre weg het allerbeste Led Zeppelin nummer. "MMH" is vol power en bruist van energie, kortom LZ op z'n best! En dan lees ik het bericht van N. Nieuweboer waarin hij schrijft dat hij vindt dat het nummer maar doorzeurt . Ik weet niet of ik nou moet gaan schateren van het lachen of dat ik een potje moet gaan zitten janken na het lezen van een dergelijk bericht .

avatar van Reint
Het is een mening. Die verschillen soms.

Ik kan me het van beiden wel voorstellen.

EVANSHEWSON
Iemand die Misty Mountain Hop een zagenummer vindt, heeft op zijn minst een afwijking aan zijn gehoor !

Wàt een song, jawadde ! wauw !

Blijf erbij dat Led Zeppelin het allerrockste van het allerrockste allertijden blijft, mijn andere idolen van U2 ten spijt. Ik koos als pseudoniem EvansHewson, naar de originele namen van The Edge en Bono, maar had nèt zo goed PagePlantJonesBonham kunnen kiezen eigenlijk !
Beste rockband ever, zonder enige twijfel !

avatar van korenbloem
ik vind dit absolute niet slecht, maar zeer goed. Maar ik vind minder platen zeer goed. En van de platen die ik zeer goed vind, vind ik deze maar zo zo.
Terwijl hun eerste hoort in mijn album top 10.

4.0, maar niet mijn favoriet van LZ, maar toch een geweldig album/

DonDijk
korenbloem schreef:
Terwijl hun eerste hoort in mijn album top 10.

avatar van korenbloem
DonDijk schreef:

Ik lees het net na, en het is niet echt duidelijk he!! zoduidelijker?

Terwijl hun eerste plaat een plek in mijn album top 10 heeft gekregen

korenbloem schreef:
Ik lees het net na, en het is niet echt duidelijk he!! zoduidelijker?

Ik vind deze plaat absolute niet slecht, maar zeer goed. Maar ik vind meer platen zeer goed. En van de platen die ik zeer goed vind, vind ik deze maar zo zo.
Terwijl hun eerste plaat een plek in mijn album top 10 heeft gekregen
Korenbloem, vind je "Led Zeppelin IV" nou zeer goed of vind je "LZ IV" maar zo zo . Ook ik kan geen touw vast knopen aan je betoog maar dat komt mischien omdat ik inmiddels een paar glazen rode wijn op heb .

LZ IV is natuurlijk zeer goed. Het album staat niet voor niets op nummer 3 in mijn persoonlijke top 10 .

avatar van wolf
Hij zegt dat hij dit een zeer goed album vindt, maar dat hij er nog betere kent. ("ik vind deze plaat absolute niet slecht, maar zeer goed. Maar ik vind meer platen zeer goed. En van de platen die ik zeer goed vind, vind ik deze maar zo zo.") Hij vindt dit dus zeker niet het beste album allertijden. Zo lees ik het.

EVANSHEWSON
Leuk, zo een Korenbloem die in raadsels schrijft, het doet je nadenken over wàt precies hij heeft geschreven, of tussen de regels heeft geschreven wat hij misschien niet zo rechtsreeks heeft gezegd of zo, nou nou nou, wat is 't ie onduidelijk vaag zeg !

EVANSHEWSON
Voor mij is dit album, samen met Dark Side of the Moon (Pink Floyd), Fly like an Eagle (Steve Miller Band), Crime of the Century (Supertramp), Deep Purple in Rock (Deep Purple), Band on the Run (Wings) Slade Alive! (Slade) het ALLERBESTE wat de seventies op elpeegebied te bieden hebben (misschien vergeet ik nog wel enkele hele sterke albums)

Een album dat zowel het geweldige hardrocknummer BLACK DOG herbergt als het rootsy STAIRWAY TO HEAVEN, het hippie-achtige GOING TO CALIFORNIA, het machtige MISTY MOUNTAIN HOP (wàt een drive !) het rechttoe-rechtaan-rock'n rollnummer ROCK'N ROLL en het gelaagde FOUR STICKS, nou dàt moet een superalbum zijn.

in dit geval ook van een superband ! Hier past toch enkel een maximale score ? 5 STERREN *****

Tja, wie U2 en Supertramp bewondert, zal Misty Mountain Hop ook wel mooi vinden .... ik niet dus. Dat dalende hoofdthema van vijf noten, hoe vaak wordt dat niet herhaald? Een keer of 3000? Dat noem ik dus doorzagen, wat U2 trouwens ook goed kan.
Ach, mijn afwijking aan mijn gehoor zorgt er voor, dat ik ook naar modern klassieke muziek kan luisteren. Daar zal het dan wel aan liggen.
Geen kwaad woord over Black Dog, Rock'n'roll en de prachtige harmoniën van Evermore. Maar het allerbeste van de 70's? Ik was tiener in de tweede helft en vond toen al van niet. Sindsdien zie ik geen reden om van oordeel te veranderen. 3,5, dat is mooi genoeg.
Nee hoor, Led Zep IV is voor enigszins gemakzuchtige luisteraars.

M.Nieuweboer schreef:
Dat is geen afwijking aan je gehoor, heer Nieuwboer . Ook ik mag heel graag naar klassieke muziek luisteren van componisten zoals Bach, Mozart, Beethoven, Händel, Vivaldi, etc. . En......"Led Zeppelin IV" is natuurlijk ook een klassieker van de eerste orde .

avatar van Paalhaas
Hans Brouwer schreef:
Bach, Mozart, Beethoven, Händel, Vivaldi, etc.

Paalhaas schreef:

Volgens mij zei hij toch echt 'modern klassiek', Hans.
De componisten die ik zojuist noemde zijn inderdaad al van enkele eeuwen geleden. Hun muziek is nog steeds actueel en verveeld heden ten dage nog steeds niet. Laten we het daarom maar houden op "oude moderne muziek" .

Paalhaas schreef:

Volgens mij zei hij toch echt 'modern klassiek', Hans.

Klopt. Ik dacht aan de Altvioolsonate van Sjostakovitsj (1974) en het Grand Duet van Ustvolskaja (1977). Allebei van na Led Zep IV dus en allebei muziekstukken, die sterk naar vereenvoudiging streven. Deze twee stukken slagen, waar Misty Mountain Hop faalt.

Niets slechts over de door Hans genoemde componisten. In hun geval ligt het wel aan mijn oren, dat ik ze niet kan waarderen. Want ik kan heel goed horen, hoe goed hun composities zijn. Nou, Beethoven is een klein beetje overschat - ik heb muziek van hem gespeeld.