ROSALÍA - LUX (2025)

Spanje
Label: Columbia

1. Sexo, Violencia y Llantas (2:20)
  2. Reliquia (3:50)
  3. Divinize (4:03)
  4. Porcelana (4:08)
  5. Mio Cristo Piange Diamanti (4:29)
  6. Berghain (2:58)

met Björk en Yves Tumor

7. La Perla (3:15)

met Yahritza y Su Esencia

8. Mundo Nuevo (2:20)
  9. De Madrugá (1:44)
  10. Dios Es un Stalker (2:10)
  11. La Yugular (4:18)
  12. Focu ‘ranni * (2:41)
  13. Sauvignon Blanc (2:42)
  14. Jeanne * (3:37)
  15. Novia Robot * (3:03)
  16. La Rumba del Perdón (4:11)

met Estrella Morente en Sílvia Pérez Cruz

17. Memória (3:45)

met Carminho

18. Magnolias (3:14)
avatar van davevr
aERodynamIC schreef:

Waarschijnlijk net als in Amsterdam veel jongeren (plus gays en Spanjaarden), maar vooral jong viel op. Nu is dat gezien haar met name vorige twee albums niet heel vreemd, maar dat jongeren een album als Lux ook massaal omarmen vind ik wel top, want je zou eerder denken dat het meer voor 'oude mannen en vrouwen' wat is en dat jongeren bij dit album zouden kunnen afhaken (integendeel blijkt)

Ongetwijfeld de moderne mix die ze er van weet te maken. Geweldig vind ik dat. Het was al album van het jaar 2025, nu hét concert van 2026 (en heel, heel hoog in mijn lijstje concerten aller tijden).

Mijn vrouw was ook in Amsterdam geweest. Het viel haar op dat er minder mensen in "vol ornaat" gekomen waren in Antwerpen. Maar er werd bijna direct overal rechtgestaan, veel sfeer, dansen op het motomami Luik. En ik denk een leeftijd gemiddeld rond de 28-30.

avatar van erwinz
geplaatst:
ook voor mij een van de beste concerten aller tijden en misschien wel de beste en ik heb toch heel wat gezien

avatar van swoon
erwinz schreef:

Ja was ook in Antwerpen echt groots.. Zéér mooi concert, vol hoogtepunten. Persoonlijke favorieten waren Berghain en La Perla; zeker die laatste kreeg toch veel meer gelaagdheid in de live versie.

geplaatst:
Wat heb ik Berghain onderschat. Absoluut het beste nummer wat in 2025 verschenen is.

deric raven schreef:

Gisteren het album weer gedraaid. Eerste keer na het fenomenale concert. En weer werd ik gegrepen en nu met de emoties van het concert er extra bij.

avatar van swoon
geplaatst:
Focu'Ranni door het fenomenale concert toch ook wel een favorietje van het album aan het worden.. Zo'n waanzinnige live vibe die ook op het album mooi overeind blijft; wild, speels en vreemd.

Wat een onweerstaanbare vrouw is onze Rosalia toch.

geplaatst:
ik sprak pasgeleden een Spaanse leerling van mij en vroeg haar of ze Rosalia ook kende. Ik werd meteen verbeterd. ‘Ah, Rosalía bedoelt u ?’. En meteen voelde ik de latina vibe. Dat geeft Rosalía meteen voor mij een andere beleving.

Als het zo doorgaat dan komt dit album in mijn top 10. Waar ik vaak nieuwe albums na een tijdje niet meer beluister (lees consumeer) komt deze steeds terug. Een blijver dus. Ik kon helaas niet naar het concert, reis al een tijdje in het Land van de Rijzende zon, maar wat was ik er graag bij geweest.

avatar van GrafGantz

GrafGantz schreef:
Je gaat me toch niet vertellen dat je het uitsprak als Roozaaalia?

Oh ja, zeker wel . Ik blijf een kaaskop hè. Een Zeeuwse vissekop beter gezegd. Ik kan ook echt maar een paar woordjes meezingen met het album (oké, in 18 talen geloof ik dat ze op dit album zingt). Maar weet jij dan zo goed hoe je LUX uitspreekt ? Is het Luxe ? Of Luuks ? Of Lux zoals de ‘u’ in ‘geluk’ ?

GrafGantz schreef:
Je gaat me toch niet vertellen dat je het uitsprak als Roozaaalia?

Als je in ons land al regionale verschillen tegenkomt in klemtoon leggen - Hoogkérk (Grunn) vs Hóógkerk (Brabo cum Limbo) dan is het bij grotere afstanden goed verklaarbaar. Als daar sancties op zouden staan, zou daarvoor een fonds moeten komen voor donaties bij onjuist uitspreken van bijv Worchester, Leicester, Mousehole, Kordel, Göteborg, København, Baile atha cliath en - uiteraard Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Oja - is het nou Kíenwah of Kienóówa

geplaatst:
Het is Kienwah en Rosalía, net als dat Worcester Leicester etc ook gewoon officiële uitspraken hebben. Een foute uitspraak van iemands voornaam verklaren aan de hand van regionale verschillen van een dorpsnaam lijkt me nogal vreemd. Een naam als Richard heeft een Nederlandse uitspraak, een Franse, een Engelse etc maar voor mijn collega Richard is de Engelse uitspraak toch de enige juiste, overigens is daar een foute uitspraak goed te begrijpen natuurlijk maar het corrigeren is ook terecht.

avatar van GrafGantz
meneer schreef:

Eigenlijk niet eens bij stil gestaan, ik dacht dat dat gewoon als "LUKS" uitgesproken diende te worden. Dus jouw laatste optie. Maar ik hoor het graag als het anders moet, ik ben niet zo intelligent dat ik ook daadwerkelijk Latijn op school heb moeten leren

Arrie schreef:

Mijn reactie kende twee aspecten: klemtoon én uitspraak. Je focust alleen op uitspraak. Ook bij Rosalia gaat het niet zozeer om "uitspraak" maar om de plaats waar je de klemtoon legt; dwz op de tweede of op de derde lettergreep en ook dat kan regionaal of nationaal verschillen; daarvan kan ik genoeg voorbeelden geven.

En mbt lux - Latijn leert ons: "luks" (=) licht. cum luce - met licht - werd dan weer (voor)gelezen als [i]koem loetsje[/] - maar dan scheen weer kerklatijn (we haden een ex-priester als leraar Latijn).

Mjuman schreef:
Ook bij Rosalia…

Tsssk, de spelfout… . Rosalía mijn beste Mjuman..

geplaatst:
Volgens mij is klemtoon onderdeel van de uitspraak. Waar de klemtoon in de naam Rosalía ligt kan overigens niet regionaal verschillen, ten eerste al omdat het haar persoonlijke naam is maar ook voor de algemene naam geldt het: er staat namelijk een accent aigu op de i.

meneer schreef:

Tsssk, de spelfout… . Rosalía mijn beste Mjuman..

Touché - het enige steekhoudende argument; totaal geen aandacht aan geschonken - welhaast Freudiaans van mij om dat accent te missen; daarvoor (uitspraak) is dat accent - denk ook aan de Zweedse naam Norén - juist in het leven geroepen.

avatar van Boris1
swoon schreef:

Wat een onweerstaanbare vrouw is onze Rosalia toch.

Je zou er steil van achterover slaan... Het einde van dit nummer blijft in mijn geheugen gebrand

Mjuman schreef:

Dat zeg ik net

Maar goed om te zien dat je wel iemand gelijk kan geven

avatar van RonaldjK
geplaatst:
Rosalía studeert Engels, gewoon op het podium: nu.nl.