Neil Young / Crazy Horse - Zuma (1975)

Canada / Verenigde Staten
Label: Reprise

1. Don't Cry No Tears (2:35)
  2. Danger Bird (6:54)
  3. Pardon My Heart (3:47)
  4. Lookin' for a Love (3:16)
  5. Barstool Blues (3:00)
  6. Stupid Girl (3:12)
  7. Drive Back (3:33)
  8. Cortez the Killer (7:31)
  9. Through My Sails (2:39)

met Crosby, Stills & Nash

avatar van thyson
Na de rouwplaten Tonight's The Night, Time Fades Away en On The Beach - een trilogy die onmiskenbaar als Young's meest creatieve periode mag worden aanzien - werd met Zuma terug aangeknoopt met de rockability van Everybody Knows This Is Nowhere en het commerciële van Harvest. Een schot in de roos is gebleken. Zuma verkocht stukken beter dan zijn duistere voorgangers en werd door fans én critici in de armen gesloten.
De toon is meteen gezet met Don't cry no tears. De rest van de A-kant is vintage Young-Horse. Een magische samenwerking toch wel...Uitschieter op de B-kant is Cortez the Killer.
Samen met After The Goldrush een ideale kennismakingsplaat én een opstapje naar de absolute meesterwerken Tonight's The Nigt en On The Beach.
1 iets nog: wat bezielde onze favoriete Canadees eigenlijk om zo'n schreeuwlelijke cover te lanceren!?

avatar van lebowski
Alleen al die twee slottracks, Cortez The Killer maar vooral Through My Sails:

Het album met het grootste contrast tussen de shoonheid van de inhoud en die van de cover.

Niet persé NY's beste, maar wel mijn favoriet.

Cortez the Killer zou verboden moeten worden, dat is veeeelllllll te goed!

avatar van c-moon
Ah!!!!! Dit is mijn absolute favoriete Neil Young & Crazy Horse plaat!!!

Eigenlijk alleen al door de aanwezigheid van Cortez The Killer verdient dit album 5 sterren )

Maar ook de rest van de plaat is lichtjes fantastisch!
Don't Cry No Tears, trouwens nog steeds een live favoriet, in Gent in 2001 begon hij zijn set daarmee trouwens, en dan... Danger Bird... woooww...

En verder een juweeltje zoals Barstool Blues !!!

De lekkere rocker Stupid Girl, Drive Back, Crazy Horse in overdrive )

Het eerder vermelde epische meesterwerk... Cortez The Killer. Een geschiedenislesje van Neil Young over deze Spaanse veroveraar en wat hij aangericht heeft, maar vooral: zeven en eenhalve minut genieten!!!!!!! Fantastisch!!

Through My Sails is een waardige afsluiter van dit prachtige album!

Deze moet echt wel aanwezig zijn in elke rockfan en zeker Neil Young fan's collectie!!!!!

tondeman
c-moon schreef:

Ah!!!!! Dit is mijn absolute favoriete Neil Young & Crazy Horse plaat!!!

Maar ook de rest van de plaat is lichtjes fantastisch!

En verder een juweeltje zoals Barstool Blues !!!

De lekkere rocker Stupid Girl, Drive Back, Crazy Horse in overdrive )

Through My Sails is een waardige afsluiter van dit prachtige album!

cortez the killer is een van de beste liedjes die ik ooit gehoord heb

Herbert LC
Ik draai Zuma op dit eigenste moment. Het was (te) lang geleden dat ik hem nog eens beluisterd had. Zeker 5 sterren waard. Het is niet enkel "die plaat waar Cortez the killer en Barstool blues opstaat". De rest is ook meer dan de moeite. Geen enkel zwak moment eigenlijk.

Herbert LC schreef:

Geen enkel zwak moment eigenlijk.

Klopt, het is gewoon een top plaat.

ik schaam me dood dat ik dit album (nog) niet ken

Cortez the killer deze week te vaak voorbij zien komen, daar kan het niet bij blijven
de Spaanse veroveraar van Zuid Amerika

beaster1256
neil's beste , daar zijn de meningen over verdeeld , deze is superb , terug met crazy horse , en fantastisch geproduced, vooral cortez the killer en danger bird zijn meer dan geniaal , de gitaar van young snijdt gewoon door je vel recht naar je hart en op zoek naar je ziel, ook de andere nummers zijn ijzersterk, en neil besluit wet een weggeworpen parel vancsn&y through my sails om je weer tot rust te doen komen , en zeggen dat hij in hetzelfde jaar ook nog eens tonight's the night maakte , maar deze is heel anders , ( en een ietsje beter vind ik)

beaster1256
mag ik nog eens vermelden dat wat 'cortez the killer' betreft na dit hier eens allemaal gelezen te hebben ,
"cortez" wel heel duidelijk het beste nummer aller tijden is 'tout court' , als je dit hoort , dan kun je sterven

dan wacht ik nog effe....

avatar van thyson
beaster1256 schreef:

Tonight's The Night werd eigenlijk nog vòòr On The Beach (1974) gemaakt. De platenbazen vonden de Lp echter té zwart en te oncommercieel dat ze hem meer dan een jaar in de wachtkamer hielden. Wat een ignorantie, weten we 30 jaar later...

thyson schreef:
Wat een ignorantie, weten we 30 jaar later...

Wat een anglicisme!

beaster1256 schreef:

heb 'm nu hier voor me liggen,
ben aan het twijfelen om de cd te draaien of mijn testament vast te leggen

Draai die cd maar eerst.

idd meesterlijk
en niet alleen Cortez, hoor
het hele album staat als een huis en is samen met Tonight's the Night mijn persoonlijke favoriet

(maar ja, ken er slechts 7!!)

avatar van HiLL
Cortez is idd erg goed. Er wordt namelijk weinig in gezongen door onze Neil!
Erg lekkere gitaar. Heel stoer.

avatar van avdj
Wie of wat is eigenlijk Crazy Horse?

avatar van lebowski
avdj schreef:
Wie of wat is eigenlijk Crazy Horse?

Check hier, heb jij geen Google Zag laatst trouwens een documentaire over dit project, bizar, een volstrekt uit de hand gelopen levenswerk dat al twee generaties duurt.

avatar van Paalhaas
HiLL schreef:
Cortez is idd erg goed. Er wordt namelijk weinig in gezongen door onze Neil!

Dit is natuurlijk maar een grapje, maar toch: als je je zo blind blijft staren op de zangkwaliteiten van heren als Neil Young en Bob Dylan, zul je hun muziek waarschijnlijk nooit op waarde kunnen schatten. Zonde.

avatar van HiLL
Paalhaas schreef:

Maar het nummer is wel degelijk goed!

avatar van Paalhaas
Ja, maar daar had ik het niet over.

Ik snap wel wat HiLL bedoelt met de te hoge stem van Neil (of je daar nou van houdt of niet) en dat hij daar problemen mee heeft, hefzelfde geldt voor de zangkwaliteit van Dylan (zingt laag, praat eigenlijk meer).
John Lennon kan ook behoorlijk hoog zingen en dat wordt dan wel weer gewaardeerd. (Ja, ik ben ook groot fan)
Maar bij Neil en Bob gaat het ook grotendeels om de tekst (zoals Paalhaas al zei) en het gevoel dat ze hierin verwerken.
Tekstueel zijn Neil en Bob voor mij de allerbeste in het vak (John Lennon en Roger Waters komen daarna)
Cortez the Killer is niet alleen instrumentaal geweldig maar bevat ook 1 van Neil's beste teksten.

HiLL je moet gewoon even wennen aan Neil's stijl en dan weet ik zeker dat je het zal waarderen.
Zuma is trouwens zijn beste starter.

de kracht en charme is gelijk ook de zwakte van Neil Young, als je het zo al mag noemen
alles komt bij hem recht uit het hart en dit valt zeer te prijzen

avatar van LittleBox
Cortez The Killer en DUS sowieso al 4*

Down_By_Law
Mijn favoriete Neil Young album (met of zonder Crazy Horse). 'Cortez The Killer' is het bekendst, maar mijn favoriet is 'Danger Bird'. Een adembenemend kunstwerk. 5/5

avatar van gemaster
Weer een prachtige plaat van meneer Young. 'Zuma' kan niet tippen aan de meesterwerkjes van Neil, maar door het prachtige openingsnummer en de 2 briljante afsluiters is dit zeker 4 sterren waard.

avatar van IMPULS
Prima plaat. Zeker. Met Meeslepende nummers als Cortez en Danger Bird. Heeft Neil patent op, want niet gepolijst maar vol gevoel.
Eigenlijk met slechts Stupid Girl en Drive Back iets mindere composities. Top = Barstool Blues.
'k Maak er een 4,5 van.

avatar van avdj
Stem inmiddels verhoogd naar 4,5*
Een week in huis en het is een goede aankoop.
Aanrader.