Neil Young / Crazy Horse - Zuma (1975)

Canada / Verenigde Staten
Label: Reprise

1. Don't Cry No Tears (2:35)
  2. Danger Bird (6:54)
  3. Pardon My Heart (3:47)
  4. Lookin' for a Love (3:16)
  5. Barstool Blues (3:00)
  6. Stupid Girl (3:12)
  7. Drive Back (3:33)
  8. Cortez the Killer (7:31)
  9. Through My Sails (2:39)

met Crosby, Stills & Nash

avatar van gemaster
Blij dat je deze reuze interessante mening met ons wil delen.

DonDijk
Ik ken deze plaat niet

,ik vind het maar gezanik de muziek van Neil Young.

Tja...

serieus nemen?

voltazy
ricardo schreef:
Alweer zo'n Neil Young album met zo'n hoog gemiddelde.Ik ken deze plaat niet maar ik snap er niets meer van,ik vind het maar gezanik de muziek van Neil Young.

goh, dat is ons geheel nieuw

ga je nu alle platen van dhr. Young bij langs om te vertellen dat je het niks vind?

avatar van Rufus
ricardo schreef:

Gezien jouw top 10, zou ik toch echt een keer gaan luisteren.
Probeer Cortez the Killer en vind je het nog steeds gezanik, jammer maar ok.

avatar van LucM
Tja, je kunt niet alles goed vinden. Zelf hou ik erg veel van de muziek van Neil Young en als Ricardo daar niet van houdt kan ik hem dat niet kwalijk nemen. Er zijn er op MuMe zelfs die niet van the Beatles of U2 houden.
Ik heb een paar techno-CD's geprobeerd op aandringen van technoliefhebbers onder mijn collega's maar tevergeefs, het doet mij totaal niets.

DonDijk
Ja ok, tuurlijk kan hij NY niet mooi vinden, begrijp ik érg goed zelfs. Gaat er meer om dat hij deze cd nooit heeft beluisterd doch sterk bekritiseerd.

avatar van BlueVelvet
LucM schreef:
Er zijn er op MuMe zelfs die niet van the Beatles of U2 houden.
Meen je dat?

avatar van ricardo
Blijkbaar heeft iedereen hier mijn Neil Young kennis hoog zitten,afgemeten aan het aantal reacties dat ik erop krijg.

avatar van musicfriek
Ja, als je Neil Young afdoet als gezanik, dan is het nogal logisch dat je reacties krijgt, duh...

We weten nu wel dat je Neil Young niet goed vind, dus ik zou zeggen, laat zijn albums lekker met rust en houd je bezig met de muziek die je wel leuk vindt

avatar van ricardo
Ik bemoei me eigenlijk ook alleen maar met de muziek die ik mooi vind en waar ik de albums org van in bezit heb.Ik vind het opmerkelijk dat iedereen deze muziek eigenijk wel mooi vind en dat bij de meeste albums de stemmen bijna altijd hoog uitvallen,ik heb Neil Young serieus geprobeerd,maar vind het eigenlijk wel enorm jammer dat het mij niets doet,hoe kan dat?Ik vind de stem het zwakke punt eigenlijk.Cortez The Killer vind ik best goed tot de zang begint.Ik zou wel willen dat ze cd's uit konden brengen waar je de zang ven Neil in een menu uit kon schakelen,dan keek ik er toch wat anders tegenaan denk ik.Heeft Neil Young geen volledig instrumentale albums uitgebracht,misschien zou dat wat voor mij zijn.Instrumentaal is het best in orde,alleen verpest de stem het voor mij.

avatar van musicfriek
Als zijn stem de muziek verpest, waarom blijf je dan bij zijn albums kijken? Blijkbaar heeft hij toch een soort van aantrekkingskracht op jou

En ja, Zuma vind ik een van zijn beste albums

Instrumentale albums heeft hij niet zover ik weet.

avatar van ricardo
Zijn stem verpest de muziek toch niet?Hij zingt er alleen maar hinderlijk doorheen,de muziek is wel aardig toch,zonder zang dan.

avatar van LucM
Ik geloof dat "Arc" helemaal instrumentaal is, maar of dat beter beluisterbaar is dan zijn andere albums is nog een andere kwestie.

LucM schreef:

Zelfs Arc heeft af en toe zang.. van Like a Hurricane.

Stijn_Slayer
Zuma, eindelijk heb ik hem gehoord. Altijd veel goede verhalen over gehoord. Laat ik beginnen met het hoogtepunt, Cortez The Killer.
Wat een juweeltje! Enigszins jammer dat de zang wat laat begint, maar ook instrumentaal zou het een meesterlijk nummer zijn. Zeker 1 van de betere Neil nummers die hij ooit gemaakt heeft!

Voor de rest is het mij meteen duidelijk dat dit album losjes en relaxt maar toch goed in elkaar steekt. Alleen blijven de nummers nog niet echt bij mij hangen zoals op bijvoorbeeld Everybody Knows This is Nowhere wel het geval is. Misschien dat dat met het meerdere luisteren gaat gebeuren. Voor nu ga ik op 4* zitten.

avatar van Twinpeaks
Prachtige plaat met het onverwoestbare Cortez the Killer.Ook Danger Bird is prachtig en alles wat er tussen in staat is ook van hoge kwaliteit.Als geheel is deze plaat gewoon ijzersterk.Alles klopt gewoon.Ooit gelezen in een muziekblad ,dat Dylan bij enkele opnames aanwezig was en tegen Neil zei: Dump die gasten ,ze kunnen niet spelen.Toch wel erg blij dat Ome Neil zijn eigengereide gang is gegaan en tegen Dylan heeft gezegd dat ie het dak op kon.Met een andere band had dit album niet zo "vuil" geklonken.

avatar van De-noir
Werkelijk een prachtige plaat dit. Ik ken (nog) niet veel van Young, maar van wat ik ken is dit toch duidelijk de beste. Spreekt me toch een stuk meer aan dan een Harvest. Ik denk dat ik het werk dat hij samen met Crazy Horse heeft afgeleverd maar eens moet doorspitten

avatar van De-noir
"It's a sad communication, with little reason to believe,
when one isn't givin' and one pretends to receive'
" - Auw

Deze parel gaat langzaam richting de 5.

probleem met dit album is dat het hinkt op 3 gedachten: Prachtige typische langzame keiharde electrische crazy horse nummers / open haard vuur neil young en zelfs C/S/N/Y.
Cortez hoor je keihard te draaien, maar Through my sails weer niet ...

avatar van Cygnus
marcello schreef:
Cortez hoor je keihard te draaien, maar Through my sails weer niet ...

Ik zie deze plaat juist als het schoolvoorbeeld van de veelzijdigheid van Neil Young, de afwisseling maakt deze plaat juist zo mooi...

avatar van musician
Voor iedereen die eindelijk zijn ogen droog had na Tonight's the night of voor al zijn fans die gewoon niet tegen deze tearjerker konden, kwam Neil Young mét Crazy horse gelukkig vrij snel met deze prima opvolger.

De cd rockt, Neil Young staat ergens voor en hij haalt zelfs zijn CSN-maatjes er bij, om de cd te vervolmaken. Through my sails is niet het beste nummer van de CD of van CSN&Y, maar het kan er mee door, als afsluiter van Zuma.

Neil Young heeft héél veel muziek gemaakt, nog komt hij bijna jaarlijks met iets nieuws of archiefwerk. Als je zijn naam intoetst of MuMe, zie je zijn hele productie, met of zonder Crazy horse. En dan staan alle verrichtingen met CSN (in alle combinaties) of Buffalo springfield er nog niet eens bij.

Het maakt Young onvermijdelijk en onvoorwaardelijk tot één van de top 10 rockartiesten aller tijden. Z'n werk is niet alleen uitgebreid maar ook veelzijdig. Het is in dat kader bijna onmogelijk om alles wat hij ooit heeft uitgebracht prachtig of grandioos te vinden.

Zijn grootste tweedeling zit in de akoestische/electronische sfeer, hoewel hij beide muziekstijlen prima beheerst. Hij beheerst vele vormen van rock, zelf haak ik af bij het onderdeel country/schommelstoel waar hij ook nog wel eens aan wil beginnen, op cd's als Harvest moon, Old ways e.a.

Z'n werk is echter zo omvangrijk, dat er meer dan voldoende overblijft om fantastisch van te genieten.

Zuma voldoet prima met als hoofdonderdeel electronisch rock, samen uitgevoerd met Crazy horse. Cortez the killer is natuurlijk legendarisch in dat genre, maar het meeste is sowieso meer dan voortreffelijk, zoals Pardon my heart en Stupid girl.

Rest nog één vraag: hoe kan het, dat je met een gemiddelde van 4,23 en 214 stemmen niet in de top 250 van MuMe staat?

Wederom een heel mooi stukje musician, kan niet wachten op je volgende stukje

De top 250 gaat om albums die in de top 10 van gebruikers staan.. daar staat deze blijkbaar niet vaak genoeg in.

Stijn_Slayer
Ach vooruit ook van mij 5 sterren!

Lukk0
Stijn_Slayer schreef:
Wederom een heel mooi stukje musician, kan niet wachten op je volgende stukje

Ook best logisch, want veel users houden zich aan een album per artiest in de top 10 en deze heeft dan natuurlijk heel veel concurrentie in de vorm van Everybody Knows.., After The Gold Rush, Harvest en On The Beach.

avatar van Ampivinni

neem dan 'Ark' die is instrumentaal

avatar van musician
Ampivinni schreef:
neem dan 'Ark' die is instrumentaal

Alsof je daar blij mee moet zijn. Misschien is het beste, lange nummers waar wel iets op wordt gezongen maar waar Neil's gitaar de boventoon voert, zoals op Like a hurricane? Voor een complete cd misschien Ragged glory? Succes en eigenlijk...............liever geen aanstellerij met die vocalen van Young, dat hoort bij hem.

avatar van angel_of_death
Uitstekend album met wederom heerlijke nummers. Waarom heeft Neil toch zoveel pracht cd's!

haveman
Nog niet genoeg beluisterd om er een score aan te verbinden, maar dat dit voor mij een tegenvaller is na EKTIN is zeker.

mefyfrancky
Eindelijk op de kop kunnen tikken op CD!

Blijvend goed ! ! !

haveman schreef:

Blijven proberen, ik schatte deze de eerste keren ook niet volledig op waarde. Alleen Danger Bird en Cortez bleven hangen, de rest heb ik erg vaak moeten horen. Uiteindelijk is het goed gekomen