Neil Young / Crazy Horse - Zuma (1975)

Canada / Verenigde Staten
Label: Reprise

1. Don't Cry No Tears (2:35)
  2. Danger Bird (6:54)
  3. Pardon My Heart (3:47)
  4. Lookin' for a Love (3:16)
  5. Barstool Blues (3:00)
  6. Stupid Girl (3:12)
  7. Drive Back (3:33)
  8. Cortez the Killer (7:31)
  9. Through My Sails (2:39)

met Crosby, Stills & Nash

avatar van musicfriek
Inmiddels speelt dit album in huize musicfriek.. Tis ff wennen, heel wat anders dan Harvest natuurlijk. Maar dit kan me zeker bekoren. De composities klinken sterk. Cortez the Killer is nog niet geweest, wel heel benieuwd, want volgens velen moet dit echt een supernummer zijn.

avatar van mathias
dat heb je goed opgevangen

avatar van Music4ever
Oei..........wat een verbazingwekkend goed nummer is Cortez The Killer zeg!
Had dat nummer een hele tijd geleden gedownload maar gek genoeg heb ik het nooit gedraaid.
Nu heeft mijn broer hem op cd dus kan ik het van hem luisteren.

avatar van dudehere
Dit is mijn zesde Neil Young plaat en zeker niet de laatste. En ik vind 'm wederom geweldig.

Hij is op het eerste gehoor wat luchtiger dan zijn vorige, inderdaad.
Maar Neil sleept je toch weer mee in zijn teksten met die mooie onvaste stem.

Zoals bij 'Lookin' for a love'

De muziek en het begin van het refrein lijken erg vriendelijk.

Lookin' for a love that's right for me
I don't know how long it's going to be

Maar dan komen die 'good old demons' om de hoek.

But i hope i treat her kind
and don't mess with her mind
When she starts to see the darker side of me

Simpel, maar zo eerlijk en mooi die twijfel.

(oh ja 'Rust Never Sleeps' is reeds in bestelling, verheug me er nu al op)

Een van zyn 40 meesterwerken die ik in myn bezit heb.Myn favoriet is TROUGH MY SAILS samen met Crosby,Stills&Nash.

avatar van Gagh
Prachtig album met voor mij Danger Bird, Stupid Girl en Cortez the Killer als definitieve uitschieters.

Crazy Horse klinkt als een zware locomotief die blijft doordenderen en voor niks stopt. Cortez the Killer met de muzikale intro van meer als 3 minuten is een geweldig voorbeeld. Dit nummer zou makkelijk 30 minuten kunnen duren met een jammende Young & Crazy Horse zonder te vervelen.

avatar van Oldfart
Kan me een versie tijdens een optreden in de Jaap Edenhal herinneren waarin ze dat precies deden; Cortez the Killer in een meeslepende jam die uren leek te duren.
Zou het hoogtepunt van dat optreden zijn geweest als ze zich niet hadden overtroffen met een nog betere versie van Like a Hurricane.

avatar van musicfriek
Neil Young is in zeer korte tijd een waar fenomeen voor me geworden. Na geproefd te hebben van Harvest, volgden als snel After the Gold Rush, Greatest Hits en deze Zuma.

Het einde is dan ook nog lang niet in zicht, want albums als On the Beach, Tonight's the Night en Times Fades Away moet ik nog steeds aanschaffen.

Dat drieluik beslaat een donkere periode in zijn leven, want Crazy Horse-lid Danny Whitten (gitaar/zang) komt door drugsgebruik om het leven (Tonight's the Night is dan ook aan hem opgedragen terwijl Neil onder de invloed van drank was).

In 1975 verscheen dan Zuma. Hiermee begon een nieuw leven voor Neil Young, mede dankzij door de vervanger van Danny Whitten, Frank Sampredo (gitaar). Neil Young liet zich weer begeleiden door zijn band Crazy Horse.

En met succes mag wel gezegd worden. Dit album bevat ware juweeltjes met voor mij als hoogtepunt (en nee, niet die... ) Lookin' For a Love. Door zijn eenvoud pure schoonheid! Tekstueel gezien zit het allemaal sterk in elkaar. Toch zijn er 2 nummers die voor mij wat minder zijn: Pardon My Heart en Drive Back. Die weten me niet constant te raken. Cortez the Killer blijft natuurlijk ook een klassieker van jewelste (dat gitaarspel! Oef!)

En als afsluiter gaat hij weer even terug in de tijd met zijn maatjes Crosby, Stills & Nash. Through My Sails is dan ook weer van wat we van ze gewend waren, een perfecte popsong. (Ik krijg gelijk weer zin om Deja Vu weer te gaan draaien )

Dikke 4 sterren voor dit prachtige album.

voltazy
cortez the killer is schitterend

avatar van musicfriek
Hupsakee, halfje verhoogd naar 4,5. Ik ontdek steeds meer op dit album. Net een mooie live-versie gezien van Cortez en allemachtig, wat word je van je stoel geblazen! Leve ome Neil!

avatar van titan57nl
Ook mijn favoriete NY plaat.

EVANSHEWSON
Prachtplaat met een aparte hoes; Cortez the kIller is de klassieker hier, alhoewel, staan hier eigenlijk minder goede dingen op ?
Ik vind alvast van niet.
Maar ik ben dan ook een zware fan !
Kan dus geen objectief oordeel vellen, en wil dat al helemaal niet;
Plaat om te koesteren en vaak te draaien !
4.5 sterren **** 1/2

basketballerke
Ik denk steeds dat ik het beste van de man inmiddels ken, Tonight's the Night was dat dan sinds kort, heeft hij kennelijk nog iets beters gemaakt. Zuma in dit geval met Crazy Horse. Een stuk anders dan zijn platen hiervoor, maar daarom niet minder slecht, sterker nog. Niks slechts hierop natuurlijk, met Cortez the Killer, een nummer wat zich in de top 3 van beste Neil Young nummers kan scharen.

avatar van c-moon
avdj schreef:
Stem inmiddels verhoogd naar 4,5*
Een week in huis en het is een goede aankoop.
Aanrader.

U is goed bezig, ga vooral zo door !

DonDijk
Damn, wat een album inderdaad. Maar vroeg me af wat voor thema op deze cd centraal staat. Ik dacht het te weten tot het ubergeile Cortz the Killer en ik de weg wat kwijt raakte in zijn teksten. Iemand hier meer info over?

avatar van keest
Danger Bird, het mooiste van Neil Young samen met Danger Bird op een album.

DonDijk
juist ja, in elk geval 1 nadeel: vind em iets te kort duren...ben je net helemaal in trance gekomen met Cortez.. is ie alweer bijna afgelopen..

christian47
Van alles wat ik van Neil Young heb is dit echt zijn beste werk. Danger Bird, Barstool Blues en uiteraard Cortez the Killer, maar ook de rest van de songs zijn van een hoog niveau. Top! 5*

avatar van misja82
vind dit niet zijn beste, daar er geen mogelijkheid is om neil young zijn werk te categoriseren van goed naar minder, maar vind dit absoluut een hele goeie plaat. pardon my heart is erg mooi, maar uiteraard cortez, waar NY een vreemd stukje geschiedenis vertelt over meneer cortez en uiteindelijk een onbekende "she" in voorkomt. mooi hoor.

EVANSHEWSON
Zààlig plaatje, maar de kenners weten dat al...

Harald
Alleen Cortez The Killer is het geld voor deze geweldige plaat waard

EVANSHEWSON
Harald, je bedoelt waarschijnlijk alléén AL Cortez The Killer, wat impliceert dat er veel méér moois op staat te blinken, toch?

Het zal wel, aan je hoge kwotering te merken!

Harald
Ups....mijn nederlands. Ik bedoelde dat ik Cortez zo goed vind dat deze plaat voor deze track al zijn geld waard is stel dat de rest mee vallers zijn. Maar het zijn alles goede songs, Cortez The Killer is wel mijn favourite track van dit album.

avatar van Cygnus
Op deze plaat staat geen enkel minder nummer. Wat deze plaat zo bijzonder maakt is dat Neil Young hier zijn veelzijdigheid laat zien. Prachtig melancholisch en desolaat gitaargescheur (Danger Bird en Cortez the Killer), heerlijke puntige rocknummers (Don't Cry No Tears, Stupid Girl, Barstool Blues en Drive Back, desolate ballads (Pardon my Heart), mooie countryrock (Lookin' for a Love) en prachtige samenzang (Through My Sails, met Crosby, Stills & Nash). En dat zonder 1 misser.

EVANSHEWSON
Cygnus, jij hebt dat verdomd goed gezegd!

Waarvoor hulde

en voor Neil natuurlijk ook hulde

en dat ie ondanks zijn medische problemen in het recente verleden nog lang mag doorgaan Neil Young te zijn en ons regelmatig te verblijden met nieuw goed werk;
Want luiheid kun je deze productieve heer niet aanwrijven, toch?

avatar van freddze
Berichten verplaatst naar NEIL YOUNG in concert

avatar van LucM
Uitstekend album van Neil Young met functionele begeleiding van Crazy Horse die meerwaarde voegt aan de songs, maar Neil nooit overstemt. Het beste heeft Neil duidelijk voor het einde bewaard: "Cortez the killer" en "Through my sails" een (vergeten?) parel met CSN.

avatar van ZERO
Na twee luisterbeurten is 'Drive back' mijn favoriet, heerlijk gitaarspel. Ik zie net dat ik de enige ben die dat als favoriet heeft aangeduid...

Achja, alles kan nog veranderen na meerdere luisterbeurten, Drive Back is gewoon een erg toegankelijk gitaarnummertje!

Het lijkt trouwens alsof ik de enige ben die niet helemaal wild wordt van 'Cortez the killer'. Begrijp me niet verkeerd, het klinkt heel goed, maar dat veel mensen dit bestempelen als beste nummer van Neil Young vind ik precies een beetje overdreven? Misschien dat de frank bij mij wat later valt...

Goede cd, voorlopig 3,5*.

Cortez the Killer

avatar van ricardo
Alweer zo'n Neil Young album met zo'n hoog gemiddelde.Ik ken deze plaat niet maar ik snap er niets meer van,ik vind het maar gezanik de muziek van Neil Young.