Vampire Weekend - Vampire Weekend (2008)

Label: XL

1. Mansard Roof (2:07)
  2. Oxford Comma (3:24)
  3. A-Punk (2:16)
  4. Cape Cod Kwassa Kwassa (3:37)
  5. M79 (4:16)
  6. Campus (2:55)
  7. Bryn (2:13)
  8. One (Blake's Got a New Face) (3:13)
  9. I Stand Corrected (2:40)
  10. Walcott (3:42)
  11. The Kids Don't Stand a Chance (4:03)
  12. Ladies of Cambridge * (2:39)
  13. Arrows * (3:04)
avatar van sq
sq
Voor mij staat-ie nog in bestelling. Niet teveel achter elkaar horen dit, maar die composities zijn - hoewel luchtig, vrolijk, het is allemaal wel al gezegd - wel van de soort die blijft hangen. Ik zou dit live wel eens willen zien.

Sven Bersee
Doet me toch een beetje denken aan Animal Collective en Yeasayer. Zal wel door die stemmen komen.

avatar van gherdt
Simpele en zeer zonnige popdeuntjes. Ergens tussen Belle And Sebastian en Paul Simon in. Totaal onschuldig en vol met leuke vondsten (zie het briljante walsje M79). Vampire Weekend opereert op de grens van kunst en kitsch, catchy en flauw, maar blijft de hele plaat lang erg knap aan de goede kant van de streep. Een plaatje om heel vaak te draaien, met komende zomer zeker een nog hogere frequentie. Ik ben enthousiast maar twijfel wel aan de eeuwigheidswaarde, ik heb zo´n vermoeden dat ik al deze frivoliteit aan het einde van het jaar wel vergeten ben.

Sven Bersee
Maar ook nu tijdens een wilde sneeuwbui is het goed toeven met het gezellige Vampire Weekend.

avatar van LittleBox
Halfje erbij en naar 4 sterren. Die violen zijn briljant en blijven lekker in je hoofd zitten. Doet ook veel denken aan The Shins. Goeie lenteplaat dit.

avatar van peterb
gherdt schreef:

Volgens mij hebben ze mijn streep ergens anders geschilderd
Ik kan hier helemaal niks mee. Het eerste nummer vond ik in het begin nog wel grappig, maar het gaat me gauw vermoeien. Ik hoor weinig verrassends en het pakt mij niet genoeg om dat niet erg te vinden

De eerste drie liedjes kunnen me wel bekoren - vooral 'A - punk' dan-, maar vanaf dan ebt de interesse wat weg met uitzondering van 'Campus' en 'One (Blake's Got a New Face)' . Maar ik zal het nog wat vaker beluisteren, hopelijk vind ik het dan wat interessanter.

avatar van jorisbeltsin
Leuke cd met catchy melodietjes die maar op m'n playlist blijft plakken.

avatar van cbokhove
Mansard Roof, ik waan me op Jamaica.

avatar van B_B
B_B
Vampire Weekend heeft een heel aardig debuut afgeleverd die ook nog eens zeer toegankelijk is, ik kijk nu al uit naar de volgende

LittleBox schreef:
Doet ook veel denken aan The Shins. Goeie lenteplaat dit.

Dit album geeft mij ook een beetje het lente gevoel dat The Shins me vorig jaar gaf met hun album "wincing the night away". Dat is positief zeg ik je!

avatar van Lennonlover
Met alle respect voor Vampire Weekend en diegenen die deze plaat een (hele) hoge score geven. Maar hoe kan je deze plaat 5* geven? Er zitten leuke songs op, dat zeker! Maar het is muziek dat zo snel zal vervagen en verouderen. En wees nou eerlijk, die hypercommerciële sound behaalt nooit een echt niveau waarvan je kan zeggen: "wauw".

fastpulseboy
ach het is best een leuke plaat en misschien niet eeuwig houdbaar, maar jouw smaak is wel heel erg bejaard....

avatar van Lennonlover
Bejaard, maar tijdloos. En kijk niet enkel naar mijn top-10 maar kijk naar al mijn stemmen. Je vindt een pak nieuwer werk tussen ook.

En ja, het is wel een leuke plaat.

Lennonlover schreef:

Hypercommerciële sound? Daar ben ik het nou niet echt mee eens. Deze groep heeft naar mijn mening een eigen sound, het klinkt misschien wel wat pakkend, maar dat is niet per se commercieel.

avatar van Lukas
Ik vind het juist een heel lekker, fris en atypisch geluid. Overigens hebben The Beatles op veel platen een al even commerciële sound, dus ik snap je punt niet helemaal...

avatar van Lennonlover
Ja, het is zeker fris. Enfin, het WAS fris. Ik had ook het gevoel, toen ik het voor de eerste keer beluisterde: "hey, wat is dit? Dit is leuk!" Maar dat gevoel was maar snel uitgewerkt. Het is vaak van hetzelfde.

En dan direct terugslaan op The Beatles, dat krijg ik vaker te horen. Doe je dat ook met iemand die fan is van The Who of Led Zeppelin of Deep Purple? Ik denk het niet en dat bewijst voor mij dat The Beatles gewoon héél goed zijn omdat zij een maatstaf zijn voor veel muziek dat nu wordt gemaakt.

Maar om op jou opmerking te antwoorden: ja The Beatles maakten commerciële muziek, zeker en vast, anders waren ze nooit geraakt waar ze nu staan. Maar de commerciële muziek van vroeger was enorm verschillend dan dat van nu. Artiesten konden nog met totaal verschillende muzieksoorten afkomen in de hitlijsten. Nu word je dan als artiest direct in een niche gegooid.

JustaRascal schreef:

Punk, bijvoorbeeld, is een leuk nummertje maar o zo banaal. Steeds nogal makkelijke gitaar riffjes en techniekjes die in bijna alle nummertjes worden gebruikt. En ik vind het niet per sé commerciëel maar het heeft wel een commerciëel geluid, vind ik.

avatar van SilverGun
Lennonlover schreef:

En dan Nevermind in je Top10 hebben...

avatar van Lennonlover
Jaja, ik weet het Maar je moet toegeven dat Nevermind van een héél ander niveau is dan Vampire weekend. John Lennon was ook geen man van de ingewikkelde composities hoor.

avatar van Reint
Number nine, number nine.

Ik snap Lennonlover wel, er zijn vrij veel bandjes die zo klinken op het moment, maar dan net wat anders. Het is moeilijk om het kaf van het koren te scheiden, zeg maar.

avatar van Lennonlover
Exactement! Die woorden zocht ik!

avatar van ðe waan
Deze valt wat mij betreft toch duidelijk in de categorie koren.

JustaRascal
Niks mis met simpele riffs in mijn ogen.

Sven Bersee
En al helemaal niet met Afrikaanse riffs.

avatar van Lukas
Lennonlover schreef:

Ik vind the Beatles persoonlijk een stuk leuker dan alles wat je verder noemt, maar ik wil er alleen mee aangeven dat de term 'commercieel' in dit verband nogal nietszeggend is. Alsof commerciële muziek per definitie niet leuk kan zijn... Of de muziekwereld er zonder The Beatles heel anders had uitgezien, kun je over twisten. Persoonlijk denk ik dat ze belangrijk waren, maar niet essentieel. Ik wijs er maar even op dat The Kinks eerder met revolutionair popwerk kwamen (You Really Got Me) dan The Beatles.
Maar goed, over Vampire Weekend. Ik snap heel goed dat mensen er geen reet aan vinden. Het is inderdaad simpel en wat onbeholpen. Dat ik het juist daarom onweerstaanbaar vind, is ook maar een kwestie van een bepaalde klik. Ik vind het dus juist een welkome afwisseling tussen veel een-pot-natbandjes. Maar goed, wie ben ik he...

Reint schreef:

Mwah, noem er eens een? In de verte misschien The Shins, maar verder kom ik echt niet.

avatar van levenvergeten
Bij vlagen misschien Modest Mouse.

Lukas schreef:

Vampir Weekend, Voicst, The Shins, Nada Surf, Babyshambles, Kaiser Chiefs, Franz Ferdinand, Klaxons, Tokio Hotel,...

Allemaal hetzelfde pot nat voor mij.

avatar van Koenr
Lennonlover schreef:

Een van de raarste lijstjes die ik tot nu toe heb gezien. Bands als Nada Surf, Klaxons en Tokio Hotel (?!) zijn zelfs compleet anders.

Zal best dat dit snel verouderd. Over 40 jaar komt dit vast op een soort Arrow en vindt iedereen het typisch jaren 00 klinken, maar wat The Beatles zijn ook allang vervaagd en verouderd. Voorlopig is dit gelukkig nog wel fris. Echt onder de indruk ben ik niet, maar erg leuk albumpje.

Lennonlover schreef:
Allemaal hetzelfde pot nat voor mij.

Tja, dan zijn The Beatles, Deep Purple en Led Zep ook 1 pot nat. Gaat natuurlijk nergens over zo'n vergelijking.

avatar van Lennonlover
Sorry man, maar het is duidelijk dat er een PAK meer verschil is tussen The Beatles en Deep Purple dan tussen Klaxons en Voicst. Niet qua niveau maar puur qua stijl van muziek.

En daarbij. Lukas vroeg om eens bands op te sommen welke niet van het kaf van het koren gescheiden kunnen worden. Deze bands zijn er goede voorbeelden van, vind ik.

avatar van levenvergeten
Er is ook een wereld van verschil tussen Babyshambles, Tokio Hotel en Vampire Weekend. Daarbij noem je gewoon een aantal bekende nieuwe bandjes die rock spelen. Ze hebben net zo veel met elkaar te maken als Deep Purple en The Beatles.
Ik begrijp ook niet goed wat je punt is.