The Chameleons - Script of the Bridge (1983)

Label: Statik

1. Don't Fall (4:05)
  2. Here Today (3:58)
  3. Monkeyland (5:17)
  4. Second Skin (6:51)
  5. Up the Down Escalator (3:58)
  6. Less Than Human (4:12)
  7. Pleasure and Pain (5:11)
  8. Thursday's Child (3:33)
  9. As High as You Can Go (3:35)
  10. A Person Isn't Safe Anywhere These Days (5:43)
  11. Paper Tigers (4:17)
  12. View from a Hill (6:40)
  13. In Shreds [Previously Unreleased] * (4:09)
  14. Dear Dead Days [Previously Unreleased] * (4:31)
  15. Things I Wish I'd Said [Previously Unreleased] * (5:12)
  16. Don't Fall [Live in Bremen, 1983] * (3:49)
  17. Here Today [Live in Bremen, 1983] * (3:51)
  18. Thursday's Child [Live in Bremen, 1983] * (3:46)
  19. A Person Isn't Safe Anywhere These Days [Live in Bremen, 1983] * (4:48)
  20. Less Than Human [Live in Bremen, 1983] * (4:01)
  21. Pleasure and Pain [Live in Bremen, 1983] * (4:31)
  22. Second Skin [Live in Bremen, 1983] * (6:01)
  23. Paper Tigers [Live in Bremen, 1983] * (4:07)
  24. Monkeyland [Live in Bremen, 1983] * (4:56)
  25. Singing Rule Britannia [Live in Bremen, 1983] * (4:19)
  26. Up the Down Escalator [Live in Bremen, 1983] * (3:59)
  27. View from a Hill [Live in Bremen, 1983] * (6:17)
Ik ga erheen

johan de witt schreef:
Klopt, voor slechts 25 euro luigifort

Drie keer Chameleons of een keer DM, dan weet ik het wel
Maar Enschede is me te ver... jij kan wel johan de witt, kun je meteen je extended family bezoeken
Kwamen ze nou niet ook in Hoofddorp?

avatar van johan de witt
Ja Hoofddorp is al 3 jaar uitgesteld, Outlaw104 komt daar ook. Enschede kan ik als mijn near hometown niet laten lopen

Leuk podium?

avatar van johan de witt
Ik ben er nooit geweest.
Maar het gaat sws om wat er op staat

avatar van Outlaw104
johan de witt schreef:
Vorig jaar zouden ze in Hoofddorp spelen. In juni dus een nieuwe kans in Poppodium C. (voorheen Duycker). Ook nog goedkoper dan in Enschede. Week daarvoor opwarmen met The Chills.

avatar van luigifort
Hoofddorp is wel een optie, ga jij daar ook nog heen johan de witt?
Waar spelen The Chills?

avatar van Outlaw104
luigifort schreef:
Hoofddorp is wel een optie, ga jij daar ook nog heen johan de witt?
Waar spelen The Chills?
7 juni in Paradiso en 8 juni in Doornroosje.

avatar van VlaFlippie
Heb ze in Enschede gezien en wat (wait for it) FANTASTISCH was het! Dit is beste concert dat ik afgelopen jaren heb gezien. Alleen jammer dan ze maar 70 minuten speelden.

avatar van jeanmaurice
Deze week is het 40 jaar geleden dat dit legendarische album uitkwam (8 augustus 1983), een van de meest invloedrijke albums binnen het postpunk genre en een inspiratie voor hedendaagse bands.

avatar van LucM
Ik zou dit album niet als erg invloedrijk bestempelen. The Chameleons zijn zelf beïnvloed door o.a. Joy Division en Echo & the Bunnymen en brachten hun debuut uit toen de postpunk (waren Chameleons voordien een punkband?) begon te tanen.

Dit neemt niet weg dat het een erg sterk album is door het over de ganse linie sterke songmateriaal en de open 'live'-productie. Hun daaropvolgende albums waren wisselvalliger en vaak ook overgeproduceerd.

avatar van dix
dix
Moet je dan punk zijn geweest om postpunk te kunnen spelen?

Het is zeker waar dat dit album al bij release als een anachronisme wed weggezet, dat herinner ik mij nog goed. Die Europese tours in de jaren tachtig waren ook geen zegetochten. Maar als zo'n veertig jaar later andere bands al dan niet bewust het karakteristieke Chameleons geluid als referentie kiezen voor hun eigen sound, dan kun je toch van invloedrijk spreken. Want dat deze plaat een heel specifiek geluid laat horen, dat lijk je toch wel te onderschrijven.

avatar van VlaFlippie
Helemaal eens dix. Iemand anders noemde deze minidocu al: https://youtu.be/rlicv6rkUKA. Daarin is goed de invloed van Chameleons te horen op andere bands. En dat ze als anachronisme werden bestempeld, dat is toch juist de bevestiging dat ze hun tijd vooruit waren?

Dit album weer eens opgezet, nadat ik al mijn muziek op een speciale kamer heb gezet met aparte geluidsapparatuur. En nu weer oude vergeten pareltjes opzet, vooral wat uit begin jaren 80. Dit album in 1983 aangeschaft en ik weet wel dat ik diep onder de indruk was. Minder doemmuziek, voor mij meer richting U2 en Simple Minds in die tijd en nooit beseft dat deze plaat later zo'n invloed heeft gehad.
Ik heb er nog even de recensie bijgepakt uit de Vinyl van Peter van Brummelen november 1983. Moet wel weer wennen aan de typografie (kleine letters...)bij deze recensies, ben ik niet meer gewend.Een kort stukje maar (de recensie van Kid Creole en UB 40 daarna zijn veel langer). Peter vond bij de eerste beluistering het helemaal niks (13 in een dozijn, zouteloos en strontvervelend), maar kwam daar wel op terug na meerdere beluister beurten. Hij verwonderde zich over de overgang van een groot label van CBS , waar ze een single hadden uitgegeven naar independent label Statik, waar ze alles zelf mochten produceren, Volgens Peter is het in het geheel geen vernieuwende of grensverleggende muziek, maar is het een ouderwets geluid, waarbinnen de nadruk ligt op melodieuze gitaren en gepassioneerde zang. Hij noemt ook U2 als referentiekader, maar vindt the Chameleons toch een eigen gezicht en sound hebben. Muziek die bij vallende bladeren hoort. En antwoordde hij aan het begin van de recensie op de vraag die op de hoes stond "We are the Chameleons and this is our first L.P. , perhaps we will make an other. Who knows, not me ?" voor mij liever niet, is hij aan het eind van de recensie veel positiever.
Ik heb de plaat best veel gedraaid, maar ik heb ook nooit meer iets anders gekocht van deze groep. Dat was toendertijd ook lastig te verkrijgen. En in 1983 was er maar een klein groepje die deze plaat in zijn/haar bezit had.
Vreemd dat het later een bepaald meesterwerk is gebleken, zodanig dat deze zelfs in de top 250 van MM staat.
Nu ik deze weer beluister, valt me ten eerste op dat ik geen enkel nummer nog echt herinner, maar de sound op zich nog wel herken en boeiend vind. De plaat is in mijn herinnering altijd wel positief gebleven, goede plaat, moet ik maar weer eens opzetten, wat ik dan eigenlijk nooit deed.
Ik zal alle commentaren hier nog eens lezen, blijf het een goede plaat vinden, maar wel (positief) verbaasd over de plaats in de top 250. Ach , het kan slechter !!!

avatar van Yield
Met dank aan de eeuwlijst van OOR'S Erik van den Berg, waardoor ik lang geleden dit fenomenale album en ook nog 154 van Wire heb aangeschaft.

1 Wire 154
8 Comsat angels Sleep no more
9 Dead can dance Spleen and ideal
10 Scars Author! Author!

avatar van Lennonlover
Yes! Morgen gaat een kleine droom uit mijn studententijd - ondertussen een vijftiental jaar geleden - in vervulling.
Ik neem morgen de auto en rij naar Lille om The Chameleons te gaan zien. Kleine zaal, heel niche geworden/gebleven en zo heb ik het ook wel graagm Mark Burgess in volle glorie.

avatar van Omsk
Lennonlover schreef:

Ik was er ook. The Wedding Present en The Chameleons voor twee tientjes in een Franse voorstad (niet Lille maar Tourcoing). Genot!