menu
zoeken in:
avatar van heartofsoul
De teksten van Dylan doen me weinig - in ieder geval zijn ze (voor mij) grotendeels betekenisloos zonder de muzikale context. Heb dus mijn twijfels. Had de Nobelprijs daarom liever zien toegekend aan Philip Roth. Heb wel snel zijn meesterwerk Highway 61 Revisited weer eens tevoorschijn gehaald.

avatar van dix
dix
10 jaar nadat die andere pop-bob 'm misliep, dan nu eindelijk een Nobelprijs voor een muzikant. Toch wel mooi.

avatar van Lennonlover
dix schreef:
10 jaar nadat die andere pop-bob 'm misliep, dan nu eindelijk een Nobelprijs voor een muzikant. Toch wel mooi.

En 8 jaar na de Pulitzer prijs!

avatar van AOVV
Fedde schreef:
Terecht natuurlijk. Er kan nog eeuwen gewroet worden in 's mans teksten.


Helemaal juist. Fantastisch!

avatar van Floater
BoyOnHeavenHill schreef:
Mooie erkenning! Benieuwd wat hijzelf ervan vindt...

Bob Dylan heeft nog niets van zich laten horen t.a.v. de prijs die hem ten deel gevallen is. Gisterenavond trad hij op in Las Vegas en tijdens dat concert heeft hij met geen woord over de Nobelprijs gesproken.
Zijn woordvoerder Barack Obama liet weten dat Dylan zijn favoriete dichter is en dat hij trots was dat Dylan deze prijs is toegekend. Obama had hem inmiddels persoonlijk gefeliciteerd.

In het verleden heeft Dylan in interviews het volgende over de Nobelprijs gezegd (zoals gewoonlijk komen we weinig te weten over wat hij er werkelijk van vindt…):

Maart 1991 - interview met Eliot Mintz:
Q: In the past 12 or 18 months the highest cultural award in France, The Rock And Roll Hall Of Fame induction, Lifetime Achievement award Grammy.
BD: Yeah, but you’re not talking about Nobel Peace Prizes, you know. Come on, let’s… you know really.

Oktober 1997 – London Press Conference:
Q: You were nominated for the Nobel Prize for Literature.
BD: Yeah. It was too bad I didn’t get it, haha. I wished I did. Frankly I don’t know what it even is. I know it’s a high, elevated honor. Nobel – isn’t he the man who invented dynamite?
Q: Yes
BD: Ok… The Nobel Peace Prize!

Juli 2001 – Press Conference Rome:
Q: I’ve heard rumours about a Nobel Prize nomination….?
BD: Yeah, I hear about that. Who would that put me in the company of? I’m not sure.
Q: Hemingway, Faulkner, Steinbeck…
BD: Oh Hemingway. I think all the guys who write like Hemingway write for Time magazine, don’t they?
Q: Isn’t Steinbeck an old favourite of yours?
BD: Hmmm, I’m not sure if I really belong in that category of people.
Q: Is that a question of higher or lower?
BD: It’s difficult to say. It’s all really pretty relative.

avatar van BoyOnHeavenHill
Cryptisch en bescheiden verenigd in één persoon...

avatar van devel-hunt
BoyOnHeavenHill schreef:
Cryptisch en bescheiden verenigd in één persoon...

Dylan bescheiden? Misschien, op zijn best, maar hij kan in al zijn ondoorgrondelijkheid ook enorm arrogant en onbenaderbaar zijn, niet de moeite vindend om zijn publiek en zelfs zijn eigen begeleidingsband een blik waardig te gunnen.
Dylan leeft al jaren in zijn eigen dimensie en dat opsluiten in zichzelf, jaar na jaar, zeker na zijn scheiding van zijn grote liefde Sara midden jaren 70, heeft de mooiste teksten opgeleverd, ondoorgrondelijk en zeer vindingrijk. Terecht dat deze man de Nobelprijs heeft gewonnen.
Maar een aardige lieve man, nee, dat is Dylan, hoe graag we hem ook zo zien, volgens mij absoluut niet.


Fedde
devel-hunt schreef:
...een aardige lieve man, nee, dat is Dylan, hoe graag we hem ook zo zien, volgens mij absoluut niet.
Zo zie ik het ook. Geen lieve ome Bob die zulke mooie gedichtjes gemaakt heeft.

avatar van BoyOnHeavenHill
Aardig, lief en gedichtjes zijn ook geen woorden die ikzelf in de mond heb genomen. Natuurlijk zal hij ook wel arrogant zijn (toen hem ergens werd gevraagd of hij vond dat illegale downloads een bedreiging voor de muziek vormen zei hij dat hij er al twintig jaar geen muziek meer wordt gemaakt die het waard is om gedownload te worden), maar hij neemt wel z'n hoed af voor mensen als de drie genoemde Amerikaanse auteurs of de songschrijvers en muzikanten wiens werk hij covert op World gone wrong.

avatar van Stijn_Slayer
Denk wel dat het goed is dat een muzikant de Nobelprijs een keer wint om zo toch verschillende disciplines wat minder gescheiden van elkaar te zien. Hokjesdenken is eigenlijk nooit goed, wel makkelijk. Ik kan me echter voorstellen dat een hoop auteurs zich bekocht voelen nu Dylan aan de haal gaat met de Nobelprijs. Puur literair zijn er natuurlijk betere kandidaten.

avatar van Floater
Stijn_Slayer schreef:
Ik kan me echter voorstellen dat een hoop auteurs zich bekocht voelen nu Dylan aan de haal gaat met de Nobelprijs. Puur literair zijn er natuurlijk betere kandidaten.

Waarom zouden ze zich bekocht voelen?

Het is jammer dat Mulisch dit niet meer heeft mogen meemaken. Dat was zo'n schrijver die neerkeek op een liedjesschrijver als Dylan. "Als Bob Dylan de Nobelprijs voor Literatuur wint betekent dat een devaluatie van de prijs" (ik paraphraseer). "Dan kunnen we hem evengoed aan Freek de Jonge geven". Aldus Mulisch. Typisch dat veel romanschrijvers hun kunst als iets hogers zien dan het schrijven van liedjes. Ze overschatten zichzelf en hun werk en ze onderschatten tegelijkertijd het werk van iemand als Bob Dylan.

Wel grappig hoe iedereen een mening heeft over het toekennen van deze prijs aan Dylan, terwijl de man zelf zwijgt als het graf en zelfs voor het Nobelprijs-comité niet benaderbaar is voor enig commentaar.

Als Mulisch de prijs ooit zou hebben gewonnen dan had hij binnen tien minuten al aan de telefoon gehangen met het Nobelprijs-comité en was vervolgens in alle mogelijke tv-shows komen opdraven om zich te laven aan aandacht en complimenten.

Ik ben benieuwd of Dylan de prijs überhaupt gaat accepteren....

avatar van devel-hunt
Nog steeds heeft Dylan niets van zich laten horen bij het Nobelprijs commissie. De commissie probeert hem al dagenlang te bereiken en te spreken te krijgen, maar hij negeert ze gewoon, alsof zo'n nobelprijs lucht voor hem is. Men vraagt zich nu serieus af of hij de prijs wel in ontvangst komt nemen. Dylan zwijgt er over in alle toonaarden. What's on his mind??

avatar van Stalin
Na het uitbrengen van de complete 1966-tournee, gaat het oppoetsen van Dylan's keutels gewoon door.
Nieuwe Bootleg Series is aanstaande en Andy Greene, van Rolling Stone, gaat over enkele dagen bekend maken wat er op staat.

avatar van Stalin
Rolling Stone

Gospel Years of BOTT dus

avatar van Floater
devel-hunt schreef:
Nog steeds heeft Dylan niets van zich laten horen bij het Nobelprijs commissie. De commissie probeert hem al dagenlang te bereiken en te spreken te krijgen, maar hij negeert ze gewoon, alsof zo'n nobelprijs lucht voor hem is. Men vraagt zich nu serieus af of hij de prijs wel in ontvangst komt nemen. Dylan zwijgt er over in alle toonaarden. What's on his mind??
Het is natuurlijk onmogelijk te zeggen wat de reden van die radiostilte mag zijn. Enkele maanden geleden las ik een interview met Harry Dean Stanton die dit jaar 90 werd. Hij heeft zowel Marlon Brando als Bob Dylan goed gekend. Hij had het volgende over Marlon Brando te zeggen: "Marlon’s reminiscent of Dylan. Both very eccentric, complex characters."

Toch kan ik me voorstellen dat Dylan niets over de Nobelprijs wil zeggen omdat hij twijfelt of hij hem moet accepteren. Het kan zijn dat hij behoorlijk met de prijs in zijn maag zit en stiekem gehoopt had dat die hem nooit zou worden toegekend. Nog geen week voordat hij de prijs kreeg (op 7 oktober) speelde hij “Masters Of War” als toegift tijdens zijn eerste Desert Trip concert. Het was het eerste concert dat hij sinds de zomer gaf. De laatste keer dat hij “Masters Of War” live bracht was op 23 November 2010. Dat is een behoorlijk lange tijd geleden. Zoals bekend communiceert Dylan tegenwoordig naar zijn publiek toe alleen nog maar via zijn songs. Je zou kunnen zeggen dat dit een statement was. Misschien dat de oorlog in Syrië on his mind was en dat hij dacht: Laat ik “Masters Of War” weer eens uit de kast halen. De voorlaatste strofe van dit nummer luidt: "Let me ask you one question / Is your money that good? / Will it buy you forgiveness / Do you think that it could? / I think you will find / When your death takes its toll / All the money you made / Will never buy back your soul."

Alfred Nobel is de uitvinder van het dynamiet en heeft daarnaast ook een reeks andere explosiemiddelen uitgevonden en gefabriceerd. Enkele jaren voor zijn dood woonde Nobel in Parijs en daar las hij dat hij was overleden (men verwarde Alfred echter met zijn broer Ludvig Nobel die korte tijd daarvoor inderdaad was gestorven). In zijn necrologie werd "Alfred" betiteld als de ‘handelaar in de dood’, die dankzij zijn uitvinding van het dynamiet rijk was geworden van het oorlogsleed dat hij de mensheid had aangedaan. Dat bericht had een grote invloed op Nobel. Hij wijzigde zijn testament zodanig dat zijn nalatenschap gebruikt moest worden voor wat uiteindelijk de Nobelprijzen voor natuurkunde, scheikunde, geneeskunde, letterkunde en de vrede werden.

Alfred Nobel zou dus weleens de man kunnen zijn waar Dylan op doelt in de bovenstaande strofe van “Masters Of War”. In oktober 1997 werd hem tijdens een persconferentie gevraagd naar de nominatie voor de Nobelprijs voor Letterkunde. Daar gaf hij aan dat hij het jammer vond dat hij hem niet had gekregen: "It was too bad I didn’t get it.... I wished I did. Frankly I don’t know what it even is. I know it’s a high, elevated honor. Nobel – isn’t he the man who invented dynamite?"

Hier proef je al iets van een tweestrijd. Enerzijds is het een grote eer voor hem om de prijs te krijgen, maar anderzijds kent hij de geschiedenis van Alfred Nobel en de achtergrond van diens Nobel Charitable Trust. Een minder bekend nummer van Bob Dylan, "Something's Burning, Baby" uit 1985 bevat de volgende strofe: “We've reached the edge of the road, baby, where the pasture begins / Where the charity is supposed to cover up a multitude of sins”.

Is er nog een uitweg voor Bob? “There must be some way out of here / Said the joker to the thief / There's too much confusion / I can't get no relief”. Tot op heden heeft Bob Dylan bij mijn weten nog nooit een prijs geweigerd. Hij heeft volgens mij ook nog nooit gereageerd op het toekennen van een prijs voordat die prijs daadwerkelijk werd uitgereikt. En aangezien de uitreiking pas op 10 december is heeft hij nog even de tijd. Misschien accepteert hij de prijs (de “elevated honor) maar ziet hij af van het prijzengeld.

avatar van Rudi S
http://www.ad.nl/sterren/bob-dylan-accepteert-nobelprijs~a9126990/

Dylan zal wel van de geldprijs (Euro 900.000) hebben gehoord

avatar van BoyOnHeavenHill
16 en 17 april in de HMH. Prijzen tussen de €82,50 en €120,-.

avatar van Bartjeking
Ik had die prijs er voor over toen hij in het muziekgebouw in Eindhoven kwam, want uniek. Maar voor de HMH is het me iets te gortig helaas.

buizen
Breaking:
Hier vlak over de grens in het gemoedelijke plaatsje Lingen in Emsland komt Bob Dylan een concert geven. En verder o.a. in Hamburg en het prachtige Düsseldorf ook.avatar van Wandelaar
Oh help! Nog meer covers ...

avatar van Kramer

Dit bericht bevat ingevoegde media van de volgende externe locatie:

https://www.youtube.com/watch?v=BJdKQ92-H_c

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MusicMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MusicMeter met je privacy omgaat.


avatar van Wandelaar
Set ziet er prachtig uit. Dat moet gezegd worden.

Europe Spring Tour

04/01/2017 --- Stockholm, Sweden @ Stockholm Waterfront
04/02/2017 --- Stockholm, Sweden @ Stockholm Waterfront
04/04/2017 --- Oslo, Norway @ Oslo Spektrum
04/06/2017 --- Copenhagen, Denmark @ Operaen
04/07/2017 --- Copenhagen, Denmark @ Operaen
04/09/2017 --- Lund, Sweden @ Sparbanken Skåne Arena
04/11/2017 --- Hamburg, Germany @ Barclaycard Arena
04/12/2017 --- Lingen, Germany @ Emslandhallen
04/13/2017 --- Dusseldorf, Germany @ Mitsubishi Electric Halle
04/16/2017 --- Amsterdam, Netherlands @ Heineken Music Hall / AFAS live
04/17/2017 --- Amsterdam, Netherlands @ Heineken Music Hall / AFAS live
04/18/2017 --- Amsterdam, Netherlands @ Heineken Music Hall / AFAS live
04/20/2017 --- Paris, France @ Le Zénith Paris
04/21/2017 --- Paris, France @ La Seine Musicale
04/22/2017 --- Esch-sur-Alzette, Luxembourg @ Rockhal
04/24/2017 --- Antwerp, Belgium @ Lotto Arena
04/25/2017 --- Frankfurt, Germany @ Festhalle
04/26/2017 --- Hannover, Germany @ Swiss Life Hall
04/28/2017 --- London, England @ London Palladium
04/29/2017 --- London, England @ London Palladium
04/30/2017 --- London, England @ London Palladium

05/03/2017 --- Cardiff, Wales @ Motorpoint Arena
05/04/2017 --- Bournemouth, England @ Bournemouth International Centre
05/05/2017 --- Nottingham, England @ Motorpoint Arena
05/07/2017 --- Glasgow, Scotland @ SECC Clyde Auditorium
05/08/2017 --- Liverpool, England @ Echo Arena
05/09/2017 --- London, England @ The SSE Arena, Wembley
05/11/2017 --- Dublin, Ireland @ 3Arena
even thuis, ook nog 76 worden.
US/Canada Summer Tour

06/13/2017 --- Port Chester, New York @ Capitol Theatre
06/14/2017 --- Port Chester, New York @ Capitol Theatre
06/15/2017 --- Port Chester, New York @ Capitol Theatre
06/17/2017 --- Dover, Delaware @ Firefly Festival
06/18/2017 --- Wallingford, Connecticut @ Toyota presents Oakdale Theatre
06/21/2017 --- Providence, Rhode Island @ Providence Performing Arts Center
06/24/2017 --- Kingston, New York @ Hutton Brickyard
06/25/2017 --- Syracuse, New York @ Lakeview Amphitheatre

06/27/2017 --- Kingston, Ontario @ Rogers K-Rock Centre
06/29/2017 --- Ottawa, Ontario @ Richcraft Live at the Canadian Tire Centre
06/30/2017 --- Montréal, Quebec @ Centre Bell

07/02/2017 --- Barrie, Ontario @ Molson Centre
07/04/2017 --- Oshawa, Ontario @ Tribute Communities Centre
07/05/2017 --- Toronto, Ontario @ Air Canada Centre
07/06/2017 --- London, Ontario @ Budweiser Gardens
07/12/2017 --- Winnipeg, Manitoba @ MTS Centre
07/14/2017 --- Saskatoon, Saskatchewan @ SaskTel Centre
07/15/2017 --- Moose Jaw, Saskatchewan @ Mosaic Place
07/17/2017 --- Calgary, Alberta @ Southern Alberta Jubilee Auditorium
07/18/2017 --- Medicine Hat, Alberta @ Canalta Centre
07/19/2017 --- Edmonton, Alberta @ Rogers Place
07/21/2017 --- Dawson Creek, British Columbia @ Encanta Events Centre
07/22/2017 --- Prince George, British Columbia @ CN Centre
07/24/2017 --- Kelowna, British Columbia @ Prospera Place
07/25/2017 --- Vancouver, British Columbia @ Pepsi Live at Rogers Arena
07/27/2017 --- Victoria, British Columbia @ Save on Foods Memorial Centre


Bob Dylan.com

avatar van harm1985
HMH is toch AFAS live tegenwoordig?

harm1985 schreef:
HMH is toch AFAS live tegenwoordig?


Klopt, is verbeterd c.q. aangevuld.


avatar van Kramer
Bob Dylan kan met deze lezing eindelijk het prijzengeld van zijn Nobelprijs in ontvangst gaan nemen.


Dit bericht bevat ingevoegde media van de volgende externe locatie:

https://www.youtube.com/watch?v=6TlcPRlau2Q

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MusicMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MusicMeter met je privacy omgaat.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:57 uur

geplaatst: vandaag om 17:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.