menu

Muziek / Toplijsten en favorieten / Top 10 van 2013

zoeken in:
avatar van panjoe
west schreef:
Kunnen we volgend jaar bepaalde users niet een eigen forumpagina geven: de top 10 van........ (en dat dan x12 schat ik zo in). Hoe dan ook verplicht voor users die hun eigen lijstje aftellen.

Ik snap niet helemaal wat het probleem is. Als iemand het leuk vindt om zoiets te doen, is dat toch gewoon zijn goed recht?

avatar van Teunnis
Tsja, ik doe dit in eerste instantie puur voor mezelf. Ik hou van lijstjes, van besprekingen, van overzichten. Dat ik het hier ook plaats doe ik omdat ik het idee heb dat anderen het wel eens interessant zouden kunnen vinden. Als slechts 2 op de 100 het leuk vindt dat ik dit plaats, is dat voor mij al voldoende.

avatar van arcade monkeys
Ook al lees ik er niet de helft van, ik vind zo'n uitgebreide beschrijvingen wel leuk, dus doe zo voort jongens

avatar van Gloeilamp
Teunnis schreef:
Tsja, ik doe dit in eerste instantie puur voor mezelf. Ik hou van lijstjes, van besprekingen, van overzichten. Dat ik het hier ook plaats doe ik omdat ik het idee heb dat anderen het wel eens interessant zouden kunnen vinden. Als slechts 2 op de 100 het leuk vindt dat ik dit plaats, is dat voor mij al voldoende.


Ik heb al wat interessante dingen voorbij zien komen die ik wil gaan beluisteren. Ga zo door dus!

avatar van Mjuman
Niet om de CAP (Chef AzijnPisserij) uit te hangen, maar zo gek is zo'n tweedeling niet: het ene topic weergeven van de lijst, met BEKNOPTE toelichting, het andere de uitgebreidere bespiegelingen, gaarne met kleine hoesafbeelding om scroll-seasickness te voorkomen.

De achtergrond heel simpel: snel kunnen zien wat (evt hoe) en vervolgens op het andere topic uitgebreider lezen. Mij uitbreekt de tijd en de energie om alle mental ego-dumps (regelmatig in opsteltaal) tot me te nemen. Tenzij de posts alleen voor de Einsteiners (generatie) zijn bedoeld, zou ik bondigheid hier waarderen. Te denken dat alle mental musings voor iedereen interessant zijn, geeft blijk van een omvangrijk egocentrisme. Wat is er mis met kort en bondig - en elders uitwaaieren, aangeven door een link?

avatar van Teunnis
Ja, dat zou wel handiger zijn - zeker vanwege de verhoogte "scroll-seasickness" in het nieuwe design. Maar dan zal dat ergens extern moeten, want als we voor elk enigszins uitgebreid eindejaarslijstje een nieuw topic gaan openen ga je de bomen door het bos niet meer zien. Een blog of eigen site zou het handigst zijn, maar die heb ik niet.

Maar goed, volgens mij doet het ook weer niet heel veel kwaad om het hier te plaatsen. Dus ik ga gewoon onverstoorbaar verder.

avatar van JSPR_G
Ga gerust je gang, Teunnis, ik vind het wel leuk leesvoer en zie niet in waarom daarvoor een apart topic zou moeten komen...

avatar van Teunnis
Deel 5e: Album Top 20 (5-1)Jaaroverzicht 2013: Album Top 20 by Teun Koning on Spotify - open.spotify.com
spotify:user:teunnis:playlist:71NeDZIW5qL3f3CK8T5ZpJ

5. Bill Callahan - Dream River

(afbeelding)


Genre: Folk / Americana
Beste nummer: Summer Painter

Pak er een rood wijntje bij en ga achterover zittend luisteren naar wat Bill Callahan te vertellen heeft. Zo beleef ik zijn muziek het best. Zijn stem en manier van voordragen heeft iets magisch. Ik kan er niet echt een vinger op leggen. Ik denk dat dit echt een artiest is waarmee je maar net die klik moet hebben. Die klik was er sinds het openingsnummer van zijn album uit 2009, Sometimes I Wish We Were an Eagle. Dit album is geen wereldschokkende in zijn oeuvre, maar is gewoon opnieuw van hoge kwaliteit. Dit keer klinkt het iets traditioneler en is er een prominente rol voor de Van Morrison-achtige fluit. Het drumwerk is wat meer naar de achtergrond verschoven, dat is wel jammer.

4. Deafheaven - Sunbather

(afbeelding)


Genre: Black Metal
Beste nummer: Vertigo

Ik hou van wel een potje stevige herrie op zijn tijd. Sunbather is daar uitermate geschikt voor, maar biedt ook nog eens een andere kwaliteit. De stevige muziek wordt namelijk aangevoerd door juist hele mooie melodieën en de algehele sfeer is wat dromerig. De hoes en titel van Sunbather hebben daar ook op ingespeeld. De kleur van de hoes moet namelijk de kleur voorstellen die je ziet aan de binnenkant van je oogleden als je met je ogen dicht recht in het zonnetje lekker ligt te zonnebaden. Dat klinkt niet echt als stoere metalpraat. Dat is dit dan ook allerminst. De invloeden vanuit de post-rock, shoegaze en screamo geven dit een veel gevoeligere draai an andere albums in het genre. En dat is nou net de kracht. Waar ik het normaal gesproken in dit genre lekker vind om mezelf helemaal te verliezen in de herrie, doe ik hetzelfde bij dit album, maar dan ergens op een roze wolk vol van sentiment.

3. Nick Cave & The Bad Seeds - Push the Sky Away

(afbeelding)


Genre: Rock
Beste nummer: Jubilee Street

Aan het begin van dit jaar had ik Nick Cave nooit op een podiumplek verwacht. Ik kende genoeg losse nummers van hem en ik had ook wel een aantal keer vluchtig een album geprobeerd. Maar het was een moeizame relatie, waar lichtpunten afwisselden met duidelijk mindere nummers. Met Push the Sky Away is het na een aantal jaren toch gelukt tussen Nick Cave en mij. Het album opent nog wat voorzichtig met twee rustigere nummers. Maar met Jubilee Street werd duidelijk dat dit iets bijzonder is. Nic Cave weet me dit keer echt diep in het hart te raken. De kracht van dit album zit hem niet in de losse nummers - enkel Jubilee Street en Higgs Boson Blues zijn exceptioneel goed - maar in het plaatje van begin tot eind. Na zo'n twintig reguliere albums weet Nick Cave ondertussen wel hoe je een album in elkaar zet.

2. Tim Hecker - Virgins

(afbeelding)


Genre: Ambient / Drone
Beste nummer: Live Room

Dit album van Tim Hecker heb ik merkwaardig weinig geluisterd voor een nummer 2 in mijn eindejaarslijst. Dat komt vooral vanwege de intensiteit van deze plaat. Het is absoluut geen makkelijke plaat en vergt eigenlijk alle aandacht van de luisteraar. Tim Hecker was bij mij al een aantal jaar bekend als een artiest waar ik me eens in moest gaan verdiepen. Toen ik Live Room tegenkwam in het topic Maak kennis met... 2013 wist ik waar ik moest beginnen. De mooie composities worden bruut op Virgins worden bruut verstoord door donkere en onaangename geluiden en geluidseffecten. Een album waar je echt voor moet zitten, het liefst laat op de avond met de lichten uit en de koptelefoon op.

1. Holden - The Inheritors

(afbeelding)


Genre: Krauttechno
Beste nummer: Renata

James Holden wordt dankzij zijn minimal techno uit 2006 (zowel het album The Idiots Are Winning als zijn DJ mix At the Controls) verafgod. Dat hij in 2013 met iets compleet anders op de proppen zou komen was te voorzien. Maar dat James Holden op The Inheritors zo extreem zijn rug zou keren naar de conventionele dance-scene had ik dan weer niet zien aankomen. Op The Inheritors is er nergens meer sprake van euforische, naar een climax opbouwende pillenmuziek. The Inheritors klinkt als een soort oermuziek. Holden is helemaal teruggegaan naar de basis. Ritmes en patronen zijn de basiselementen van dit album. In Renata komen die verschillende ritmes en patronen op zo'n wonderbaarlijke manier bij elkaar dat het alsnog geschikt is voor de dansvloer. Maar als je dat nummer gaat ontleden merk je dat eigenlijk alleen de de hi-hats vanaf 2:45 als los onderdeel iets dansbaars toevoegt. Voor de rest zijn het complexe ritmes en vreemde geluiden. En dat is nou net wat The Inheritors zo'n speciale plaat maakt en de beste van 2013. Alle verschillende ritmes en patronen samen klinken als een organisch geheel. En waar de input veel technologie en apparatuur bevat is dat in de output veranderd in een bijna menselijk geluid.

avatar van Teunnis
Jaaroverzicht 2013

Intro
Deel 1: Song Top 200
Deel 2: Music Video Top 10
Deel 3: Concerten Top 10
Deel 4: Overig
Deel 5: Album Top 20

avatar van dix
dix
Update.

1. Deerhunter - Monomania
2. Chelsea Wolfe - Pain Is Beauty
3. Lorde - Pure Heroine
4. These New Puritans - Field of Reeds
5. The Haxan Cloak - Excavation
6. Unknown Mortal Orchestra - II
7. NRSB-11 - Commodified
8. The Knife - Shaking The Habitual
9. The National - Trouble Will Find Me
10. Dead Neanderthals - Polaris

1. (1) Nick Cave & The Bad Seeds - Push the Sky Away
2. (2) Forest Swords - Engravings
3. (4) Holden - The Inheritors
4. (3) The National - Trouble Will Find Me
5. (11) Jon Hopkins - Immunity
6. (-) Pupkulies + Rebecca - Tibau
7. (6) James Blake - Overgrown
8. (5) Bonobo - The North Borders
9. (7) Slow Machete - Mango Tree
10. (-) Deafheaven - Sunbather

avatar van Fathead
Fathead schreef:
Dit is mijn definitieve lijstje:

1. Arcade Fire - Reflektor
2. Villagers - {Awayland}
3. Phosphorescent - Muchacho
4. Woodkid - The Golden Age
5. Vampire Weekend - Modern Vampires of the City
6. Son Lux - Lanterns
7. Dear Reader - Rivonia
8. John Grant - Pale Green Ghosts
9. Jonas Winterland - Mensen Zijn Gemaakt van Dun Papier
10. Fish - A Feast of Consequences


Leuk om eens te kijken in hoeverre mijn lijstje van vorig jaar nog representatief is...

1. (8) John Grant - Pale Green Ghosts
2. (-) Soup - The Beauty of Our Youth
3. (2) Villagers - {Awayland}
4. (1) Arcade Fire - Reflektor
5. (-) Flip Kowlier - Cirque
6. (3) Phosphorescent - Muchacho
7. (4) Woodkid - The Golden Age
8. (7) Dear Reader - Rivonia
9. (5) Vampire Weekend - Modern Vampires of the City
10. (-) Cloud Cult - Love

avatar van panjoe
1. (9) Darkside - Psychic
2. (1) John Talabot - DJ-Kicks
3. (4) William Onyeabor - Who Is William Onyeabor?
4. (-) Calibre - Fabriclive 68
5. (3) Sasha - Invol<3r
6. (10) Moderat - II
7. (-) Holden - The Inheritors
8. (7) Sumie - Sumie
9. (6) Young Fathers -TAPE TWO
10. (-) DJ Koze - Amygdala

Best een grote verandering.

avatar van aERodynamIC
Update:

1. Revere – My Mirror / Your Target
2. Nakhane Touré – Brave Confusion
3. Stuart Warwick - The Butcher’s Voice
4. Nick Cave & the Bad Seeds – Push the Sky Away
5. London Grammar – If You Wait
6. James Blake – Overgrown
7. Ásgeir - In the Silence
8. Suede – Bloodsports
9. John Grant – Pale Green Ghosts
10. Mister and Mississippi – Mister and Mississippi

avatar van gherdt
1.Boards Of Canada - Tomorrow's Harvest
2.Drake - Nothing Was The Same
3.Daft Punk - Random Access Memories
4.Arcade Fire - Reflektor
5.Ghostpoet - Some Say I So I Say Light
6.Forest Swords - Engravings
7.James Blake - Overgrown
8.Savages - Silence Yourself
9.Autechre - Exai
10.Janelle Monae - The Electric Lady

avatar van Svendra
Zelfde nummer 1. Update met Radius & Helena als hoge binnenkomer.

1. (1) Boards of Canada - Tomorrow's Harvest
2. (2) Not a Good Sign - Not a Good Sign
3. (3) Moderat - II
4. (-) Radius & Helena - Fangs
5. (5) Eefje de Visser - Het is
6. (4) Dewa Budjana - Joged Kahyangan
7. (6) Nemo - Le Ver dans le Fruit
8. (7) Pantha du Prince & The Bell Laboratory - Elements of Light
9. (9) Alteranima - Stereograms
10.(-) Soup - The Beauty of Our Youth

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Update sinds 21 december 2013:

01 (---) Revere - My Mirror / Your Target
02 (01) Not a Good Sign - Not a Good Sign
03 (04) Nemrud - Ritual
04 (---) Verbal Delirium - From the Small Hours of Weakness
05 (06) Pet Shop Boys - Electric
06 (07) Jacco Gardner - Cabinet of Curiosities
07 (---) Bodypolitics - Inner Nil
08 (03) The Gathering - Afterwords
09 (02) London Grammar - If You Wait
10 (---) Chvrches - The Bones of What You Believe

avatar van Mindscapes
Mindscapes schreef:
1. Steven Wilson - The Raven That Refused to Sing (And Other Stories)
2. Big Big Train - English Electric (Part Two)
3. Moon Safari - Himlabacken Vol. 1
4. Karnivool - Asymmetry
5. Haken - The Mountain
6. Motorpsycho - Still Life with Eggplant
7. The Flower Kings - Desolation Rose
8. TesseracT - Altered State
9. Caligula's Horse - The Tide, The Thief & River's End
10. Steak Number Eight - The Hutch


Ik zie in m'n laatste update (8 januari 2014, toch een maand na mijn vorige post hier) dat er toch nog veranderingen zijn aangebracht:

1. Steven Wilson - The Raven That Refused To Sing (And Other Stories)
2. Big Big Train - English Electric Part Two
3. The Flower Kings - Desolation Rose
4. Karnivool - Asymmetry
5. Moon Safari - Himlabacken Vol. I
6. Haken - The Mountain
7. Motorpsycho - Still Life With Eggplant
8. Steak Number Eight - The Hutch
9. TesseracT - Altered State
10. Caligula's Horse - The Tide, The Thief & River's End

Andere toen eervolle vermeldingen:
Riverside - Shrine of New Generation Slaves
Boards of Canada - Tomorrow's Harvest
Not A Good Sign - Not A Good Sign
Spock's Beard - Brief Nocturnes and Dreamless Sleep
The Aristocrats - Culture Clash
Darkside - Psychic
Arctic Monkeys - AM
Eminem - The Marshall Mathers LP 2
Light Bearer - Silver Tongue
Airbag - The Greatest Show On Earth
Von Hertzen Brothers - Nine Lives
Dans Dans - I/II
Intronaut - Habitual Levitations

Eerlijk draai ik van die eervolle vermeldingen niks meer, hoogstens occasioneel misschien wat Riverside, Aristocrats en Spock's Beard. Uit de top 10 nog zo goed als alles. Niet heel veel, maar wel bands die me na aan het hart blijven.

avatar van Slowgaze
Ik vond het wel weer tijd voor een update:

1. Sadistik - Flowers for My Father
2. James Blake - Overgrown
3. Kanye West - Yeezus
4. Eefje de Visser - Het Is
5. Herrek - Waktu Dulu
6. Laura Marling - Once I Was an Eagle
7. A$AP Rocky - Long. Live. A$AP
8. Dessa - Parts of Speech
9. Drake - Nothing Was the Same
10. Eminem - The Marshall Mathers LP 2

avatar van nico1616
Update:

1 (1) Nick Cave & The Bad Seeds - Push the Sky Away
2 (10) Vampire Weekend - Modern Vampires of the City
3 (2) Daft Punk - Random Access Memories
4 (4) Prefab Sprout - Crimson / Red
5 (3) Sigur Rós - Kveikur
6 (5) Bill Callahan - Dream River
7 (-) Eefje De Visser - Het Is
8 (-) Arcade Fire - Reflektor
9 (6) Boards of Canada - Tomorrow's Harvest
10 (-) Sky Ferreira - Night Time, My Time

avatar van Noordpool
Noordpool schreef:

1. Steven Wilson - The Raven That Refused to Sing (And Other Stories)
2. Colin Stetson - New History Warfare Vol. 3: To See More Light
3. The Flaming Lips - The Terror
4. Bruce Soord & Jonas Renkse - Wisdom of Crowds
5. Haken - The Mountain
6. Nick Cave & The Bad Seeds - Push the Sky Away
7. Sigur Rós - Kveikur
8. Leprous - Coal
9. The Ocean - Pelagial
10. Cult of Luna - Vertikal


UPDATE

1. Steven Wilson - The Raven That Refused to Sing (And Other Stories)
2. Haken - The Mountain
3. Ayreon - The Theory of Everything
4. The Ocean – Pelagial
5. Big Big Train - English Electric (Part Two)
6. The Flaming Lips - The Terror
7. Bruce Soord & Jonas Renkse - Wisdom of Crowds
8. Sound of Contact - Dimensionaut
9. Nick Cave & The Bad Seeds - Push the Sky Away
10. Colin Stetson - New History Warfare Vol. 3: To See More Light

avatar van sq
sq
01 (1) Wintergatan - Wintergatan
02 (-) David Lang - Death Speaks
03 (4) Avishai Cohen - Almah
04 (2) Arcade Fire - Reflektor
05 (-) Basia Bulat - Tall Tall Shadow
06 (3) Foals - Holy Fire
07 (-) Austra - Olympia
08 (-) Lubomyr Melnyk - Corollaries
09 (9) Avicii - True
10 (7) Janne Schra - Janne Schra

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Update sinds 27 december 2014:

01 (01) Revere - My Mirror / Your Target
02 (---) Meuris - Mirage
03 (02) Not a Good Sign - Not a Good Sign
04 (04) Verbal Delirium - From the Small Hours of Weakness
05 (03) Nemrud - Ritual
06 (05) Pet Shop Boys - Electric
07 (07) Bodypolitics - Inner Nil
08 (06) Jacco Gardner - Cabinet of Curiosities
09 (10) Chvrches - The Bones of What You Believe
10 (09) London Grammar - If You Wait

avatar van E-Clect-Eddy
Vreemd dacht dat ik al eens een lijstje had gepost maar blijkbaar niet.

Hieronder waar ik in 2013 het meest naar geluisterd heb.

1. The Beach Boys – Made in California (2013)
2. Miley Cyrus – Bangerz
3. Low – The Invisible Way
4. Kosheen – Solitude
5. Katy Perry – Prism
6. Donna Summer – Love To Love You Donna
7. Alison Moyet – The Minutes
8. Beyoncé – Beyoncé
9. Junip – Junip
10. Emilíana Torrini – Tookah

11. The Strokes – Comedown Machine
12. Katie Melua – Ketevan
13. Gary Numan – Splinter (from a Broken Mind)
14. Poni Hoax – A State of War
15. Adult. – The Way Things Fall
16. Neon Neon – Praxis Makes Perfect
17. Miss Kittin – Calling from the Stars
18. Paul McCartney – New
19. Jacco Gardner – Cabinet of Curiosities
20. Anouk – Sad Singalong Songs
21. Depeche Mode – Delta Machine
22. IAMX – The Unified Field
23. Los Ángeles Azules – Cómo Te Voy a Olvidar
24. Todd Rundgren – State
25. Marnie – Crystal World

Yann Samsa
01. Jan Swerts - De Anatomie van de Melancholie

02. Mark Kozelek & Jimmy Lavalle - Perils from the Sea
03. Tim Hecker - Virgins
04. Julianna Barwick - Nepenthe
05. Holden - The Inheritors
06. Boards of Canada - Tomorrow's Harvest
07. The National - Trouble Will Find Me
08. Sebastian Plano - Impetus
09. Petrels - Onkalo
10. Deafheaven - Sunbather

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Update sinds 13 december 2015:

01 (01) Revere - My Mirror / Your Target
02 (---) Melanie de Biasio - No Deal
03 (02) Meuris - Mirage
04 (06) Pet Shop Boys - Electric
05 (03) Not a Good Sign - Not a Good Sign
06 (04) Verbal Delirium - From the Small Hours of Weakness
07 (07) Bodypolitics - Inner Nil
08 (09) Chvrches - The Bones of What You Believe
09 (08) Jacco Gardner - Cabinet of Curiosities
10 (10) London Grammar - If You Wait

avatar van Ward
1. Holden - The Inheritors (2013)
2. Deafheaven - Sunbather (2013)
3. Moderat - II (2013)
4. Earl Sweatshirt - Doris (2013)
5. The Flaming Lips - The Terror (2013)
6. Waxahatchee - Cerulean Salt (2013)
7. Nils Frahm - Spaces (2013)
8. Vampire Weekend - Modern Vampires of the City (2013)
9. Adrian Younge & Ghostface Killah - Twelve Reasons to Die (2013)
10. My Bloody Valentine - m b v (2013)

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Update sinds 9 december 2016:

01 (01) Revere - My Mirror / Your Target
02 (02) Melanie de Biasio - No Deal
03 (03) Meuris - Mirage
04 (04) Pet Shop Boys - Electric
05 (05) Not a Good Sign - Not a Good Sign
06 (08) Chvrches - The Bones of What You Believe
07 (07) Bodypolitics - Inner Nil
08 (---) The Gathering - Afterwords
09 (09) Jacco Gardner - Cabinet of Curiosities
10 (---) Holden - The Inheritors

avatar van Frank voor Klank
01 Nick Cave & The Bad Seeds - Push the Sky Away
02 Guy Clark - My Favorite Picture of You
03 Joseph Arthur - The Ballad of Boogie Christ
04 The Full English - The Full English
05 Howe Gelb - The Coincidentalist
06 Phosphorescent - Muchacho
07 Low - The Invisible Way
08 Sam Baker - Say Grace
09 Meindert Talma - Kelderkoorts
10 Eric Burdon - Til Your River Runs Dry

avatar van wibro
01. Boards of Canada - Tomorrow's Harvest
02. La Femme - Psycho Tropical Berlin
03. Nick Cave & The Bad Seeds - Push the Sky Away
04. John Talabot - DJ-Kicks
05. Eefje de Visser - Het Is
06. Melanie De Biasio - No Deal
07. Foals - Holy Fire
08. Ducktails - The Flower Lane
09. Janne Schra - Janne Schra
10. Nadine Shah - Love Your Dum and Mad

Gast
geplaatst: vandaag om 18:31 uur

geplaatst: vandaag om 18:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.