menu

Muziek / Toplijsten en favorieten / Wekelijks: de singles top 20 van 50 jaar terug

zoeken in:
avatar van Marzipaintree
geplaatst:
109. Creedence Clearwater Revival - Run Through the Jungle / Up Around the Bend - apr-70, Fantasy, USA
RYM 11
Genre Swamp rock
http://images.45cat.com/creedence-clearwater-revival-run-through-the-jungle-liberty-2-s.jpg
Volgens RYM is dit de beste Creedence Clearwater Revival single uit 1970. En als ze A- en B-kant meetellen dan is er wat mij betreft wel wat voor te zeggen.

Up around the bend is voor mij zwakkere kant. Maar in 1970 had ik wel een zwak voor dit nummer want in Nederlands was het de zijde die de top van de hitparades haalde en veelvuldig gedraaid werd. Daardoor haalt dit nummer meer dan de eigenlijke A-kant "Run through the Jungle" herinneringen uit 1970 bij mij naar boven.

"Run through the jungle" heeft mijn voorkeur. Een prachtige baslijn, een fraaie gitaarriff en een sterke songtekst. Het is een soort blauwdruk voor Fogerty's latere werk. Vergelijk deze maar eens met "The old man down the road".

Helaas kwamen de rechten voor "Run through the jungle" in handen van Saul Saentz de baas van Fantasy Records, de platenmaatschappij van Creedence Clearwater Revival. Zaentz sleepte John Forgerty in 1985 zelfs voor de rechter, nota bene omdat hij zijn eigen compositie 'Run through the jungle' zou hebben geplagieerd. Die rechtenkwestie zorgde ook jarenlang voor een writers block bij John waardoor wij als muziekliefhebbers mogelijk allerlei pareltjes onthouden zijn.

Saul heeft qua uiterlijk veel weg van kapitein Iglo. Maar innerlijk lijkt Saul op de duivel die John achterna zat in "Run throught the Jungle" en hem aan zijn stick wil rijgen. Inmiddels is Saul al jaren dood. John wilde nog op zijn graf dansen maar heeft dat toch maar niet gedaan.

Je mag hopen dat een hemelse rechter zijn laatste oordeel al klaar heeft. Saul wordt verbannen naar een verlaten gebied ergens in de jungle van het eeuwige hiernamaals waarin ze non-stop het liedje draaien wat Fogerty schreef over graaiers als hij: 'Mr Greed'. Uiteraard gaan alle royalties naar John.

avatar van Marzipaintree
geplaatst:
110. The Moody Blues - Question / Candle of Life - apr-70, Treshold, USA
RYM 34
Genre Pop Rock
http://images.45cat.com/the-moody-blues-question-threshold-14-s.jpg
"Diep in de jungle" woont een tijger zingt Raymond van 't Groenewoud. Het lijkt een merkwaardige link vanuit het vorige nummer. Deze tekst komt uit zijn ode "Danielle" aan zijn toenmalige vriendin Danielle Delcart. Dat nummer is qua refrein identiek aan Question van the Moody Blues.

Het is de vraag of er ooit gedreigd is met rechtszaken. Ik weet het niet. En zo zijn er meer vragen te beantwoorden in een nummer dat ik ongeveer even goed vind als "Nights in white satin".
Beide nummers strijden bij mij om de titel "beste nummer van the Moodies". Afhankelijk van mijn gemoedstoestand is het dan de vraag welk nummer ik op een bepaald moment weer het beste vind. Vandaag kies ik voor "Question".

Dat komt door die heerlijke versnellingen en de prachtige tekst. Met daarin het deel dat een andere link slaat naar "Run through the Jungle". Waarom is er zoveel hebzucht?
There is nothing that we need, in a world of persecution. That is burning in its greed.
Een beter antwoord is er niet.

avatar van Marzipaintree
geplaatst:
111. Neil Young with Crazy Horse - Cinnamon Girl / Sugar Mountain - apr-70, Reprise, USA
RYM 19
Genre Folk rock
http://images.45cat.com/neil-young-with-crazy-horse-cinnamon-girl-reprise-5-s.jpg

Dit heeft Neil geschreven toen hij erg veel last had van griep. De Hongkong griep. Ook al zo'n ziekte die uit China kwam en honderdduizenden doden maakte.
Maar tijdens zijn gedwongen quarantaine schreef hij deze. Ziektes kunnen blijkbaar ook mooie dingen opleveren.

De gitaarsolo bestaat slechts uit een D noot, waarbij de variatie wordt gebracht door de aanslag van een andere elektrische gitaar. De inhoud van de tekst is voor de smulpapen. Cinnamon is Engels voor kaneel en blijkbaar is dit meisje zijn ideaal. Want kaneel maakt zoete gerechten pittig en een zoete dame met pit dat vindt Neil blijkbaar wel lekker.
De B-kant is één grote suikerberg. Die zien we vaker terug komen op Neil Young singles als B-kant dus die doet bij mij dit keer nauwelijks mee.

De A-kant kwam eerst op LP terecht en een jaar later op single. We zien het steeds vaker in de jaren 70 met rock. Ze kijken welke LP-track regelmatig op de radio gedraaid wordt en het goed doet bij het publiek. Dan brengen ze de single uit zodat die mogelijk ook nog wat geld oplevert.
Op de single is het outro eraf gehaald. Jammer want daardoor smaakt mij de LP-track toch weer iets pittiger.

avatar van Marzipaintree
geplaatst:
112. Blues Image - Ride Captain Ride / Pay My Dues - apr-70, Atco, USA
RYM 131
Genre Pop rock
http://images.45cat.com/blues-image-ride-captain-ride-atlantic-6-s.jpg

Dit is misschien wel de meest gedraaide single op de Nederlandse radio in 1970 die zowel de top 40 niet haalde als de tipparade. Merkwaardig genoeg werd het ook geen hit in Engeland. In de Verenigde Staten en Canada haalde het ruimschoots de top 5.

Vond het publiek in Europa het niks? Geen idee. Ik vond het destijds wel een beetje lijken op Delta Lady van Joe Cocker. Maar als ik het zo terug hoor dan hoor ik ook een vleugje CCR en een snufje CSNY. Het is ook net weer even anders en dat maakt dat ik deze wel goed kan waarderen.

Ook de tekst bevalt mij wel. Genoeg voer voor dichterlijke vrijheid. Of voor vragen zoals onze andere groep met blues in de naam al aandroegen.
Er vertrekt een geheimzinnig schip vanuit de San Fransisco Delta.
Wie is die kapitein? Genoeg kapiteins om je mee te associëren in 1970. Kapitein Rob, kapitein Zeppos, kapitein Roodbaard, de kleine kapitein, kapitein Trapper, kapitein Iglo.

avatar van Marzipaintree
geplaatst:
113. Joni Mitchell - Big Yellow Taxi / Woodstock - apr-70, Reprise, USA
RYM 87
Genre Folk pop, Singer-songwriter
http://images.45cat.com/joni-mitchell-big-yellow-taxi-asylum-7-s.jpg
Over de B-kant hebben we het al ruimschoots gehad en die komt nog wel eens voorbij in 1970.
Joni Mitchell werd geïnspireerd tot het schrijven van de A-kant tijdens een bezoek aan Hawaï. Ik heb wel wat met dit liedje.
Een liedje wat qua tekst zoveel biedt dat je er eindeloos over door kan bomen.
Een roze hotel, lelijke appels, de grote gele taxi.

Marsepijnboom haalt er deze kerntekst uit:
They took all the trees and put 'em in a tree museum
And they charged the people a dollar and a half to seem 'em
They paved paradise And put up a parking lot

In de jaren 70 ging ik met mijn vader regelmatig naar het Kroondomeinpark bij Apeldoorn. Je kon er met je auto parkeren op een gigantische parkeerplaats waarvoor ze eerst een groot bos weg hebben gekapt. Er stonden altijd maar twee of drie auto's. Daarna gingen we wandelen voor 1,5 gulden door het park langs pas geverfde gekleurde paaltjes. Langs de hoogste bomen van Nederland, de koningseik, de koninginnebeuk.

Don't it always seem to go That you don't know what you got til its gone
Vorig jaar ging ik er terug. Er staan wel wat meer auto's op de parkeerplaats en de bomen zijn nog hoger. Alles is er verder nog, behalve mijn vader.

avatar van Marzipaintree
geplaatst:
114. Eric Burdon and War - Spill the Wine / Magic Mountain - apr-70, MGM, USA
RYM 64
Genre Latin rock
http://images.45cat.com/eric-burdon-and-war-spill-the-wine-1970-27-s.jpg
Wat een goede week is dit als we de meetlat van RYM er naast leggen. Dit is de vijfde single die een top 100 positie heeft in de jaarlijst van 1970.
Ik laat opnieuw een berg links liggen alhoewel de B-kant best wel magisch klinkt.

De A-kant gaat uiteraard niet over de enorme hoeveelheden wijn die staan te verpieteren vanwege de Corona crisis. Dit is net als dat van Joni een typisch jaren 70-nummer. Alleen waar Joni de linkerkant kiest en ons milieubewuster maakt kiest Eric de rechterkant en laat ons genieten van het als maar luxere leven.

Het is een lied dat je naar een climax probeert te brengen. Het fantastische stemgeluid van Burdon, de harmonica, de fluit, de conga. Een nieuwe combinatie.
Er wordt een zweterige atmosfeer gecreëerd die spanning en uitzicht biedt op een nog spannender climax.

En zo valt dit nummer wel degelijk te verplaatsen naar andere tijden.
I dreamed I was in a Hollywood movie zingt Burdon
Hij zuigt ons naar de film Boogie nights uit 1997 die zich afspeelt eind jaren 70.
Een zwembad vol met jonge wellustige vrouwen. Binnen die ambiance die we vaak terug zien in videoclips van jaren 80 en 90 muzieknummers past dit 50 jaar oude nummer perfect.

avatar van Marzipaintree
geplaatst:
115. The Isley Brothers - If He Can, You Can / Holdin' On - apr-70, T Neck, USA
RYM niet in de top 1000
Genre Funk
https://www.musicmeter.nl/images/cover/34000/34248.300.jpg

Daar zijn ze weer. Van bijna elke LP-track van the Isley Brothers lijkt er een single te worden uitgebracht. Van de 10 tracks op de LP "Get into something" verschenen ze rond 1970 allemaal op single. En zo hoort het misschien ook, dan hebben we genoeg te kiezen hier.

Verder brachten ze in 1971 ook nog een cover uit van Spill the wine met als B-kant LP-track nr. 3. Daarmee is de link naar het vorige nummer ook weer gelegd.

De A-kant staat ook ook op die LP als track nr. 7. En de B-kant is dan weer een track van de vorige LP. Kortom qua kwantiteit zit het goed met the Isleys. Qua kwaliteit verwacht ik dat deze single niet zoals vele vorige singles mijn top 20 gaat halen. Op RYM haalt die momenteel zelfs niet eens de top 1000.
Maar deze is wel goed voor mijn top 40. Daarvoor is de A-kant met haar sterke vocalen en dito gitaarspel en de B-kant met een mooie blaaspartij sterk genoeg.

avatar van Marzipaintree
geplaatst:
Week 17 1970: (25-04-1970)
01 (02) 04 Willie Hightower - Walk a mile in my shoes
02 (01) 06 Chicago - Make me smile / Colour my world
03 (05) 04 The Doors - You make me real / Roadhouse blues
04 (10) 03 Christie - Yellow River / Down the Mississippi Line
05 (17) 02 The Moody Blues - Question / Candle of Life
06 (03) 07 Crosby, Stills, Nash & Young - Woodstock / Helpless
07 (04) 07 Guess Who - No Sugar / American Woman *
08 (06) 06 Mr Bloe - Groovin' With Mr. Bloe / Sinful
09 (16) 02 Creedence Clearwater Revival - Run Through the Jungle / Up Around the Bend
10 (07) 06 The Who - The Seeker / Here for More

11 (11) 04 Unsettled Society - 17 Diamond Studded Cadillacs / Passion Seed
12 (12) 04 Taste - What's Going On / Railway and Gun
13 (13) 05 The Ides Of March - Vehicle
14 (18) 04 Chuck Brooks - Love's Gonna Tear Your Playhouse Down (part 1 en part 2)
15 (09) 05 Deep Purple - Speed King / Into the Fire
16 (25) 02 Neil Young with Crazy Horse - Cinnamon Girl / Sugar Mountain
17 (22) 03 Grabby Appleton - Go back / Try
18 (26) 02 Blues Image - Ride Captain Ride / Pay My Dues
19 (---) 02 Pacific Gas & Electric - Are You Ready? / Staggolee
20 (27) 02 Joni Mitchell - Big Yellow Taxi / Woodstock

21 (21) 03 Van Morrison - Come Running / Crazy Love
22 (08) 07 Creedence Clearwater Revival - It Came Out of the Sky / Cotton Fields
23 (28) 02 Eric Burdon and War - Spill the Wine / Magic Mountain
24 (15) 05 Simon & Garfunkel - Cecilia / The Only Living Boy in New York *
25 (---) 01 Earth & Fire - Ruby Is the One / Mechanical Lover
26 (---) 01 Blonde on Blonde - Castles in the Sky / Circles
27 (19) 05 A Parliament Thang - I Call My Baby Pussycat / Little Ole Country Boy
28 (20) 05 Elton John - Border Song / Bad Side of the Moon
29 (---) 01 John Phillips - Mississippi / April Anne
30 (14) 06 Funkadelic - I Got a Thing, You Got a Thing, Everybody's Got a Thing / Fish, Chips and Sweat

31 (23) 05 Yes - Time and a Word / The Prophet
32 (24) 08 The Beatles - Let it be * / You Know My Name (Look Up The Number)
33 (40) 02 Isley Brothers - If He Can, You Can / Holdin' On
34 (39) 03 Candi Station - Sweet feeling / Evidence
35 (---) 01 Van der Graaf Generator - Refugees / The Boat of Millions of Years
36 (---) 01 Tim Buckley - Happy Time / So Lonely
37 (---) 01 The Pretty Things - The Good Mr. Square / Blue Serge Blues
36 (30) 05 Captain Beefheart & His Magic Band - Pachuco Cadaver / Wild Life
39 (29) 06 McCully Workshop Inc. ‎- Why Can't It Rain / Hard Case Woman
40 (31) 07 James Brown - Funky Drummer pt. 1 en pt. 2

Verdwenen
07 {19} Steppenwolf - The Pusher / Your Wall's Too High
06 {23} MC5 - Shakin' Street / The American Ruse
08 {01} Tony Joe White - Groupy girl * / High Sheriff Of Calhoun Parrish
09 {01} Rare Earth - Get ready * / Magic Key
08 {05} Jackson 5 - ABC * / The Young Folks
08 {07} Freda Payne - Band of gold / The Easiest Way To Fall
03 {30} Roger Whittaker - I Don't Believe in If Anymore * / Lullaby for My Love

avatar van Martial
geplaatst:
https://www.top40.nl/bundles/top40frontend/img/global/top40logo_small.png

WEEK 17

01 | 01 | 04 | Crabby Appleton | Go Back
02 | 02 | 07 | The Guess Who | American Woman
03 | 04 | 06 | Dana | All Kinds Of Everything
04 | 06 | 05 | The Mash | Suicide Is Painless (Theme From M*A*S*H)
05 | 07 | 03 | Earth & Fire | Ruby Is The One
06 | 19 | 02 | Creedence Clearwater Revival | Up Around The Bend
07 | 03 | 08 | McCully Workshop Inc. ‎| Why Can't It Rain
08 | 09 | 05 | Roger Whittaker | I Don't Believe In If Anymore
09 | 18 | 03 | Christie | Yellow River
10 | 05 | 07 | Crosby, Stills, Nash & Young | Woodstock
11 | ** | 01 | The Moody Blues | Question
12 | 08 | 08 | Steppenwolf | The Pusher
13 | 16 | 04 | Simon & Garfunkel | Cecilia
14 | 11 | 08 | The Shoes | Osaka
15 | 15 | 06 | Mary Hopkin | Knock, Knock Who's There
16 | 26 | 03 | Chuck Brooks | Love's Gonna Tear Your Playhouse Down
17 | 10 | 09 | The Beatles | Let It Be
18 | 12 | 06 | The Who | The Seeker
19 | 13 | 07 | Bee Gees | I.O.I.O.
20 | ** | 01 | Pacific Gas & Electric | Are You Ready
21 | 28 | 02 | The Fortunes | That Same Old Feeling
22 | 24 | 04 | Ekseption | Adagio
23 | 17 | 06 | Yes | Time And A Word
24 | 31 | 02 | Taste | What's Going On
25 | 14 | 07 | Simon & Garfunkel | El Condor Pasa
26 | 27 | 05 | Machine | Lonesome Tree
27 | 39 | 02 | Cuby + Blizzards | Thursday Night
28 | 22 | 06 | Elton John | Border Song
29 | 33 | 02 | Status Quo | Down The Dustpipe
30 | 32 | 03 | Lenny Damon & The Bah Humbug Band | Tippicaw Calley
31 | 21 | 08 | Bob & Marcia | Young, Gifted And Black
32 | 34 | 03 | Shuggie Otis | Hurricane
33 | 20 | 07 | The Ides Of March | Vehicle
34 | 23 | 06 | Chicago | Make Me Smile
35 | 36 | 04 | Al Stewart | Electric Los Angeles Sunset
36 | 25 | 10 | Love Sculpture | In The Land Of The Few
37 | 40 | 02 | Tee Set | If You Do Believe In Love
38 | ** | 01 | The Impressions | Check Out Your Mind
39 | 29 | 09 | Freda Payne | Band Of Gold
40 | ** | 01 | The Humblebums | Shoeshine Boy

avatar van Justus18
geplaatst:
Week 18 (25 april)
17 16 AW
01 (02) 06 Crosby, Stills, Nash & Young - Woodstock/Helpless*
02 (01) 08 The Jackson 5 - ABC/The Young Folks
03 (04) 06 Simon & Garfunkel - El Condor Pasa/Why Don't You Write Me
04 (05) 06 King Crimson - Cat Food*/Groon
05 (10) 04 Simon & Garfunkel - Cecilia*/The Only Living Boy In New York
06 (08) 05 Dana - All Kinds Of Everything
07 (13) 04 The Mash - Suicide Is Painless (Theme From M*A*S*H)
08 (14) 04 A Parliament Thang - I Call My Baby Pussycat/Little Ole Country Boy
09 (03) 12 The Pentangle - Light Flight/Cold Mountain
10 (18) 03 Corry En De Rekels - Huilen Is Voor Jou Te Laat
11 (06) 08 The Beatles - Let It Be*/You Know My Name (Look Up The Number)
12 (12) 06 The Guess Who - American Woman/No Sugar
13 (07) 09 Rare Earth - Get Ready/Magic Key
14 (17) 05 The Radha Krishna Temple - Govinda
15 (19) 04 Deep Purple - Speed King/Into the Fire
16 (22) 03 Bobbie Gentry - He Made a Woman Out Of Me
17 (09) 11 Neil Young - Oh, Lonesome Me*/I’ve Been Waiting For You
18 (15) 05 Funkadelic - I Got a Thing, You Got a Thing, Everybody's Got a Thing*/Fish, Chips And Sweat
19 (28) 02 Earth & Fire - Ruby Is the One
20 (20) 05 Melanie And The Edwin Hawkins Singers - Lay Down
21 (24) 03 The Doors - You Make Me Real/Roadhous Blues*
22 (29) 03 Unsettled Society - 17 Diamond Studded Cadillacs/Passion Seed
23 (11) 07 Steppenwolf - The Pusher/Your Wall's Too High
24 (21) 05 Yes - Time And a Word/The Prophet
25 (**) 01 Joni Mitchell - Big Yellow Taxi/Woodstock
26 (16) 08 Liesbeth List - Brussel
27 (31) 03 Machine - Lonesome Tree
28 (**) 01 Diana Ross - Reach Out And Touch (Somebody’s Hand)
29 (38) 02 Christie - Yellow River/Down the Mississippi Line
30 (**) 01 The Moody Blues - Question/Candle Of Life
31 (**) 01 Neil Young With Crazy Horse - Cinnamon Girl*/Sugar Mountain
32 (32) 03 Chuck Brooks - Love's Gonna Tear Your Playhouse Down
33 (**) 01 Creedence Clearwater Revival - Run Through the Jungle/Up Around the Band
34 (34) 02 The Moments - Love On a Two Way Street
36 (23) 06 Creedence Clearwater Revival - It Came Out Of the Sky/Cotton Fields*
36 (36) 02 Crabby Appleton - Go Back/Try
37 (**) 01 Argent - Schoolgirl
38 (35) 03 Van Morrison - Come Running/Crazy Love
39 (33) 04 Captain Beefheart & His Magic Band - Pachuco Cadaver/Wild Life
40 (25) 06 The Ides Of March - Vehicle/Lead Me Home, Gently

08 The Rolling Stones - Let It Bleed/You Got the Silver 221
12 Frank Zappa - Peaches En Regalia/Little Umbrellas 358
08 José Feliciano - No Dogs Allowed/Point Of View 177
05 Bee Gees - I.O.I.O. 58
04 The Pipkins - Gimme Dat Ding 18
01 Taste - What's Going On*/Railway And Gun 1

avatar van Justus18
geplaatst:
Weeklijst laat nog even op zich wachten.

avatar van Justus18
geplaatst:
Week 17:

Dit bericht bevat ingevoegde media van de volgende externe locatie:

https://www.youtube.com/watch?v=EbI0cMyyw_M

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MusicMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MusicMeter met je privacy omgaat.


17 16 AW
01 (01) 06 Crosby, Stills, Nash & Young - Woodstock/Helpless 58 - 65
02 (02) 07 The Guess Who - No Sugar/American Woman 54 - 57
03 (03) 04 Dana - All Kinds Of Everything 41 - 38
04 (07) 03 The Mash - Suicide Is Painless (Theme From M*A*S*H) 39 - 31
05 (14) 02 Christie - Yellow River/Down the Mississippi Line 37 - 22
06 (**) 01 Creedence Clearwater Revival - Run Through the Jungle/Up Around the Bend 35 - 15
07 (**) 01 The Moody Blues - Question/Candle Of Life 34 - 8
08 (04) 03 Simon & Garfunkel - Cecilia/The Only Living Boy In New York 32 - 34
08 (10) 03 Crabby Appleton - Go Back/Try 32 - 24
10 (**) 01 Earth & Fire - Ruby Is the One 26 - 18
11 (13) 03 Willie Hightower - Walk a Mile In My Shoes/You Used Me Baby 24 - 23
12 (10) 05 Chicago - Make Me Smile/Colour My World 23 - 24
12 (10) 08 The Jackson 5 - ABC/The Young Folks 23 - 24
14 (04) 08 The Beatles - Let It Be/You Know My Name (Look Up the Number) 22 - 34
14 (06) 06 Simon & Garfunkel - El Condor Pasa/Why Don't You Write Me 22 - 32
14 (07) 05 The Who - The Seeker/Here For More 22 - 31
14 (19) 02 The Doors - You Make Me Real/Roadhous Blues 22 - 20
18 (19) 02 King Crimson - Cat Food/Groon 21 - 20
19 (14) 02 Deep Purple - Speed King/Into the Fire 20 - 22
19 (**) 01 Chuck Brooks - Love's Gonna Tear Your Playhouse Down 20 - 7

Exit
(07) 04 Steppenwolf - The Pusher/Your Wall's Too High 13 - 31
(14) 05 McCully Workshop Inc. - Why Can't It Rain 18 - 22
(14) 08 The Pentangle - Light Flight/Cold Mountain 16 - 22
(18) 03 Funkadelic - I Got a Thing, You Got a Thing, Everybody's Got a Thing/Fish, Chips and Sweat 7 - 21

Zowel The Moody Blues als CCR zijn voor mij onlosmakelijk verbonden met de vroege jaren '70. CCR wint de bokaal voor de hoogste binnenkomer en ik ga mee in de voorkeur van Marzipaintree.

avatar van Marzipaintree
geplaatst:
116. Pacific Gas & Electric - Are You Ready / Staggolee - apr-70, Columbia, USA
RYM 226
Genre Blues Rock
http://images.45cat.com/pacific-gas-and-electric-are-you-ready-1970-19-s.jpg
Een groep die met Chicago gemeen heeft dat ze zich oorspronkelijk noemden naar een bedrijf en onder druk van het bedrijf de naam weer moesten veranderen. Pacific gas and electric werd PG&E. Verder heeft de groep met Chicago ook de blazers gemeen.

Vervelender was een andere druk die op ze uitgeoefend werd tijdens een optreden in Raleigh waar ze onder bedreiging van revolvers het podium af moesten vluchten.
Reden was dat deze band bestond uit blanke en zwarte artiesten. In mijn top 40 komen ze toch vaak voorbij deze combinaties. Maar opvallend vaak nog uit Californië, net als PG&E: Sly and the Family Stone, Love, Eric Burdon and War. Blijkbaar was een ander deel van Amerika nog niet klaar voor zo'n band.

Toen ik daar van hoorde kreeg ik nog meer sympathie voor dit nummer dat gospelachtig hoop geeft. Prachtige zang van Charlie Allen en briljante gitaarsolo van Glenn Schwartz. Enige vervelende vind ik het lange outro. Maar misschien kan de vraag wel niet vaak genoeg herhaald worden.

avatar van Marzipaintree
geplaatst:
117. Earth & Fire. - Ruby is the one / Mechanical Lover - apr-70, Polydor, NL
RYM 266
Genre Hard Rock
http://images.45cat.com/earth-and-fire-mechanical-lover-polydor-s.jpg
De A-kant is tamelijk hard-rock. Niet vreemd als je een robijn bezingt. Alleen een diamant is harder. Jerney blijkt een echte harde rock stem te hebben die behoorlijk goed in dit nummer tot zijn recht komt.

Dit is hun eerste eigen compositie. Het doet mij een beetje aan Steppenwolf denken. Maar er zit ook een vleugje Jefferson Airplane in. De samenstelling van de band zelf doet die analogie natuurlijk versterken.

avatar van Marzipaintree
geplaatst:
118. Blonde on Blonde - Castles in the Sky / Circles - apr-70, Ember, UK
RYM 375
Genre Psychedelische Rock
http://images.45cat.com/blonde-on-blonde-castles-in-the-sky-ember-2-s.jpg
Een groep uit Wales die een combinatie brengt van the Moody Blues en the Herd. Daar waar the Herd de magische onderwereld bezoekt gaat Blonde on Blonde meer op zoek naar de magische bovenwereld en bouwt daar fraaie luchtkastelen.

De gitarist-zanger Ralph Denyer is inmiddels zelf ook al naar het hiernamaals gegaan. Maar hij heeft nog wel een aantal hele goede handboeken voor de gitaar achtergelaten die nog altijd als standaardwerk gelden. Ik hoop dat ze nog eeuwig gebruikt gaan worden.

avatar van Marzipaintree
geplaatst:
119. John Phillips - Mississippi / April Anne - apr-70, Dunhill, USA
RYM 403
Genre Folk pop
http://images.45cat.com/john-phillips-mississippi-stateside-4-s.jpg
Ook deze man is inmiddels niet meer, dit voormalig lid van de Mama's and the Papa's.
Papa werd hij bij maar liefst drie vrouwen waarvan één ook een mama was in de Mama's and the Papa's.

Een erg goede papa was John niet als we zijn dochter Mackenzie mogen geloven. Zij verklaarde jaren na zijn dood dat papa haar jarenlang misbruikt had terwijl ze onder invloed van drank en drugs was. Dat werd haar weer niet door iedereen in dank afgenomen, bijvoorbeeld door de andere mama's waar papa wat mee heeft gehad. Zou ze onder invloed van al die drugs sowieso wel hebben geweten wat haar vader deed?

Deze solosingle van zijn eerste LP is een ode aan vrouwen en drank in het gebied waar de beroemde rivier doorheen stroomt. Een vrolijk nummer met een profetische zin: why, you never know just what you're doin'?

avatar van Marzipaintree
geplaatst:
120. Van Der Graaf Generator - Refugees / The Boat of Millions of Years - apr-70, Charisma, UK
RYM 68
Genre Progrock
https://www.musicmeter.nl/images/cover/5000/5236.300.jpg?cb=1568952153

Energie en vooral elektriciteit is belangrijk in de muziek van de late sixties en de vroege seventies. We zien als hoogste binnenkomer een Amerikaanse groep die genoemd is naar een energiemaatschappij.
En deze Britse groep is vernoemd naar een apparaat waarmee je een hoge hoeveelheid elektriciteit kan opwekken. De uitvinder van die generator stierf in 1967 en zo werd een nieuwe band geboren.

Deze band was qua energie duurzamer dan P G & E die ook in 1967 ontstond. Die laatsten brachten in 6 jaar vijf studioalbums uit. Van der Graaf Generator kwam in 35 jaar tot twaalf studioalbums.

De groep vertegenwoordigde in de jaren 70 de Britse progrock scene waartoe ook ELP, Yes en Genesis behoorden.
Van der Graaf generator heeft tot die andere progbands vaak een donker randje. Hun LP waar Refugees op staat heeft de titel "The least we can do is wave to each other". Ik krijg daarbij apocalyptische beelden van tijden ver na 1970 waarin mensen afstand moeten houden en achter glas naar elkaar wuiven.
Deze LP begint dan ook met de non-single track Darkness. Je hebt dan ook meteen een ijzersterk begin van die LP te pakken.

De progrrock is een genre waar ik een haat-liefde verhouding mee heb. Dat kan betekenen dat ik sommige meesterwerkjes uit dat genre zomaar links kan laten liggen omdat ze me niet liggen. Terwijl ik met andere meesterwerkjes wegloop.
En met de tweede track van de LP en single A-kant "Refugees" loop ik graag weg.
We're refugees, walking away from the life that we've known and loved;

Soms moet je vluchten van een mooi leven wat we ooit gewend waren. Om te overleven.
Het minste dat we dan nog kunnen doen is wuiven naar elkaar.

avatar van Marzipaintree
geplaatst:
121. Tim Buckley - Happy Time / So Lonely - apr-70, Straight, UK
RYM 284
Genre Psychedelic Folk
https://img.discogs.com/X3W5FdNs7phU1rFsF0-tOMEUj_s=/fit-in/300x300/filters:strip_icc():format(jpeg):mode_rgb():quality(40)/discogs-images/R-3233658-1351966898-3712.jpeg.jpg
Ah, it's a happy time inside my mind
When a melody does find a rhyme Says to me I'm comin' home to stay


Er zit altijd iets melancholieks in de muziek van Buckley. Ook als hij vrolijke en relaxte nummers schreef als deze.
Het nummer op de A-kant zit vol met majeur tonen. Maar er zitten tevens wat dwarse nootjes tussen.
Als zwarte wolkjes in een verder zonovergoten blauwe hemel.
En ook het einde klinkt enigszins ongemakkelijk. Als een niet ingeloste belofte.

Let the mornin' sun warm your bed
While I'm away

avatar van Marzipaintree
geplaatst:
122. The Pretty Things - The Good Mr. Square / Blue Serge Blues - apr-70, Harvest, UK
RYM 347
Genre Pop Rock
http://images.45cat.com/pretty-things-the-good-mr-square-emi-s.jpg
Een warm liedje over een mijnheer met een leven dat blijkbaar tweedimensionaal en regelmatig verloopt. Daarom heet hij blijkbaar vierkant. Hij is goed zodat hij zich met andere mensen kan bezighouden.
He doesn't have any hang-ups.

Dit nummer staat op het album "Parachute". Een album dat in juni 1970 uit gaat komen en het na 50 jaar goed doet op musicmeter met een 27e plaats in de toplijst.
Het is misschien niet het beste nummer van het album. Dat komt door het korte outro. Sterker nog, het nummer stopt ineens. Als een hang-up.
Dat maakt het bij nader inzien toch wel erg leuk.

avatar van Marzipaintree
geplaatst:
Week 18 1970: (02-05-1970)
01 (01) 05 Willie Hightower - Walk a mile in my shoes
02 (05) 03 The Moody Blues - Question / Candle of Life
03 (03) 05 The Doors - You make me real / Roadhouse blues
04 (04) 04 Christie - Yellow River / Down the Mississippi Line
05 (09) 03 Creedence Clearwater Revival - Run Through the Jungle / Up Around the Bend
06 (19) 02 Pacific Gas & Electric - Are You Ready? / Staggolee
07 (02) 07 Chicago - Make me smile / Colour my world
08 (16) 03 Neil Young with Crazy Horse - Cinnamon Girl / Sugar Mountain
09 (14) 05 Chuck Brooks - Love's Gonna Tear Your Playhouse Down (part 1 en part 2)
10 (06) 08 Crosby, Stills, Nash & Young - Woodstock / Helpless

11 (18) 04 Grabby Appleton - Go back / Try
12 (20) 03 Joni Mitchell - Big Yellow Taxi / Woodstock
13 (11) 04 Unsettled Society - 17 Diamond Studded Cadillacs / Passion Seed
14 (12) 04 Taste - What's Going On / Railway and Gun
15 (13) 05 The Ides Of March - Vehicle
16 (17) 03 Blues Image - Ride Captain Ride / Pay My Dues
17 (08) 07 Mr Bloe - Groovin' With Mr. Bloe / Sinful
18 (07) 08 Guess Who - No Sugar / American Woman *
19 (10) 07 The Who - The Seeker / Here for More
20 (23) 03 Eric Burdon and War - Spill the Wine / Magic Mountain

21 (25) 02 Earth & Fire - Ruby Is the One / Mechanical Lover
22 (26) 02 Blonde on Blonde - Castles in the Sky / Circles
23 (29) 02 John Phillips - Mississippi / April Anne
24 (21) 04 Van Morrison - Come Running / Crazy Love
25 (15) 06 Deep Purple - Speed King / Into the Fire
26 (---) 01 Supersister - She Was Naked / Spiral Staircase
27 (---) 01 The John Dummer Blues Band - Nine by Nine / Move Me, Don't Leave Me
28 (33) 03 Isley Brothers - If He Can, You Can / Holdin' On
29 (35) 02 Van der Graaf Generator - Refugees / The Boat of Millions of Years
30 (34) 04 Candi Station - Sweet feeling / Evidence

31 (22) 08 Creedence Clearwater Revival - It Came Out of the Sky / Cotton Fields
32 (24) 06 Simon & Garfunkel - Cecilia / The Only Living Boy in New York *
33 (37) 02 Tim Buckley - Happy Time / So Lonely
34 (36) 02 The Pretty Things - The Good Mr. Square / Blue Serge Blues
35 (---) 01 Jethro Tull - Inside / Alive and Well and Living In
36 (---) 01 Love - August / Good Times
37 (27) 06 A Parliament Thang - I Call My Baby Pussycat / Little Ole Country Boy
38 (---) 01 Paul Williams - Someday Man / Mornin' I'll Be Movin On
39 (28) 06 Elton John - Border Song / Bad Side of the Moon
40 (30) 07 Funkadelic - I Got a Thing, You Got a Thing, Everybody's Got a Thing / Fish, Chips and Sweat

Verdwenen
05 {27} Captain Beefheart & His Magic Band - Pachuco Cadaver / Wild Life
06 {20} McCully Workshop Inc. ‎- Why Can't It Rain / Hard Case Woman
07 {11} James Brown - Funky Drummer pt. 1 en pt. 2
05 {17} Yes - Time and a Word / The Prophet
08 {02} The Beatles - Let it be * / You Know My Name (Look Up The Number)

avatar van Justus18
geplaatst:
Week 18 (2 mei)
01 (04) 07 King Crimson - Cat Food*/Groon
02 (05) 05 Simon & Garfunkel - Cecilia*/The Only Living Boy In New York
03 (01) 07 Crosby, Stills, Nash & Young - Woodstock/Helpless*
04 (08) 05 A Parliament Thang - I Call My Baby Pussycat/Little Ole Country Boy
05 (07) 05 The Mash - Suicide Is Painless (Theme From M*A*S*H)
06 (03) 07 Simon & Garfunkel - El Condor Pasa/Why Don't You Write Me
07 (10) 04 Corry En De Rekels - Huilen Is Voor Jou Te Laat
08 (06) 06 Dana - All Kinds Of Everything
09 (02) 09 The Jackson 5 - ABC/The Young Folks
10 (14) 06 The Radha Krishna Temple - Govinda
11 (16) 04 Bobbie Gentry - He Made a Woman Out Of Me
12 (28) 02 Diana Ross - Reach Out And Touch (Somebody’s Hand)
13 (15) 05 Deep Purple - Speed King/Into the Fire
14 (12) 07 The Guess Who - American Woman/No Sugar
14 (19) 03 Earth & Fire - Ruby Is the One
16 (25) 02 Joni Mitchell - Big Yellow Taxi/Woodstock
17 (22) 04 Unsettled Society - 17 Diamond Studded Cadillacs/Passion Seed
18 (09) 13 The Pentangle - Light Flight/Cold Mountain
19 (21) 04 The Doors - You Make Me Real/Roadhous Blues*
20 (30) 02 The Moody Blues - Question/Candle Of Life
21 (31) 02 Neil Young With Crazy Horse - Cinnamon Girl*/Sugar Mountain
22 (33) 02 Creedence Clearwater Revival - Run Through the Jungle/Up Around the Band
23 (13) 10 Rare Earth - Get Ready/Magic Key
24 (27) 04 Machine - Lonesome Tree
25 (18) 06 Funkadelic - I Got a Thing, You Got a Thing, Everybody's Got a Thing*/Fish, Chips And Sweat
26 (29) 03 Christie - Yellow River/Down the Mississippi Line
27 (**) 01 The Youngbloods - Darkness, Darkness
28 (37) 02 Argent - Schoolgirl
29 (20) 06 Melanie And The Edwin Hawkins Singers - Lay Down
30 (**) 01 Candi Staton - Sweet Feeling
31 (11) 09 The Beatles - Let It Be*/You Know My Name (Look Up The Number)
32 (17) 12 Neil Young - Oh, Lonesome Me*/I’ve Been Waiting For You
33 (**) 01 Lulu With The Dixie Flyers - Hum a Song (From Your Heart)
34 (23) 08 Steppenwolf - The Pusher/Your Wall's Too High
35 (34) 03 The Moments - Love On a Two Way Street
36 (**) 01 Buddy Miles & Freedom Express - Them Changes
37 (36) 03 Crabby Appleton - Go Back/Try
38 (**) 01 Duo X - Niemand Kan Ons Toch Scheiden
39 (24) 06 Yes - Time And a Word/The Prophet
40 (26) 09 Liesbeth List - Brussel

Exit
03 Chuck Brooks - Love's Gonna Tear Your Playhouse Down 19
06 Creedence Clearwater Revival - It Came Out Of the Sky/Cotton Fields* 113
03 Van Morrison - Come Running/Crazy Love 12
04 Captain Beefheart & His Magic Band - Pachuco Cadaver/Wild Life 20
06 The Ides Of March - Vehicle/Lead Me Home, Gently 66

Ik heb nooit veel binnenkomers die niet al eens door iemand anders zijn genoemd. Ik volg de HOT100, de UK50 en de tipparade en niet de releasedata. Deze week zijn het er toch 4. Duo X zal bij niemand aanslaan, maar het is een goed nummer (in het genre). Ik verwacht ook niet veel bijval voor Lulu, maar Buddy Miles heeft een kansje.
The Youngbloods komen uit New York met psychedelische folk en dat klinkt net weer iets anders dan psychedelische country of rock.

avatar van Martial
geplaatst:
https://www.top40.nl/bundles/top40frontend/img/global/top40logo_small.png

WEEK 18

01 | 01 | 05 | Crabby Appleton | Go Back
02 | 06 | 03 | Creedence Clearwater Revival | Up Around The Bend
03 | 11 | 02 | The Moody Blues | Question
04 | 04 | 06 | The Mash | Suicide Is Painless (Theme From M*A*S*H)
05 | 05 | 04 | Earth & Fire | Ruby Is The One
06 | 09 | 04 | Christie | Yellow River
07 | 03 | 07 | Dana | All Kinds Of Everything
08 | 08 | 06 | Roger Whittaker | I Don't Believe In If Anymore
09 | 02 | 08 | The Guess Who | American Woman
10 | 13 | 05 | Simon & Garfunkel | Cecilia
11 | 20 | 02 | Pacific Gas & Electric | Are You Ready
12 | 16 | 04 | Chuck Brooks | Love's Gonna Tear Your Playhouse Down
13 | ** | 01 | Supersister | She Was Naked
14 | 07 | 09 | McCully Workshop Inc. ‎| Why Can't It Rain
15 | ** | 01 | Dave Mason | World In Changes
http://hitparade.ch/cdimg/dave_mason-world_in_changes_s.jpg
16 | 10 | 08 | Crosby, Stills, Nash & Young | Woodstock
17 | 27 | 03 | Cuby + Blizzards | Thursday Night
18 | 21 | 03 | The Fortunes | That Same Old Feeling
19 | 15 | 07 | Mary Hopkin | Knock, Knock Who's There
20 | ** | 01 | O.P.M.C. | Firechild
http://hitparade.ch/cdimg/opmc-firechild_s.jpg
21 | 22 | 05 | Ekseption | Adagio
22 | 12 | 09 | Steppenwolf | The Pusher
23 | 24 | 03 | Taste | What's Going On
24 | 14 | 09 | The Shoes | Osaka
25 | 18 | 07 | The Who | The Seeker
26 | 29 | 03 | Status Quo | Down The Dustpipe
27 | 38 | 02 | The Impressions | Check Out Your Mind
28 | 17 | 10 | The Beatles | Let It Be
29 | 40 | 02 | The Humblebums | Shoeshine Boy
30 | 19 | 08 | Bee Gees | I.O.I.O.
31 | ** | 01 | Rick Nelson | I Shall Be Released
32 | 37 | 03 | Tee Set | If You Do Believe In Love
33 | 23 | 07 | Yes | Time And A Word
34 | 30 | 04 | Lenny Damon & The Bah Humbug Band | Tippicaw Calley
35 | 25 | 08 | Simon & Garfunkel | El Condor Pasa
36 | 28 | 07 | Elton John | Border Song
37 | 31 | 09 | Bob & Marcia | Young, Gifted And Black
38 | ** | 01 | Jethro Tull | Inside
http://hitparade.ch/cdimg/jethro_tull-inside_s.jpg
39 | 26 | 06 | Machine | Lonesome Tree
40 | 34 | 07 | Chicago | Make Me Smile

Uit de lijst:

* Shuggie Otis | Hurricane
* The Ides Of March | Vehicle
* Al Stewart | Electric Los Angeles Sunset
* Love Sculpture | In The Land Of The Few
* Freda Payne | Band Of Gold

De hoogtepunten deze week zijn afkomstig uit de Nederpopstal van Supersister en O.P.M.C. en de prachtsingle van Dave Mason.

avatar van Marzipaintree
geplaatst:
Justus18 schreef:
Ik heb nooit veel binnenkomers die niet al eens door iemand anders zijn genoemd. Ik volg de HOT100, de UK50 en de tipparade en niet de releasedata. Deze week zijn het er toch 4.
Het zijn er toch 3?
Marzipaintree schreef:
Week 14 1969: (05-04-1969)
24 (---) 01 The Youngbloods - Darkness, Darkness
Bij mij haalde deze de top 10. Misschien viel het de puntenteller destijds niet op omdat het hem zwart voor de ogen werd.
Je kan ook de bubbling under volgen van de HOT100 daar haalde deze de 124e plek op 24 mei 1969.
In 1970 haalde die wel de HOT100. Toch spreken ze daar in de Verenigde Staten, om wat voor duistere reden ook, van een re-entry.

avatar van Justus18
geplaatst:
Marzipaintree schreef:
In 1970 haalde die wel de HOT100. Toch spreken ze daar in de Verenigde Staten, om wat voor duistere reden ook, van een re-entry.

Op de officiële site staat hij als new en niet als re-entry. Ik vind het wel vreemd dat ik het nummer vorig jaar niet opgepikt heb.

avatar van Justus18
geplaatst:
Week 18

Dit bericht bevat ingevoegde media van de volgende externe locatie:

https://www.youtube.com/watch?v=BH0zn3uC6r4

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MusicMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MusicMeter met je privacy omgaat.


18 17 AW
01 (07) 02 The Moody Blues - Question/Candle Of Life 50 - 34
02 (01) 07 Crosby, Stills, Nash & Young - Woodstock/Helpless 46 - 58
03 (06) 02 Creedence Clearwater Revival - Run Through the Jungle/Up Around the Bend 43 - 35
04 (04) 04 The Mash - Suicide Is Painless (Theme From M*A*S*H) 41 - 39
05 (05) 03 Christie - Yellow River/Down the Mississippi Line 40 - 37
06 (08) 04 Simon & Garfunkel - Cecilia/The Only Living Boy In New York 38 - 32
06 (08) 04 Crabby Appleton - Go Back/Try 38 - 32
08 (03) 05 Dana - All Kinds Of Everything 35 - 41
09 (02) 08 The Guess Who - No Sugar/American Woman 34 - 54
10 (**) 01 Pacific Gas & Electric - Are You Ready?/Staggolee 33 - 11
11 (10) 02 Earth & Fire - Ruby Is the One 30 - 26
12 (19) 02 Chuck Brooks - Love's Gonna Tear Your Playhouse Down 29 - 20
13 (14) 03 The Doors - You Make Me Real/Roadhous Blues 28 - 22
14 (11) 04 Willie Hightower - Walk a Mile In My Shoes/You Used Me Baby 24 - 24
14 (18) 03 King Crimson - Cat Food/Groon 24 - 21
16 (**) 01 Joni Mitchell - Big Yellow Taxi/Woodstock 22 - 5
17 (**) 01 A Parliament Thang - I Call My Baby Pussycat/Little Ole Country Boy 21 - 17
18 (**) 01 Unsettled Society - 17 Diamond Studded Cadillacs/Passion Seed 20 - 14
19 (14) 07 Simon & Garfunkel - El Condor Pasa/Why Don't You Write Me 19 - 22
20 (12) 06 Chicago - Make Me Smile/Colour My World 18 - 23

Exit
(12) 08 The Jackson 5 - ABC/The Young Folks 16 - 23
(14) 05 The Who - The Seeker/Here For More 6 - 22
(14) 08 The Beatles - Let It Be/You Know My Name (Look Up the Number) 0 - 22
(19) 02 Deep Purple - Speed King/Into the Fire 12 - 20

De hoogste binnenkomer is om onverklaarbare reden uit mijn tiplijst verdwenen, waardoor het nummer mijn TOP40 niet gehaald heeft. Ik zal dat volgende week goed maken en niet pas over een jaar. Op YT is trouwens ook een radio edit terug te vinden.

avatar van Marzipaintree
geplaatst:
Justus18 schreef:
maar Buddy Miles heeft een kansje.

In de HOT 100 haalde hij de 81e plek.
Buddy Miles stond bij mij vanaf half februari tot eind maart in de tiplijst. Hij haalde het niet bij mij.
Ik maak het dus niet volgende week goed maar misschien wel weer over een jaar. In 1971 komt hij opnieuw de HOT 100 binnen en haalt hij de 62e plek.

avatar van Marzipaintree
geplaatst:
Justus18 schreef:
Op YT is trouwens ook een radio edit terug te vinden.

Ik kan mij niet herinneren dat ik die in Nederland ooit gehoord heb. Daar hadden ze op single de lange versie. Wel mono geloof ik.
In de VS kon je zowel de lange als de korte versie op single krijgen.

avatar van Marzipaintree
geplaatst:
Marzipaintree schreef:
Week 18 1970: (02-05-1970)
27 (---) 01 The John Dummer Blues Band - Nine by Nine / Move Me, Don't Leave Me
Excuses Martial en Justus18. Deze single is nog niet verkrijgbaar in mei 1970. Het is wel op deze LP verschenen die in mei 1970 uitkwam.

Opgenomen rond oktober/november 1969. Geinspireerd op Don & Dewey's “Stretchin’ Out” uit 1967.
De single komt later in 1970 in Frankrijk uit. Niet eerder dan november 1970. Niet later dan maart 1971. Maar dat zoek ik nog verder uit.
Dit nummer gaat dus uit mijn lijstje en ik zal nog met een aangepaste top 40 komen.

avatar van Marzipaintree
geplaatst:
Prachtig Martial jouw avatar van Joris Driepinter. Onze Nederlandse superman die dankzij zijn dagelijkse portie van drie glazen melk hele olifanten, treinen, brandweerauto's en schepen omhoog kon tillen. Met één arm uiteraard want in die andere arm hield Joris altijd drie pintjes melk.
En zo gaan we van deze Superman naar

avatar van Marzipaintree
geplaatst:
123. Supersister - She Was Naked / Spiral Staircase - apr-70, Blossom, NL
RYM 174
Genre Progrock
http://images.45cat.com/super-sister-she-was-naked-blossom-s.jpg

Supersister, de Haagse groep van zanger-organist Robert Jan Stips. Een groep die al vanaf 1967 op van die Provadya avonden optrad. De groep moest het hebben van de onverwachte wendingen. Een lang concert dat als één stuk lijkt te bestaan met climaxen en anti-climaxen. Opeens kwam er dan een tango of een ander dansje voorbij. Maar het waren allemaal verschillende nummers waarbij de overgangen tussen de voorgeschotelde nummers esssentieel zijn. Zo'n concert past al met moeite op een LP.

Maar al helemaal niet op een single. En toch is het Supersister gelukt met "She was naked".
Binnen vier minuten glijden we mee in een achtbaan van prachtige versnellingen van langzaam naar snel, van licht naar donker.

Het thema lijkt Woodstockerig. En daar hoort naaktzwemmen bij zoals deze foto van dat festival treffend weergeeft.
https://woodstockwitness.com/woodstockphotos/bzlevine%20017.jpg
Toch was Woodstock niet alleen het letterlijk ontdoen van kleding. Het gaat ook om de bevrijding uit het keurslijf van het conventionele denken. En daarvoor moet je af en toe je met je ziel bloot baden om je gedachten schoon te houden.

We need her on the blue screen
She, she gives us soul to keep our minds clean, oho
We are naked


Wat een schone single is dit!
174 bij RYM? Dit behoort voor mij tot de beste 30 van 1970.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:22 uur

geplaatst: vandaag om 18:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.