menu

Muziek / Toplijsten en favorieten / De top 100 van...

zoeken in:
avatar van Superbitch
133. Will Tura - Eenzaam Zonder Jou (1962)

Want dansen gaat mij gauw vervelen,
Als ik jou niet in mijn armen hou.

De Keizer van het Vlaamse Lied mag natuurlijk niet ontbreken. Arthur Blanckaert wordt dit jaar tachtig en kan terugblikken op zestig jaar optreden in alle uithoeken van Vlaanderen. Hij kreeg een status van halve heilige toen hij in 1993 op de begrafenis van koning Boudewijn zong. Deze evergreen krabbelde hij neer op zes bierviltjes tijdens een vakantie in Frankrijk. Freddy Sunder, die later het BRT-orkest zou dirigeren, speelt de herkenbare gitaarintro. De achtergrondzang vertoont invloed van het Amerikaanse doo-wopgenre.

avatar van Superbitch
132. Yvonne Elliman - I Don't Know How to Love Him (1970)

He a man, he's just a man,
And I've had so many men before.

Als vroege twintiger schreef Andrew Lloyd Webber de rockopera Jesus Christ Superstar, op tekst van Tim Rice. In 1970 verscheen het conceptalbum; drie jaar later kwam er ook een filmversie. Het was controversieel, omdat Jezus niet als een onaantastbare heilige werd voorgesteld, maar als een mens met zwakheden. Maria Magadalena werd voorgesteld als een prostituee die verward raakt door het verschil tussen lichamelijke en spirituele liefde. Yvonne Elliman, een Hawaïaanse zangeres van Iers-Japanse afkomst, zou later een discohit scoren met If I Can't Have You, maar hier levert ze toch haar meest beklijvende zangprestatie.

avatar van Superbitch
131. Elvis Presley - Don't Be Cruel (1956)

If you can't come around,
At least please telephone.

Met z'n vetkuif, z'n suggestieve heupbewegingen en dat snikje in z'n diepe zangstem werd hij de eerste ondubbelzinnige megaster van de popcultuur, met gillende tieners tot gevolg. De wilde rock-'n'-rollritmes veroorzaakten een dansrage en oefenden een verderfelijke invloed uit op een generatie nozems. De achtergrondzang sluit nog aan bij de doo-wop uit die periode. Dit is een liedje van Otis Blackwell, die nog meer hits af zou leveren met Fever, Great Balls of Fire en All Shook Up.

avatar van Superbitch
130. Lizz Wright - Trouble (2005)

Just let me ride this pain like a wave,
Lord, make me over I don't wanna be afraid.

Lizz Wright is een jazz- en gospelzangeres die afwisselt tussen standards, bewerkingen van popliedjes en origineel materiaal. De nadruk ligt altijd op een ontspannen sfeer en op de warme klank van haar stem. Ze trad meermaals op op het North Sea Jazz Festival. Hier zingt ze een soort gebed om kracht voor het overwinnen van moeilijke tijden.

avatar van Superbitch
129. PJ Harvey - C'mon Billy (1995)

Don't you think it's time now
You met your only son?

In de jaren '90 doorbrak Polly Jean Harvey de mannelijke dominantie in het Britse rockmilieu met haar onverbloemde, artistieke stijl. Haar teksten hebben vaak een donkere kant. Dit wordt gezongen door iemand die ongewenst zwanger werd. Ze gaat de vader ter verantwoording roepen, maar het ziet er niet naar uit dat Billy z'n verantwoordelijkheid op wil nemen. Haar akoestische gitaarakkoorden worden vergezeld door strijkinstrumenten, die er een somber tintje aan geven.

avatar van Poek
Met PJ dan toch een mumelieveling in de lijst! Er volgen er vast niet veel.


Gast
geplaatst: vandaag om 13:17 uur

geplaatst: vandaag om 13:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.