menu

Mijn Updates +
Muziek / Algemeen / Cd's gaan verdwijnen

zoeken in:
avatar van gigage
Het komt denk ik vooral door de veranderde luistergewoonten: muziek luisteren op een stereo-installatie was op een gegeven moment niet langer de standaard, dat werd het (ook buitenshuis) luisteren van mp3'tjes op goedkope spelertjes met dito oordopjes.


Er zijn geweldige mobiele high res spelers in omloop. Dus mp 3 hoeft niet de standaard te zijn voor buitenshuis. Maar zo is het wel begonnen inderdaadIk heb er elders op deze site wel eens voor gepleit om van elk album een 'oordopjes-versie' en een goed gemasterde versie uit te brengen, maar dat is natuurlijk geen haalbare kaart. Ik vraag me af of er ooit een tijd komt waarop al die muziek van pakweg de laatste 20 jaar nog eens in een goedklinkende versie zal verschijnen. Meteen een goed verkoopargument.


Ik heb op YT eens een discussie gevolgd tussen een engineer van muziek en een van film. De tegenstand kon haast niet groter. Bij muziek moet de master volgepakt in your face indruk maken alsof elke song een reclamespot is. Bij film moet de sound een zo groot mogelijk dynamisch bereik krijgen om het publiek mee te voeren en eventueel uit de stoel te laten opschrikken. Tegenwoordig zijn er ook artiesten die de moeite nemen om de muziek op BRD met groot dynamisch bereik uit te brengen, meestal in stereo en surround. De SACD heeft die poging ook gedaan en verloren want te duur. En nu alsnog met zijn allen aan het vinyl (Nog duurder)


Maar dat zal dan waarschijnlijk niet meer op CD gebeuren, maar als hi-res download. Dat fenomeen bestaat natuurlijk al, al heb ik gelezen (niet uit eigen ervaring) dat ook daar slecht gemasterde opnamen bij zitten. Dat doelbewust saboteren van de geluidskwaliteit blijft voor mij een van de grote raadsels van de afgelopen tijd...


Het is toch vaak de artiest zelf die het harder en harder wil hebben (als een reclame dus)

avatar van Wandelaar
gigage schreef:
Het is toch vaak de artiest zelf die het harder en harder wil hebben (als een reclame dus)
De artiest zit ook in het systeem gebakken van producers en productventers die inderdaad alleen geïnteresseerd zijn in gehoord worden - zo hard mogelijk. Zo werkt het. Ik denk dat veel artiesten het graag anders zouden willen, maar hiervoor niet de artistieke vrijheid krijgen vanwege die harde marktwetten.

avatar van gaucho
geplaatst:
Aardig artikel in NRC Handelsblad: De cd doet het nog altijd beter dan de veel te dure lp - NRC

Altijd goed om de dingen in het juiste perspectief te blijven zien: er worden nog altijd drie keer zoveel CD's verkocht als LP's. Maar ze bereiken heel verschillende doelgroepen, zoals ook blijkt uit die top-tienen van best verkochte albums over het afgelopen jaar. Die CD-top 10, daar word je niet vrolijk van. Gruwelijk eng zelfs, om in de termen van nummer 5 te blijven.

Niet verwonderlijk: de LP top-10 bestaat helemaal uit rock-albums, waarvan er acht uit gekende klassiekers bestaan. Die worden gekocht door publiek met een duidelijk afgebakende smaak dus.

En het feit dat Pearl Jam op twee staat, is voor mij ook veelzeggend: een LP met ruim 50 minuten muziek is voor een enkele schijf echt niet handig. Ik heb 'm ook, die Sony-reissue. Maar vergelijkend warenonderzoek leert mij dat de originele CD uit 1990 in dit geval echt beter klinkt...

En ja, de prijs van het zwarte goud mag ook van mij wel een stukje omlaag. Ook van tweedehands platen. Het is momenteel echt 'over the top'...

avatar van Kronos
geplaatst:
Vooral de tekst in dat kadertje is interessant: 'CD-VERZAMELING GOOI ZE NIET WEG.' Al zou ik zeggen, gooi je verzameling wel weg. Maar dan in mijn richting.

avatar van gaucho
geplaatst:
Citaat uit datzelfde kadertje: Laat anderen dat maar doen...

avatar van RuudC
geplaatst:
In de afgelopen jaren was het een beetje 50-50 als het gaat om het kopen van cd's en vinyl. Door de prijzen is de verhouding al respectievelijk verschoven naar 90-10. Waarom zou ik 25-30 euro neertellen voor een lp als de cd 10-15 euro kost? Zeker als ik de hoes en verpakking toch niet heel boeiend vind.

avatar van Minneapolis
geplaatst:
RuudC schreef:
In de afgelopen jaren was het een beetje 50-50 als het gaat om het kopen van cd's en vinyl. Door de prijzen is de verhouding al respectievelijk verschoven naar 90-10. Waarom zou ik 25-30 euro neertellen voor een lp als de cd 10-15 euro kost? Zeker als ik de hoes en verpakking toch niet heel boeiend vind.

Ik vind het vooral fijn om die keuze te hebben. Artwork en nostalgisch gevoel (een soul album uit de jaren 60/ 70 bijvoorbeeld) spelen bij bij een grote rol bij de keuze voor vinyl.
Mooi nieuw werk in een knappe hoes vind ik ook leuk. Maar als het een dubbelaar wordt met een weinig inspirerend jasje, dan koop ik liever de cd. Zeker als meerdere skip nummers zijn.
Ja, en die prijzen zijn ook prettig inderdaad.

Maar ik wil het wel graag fysiek hebben om langs een kast kunnen lopen, er door heen te bladeren, het ding op te zetten met de hoes mooi in beeld. Daarnaast heb ik de favoriete nummers ook nog als bestand, maar dat draai ik heel anders (ipv dat rustmomentje van een album draaien).

avatar van RuudC
geplaatst:
Dat geldt voor mij ook wel hoor. Een mooie hoes is zeker een pro om voor de lp te gaan. Ik heb wel eens lp's aangeschaft terwijl ik de cd al had. Komt niet vaak voor. Maar laat het duidelijk zijn dat ik niet alleen naar de prijs kijk.

avatar van Kronos
geplaatst:
Vroeger kostte de cd meer dan de lp. Nu dat omgekeerd is heeft cd er nog een voordeel bij. Naast alle andere voordelen. Voor de nostalgie of mooie hoes koop ik nog wel eens vinyl. Maar zelden. En als dat gebeurt koop ik de cd er meestal ook bij. De verhouding cd / lp in mijn verzameling is ongeveer 75 / 25.

avatar van Broem
geplaatst:
Koop nauwelijks nog cd’s. Inmiddels mijn hele cd collectie geript en via streaming toegankelijk gemaakt. Dit icm een streamingdienst als Tidal maakt het voor mij overbodig om nog nieuwe cd’s t kopen. Wel koop ik veel vinyl, zeker als ik de albums graag wil hebben. Zijn er toch behoorlijk wat. Wil wel de garantie dat het gekochte vinyl goed klinkt en ken inmiddels de nodige labels en hun kwaliteit. Luisterbeleving is en blijft toch anders. Verschil tussen snel wat snacken (streamen) en uitgebreid dineren (lp’s luisteren) Voor mij quality time. En ze gaan verdwijnen...tzt.

avatar van nico1616
geplaatst:
De keuze die je hebt, maakt dit inderdaad een gouden tijd voor de muziekliefhebber.
Thuis luister ik vooral LP's voor pop en rock en cd's voor klassiek. Onderweg gebruik ik nog altijd mijn iPods, waar ik liefst remastered for iTunes albums afspeel. Nog nooit hoorde ik bv. Steve McQueen van Prefab Sprout zo mooi klinken. Ik ben een van die sponsors van de muziekindustrie die het geen probleem vindt om een album dubbel of driedubbel te kopen in verschillende formats. Je moet je geld uitgeven aan wat je belangrijk vindt, en dat is voor mij in de eerste plaats muziek.
Als ik nood heb aan losse nummers kijk ik youtube, waar ik de videoclips op tv afspeel (Chromecast).
Mijn Spotify abonnement is al lang opgezegd, het hebben en uitbouwen van een collectie maakt voor mij streamen overbodig.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:32 uur

geplaatst: vandaag om 17:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.