menu

Muziek / Algemeen / Gehoorbeschadiging

zoeken in:
avatar van Suicidopolis
Jamaican schreef:
Mijn gehoor is perfect, maar ongeveer een half jaar geleden heb ik m'n rechteroor moeten laten uitspuiten en sindsdien blijf ik last hebben aan dat oor. Het is alsof er iets in dat oor zit als ik wandel, beweeg, ... erg irritant en ook af en toe pijn. Ik ben al naar de dokter en naar een specialist geweest maar ze vinden niks (heb toen ook mijn gehoor laten testen en alles was perfect in orde). Ze zeggen dat het iets met zenuwen te maken heeft. Af en toe is dat gevoel weg voor een paar weken maar telkens komt het terug. Het klinkt misschien raar maar het is irritant en ik ben het beu aan het worden . Iemand die hier ook last van heeft of heeft gehad?


Ik heb suizingen in m'n linkeroor gekregen van de stress tijdens m'n examens. Heb toen 5 dagen met een gigantisch luid gepiep in m'n oor gezeten, en werd daar knettergek van, kon er niet van slapen, laat staan studeren, begon nog meer te stressen waardoor zelfs m'n rechteroor mee piepte, etc. etc. etc... Dan naar de oorarts, en die vond natuurlijk niets, gehoor was perfect, blablabla, idem als bij jou. Wat er ondertussen van overblijft is sporadische ruis in m'n linkeroor, en af en toe begint het terug een beetje te piepen, als ik stresseer. Soms kan ik ook m'n hartslag horen ( alsof er een hamer tegen m'n trommelvlies slaagt ), en als ik m'n oren "spits" ( zoals een hond zou doen ) kan ik iets horen en voelen kraken ergens in m'n gehoorgang. Sommige mensen beweren dat tinnitus ook kan veroorzaakt worden door onvolgroeide wijsheidstanden, en daar heb ik ook last van, dus misschien ligt het daaraan. Alleen laat ik die dingen niet graag trekken, want dat ziet er mij zo'n walgelijke operatie uit... En dus kijk ik voorlopig nog maar wat de kat uit de boom. Momenteel heb ik er enkel sporadisch last van, en nogmaals, vooral als ik stresseer ( wat ik van nature uit spijtig genoeg vrij vaak doe ), maar als het op een dag echt te erg moest worden, dan zal ik wel eens overwegen om die tanden er uit te laten trekken, en dan zien we wel of dat iets uitmaakt...

Als ik 's morgens wakker word kan ik m'n linkeroor duidelijk horen suizen, en dat gesuis trekt dan stilaan weg naarmate ik m'n dag begin. Ongetwijfeld heeft dit dus ook te maken met een bloeddruk probleem... Ik heb soms de indruk dat er gewoon een gigantische slagader rakelings langs m'n trommelvlies passeert ofzo.

Jamaican schreef:
Mijn gehoor is perfect, maar ongeveer een half jaar geleden heb ik m'n rechteroor moeten laten uitspuiten en sindsdien blijf ik last hebben aan dat oor. Het is alsof er iets in dat oor zit als ik wandel, beweeg, ... erg irritant en ook af en toe pijn. Ik ben al naar de dokter en naar een specialist geweest maar ze vinden niks (heb toen ook mijn gehoor laten testen en alles was perfect in orde). Ze zeggen dat het iets met zenuwen te maken heeft. Af en toe is dat gevoel weg voor een paar weken maar telkens komt het terug. Het klinkt misschien raar maar het is irritant en ik ben het beu aan het worden . Iemand die hier ook last van heeft of heeft gehad?


Ik heb precies het zelfde, mijn gehoor is ook perfect maar heel soms heb ik ook dat gekraak in mijn oor, zelf ben ik nooit naar de dokter geweest en wist dus eigenlijk niet wat het betekende tot dat ik jou stukje las.
Bij mij komt ook af en toe weer terug, volgens mij is de laatste keer dat ik het heb gehad alweer een tijdje geleden dus ik heb er nu gelukkig geen last van, maar als het weer terug komt is het idd erg irritant.

bennerd
Dat gekraak en gesuis, als je fantoomgeluiden bedoelt, dan is dat niet al te gezond... Voor de mensen die de vorige zin geen Nederlands vonden, zal ik even een woordje uitleg geven:

Fantoomgeluiden zijn geluiden die je hersenen produceert als je een gehoorbeschadiging hebt. Het is zoals "pijn" voelen in de rechterhand die je geamputeerd is ofzo. (Pijnlijk voorbeeld, maar wel duidelijk)
Ook mensen die doof zijn kunnen fantoomgeluiden hebben. Ikzelf heb daar lange tijd ook last van gehad (ik heb een zware gehoorbeschadiging opgelopen door hersenvliesontsteking, om jullie even in vertrouwen te nemen). Bij mij is het na een tijd weggegaan, of ik ben eraan gewend geraakt, en zo "hoor" ik het niet meer, dat kan ook. Als je hevige last hebt van fantoomgeluiden, dan kun je je daaraan opereren, maar je loopt de kans dat de hersenen fantoomgeluiden blijven produceren. Dat is natuurlijk wel een tegenvaller.

En @ musicfriek: 2000€ voor een hoorapparaat? Ik denk dat ik er 700 euro minder aan heb gegeven.

En ik gebruik zelf geen in-ears (oordopjes), maar een koptelefoon, veel gezonder, het geluid zit niet direct tegen je trommelvliezen. En het heeft een betere klankkwaliteit (betere bas) .

avatar van Nakur
Ik moet zeggen dat ik hetzelfde ervaar als de topicopener als hij heft heeft over het verliezen van de 'ziel' van de muziek. Ik ben daar helemaal zelf verantwoordelijk voor en natuurlijk komt berouw na de zonde.

Ik ga al sinds mijn twaalfde nooit de deur uit zonder muziek op mijn hoofd. Kleine koptelefoons, dopjes of grote 'Sennheizers, ik weet niet beter. Het gevaar sluipt er in, en gaat de afgelopen jaren erg snel. Ik dacht dat ik last had van een verstopping doordat ik bij het klaren van mn oren nooit meer eens mijn buizen van Eustagius eens goed open 'plopte' en je het geluid eens beter hoord. Dus ging ik gewoon lekker door met muziek op mijn oren, wat al gauw 3 tot 4 uur per dag is. En dan merk je het niet, je luisterd de muziek lekker weg, hebt geen pijn aan je oren of een vervelende ruis cq. piep.

Maar wat doet je buis van eustagius als die openplopt door luchtdrukverschil? Juist die zet je oorhaartjes omhoog. Dat dit bij mij niet meer gebeurd betekend volgens mij dat je oorhaartjes afsterven. Ik maak mijn grootste hobby stuk met mijn grootste hobby.

Ik ga mijn mp3 speler weg doen en genieten van het geluid om me heen. Het is me toch wel een stukje dierbaardre geworden. Want ik wil niet dat mijn oren á la de Disintegration Loops langzaam maar zeker geluid afbreken. William Basinski kan ik op repeat zetten.


nee ik heb héél veel spijt. Zo verliest muziek opeens de glans. Strijkers klinken niet meer snijdend, glitches vallen vaak niet op en muziek boet in op impact. Ik wil dit echt niet. Maar ik zal hier mee door moeten.

Als aankomend Tolk Nederlandse Gebarentaal (jep die man/vrouw die bij het (jeugd)journaal en sinterklaasintocht in de hoek van je tv staat) én muziekliefhebber is dit ook voor mij best lastig, graag sta ik vooraan bij concerten en andere evenementen, ook in de kroeg hoor ik muziek graag hard.
En sommige nummers kun je gewoon niet zachtjes luisteren (ik noem: nummers van Anouk, 30STM, ACDC, Metallica, GunsNRoses en ga zo maar even door) toch moet ik kiezen tussen mijn plezier nu (niet dat mijn plezier afhankelijk is van het aantal DB's maar voor het idee..) en mijn beroep later is de keuze snel gemaakt.
Ik merk overigens steeds vaker dat vooraan bij podia meer mensen oordopjes/dempers dragen, zelf heb ik ze dus voor beroepstechnische redenen. (klinkt leuk!) En bij de gemiddelde audicien zijn goede dempers zijn een eurootje of 25 en daar doe je dan 1,5 tot 2 jaar mee en als je ze goed behandeld nog langer.
Zo dat wou ik even kwijt.

bennerd
just. schreef:
... En bij de gemiddelde audicien zijn goede dempers zijn een eurootje of 25 en daar doe je dan 1,5 tot 2 jaar mee en als je ze goed behandeld nog langer.
...


Je hebt wel goedkopere vervangers voor zulke dure dingen. Ikzelf heb het geluk dat ik hoorapparaten draag (ik weet dat het vreemd klinkt, maar toch ) want ik zet die tijdens concerten gewoon uit, maar ik hou ze in mijn oor. Puur plastiek in je oor dus, houdt het geluid ook goed buiten. Je kunt ook gewoon in-ears van je mp3 aandoen ofzo, of oordopjes voor zwemmers ofzo. Of ze beter zijn dan die dempers, dat betwijfel ik ten zeerste, maar ze zijn iig goedkoper.

The Oath
In Overigen > Algemeen > Gehoorbeschadiging / Tinnitus:



- moderator knip -

het complete verhaal

Staat te lezen op het facebook van Dietrich Hectors (29) die deze week een einde maakte aan zijn leven nadat ie al jarenlang last had van oorsuizen na een puberteit waar de volumeknop vaak te luid stond.
De afscheidsbrief aan zijn ouders stond deze week ook in de krant, maar heb ik nog niet op het internet gevonden. Die was nog iets emotioneler vond ik.

Kan eigenlijk met iedereen gebeuren, en zou het zeer spijtig vinden moest mijn gehoord permanent beschadigd blijken zijn doordat die volumeknop hier te hoog staat.
Kzet er spontaan mijn boxen wat minder luid door.

avatar van Sir Spamalot
Ik wil geen grote polemiek starten, maar dit probleem van tinnitus is niet te onderschatten. Ik heb er al een tiental jaar last van en ik weet nog altijd waardoor het begonnen is: stevige cd in de speler, koptelefoon op en volume alsmaar harder zetten. Dan opeens hoor ik een plop in mijn oren en vanaf dan heb ik het zweten: voortdurende oorsuizingen. Je kunt je niet voorstellen hoe vervelend dat is in gesprekken, o.a. op de MuMe lustrummeeting. Je staat gezellig te praten in een groepje van een paar mensen en je hoort gewoon de helft niet van wat ze zeggen. In het begin deed ik 's nachts geen oog dicht, want hoe dan ook hoor je constant die ene toon. Leven en laten leven, maar zorg voor je zintuigen want ieder mankement is quasi onomkeerbaar. De suizende Sir.

The Oath
Ik ben zelf 19, maar ik merk dat mijn gehoord er op achteruit gegaan is. Zoals sir zegt; soms in gesprekken moeten ze bepaalde dingen meermaals herhalen... met soms reacties van: "zijt ge doof ofzo? " als gevolg.

Dus ik let er de laatste tijd wel op dat het volume hier niet te hard staat.

avatar van itchy
Een vriendin van me heeft tinnitus, wat is terug te leiden tot één enkel concert (van Living Colour). Ze heeft er mee leren leven.

Laatst weer bij een concert gniffelige reacties van omstanders toen ik mijn oordoppen indeed. "Wacht jij maar", denk ik dan

avatar van MDV
MDV
Ik heb vaak ook last van tinnitus en slecht horen. Ik denk echter dat dit met een angststoornis te maken heeft aangezien ik alleen slecht hoor en last heb van oorsuizen als ik bang ben dat ik er last van ga krijgen als ik te veel muziek luister.

avatar van JLjuju
Hoe hard gaat een Ipod Classic maximaal?
Want ik luister meestal met de Ipod volume op maximaal.

avatar van Stapler
WTF Julian dat is echt wel te hard hoor.
Of je hebt hele slecht oortjes (nee ik bedoel niet je eigen oren )..

avatar van JLjuju
haha XD
Maar mijn Ipod (classic) ik vind hem niet echt hard gaan. Ik heb een andere Mp3 speler en die gaat wel echt hard. Soms zo hard dat het pijn aan je oren doet.
Maar hoeveel db is het maximaal volume van een Ipod Classic?

avatar van Stapler
schizodeclown schreef:
Ik verander me mp3tjes altijd met mp3gain

Maar dan weet je toch nog steeds niet hoe hard je het luisterd?
Ik bedoel je geluid staat vast niet op zijn hardst toch?

avatar van Blu-ray
Sinds een Stones concert in Rottedam (1984) heb ik vooral aan li. oor tinnitus. In die periode had ik ook electrostaten als speakers; door het dunne middengebied van dit type speakers ga je onwillekeurig harder draaien, om toch volle middentonen te horen. Ik denk een combinatie van beiden tinnitus heeft getriggerd.
Deze tinnitus is 's avonds hinderlijker dan bij opstaan: wordt intenser bij langdurig muziekluisteren, te hard praten (ook gevolg) en de vele geluiden, die per dag op je afkomen.

Toch kan ik verschillen tussen audio-installaties nog goed horen; alleen hoor ik bij rustige passages geen bandruis maar eigen oorsuizen.
Muziekluisteren tegenwoordig beperkt tot de duur van een gemiddelde LP (ca. 30 min.), doseren dus.

avatar van kaztor
Tot dusver merk ik geen beschadiging en hoor ik perfect. Toen ik nog bij ma woonde draaide ik veel metal op bizar geluidsniveau, maar dat doe ik nu amper meer. Het heeft voor zover ik weet geen echte schade achter gelaten. Ik luister nu veel meer naar andere muziekstijlen op een normaal niveau en kan er goed van genieten. Na een optreden van Yngwie Malmsteen in 1996 liep ik eens 3 dagen met een piepgeluid in m'n oren. Dat was best eng, maar verder... nee, geen last.

Bij A Place to Bury Strangers - Exploding Head (2009):

Dit word een discussie die hier niet meer thuishoort. Maar een gemiddeld zaalvolume van 100 db zorgt er sowieso voor dat je beter doppen kunt indoen, wil je nog jaren muziek kunnen luisteren. Anders krijg je van die preventieve politiekzeikers die grenzen gaan stellen op 103 en dat wil je bij My bloody Valentine toch ook niet bijvoorbeeld. (daar lag de piek op 120)

avatar van Doc
Doc
Klopt, maar er is nog altijd een verschil tussen hard en "are you nuts?"
Als er niet meer de keuze bestaat tussen doppen uit (en de kans op gehoorbeschadiging) of doppen in, dan loop ik er bij weg.
Is overigens ook een prima oplossing, en komt geen enkele preventieve politiekzeiker bij kijken.

avatar van herman
Ik vrees dat je dan alleen nog naar akoestische concerten kunt, want de kans op gehoorbeschadiging loop je al snel. Maar over het algemeen mogen bands van mij ook wel wat zachter spelen.

Al was de orkaan van My Bloody Valentine wel indrukwekkend. En draai ik dit album over het algemeen ook erg hard.

avatar van Doc
Doc
Zoals ik al zei: Ik loop er bij weg als ik de keuze tussen doppen in en doppen uit niet meer heb.
Oftewel: als het geluid zo hard staat dat ik zonder doppen in mijn oren, gewoon letterlijk pijn aan mijn oren krijg.
Nou ben ik een frequent concertbezoeker, maar dit laatste is me nog maar 2 keer gebeurd. Voor de rest ben ik overigens best benieuwd naar die orkaan waar je het over had, maar ik begrijp dat ik alleen nog maar naar akoestische concerten kan, dus dat zal er wel niet inzitten...

fucking eigenwijze donder ben je ook he!

avatar van sander.
Ja deze muziek MOET HARD. Maximum effect.

avatar van Dorstlesser
Zoals ik al zei: Ik loop er bij weg als ik de keuze tussen doppen in en doppen uit niet meer heb.


Hoezo keuze? Het is te hard en je doet ze in OF het is niet te hard en je doet ze uit toch? Ik ga niet eens naar zoveel concerten maar vaak is het volume zo gruwelijk hoog dat je bij geen enkele band wilt staan zonder oordoppen mijns inziens; ik zie niet in hoe deze band je de keuze voor oordoppen meer ontneemt dan andere (harde) bands. Bovendien weet je van tevoren of het hard wordt of niet; zonde van je kaartje om weg te lopen als bv. Slayer begint te spelen met als reden dat die gasten zo'n lawaai maken.

avatar van Doc
Doc
*zucht*...... nee, ik ga het niet nog een keer uitleggen.
Laat het alsjeblieft weer over deze plaat gaan.

avatar van Dorstlesser
Nah ik lees dat je het nog maar twee keer hebt gehad dat je pijn aan je oren had. Dan heb je waarschijnlijk gewoon sterke oren want ik heb het bij vrijwel elk concert dat ik bezoek, dus vandaar.

avatar van Doc
Doc
Ja..... of ik heb al de nodige gehoorbeschadiging opgelopen, dat kan natuurlijk ook.

Feit blijft dat er nog steeds bands zijn die zo hard staan, dat ik het niet aangenaam meer vind om er naar te luisteren.
In dat opzicht vind ik harder niet per definitie beter, ook niet bij een band als APTBS.
Dat "maximum effect" zoals sander het noemde, zit em in mijn beleving dus niet in wat extra volume, maar eerder in zaken als dynamiek, samenspel, en simpelweg het volledig onder controle hebben van je instrumenten.
Wanneer dit aanwezig is, kun je met ietsje minder volume ook een maximum effect behalen.
Ik snap ook wel dat het soms niet anders is, en dat er bij de meeste concerten nou eenmaal geen engeltjes in je oorschelp komen kakken, maar muziek is toch op de eerste plaats bedoeld om je oren te doen spitsen, in plaats van ze vol te stoppen met geluiddempend materiaal. Op eigen risico, dat wel..... maar dat kan een ieder voor zichzelf beslissen.
Nogmaals: ben echt wel iets gewend, maar wanneer het zo extreem wordt dat het eerder pijn oplevert dan genot, dan ben ik net niet masochistisch genoeg om erbij te blijven staan, en meestal een te "fucking eigenwijze donder" (zoals thirdeyedcitizen zei) om mijn oren vol te stouwen met plastic en / of rubber.
Vandaar dat ik idd 2 keer in mijn leven voortijdig ben weggelopen bij een concert. Hierbij lijkt het me duidelijk dat "pijn aan je oren" en "de kans lopen op gehoorbeschadiging" 2 verschillende dingen zijn, waarvan alleen de eerste voor mij een reden zou kunnen zijn om af te haken.
Pijn aan mijn oren heb ik zeker niet bij alle concerten die ik bezoek. (gelukkig)
En het lijkt me eerlijk gezegd ook een nogal vervelende bijkomstigheid voor je dat je bij elk concert pijn krijgt als je geen doppen in hebt.
Ik zou in dat geval waarschijnlijk thuis blijven en een plaatje opzetten.

Dit is verder wel het laatste wat ik erover zeg, want het gaat al lang niet meer over deze plaat, waarvoor sorry.

avatar van herman
Doc schreef:
Dit is verder wel het laatste wat ik erover zeg, want het gaat al lang niet meer over deze plaat, waarvoor sorry.

Heb de discussie even hierheen gehaald, dus je bent weer ontopic.

avatar van De-noir
Brrr als muziekliefhebber krijg ik het een beetje benauwd van dit topic. Gehoorbeschadiging, laat staan een permanente piep in de oren, ik moet er niet aan denken. De volumeknop gaat in ieder geval meteen omlaag hier. Meteen ga je je luistergedrag ook evalueren..

Dat het allemaal wat minder wordt na verloop van tijd zal iedereen mee moeten leren leven. Ouder worden betekent nu eenmaal aftakeling. Door te vaak en te hard te luisteren kun je dit proces natuurlijk ook versnellen. Zover ik weet heb ik verder geen (ernstige) gehoorbeschadiging opgelopen. Tijdens concerten neem ik altijd mijn MusicSafePro oordopjes van Alpine mee. Meestal wacht ik de eerste paar klanken van het concert een beetje af en besluit dan of ik ze in doe of niet. Bij rockconcerten gaan ze vaak standaard in, bij pop en folk zijn ze meestal niet nodig. De dopjes werken in ieder geval uitstekend. Zitten erg comfortabel in je oren en hebben verder drie verschillende niveaus van bescherming. Met gouden dopjes heb ik bijv. de orkaan van My Bloody Valentine prima doorstaan. Nergens last van gehad achteraf.

Op mij mp3 speler luister ik met Creative EP-630 in-ear plugs. Zitten ook erg lekker en hebben een prima geluid. Ook een fijne lange kabel zodat ik de mp3 speler in mijn jaszak of zo kan stoppen tijdens het lopen. Of die in-ear dingen verder wel zo goed zijn voor je oren weet ik echter niet. Ik heb nooit last van mijn oren en hoor ook nooit een ruis na het luisteren. Iemand meer info? Ik probeer in ieder geval altijd een beetje te matigen met het volume. Ik merk wel dat ik met die in-ear dopjes het volume een stuk minder hard hoef te zetten om alles goed te horen i.v.m. met mijn vorige 'normale' oordopjes met Creative.

Bij bands als A Place to Bury Strangers gaat het volume trouwens altijd nog een paar tikken lager. Vooral bij Exploding Head. Ik weet niet of het aan mijn mp3tjes ligt of gewoon aan de overall harde productie van die plaat. Klinkt altijd erg hard..

avatar van gemaster
Er was laatst nog een onderzoek dat gehoorbeschadiging door MP3-spelers onzin is. Ook al luisterde je 8 uur per dag op maximaal niveau, dan was er nog geen beschadiging.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:59 uur

geplaatst: vandaag om 20:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.