menu

Muziek / Algemeen / Wel of niet downloaden? (geen tips!)

zoeken in:
avatar van Sir Spamalot
Ik heb hier al een paar berichten gezet en downloaden moet kunnen om nieuwe artiesten te ontdekken en ook een aantal topics hier te kunnen volgen . Toch koop ik graag en redelijk veel als de prijs maar goed aanvoelt. Sinds begin dit jaar ben ik bezig met de catalogus van Mr. Frank Zappa. Meerdere albums staan al op mijn wenslijst en sinds gisteren heb ik de volledige reeks van 6 cd's van You Can't Do That On Stage Anymore. De luisterervaring is anders vergeleken met mp3's van het internet. Ik bedoel, de luisterervaring van de fysieke geluidsdrager is toch fel beter dan een gedownload bestand waar de kwaliteit niet alles is. Ik heb nog geluisterd naar albums op de peecee, dan met hoofdtelefoon (maar dit mag niet meer door mijn tinnitus), dan heb ik een kabel gekocht dat mijn peecee met de speakers van mijn stereo verbindt. Dit kan totaal niet tippen aan the real thing, of het nu vinyl is of cd.

Ligt het ook niet aan beschikbare budgetten van de koper? In "mijnen tijd" bepaalde het ontvangen zakgeld het budget, nu ligt het iets anders omdat ik al heel mijn beroepsleven vast werk heb dat meer dan voldoende opbrengt om in mijn levensonderhoud te voorzien. Ik heb meer centjes beschikbaar dan in mijn jeugd.

Ligt het ook niet aan de platenmaatschappijen? Heel zeker dat met hun verscheidene versies van hetzelfde album. Een voorbeeld heb ik een tijdje al geleden gegeven met Angel Dust van Faith No More. Ik voelde me echt bedrogen. Ik heb gevloekt. Nu koop ik de normale versie van een album, indien nodig download ik de rest wel. Ik ga toch zeker niet mijn albums vervangen omdat er toevallig een extended edition, bonustracks, bonuscd of wat dan ook beschikbaar is. Ik heb mijn grenzen.

Ligt het ook niet aan de verkoopskanalen? Voorbeeld is Clockwork Angels van Rush. Waarom zou ik 18 eur betalen voor dit album in mijn plaatselijke platenwinkel als ik dit momenteel voor 6,79 kan kopen op wowhd? Je moet echt geen wiskundebrein hebben om je winst uit te tellen. Dat het iets langer duurt voor je die plaat hebt, kan ik perfect mee leven. Ik heb geduld.

Doet downloaden minder verkopen? Het zal alleszins aan mij niet liggen. Ik doe mee met een spaarkas in mijn stamkroeg en iedere week houd ik twintig eur aan de kant. Op een jaar spaar ik zo duizend eur en dat dient onder andere voor mijn grootste hobby: muziek. Vorig jaar heb ik voor 800 eur gekocht, weliswaar veel op platenbeurzen en dus tweedehands. Dit jaar houd ik opnieuw mijn budget bij en ik zal kopen omdat ik een liefhebber ben. Ik zal wel iedere keer kijken waar de beste prijs wordt gevraagd! Jammer voor de plaatselijke platenboer maar als ik ze ergens goedkoper kan krijgen voor dezelfde kwaliteit zal ik niet aarzelen, dat is de goede huisvader in mij.

avatar van Tony
Bij Jeff Buckley - Grace (1994):

brain75 schreef:
Hoe is het mogelijk? Hoe is het mogelijk dat ik dit album jarenlang op mijn MP3-speler had staan maar eigenlijk alleen Hallelujah luisterde? Ik weet het niet,


Ik heb hier wel een beeld bij. Je hebt deze gratis en voor niks, zonder al teveel belangstelling in de artiest of het album gedownload waarschijnlijk, samen met nog 'n paar op dat moment populaire plaatjes waarschijnlijk. Die plaatjes hadden wellicht je interesse kunnen opwekken als je er een beetje moeite voor gedaan zou hebben. Maar je hebt nooit de urgentie gevoeld te achterhalen of je je zuur verdiende centjes wel goed besteed hebt, want dat heb je niet. So why bother?? De grote keerzijde van de gratis downloadmedaille als je 't mij vraagt. Geen persoonlijke aantijging overigens, ik heb het zelf ook met legio plaatjes gedaan. Gedownload in een bevlieging en na enkele maanden zonder ooit geluisterd te hebben weer weggegooid. Kan zo best een parel als Grace gemist hebben. Zonde.

avatar van freakey
Erg raak Tony, iedereen hier herkent zich wel hierin denk ik....

avatar van brain75
Leuk dat mijn recensie zoveel losmaakt. Ik denk dat Tony gelijk heeft: mijn gedrag is gedeeltelijk debet aan de download-cultuur. Toch heb ik via deze site wel eens wat gedownload (is dat goed ABN?) wat echt de moeite waard was. Ik beken wel dat een tweede luistersessie sterk afhangt van de eerste: als dat echt niet pakt is het een hele stap om het nogmaals een kans te geven.

Heb ik daardoor goede muziek gemist? Ongetwijfeld.....

avatar van Lura
brain75 schreef:

Heb ik daardoor goede muziek gemist? Ongetwijfeld.....


Misschien een idee om te beginnen de top 250 na te lopen op albums die je niet kent en die eens te gaan beluisteren?! Ze staan tenslotte niet voor niets in die top 250.

avatar van freakey
brain75 schreef:
...Ik beken wel dat een tweede luistersessie sterk afhangt van de eerste: als dat echt niet pakt is het een hele stap om het nogmaals een kans te geven.

Heb ik daardoor goede muziek gemist? Ongetwijfeld.....

Mijn ervaring is dat juist de muziek die na 1 luisterbeurt blijft hangen op de langere duur niet beklijft, ik zal dus ook zelden een oordeel vellen eer ik een plaat in zijn geheel 3x, maar liever nog 5x aandachtig heb beluisterd...

avatar van Lura
Hele wijze woorden, freakey, waar ik het volkomen mee eens ben!

avatar van brain75
Lura schreef:


Misschien een idee om te beginnen de top 250 na te lopen op albums die je niet kent en die eens te gaan beluisteren?! Ze staan tenslotte niet voor niets in die top 250.


Daar ben ik wel eens aan begonnen. Echter, ik ken best al wat van die albums (viel mij nog mee) en er zitten ook vrij veel albums tussen waarvan het genre of een zanger/zangeres niet aan mij besteed is. Soms kom ik inderdaad nog voor mij nog verborgen parels tegen.

Nu is die top 250 niet bepaald heilig. Er staan genoeg albums tussen waar ik grote vraagtekens bij heb. Maar dat is maar goed ook: smaken verschillen immers.

avatar van brain75
freakey schreef:

Mijn ervaring is dat juist de muziek die na 1 luisterbeurt blijft hangen op de langere duur niet beklijft, ik zal dus ook zelden een oordeel vellen eer ik een plaat in zijn geheel 3x, maar liever nog 5x aandachtig heb beluisterd...


Ten dele waar. Als het om een album gaat waar ik al iets met een artiest dan doe ik vrij veel luistersessies voordat ik een oordeel vel. Ook als iets op MuMe echt de hemel in geschreven word geef een album meerdere kansen. Maar als de juiste trigger niet aanwezig is om iets vaker te luisteren denk ik soms nogal eens.....laat maar zitten.

avatar van matthijs
brain75 schreef:

Ten dele waar. (...) als de juiste trigger niet aanwezig is om iets vaker te luisteren denk ik soms nogal eens.....laat maar zitten.

Dat van die noodzakelijke trigger herken ik Brain75. Maar wat is dan "ten dele waar"?

avatar van Shelter
Lura schreef:
(quote)


Plaag je maar een beetje. Muziek blijft gewoon beleving, persoonlijke beleving.


ja ik nam het niet op als een belediging of zo hoor lol.
Eens met Freakey over langer luisteren van platen dat het kwartje valt en ineens het album een van je favorieten wordt....tig voorbeelden in mijn collectie.

avatar van matthijs
Shelter schreef:
tig voorbeelden in mijn collectie.

Wel benieuwd, kun je er s een paar noemen?

avatar van Tony
Een vraag beantwoorden die niet aan mij is gericht, mag dat?

- Naast deze dus,
- Big Star - Nr. 1 Record bijvoorbeeld, duurde meerdere draaibeurten bij de platenboer voordat ik 'm toch maar aanschafte (heeft heel lang in mijn top 10 gestaan,
- Bijna alles van David Bowie heeft bij mij meerdere draaibeurten nodig gehad, ben nu groot liefhebber,
- Brave en Marbles van Marillion, dat heeft echt wel een paar toertjes op mijn i-Pod gekost, ben nu net zo lyrisch als de meeste mede users,
- Pendragon. Leek op ieder album dat ik probeerde een brij, is een briljante band voor mij gebleken. De laatste is meesterlijk.
- Steely Dan, Donald Fagen, Little Feat, die bedrieglijke eenvoud, wiens schoonheid zich pas echt na een tijdje aan mij openbaarde.
- Ach, etc...

avatar van matthijs
Tony schreef:
Een vraag beantwoorden die niet aan mij is gericht, mag dat?


Dat mag zeker, interessant!
Ik ken van jouw rijtje Little Feat, inderdaad muziek die niet direct verplettert maar steeds meer gaat leven. Probeer Steely Dan ook een kans te geven (Pretzel Logic) maar lukt nog niet erg

avatar van Shelter
matthijs schreef:
(quote)

Wel benieuwd, kun je er s een paar noemen?


ok komt ie:
Nujabes - Metaphorical Music
DJ Krush - bijna alles wel (maar als het kwartje valt wow!)
DJ Logic - Project Logic
Morphine - The Night (ik vond het nummer "the night" altijd geweldig maar het gehele album duurde ff)
Gorillaz - Plastic Beach
James Blake - Overgrown
Oh No - Exodus Into Unheard Rhythms
Ryan Adams - Love Is Hell
Super Furry Animals - Songbook
Beastie Boys - To The 5 Boroughs (vond hem eerst zwaar teleurstellend)
Black Milk - On Popular Demand

zoiets

edit: ik vergeet Dave Matthews Band, ik vond het muzikaal heel tof maar in het begin vond ik die stem super irritant, maar inmiddels ruimschoots aan gewend

avatar van matthijs
[quote]Shelter schreef:
(quote)


Interessant, ga ik eens checken. Er is nog geen toplijst "groeiplaten" op mume volgens mij, doen we t maar ff zo

avatar van Shelter
ik ben voornamelijk een hiphop liefhebber, dus als je meer een rock liefhebber bent kunnen veel lang erg lang tegenvallen hahahaha

avatar van matthijs
okee, ik stel mijn verwachtingen bij...
(Hoewel ik ook Morphine, James Blake, Ryan Adams en Super Furry Animals erbij zie staan).

avatar van Shelter
vergeet dave matthews band niet lol

avatar van Sir Spamalot
Het is genoeg geweest... Ik heb veel "virtueel" staan op de pc, nog meer in mijn kasten (eerder gebrek aan) en ik ben het beu. Altijd maar die bestandjes verbeteren naar mijn goesting, een laptop die voor drie kwart is gevuld met muziek, waarvan je een deel sporadisch gaat beluisteren om dan nog een grote externe harde schijf te kopen om een back-up te hebben. Een slaaf werd ik haast ervan, een "hoarder". En tijd dat daarin kruipt, mijn klok tikt ook verder.

Dankzij collega Kronos volg ik al geruime tijd de topic 1001 albums die je moet horen voor je sterft! Via Spotify dus betreffende de muziek die ik niet heb, in het echt of "virtueel". Ik heb nu een betalend abonnement op Spotify (zonder die rotadvertenties die mijn luisterplezier vergalden) en zonder die haast dwangmatige obsessie om die albums te zoeken, te downloaden, alle bestandjes een naam te geven volgens mijn maatstaven (artiest - album - nummer - titel).

Toch blijf ik koppig: als ik het goed genoeg vind, koop ik het echte ding op cd. Voor mij kan geen enkele streaming dienst het echte ding vervangen. Het Heilige Hebben, heet dat. Wellicht kan Spotify de plaats innemen van mijn favoriete platenzaak in Oostende, héél lang geleden, het Pop Center in de Christinastraat. Je nam een stapeltje naar een luisterkabine en maakte dan een keuze. Dat is misschien nog de grootste verdienste van die streaming met zijn twee grote nadelen: het maakt muziek tot een zeer vluchtig product en artiesten verdienen er nauwelijks aan. Daarom koop ik nog albums omdat het kan, omdat het mag, omdat ik het wil.

Mijn koppigheid kent soms geen grenzen... maar nu heb ik een verandering aanvaard. Geen gewoonte van maken.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:17 uur

geplaatst: vandaag om 15:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.