Pink Floyd - Wish You Were Here (1975)

Label: Harvest

1. Shine on You Crazy Diamond (Parts I-V) (13:32)
  2. Welcome to the Machine (7:33)
  3. Have a Cigar (5:25)

met Roy Harper

4. Wish You Were Here (5:17)
  5. Shine on You Crazy Diamond (Parts VI-IX) (12:29)
  6. Shine on You Crazy Diamond [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (20:22)
  7. Raving & Drooling [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (12:35)
  8. You've Got to Be Crazy [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (18:12)
  9. Wine Glasses * (2:16)
  10. Have a Cigar [Alternative Version] * (7:11)
  11. Wish You Were Here * (6:13)

met Stephane Grappelli

avatar van Kill_illuminati
Ik heb dit album met een andere cover, namelijk eentje met twee handen.

avatar van Thuurke
Heb jij dit album met een andere cover, namelijk eentje met twee handen?

Dat kan kloppen.

avatar van BIA
BIA
bikkel2 schreef:
Inderdaad . Een groot technisch wonder is Wright nooit geweest (evenmin als de andere 3 ) maar zijn sound en de juiste partijen op het juiste moment , zijn van onschatbare waarde geweest voor Pink Floyd . Hier laat hij echt van zich horen . Zelden zulke geweldige sounds gehoord .
Zo zie je maar dat je geen virtuoos hoeft te zijn om mooie dingen te schapen . The feel en de passie , daar draait het om .

Ik wil Gilmour toch wel tot een technische grootmeester rekenen. De intro van SOYCD raakt je toch vooral in de ziel door de gitaar noten die hij speelt met op de achtergrond de orgelachtige akkoorden van Wright.

BIA schreef:

Bij dat intro moet ik altijd aan de film E.T. Phone Home denken.

avatar van Stalin
rudiger schreef:

Bij dat intro moet ik altijd aan de film E.T. Phone Home denken.

Misschien eens wat minder TV en films kijken, want bij Zappa's briljante Make A Jazz Noise Here zag je al Tommy Cooper voor je...

Stalin schreef:

Het intro van SOYCD is film muziek , niet het hele nummer maar wel het begin .
dan denk je automatisch aan films .

Hendrik68
Ik vind het niet zo raar hoor. Ik ken wel meer mensen die PF maar pretentieuse rommel vinden

Aldus Herman erg lang geleden. Nou rommel zal dit absoluut niet zijn. Ik ga hier ook geen sterren aanhangen. Ik heb dit album en bijna alles van Pink Floyd puur beluisterd om te proberen te snappen dat zoveel mensen Pink Floyd kunnen waarderen. Ook vrienden van mij. Na vele malen heb ik het opgegeven, ik snap het gewoon echt niet. Gisteren op het werk kwam in een of andere Q-Music lijst Shine on you crazy diamonds weer langs. Was ik blij dat ik aan de diarree was, kon ik me even op het toilet terugtrekken. Maar ja kom je terug zijn ze nog niet op de helft en dan gaan ze tot overmaat van ramp ook nog eens zingen, zo saai. Het titelnummer, ook al zo'n zouteloos gebeuren. Have a cigar vind ik dan oprecht echt een leuk nummer, maar dat is het enige. Daar waar ik denk, leuk, daar heeft de Pink Floyd kenner dan net weer kritiek op. Ik vind Momentary Lapse of Reason nog het beste album, die heb ik ook gekocht, maar meer dan 3 sterren is het zeker niet waard. Volgens de fans is dat een van de minderen. Dat zegt wel genoeg denk ik. Ik heb er gewoon geen verstand van. Ligt aan mij, niet aan Pink Floyd, dus wees niet boos deze keer.

Hendrik68 schreef:

dan gaan ze tot overmaat van ramp ook nog eens zingen, zo saai

Ik begrijp niet hoe jij dit saai kunt vinden terwijl Hotel California van de Egels bij jou op 2 staat .
Ik denk dat jij je met deze cd op de wc had moeten opsluiten toen jij aan de dia`s was .
Dit is een Floyd klassieker .

nicoot
Feit dat je Momentary Lapse het beste album vindt en Have A Cigar het beste lied van deze plaat, betekent imo dat je commerciëler ingesteld bent. Het gevoel van blijdschap, toegankelijke melodieën waar je niet teveel achter moet zoeken. Dat vind ik nou net saai Wat heb je daar nu aan

En Shine On zal sowieso niet op 'een of andere Q-Music lijst' gedraaid worden, absoluut onmogelijk, want niet commercieel, zal wel een andere zender geweest zijn, al zal Stubru zich daar ook niet gauw aan wagen me dunkt. Toch fijn dat je wat van ze geprobeerd hebt, want inderdaad, een groot deel van de wereldbevolking (waaronder ik) vindt PF geniaal. Die composities, die overdracht van emotie via zang, gitaar en synth, dat was in de jaren '70 ongelofelijk progressief (op een andere manier dan het progressieve King Crimson en Genesis). En het was bovendien gewaagd om muziek te maken die mensen nog nooit gehoord hadden, muziek die niet meteen zo toegankelijk was, maar die openbloeit elke keer je ernaar luistert. Enfin, bij mij was dat toch het geval. Ik luister bv. ook naar Opeth, dat is progressive death metal (inclusief grunts ofte death growls). In het begin kon ik het niet harden, maar de schoonheid laat zich pas laag per laag ontdekken. Nu zijn ze één van m'n favoriete bands.

Het grijpt je of niet, we gaan hier geen mensen bekeren, ik wilde gewoon even zeggen wat ik ervan vond (zie hiervoor m'n quotatie)

Hendrik68
Nicoot vindt mij een ordinaire leugenaar, omdat Shine on niet op de radio geweest kan zijn gisteren. Misschien was ik in de war met een toespraak van Joop den Uyl uit hetzelfde jaar. Maar ze kondigden het wel af als Shine on you crazy diamonds.

Hendrik68 schreef:

Zou best kunnen dat ie op de radio voorbij komt , waarom niet ?
Komt vaker voor hoor , maar meestal wordt ie dan ingekort en dan kan je hem beter niet draaien .

avatar van ricardo
Waarom niet? De ingekorte versie is natuurlijk ook ok, zeker als Pink Floyd niet je favoriete band is. Dezelfde noten komen er zowat in voor, alleen iets minder in hoeveelheid dan het org.

Een echte PF liefhebber beluisterd natuurlijk het liefst de volledige versie, ik wel iig.

Wel vreemd dat iemand die Hotel California in zijn top 10 heeft staan, notabene deze plaat saai vind. Voor mij geld dat nu juist net andersom. Ik vind itt deze, Hotel enorm saai en eentonig.

avatar van cosmic kid
cosmic kid (moderator)
Hendrik heeft gelijk: QMusic is bezig met hun top 1000 en Shine On staat daar 654e. Grote kans dat die dus is langs gekomen.

nicoot
Ahja een Toplijst, niet verwonderlijk. Dan passeren Metallica, Nirvana, Deep Purple, Whole Lotta Love en Stairway to Heaven ook de revue op Q-Music. Bands/songs die dus één keer per jaar gedraaid worden, omdat een fanclub massaal gestemd heeft (en dan nog maar de 654e plaats halen, 't zal nog niet!). 'Ordinaire leugenaar', zo bedoelde ik dat niet hoor vriend. Ook niet denken dat Q-Music een lied als Shine On uit eigen wil zou draaien. Zouden ze nooit doen, want dan haken luisteraars af, omdat er niet genoeg 'vibe' in zit.

avatar van ricardo
Naja jij was daarnet behoorlijk stellig met, dat het absoluut onmogelijk was dat Shine On op Q music te horen zou zijn geweest. Aan de hand daarvan wek je toch minstens de suggestie dat jij Hendrik68 een leugenaar zou vinden.

Ik heb Shine On ook weleens op de radio voorbij horen komen, maar weet niet meer op welke zender dat was. Afgelopen zomer een paar keer. Zo onmogelijk is dat dus niet!

nicoot
In Nederland is dat veel waarschijnlijker dan in België hoor Arrow Rock 675 AM en zo. In België bestaat dat allemaal niet. En dus zelfs Classic 21 en Stubru nauwelijks. Enfin we dwalen af. Shine On zou je eigenlijk zelfs in één keer van part I tot IX moeten horen, 26 minuten kunst

avatar van ricardo
Dat heb ik ook heel lang gevonden dat het eigenlijk in 1 keer achterelkaar aan afgespeeld zou moeten worden. Ik heb zelfs weleens een rip off van deze cd gemaakt met Shine On in zijn geheel achterelkaar aan, en dan als eerste nummer, en de rest van de nummers in de originele volgorde erachteraan. Op den duur duurt dat echt te lang, en ben op den duur de originele volgorde weer gaan draaien, want dat is toch altijd waar je steeds weer naar terug verlangt.

26 minuten Shine On in zijn geheel is voor even of een paar keer wel leuk, maar het verveelt ook weer vrij snel.

avatar van Lakai
Ik zie het niet eens als hetzelfde stuk eerlijk gezegd. Het komt vaker voor bij Pink Floyd (niet alleen bij hun, maar ook andere albums en films), waar het einde terug koppelt op het begin. Ik houdt eigenlijk altijd de volgorde van het album aan. Zo hebben de makers het bedoeld. Ik vind het overigens heerlijk om eerst even ter verfrissing nummers van een andere orde te horen om vervolgens weer in de sfeer van 'Shine On' te geraken!

Welcome to the Machine, have a Cigar, en Wish You Were here, zijn meer dan welkom op dit album! Vooral Have a Cigar omdat die wat meer pit met zich mee brengt, om vervolgens weer even tot rust te komen met Wish You Were Here.

Als ik er over typ, merk ik weer wat voor superalbum dit toch ook weer is! Ik ga 'em gewoon wéér luisteren!

avatar van ricardo
Welcome To The Machine is natuurlijk ook echt een super nummer, net als Have A Cigar dat ook is. Met de titeltrack heb ik vreemd genoeg nog het minste mee. Geen slecht nummer natuurlijk, maar niet zo goed als de andere nummers vind ik.

avatar van Xel
Xel
I don't get it.

Pink Floyd is blijkbaar niet aan mij besteed.
Het valt me nochtans mee dat deze en z'n voorganger een eigen karakter hebben. Geen kopietje, zeg maar.
Maar deze cd is echt een afknapper voor mij. Ik vind de muziek wel erg saai, en de zang is echt ergerlijk.
Positieve momenten zijn er als Gilmour eens een paar lekker zijn specifieke sound laat horen. Respect voor die man, toch. Maar de lamlendigheid is helaas al dan wel toegeslagen bij mij als ik dit beluister.
In de regel volg ik het nog wel waarom bepaalde albums in brede zin hoge waarderingen scoren, maar voor mij is het een gigantisch raadsel waarom er zo'n hoge score aan dit matige album wordt gegeven.
The Dark Side of the Moon is dankzij het fenomenale "Money" gewoonweg een stukje beter.

avatar van bikkel2
Als ik jou stukje lees Xel is de muziek van Pink Floyd niet aan jou besteed . je kan en mag dit best een matig album vinden , maar Dark Side Of The Moon vind je een stukje beter , dus daar ga je ook niet van uit de bol . Money noem je fenomenaal . Het is 1 van de weinige radiovriendelijke nummers van de groep ooit . Juist de essentie van een groep als Floyd is de eenduidige thematiek , die in deze periode aan het lichtkwam en verder uitgebouwd werd met albums als Animals , The Wall en The Final Cut . Als je dat niet ligt en er een aantal kleine hoogtepuntjes uithaald , concludeer ik dat de muziek van Floyd jou ding niet is en er alleen enkele flarden jou enigzins aanspreken .
Ik kan hier overigens niet uit afleiden of je bekend met hun periode 1967/1972 . Vooral hun beginperiode is volkomen anders dan de periode 73/83 . Minder melodieus en experimenteler .

Een van de beste albums aller tijden!

Shine on You Crazy Diamond

avatar van Don Cappuccino
Xel, ik zou gewoon de best of Echoes proberen, zo heb je van ieder album paar nummers. Misschien vind je de Barrett-periode wel veel beter (The Piper at The Gates Of Dawn). Bij de FRS lag deze best of voor een speciale prijs (geloof ik), daar is nu een speciale best of periode.

Nicci
Deze na een jaar of 20 weer eens gedraaid. Of beter gezegd aangeschaft uit een vorm van jeugdsentiment. Ik ben geen enorme liefhebber van PF, maar naar deze kan ik goed luisteren. Waarschijnlijk vanwege een Gilmour in topvorm. En een hoofdrol.

Ozric Spacefolk
ricardo schreef:

Ik merk dat je al je stemmen hebt verwijderd... hoe dat zo?!?
Je had toch altijd goede scores toegekend, oa aan Pink Floyd...

avatar van oceanvolta
Echt een fenomenaal album dat geen zwak moment kent. Shine On You Crazy Diamond met zn dromerige sfeer en mooie solo's is voor mij de duidelijke uitschieter. Ik vind het wel jammer dat het nummer in twee delen is gesplitst.

Ik vind dit tot nu toe het beste album van Pink Floyd van de drie (deze, DSOTM en Animals) die ik ken.

avatar van Lakai
oceanvolta schreef:

Ik zie het eerlijk gezegd niet eens als 1 nummer...
Er komt weliswaar in beide nummers het 'refrein' in voor, maar dat komt vaker voor bij albums dat iets terug komt aan het einde van het album.

avatar van oceanvolta
Lakai schreef:

Ik zie het eerlijk gezegd niet eens als 1 nummer...

Je zou het inderdaad ook zo kunnen zien. Ik zie het wel als één nummer. Het loopt misschien niet in elkaar over maar heeft wel dezelfde sfeer, titel en zoals je zelf zegt het refein komt terug in het tweede deel.
Dit soort langere nummers bestaat meestal uit meerdere delen alleen is het nu ook in twee delen op het album gezet.