Pink Floyd - Wish You Were Here (1975)

Label: Harvest

1. Shine on You Crazy Diamond (Parts I-V) (13:32)
  2. Welcome to the Machine (7:33)
  3. Have a Cigar (5:25)

met Roy Harper

4. Wish You Were Here (5:17)
  5. Shine on You Crazy Diamond (Parts VI-IX) (12:29)
  6. Shine on You Crazy Diamond [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (20:22)
  7. Raving & Drooling [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (12:35)
  8. You've Got to Be Crazy [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (18:12)
  9. Wine Glasses * (2:16)
  10. Have a Cigar [Alternative Version] * (7:11)
  11. Wish You Were Here * (6:13)

met Stephane Grappelli

avatar van rudiger
Joy schreef:
ach soms valt muziek ineens wel

shine on you crazy diamond, nog immer een van swerelds mooiste ruim 13 minuten muziek

Zelden zijn we het eens , maar in dit geval 100% .
Waar zijn jouw 5 stars gebleven.

ik geef geen punten

avatar van rudiger
Joy schreef:
ik geef geen punten

Bij Amused To Death zag ik dat jij `n 5 hebt gegeven .

haveman
Fantastisch album, maar ook ik had liever SOYCD als één nummer gehad.

rudiger schreef:

Bij Amused To Death zag ik dat jij `n 5 hebt gegeven .

soms wel dus

avatar van andnino
Iemand bekend met dit nummer van Riverside? Stukje van Shine On You Crazy Diamond in verwerkt. Heel mooi gedaan als je het mij vraagt.

gewoon nagespeeld dus

niet heel bijzonder

avatar van Gerards Dream
Het is zo, zo. Ik kan er niet warm of koud van worden.

avatar van andnino
kwam vooral doordat ik het totaal niet verwacht had denk ik.

avatar van ChrisX
andnino schreef:
kwam vooral doordat ik het totaal niet verwacht had denk ik.

Ze quoten al vanaf hun allereerste optredens wat van Pink Floyd. Nog gekker: ze hebben zelfs een tijdje meen ik Radioactive Toy gespeeld van Porcupine Tree.

Ik kan er niks aan doen maar Riverside's naam verbaster ik altijd tot Riversaai.

avatar van Madjack71
Heel mooi schijfje van de Floyd, in zijn eigen recht. Shine on you... heeft een zeer relaxte opbouw. Spannend..misschien niet. Vernieuwend...nou misschien ook niet. Sfeervol...dacht het wel.
Met de koptelefoon geluisterd en drie kwartier vlogen voorbij...was zelfs vergeten dat ie was afgelopen. Nou kan dat voor sommigen nou net hetgeen zijn wat er aan schort, voor mij is dit een ideale plaat om op repeat te zetten en que sera whatever will be will be.
Welcome to the machine sluit daar heel goed op aan en dan zijn we zo maar al weer 20 minuutjes verder.
Have a cigar, leuk nummer maar een beetje in mineur in vergelijking tot de sfeer van de rest van de plaat.
Wish you were here...instant klassieker daar valt toch niet veel tegen in te brengen m.i dan.
Eindigt waar het begon en het begint waar het eindigt wat mij betreft.

avatar van Bruce D.
Dark Side of the Moon grijsgedraaid voor ik dit schijfje leerde kennen. En terug was ik eventjes van de wereld.
Veel respect voor deze mannen.

enige minpunt:

Shine on You Crazy Diamond (Parts VI-IX)

dat 2de deel met die janke slide gitaar, je wordt er knetter van

reeteirritant en een draak van een einde

avatar van Gerards Dream
Een draak van een einde? Dat valt wel mee. Het doet me nog steeds denken aan een droeve film de parts VI-IX van Shine on You Crazy Diamond. Wellicht had de filmmaker zijn dag niet.

avatar van Bulldozer
Een draak van een einde? Er zijn maar heel weinig albums die kunnen tippen aan een dergelijk slot. PRACHTIG!!!

smaken verschillen

avatar van Gerards Dream
Gelukkig wel. Anders werd het hier wel heel saai.

avatar van musician
Naast alle terechte lof, heb ik het eigenlijk wel een klein beetje gehad met Welcome to the machine en vooral met Have a cigar. Ik heb Have a cigar zelfs nog als singletje (een zeldzaam exemplaar) maar het heeft me nooit echt kunnen boeien.

Gerards dream heeft ooit Shine on you crazy diamond deel 1 en deel 2 achter elkaar gebrand. Ik vind dat eigenlijk wel een goed idee. Maar je hebt dan maar 26 minuten muziek.................Als ik nu eens het beste deel van Animals daarop aan laat sluiten................Dat is toch ook niet 100%.........................Misschien dan toch een waardig opvolger van The Dark side of the moon...........

avatar van Gerards Dream
In dat geval zou ik na de lange versie van Shine on You Crazy Diamond, Echoes plakken voor de nodige verdieping. Hierdoor blijft er nog wat ruimte over, hier lijkt mij dan The Great Gig in the Sky wel op zijn plaats om weer een beetje met beide voeten op aarde te komen....?

avatar van Ampivinni
rudiger schreef:

Ik had veel liever Shine On part 1 and 2 achterelkaar gehad , dan had je een sooort Meddle met 1 kant van de plaat alleen Shine On en de rest op kant b , misschien wilden ze dat juist niet.

dat paste niet op een plaatkant:P

mefyfrancky
bobbee schreef:
De tegenvaller van de eeuw. Na het mooie dark side keek ik destijds (1975) echt uit naar deze plaat. Handen wrijvend kocht ik hem en legde hem alvast op de draaitafel. Na het verplichte jointje met trillende vingers de plaat op gezet en toen lekker onderuit.
Ik geloof dat ik ergens halverwege de plaat van verveling uit mijn stoel ben gekropen en hem niet eens heb omgedraaid. Gaap, wat een saaie en vervelende plaat. Een slechtere hommage aan Syd Barrett is niet denkbaar.

Later bleek dat er maar 1 mooi nummer op stond: wish you were here, dus. Prachtig zelfs, nog beter wanneer je de akoestische versie er van hoort. Daarom toch nog een 3.
Dit was het begin van het einde van Pink Floyd voor mij.

Zeg Bob, ken je wel iets van de betere muziek of laat je de keuze volledig over aan je jointjes ?

LocoHermano
Ik heb het weer een keer geprobeerd, maar het gaapgehalte van deze plaat nekt mijn plezier. Shine on..is me te langdradig, welcome to the machine vind ik eh...gewoon geen goed nummer en de andere twee moeten het vooral hebben van het gitaarspel (Gilmour?). Doe mij dan maar het naieve gefreubel van het eerste album. Oubollig, maar wel lekker materiaal van naar mijn mening 1 van de meest overschatte bands aller tijden.

avatar van rafke pafke
Heb net mijn stem verlaagd van 5 naar 4,5. Hoewel ik dit album nog steeds super vind, is de samenhang die er was op DSOTM verdwenen. Daarom schat ik DSOTM nu toch iets hoger in.

WYWH vind ik trouwens het laatste echt goede Pink Floyd album. Animals vind ik nog te pruimen, maar The Wall is, op een aantal nummers na, niet meer mijn ding. The Final Cut is echt te ver verwijderd va wat ik goed aan PF vind.

stuart
rafke pafke schreef:

Same here....

avatar van ricardo
Ik vind dit nog altijd het beste Pink Floyd album, vooral de heerlijk dromerige sound erin en de sfeer die in dit album zit, vind ik zo geweldig dat dit al jaren mijn Pink Floyd favo is. Dark Side vond ik eerst net zo goed, maar die heb ik zo vaak gedraaid dat ik dat album wel een beetje gehoord heb eigenlijk. Daarom staat dat album bij mij nu onder deze, Animals en The Final cut waar ik ook erg veel mee heb.

Dj2Jelle
prachtige plaat, ik ben geen Pink Floyd kenner, ik luister hiphop , maar dit is toch een van mijn favoriete albums. Ik vind het beter dan Dark Side omdat een paar van die abstracte nummers gewoon net iets te ver gaan (zoals bij On the Run en dat getingelingel aan het begin van Time), en Money vind ik eerlijk gezegd een knakenummer:p. Wish You Where Here is hypnotiserend bijna, zo mooi

Michael1992
Wat kan eenzaamheid toch mooi klinken.

PvW
Beste album van Pink Floyd.
Fantastische sfeerrijke nummers met Shine on you crazy diamond als hoogtepunt of eigenlijk het hele album. Blijft goed.

Rillingen, elke keer weer bij het beluisteren van Shine on You Crazy Diamond. Daar word ik zo heerlijk rustig en stil van, en dan moet het nog maar beginnen

avatar van dopecoil
Beste Pink Floyd album.. niets aan toe te voegen.. geweldig gewoon dit! De intro van het album zo mysterieus..