U2 - Achtung Baby (1991)

Ierland
Rock / Pop
Label: Island

1. Zoo Station (4:36)
  2. Even Better Than the Real Thing (3:41)
  3. One (4:36)
  4. Until the End of the World (4:39)
  5. Who's Gonna Ride Your Wild Horses (5:16)
  6. So Cruel (5:49)
  7. The Fly (4:29)
  8. Mysterious Ways (4:04)
  9. Trying to Throw Your Arms Around the World (3:53)
  10. Ultra Violet (Light My Way) (5:31)
  11. Acrobat (4:30)
  12. Love Is Blindness (4:23)
  13. Lady with the Spinning Head (UV 1) * (3:53)
  14. Blow Your House Down * (3:30)
  15. Salome * (4:31)
  16. Even Better Than the Real Thing [Single] * (3:40)
  17. Satellite of Love * (4:00)
  18. Who's Gonna Ride Your Wild Horses [Temple Bar Remix] * (4:49)
  19. Paint It Black * (3:20)
  20. Even Better Than the Real Thing [Fish Out of Water Remix] * (4:09)
  21. Mysterious Ways [The Perfecto Remix] * (7:06)
  22. Night and Day [Steel String Remix] * (6:58)
  23. The Lounge Fly Mix * (6:27)
  24. Fortunate Son * (2:40)
  25. Alex Descends Into Hell for a Bottle of Milk / Korova 1 * (3:37)
  26. Where Did It All Go Wrong? * (3:56)
avatar van rkdev
Volgend jaar issie alweer 20 jaar oud. De geruchten over een aankomende remaster beginnen dus te komen: Achtung Baby Remaster Underway - atu2.com

avatar van Thuurke
5 singles, waarvan 2 met twee versies met gemiddeld 3 - 4 nummers op de single cd zijn dus 15 - 17 nummers die terecht gaan komen op de remaster bonus disk. Ik kan de nummers zo noemen.

1. Paint It Black
2. Fortunate Son
3. Satelite Of Love
4. Can't Help Falling In Love (Triple Peak Remix)
5. Night and Day (Steel String Remix)
6. Alex Descends Into Hell For A Bottle of Milk / Korova 1
7. The Lounge Fly Mix
8. Lady With The Spinning Head (UVI)
9. Salome
10. Where Did It All Go Wrong?
11. Who's Gonna Ride Your Wild Horses (Temple Bar Edit)
12. Salome (Zooromancer Remix)
13. Lady With The Spinning Head (Extended Dance Mix)
14. Even Better Than The Real Thing (The Perfecto Mix)
15. Even Better Than The Real Thing (Apollo 440 Stealth Sonic Remix)
16. Mysterious Ways (Solar Plexus Club Mix)
17. Mysterious Ways (Apollo 440 Magic Hour Remix)

avatar van rkdev
Klopt helemaal Thuurke, er waren nog wat meer remixen van Mysterious Ways en Real Thing, maar die voegen weinig toe. Overigens is het merendeel van de nummers wel steengoed! Hopelijk dat ze ook nu weer een onafgemaakt nummer afstoffen en afronden. Zoals de fans weten is er nog genoeg over van de Berlijn sessies.

avatar van PsychoBoyJack
Dat nieuwe nummer ''Glastonbury'' die ze nu regelmatig spelen, is toevallig zo'n nummer wat grotendeels gebaseerd is op een onafgemaakt nummer uit die periode.

Leuk, ''Lady with the spinning head'', zonder twijfel één van mn favoriete U2 nummers !

Hendrik68
De beste van U2. Zonder enige twijfel. Een Daniel Lanois product van het zuiverste water. Maar waarom U2 One opnieuw uitbrengt met een of andere R & B miep is mij volstrekt onduidelijk. De scherpe kantjes van het origineel verdwijnen volledig en elke U2 coverband brengt het nummer nu ook al met een puber die net de plaatselijke Holland's got talent finale heeft gewonnen.

avatar van freakey
Enige U2 plaat die werkelijk de titel meesterwerk mag dragen... staat geen misser op

freakey schreef:

Niet met je complete bewering eens maar het is wel een meesterwerk!

vielip schreef:

Niet met je complete bewering eens maar het is wel een meesterwerk!

Verklaar je nader Vielip, welk gedeelte ben je het niet mee eens... ik ben benieuwd...

Hendrik68
Hij zal het woordje "enige" bedoelen. Wat mij betreft is dit wel het beste meesterwerk, maar ze hebben er nog een paar. Unforgettable Fire en War met name. Daarna kwamen Joshua Tree en Rattle and Hum. Vooral Joshua Tree is ook best goed, maar daar klinkt het perse doorbreken in de states iets te nadrukkelijk in door en bij Rattle and Hum willen ze weer iets te zeer duidelijk maken dat ze ook de pure muziek niet vergeten zijn. Bij Achtung Baby hoeven ze niks meer en dat is te horen. Alle verkramptheden (zo erg was het overigens niet) uit het verleden zijn overboord. Het talent, de ervaring en de juiste productie. Alles komt op zijn plaats hier. Eigenlijk hadden ze moeten stoppen na deze CD. Ze zouden zichzelf nooit meer overtreffen, verre van dat. Maar echt slecht is U2 eigenlijk nooit. Alleen Pop was redelijk triest.

Edit: Verhoogd naar 5 sterren, want dit is gewoon briljant.

avatar van rudiger
Eigenlijk is Achtung Baby samen met Joshua Tree de enige 2 klassiekers van U2 .
Band heeft natuurlijk veel meer moois gemaakt maar deze 2 steken boven het maaiveld uit .
So Cruel nooit op single verschenen en voor zover ik weet ook nooit live gespeeld , onbegrijpelijk dat zo`n nummer genegeerd wordt door de band .

Hendrik68 schreef:

Edit: Verhoogd naar 5 sterren, want dit is gewoon briljant.

Eigenlijk onderschrijf je hier precies wat ik bedoelde met enige echte meesterwerk, U2 heeft ontegenzeglijk fantastische cd's gemaakt, maar zo "af" als deze waren en worden ze waarschijnlijk nooit meer...

NB. Boy vind ik bv. nog steeds 1 van de beste debuut cd's ooit gemaakt...

avatar van orbit
Raar dat deze plaat hier dan zo wisselvallig in bijvoorbeeld de albumbattle wordt beoordeeld.. het heeft er alle schijn van dat dit forum soms wordt overspoelt door mensen die er een geheel andere opvatting op nahouden dan het gros dat hier gestemd heeft. Want de voldoende van deze plaat is zeer evident terecht! Een ommekeer van een band die al euforie had veroorzaakt met zijn vroegere werk.

avatar van Snakeskin
"Pop", '"Zooropa", "All that you can't leave behind","How to dismantle an atomic bomd","No line on the horizon" zijn allemaal minimaal goede platen waarvar er maar liefst 4(!) onder de 3.50 gemiddeld scoren. Dat is voor hetgeen U2 gepresteerd heeft mager en het mag wat mij betreft wel een stukje omhoog. Maar misschien komt dat nog.

Snakeskin schreef:

Och, weet je, bij een grote band als U2 is het aantal stemmen nu eenmaal een stuk hoger dan bij kleinere bandjes... er wordt dus ook door mensen gestemd die het wel kennen maar niet zo goed vinden...

Dan breng je het er niet af dat scores wel eens wat lager gemiddeld uitkomen... zegt niets over de kwaliteit van het gebodene hoor

Op over de 1300 stemmen nog steeds boven 4* staan zoals hierboven is een grotere prestatie dan op 5 stemmen 5* staan...

avatar van Snakeskin
Och, weet je. Er zijn band en platen waarop nog meer gestemd wordt en waarbij het gemiddelde toch beduidend hoger uitvalt, ik blijf 3.23 voor "Pop" om maar een voorbeeld te noemen waarbij ik dit het meest schrijnend vind, veel en veel te laag en in dit cijfer reflecteert juist niet het gebodene

avatar van freakey
Dan vind jij Pop beter dan de gemiddelde luisteraar, ikzelf vind Pop ook niet geheel geslaagd hoor...

avatar van Snakeskin
Hij kan niet aan deze tippen, maar ik vind het beter dan het materiaal dat in deze eeuw is verschenen.

Snakeskin schreef:
Natuurlijk zijn het geen meesterwerken zoals deze plaat, maar wat heeft iedereen toch tegen de U2 albums uit deze eeuw? Ik snap dat die albums wat 'veilig' zijn, maar de kwaliteit van het gebodene is toch echt wel goed naar mijn mening.

avatar van Snakeskin
dat heb ik ook gesteld. zie daarvoor mijn eerdere reactie bij dit album. Het gegeven dat ik Pop hoger aansla dan deze "veilige"uit deze eeuw onderstreept juist mijn punt dat het gemiddelde veel te laag is uitgevallen.

avatar van freakey
Goed, we dwalen af... ik geef in ieder geval deze Achtung Baby 5* omdat dit mijns inziens de beste, meest komplete u2 plaat is, dit betekent tevens dat alle andere u2 cd's minder sterren krijgen toebedeeld... logisch toch?

avatar van rkdev
Ik bedoelde met 'deze eeuw' overigens vanaf 2000...

avatar van Snakeskin
Dan bedoelen wij hetzelfde en veelal geef ik deze als mijn favoriete U2 album hoewel dat weleens wordt afgewisseld met TUF.

Dan hebben wij exact dezelfde smaak als het om U2 gaat

freakey schreef:

Zoals Hendrik al aangaf; Ik doelde inderdaad op het woord 'enige'

Het heeft natuurlijk puur met smaak te maken maar ik vind een nummer als Mysterious ways dus helemaal niet zo geweldig. Ook niet heel slecht maar ik vind het wel het minste nummer op dit album. Toch reken ik Achtung baby wel tot de meesterwerken! Een album hoeft van mij niet alleen maar geweldige nummers te bevatten om voor die titel in aanmerking te komen.

avatar van The_CrY
Ik vind dit album geweldig. Ik ben nog niet zo heel erg bekend met U2, maar deze plaat klinkt echt geweldig. Heerlijke grooves bij "Mysterious Ways" en "The Fly" en pracht en praal bij "Who's gonna Ride Your Wild Horses" en "So Cruel".

avatar van Rogyros
Voor mij is - na one - Acrobat de absolute sterkhouder op dit album. Echt een schitterend nummer. Daar kan ik keer op keer achter elkaar naar luisteren.

Stickman10
Gaaf album!!!!!!
Ik vind het wel grappig,ik luister nu heel veel naar
U2.terwijl ik u2 eerder vaak skipte als band,met de
Reden dat die bono mij een enorm arrogante kerel leek en ook
Nog eens veel met politiek bezig was.dat trok mij gewoon niet zo.ik dacht ga gewoon muziek maken, maar wat hebben zij goede albums gemaakt zeg!!
Ik heb wel geleerd dat je soms artiest en muziek los van mekaar moet zien anders mis je een hoop goede muziek haha
Ook wonderlijk is dat ik als atheist opeens naar een christelijke band
Luister.
Favoriete nrs van dit album zijn: who's gonna ride your wild horses,one,mysterious ways en zoo station

avatar van Rogyros
Stickman10 schreef:

Ook wonderlijk is dat ik als atheist opeens naar een christelijke band luister.

Wat is daar zo wonderlijk aan? Ik herken in veel van hun teksten niet echt een christelijke boodschap. Een gospelband (qua teksten bedoel ik) kun je dit niet bepaald noemen. Bovendien, ik luister als christen toch ook wel erg regelmatig naar atheïstische of 'neutrale' bands. Who cares?

avatar van lennon
Op dit album heb ik maar 1 kritiek punt: Even Better Than the Real Thing ... wat een bagger nummer vind ik dat zeg... altijd gevonden, en kom daar niet meer vanaf!

De rest: echt superklasse!!

avatar van vielip
Wauw, een verrassende uitspraak vind ik! Dat hoor je niet zo vaak zeggen over dat nummer. Ik had dat een beetje met Mysterious ways trouwens maar dat is nu helemaal weg.