Elbow - The Seldom Seen Kid (2008)

Rock / Pop
Label: Polydor

1. Starlings (5:20)
  2. The Bones of You (4:49)
  3. Mirrorball (5:50)
  4. Grounds for Divorce (3:39)
  5. An Audience with the Pope (4:28)
  6. Weather to Fly (4:29)
  7. The Loneliness of a Tower Crane Driver (5:15)
  8. The Fix (4:27)

met Richard Hawley

9. Some Riot (5:23)
  10. One Day Like This (6:50)
  11. Friend of Ours (4:49)
  12. We're Away * (1:59)
  13. Hotel Istanbul * (7:14)
  14. Lullaby * (3:13)
avatar van Sparks
Father McKenzie schreef:
Ik zal het volgend jaar proberen te laten, maar het blijft pijn doen aan mijn ogen, zo onnozel gemakkelijk en méér dan de helft van internetgebruikers blijven maar kemels van werkwoordsfouten schrijven, zucht.....

Nou het is je vergeven Nederlands was nooit mijn sterkste vak. Maar ik begreep dat jou bericht ook niet geheel zonder taalfouten was, dus stel ik je in het gelijk.
Maar zoals gezegd, laten we het weer over het album hebben. Mirrorball is wat mij betreft het sterkste nummer van de plaat!

avatar van LittleBox
Nou, voor de vele mensen die nu voor het eerst van de band horen doe ik nogmaals de tip om Elbow eens live te ondergaan. Dat kan via het computerscherm. Surf dan even naar deze pagina en geniet van het geweldige concert dat ze in juni in Paradiso gaven. Eigenlijk moet je Guy Garvey persoonlijk live horen zingen maar dit is een goed alternatief. Mijn mond viel in ieder geval open toen ik hem voor het eerst live hoorde (in het Paard in Den Haag, een aantal jaar geleden). Goed, Elbow lijkt dan nu eindelijk echt eens door te breken en eigenlijk vind ik dat stiekem een beetje jammer. Ik zet mijn egoïsme echter opzij en gun het de mannen van harte. Way to go, Elbow!

avatar van Martin Visser
LittleBox schreef:

helemaal eens dat je de mannen live moet horen. en vooral de engelenzang van Garvey. vermoedelijk zijn wij bij hetzelfde concert geweest. was op het festival The music in my head en Garvey liep op krukken. ik kende toen vooral Cast of thousands, maar hij verleidde mij om ook het andere werk te leren kennen (en vanzelf te gaan waarderen). ik vind dit zeker niet hun beste plaat, maar toch erg leuk (en ook wel verrassend) dat dit de MuMe-plaat van 2008 is.

avatar van rien
Geweldige plaat!!

Mijn nummer drie van dit jaar. En een nummer 1 waar ik prima mee kan leven. Mooi album dat in de komende jaren zijn eeuwigheidswaarde mag gaan bewijzen.

avatar van De Daniël
Ik weet het niet zo met dit album. Het kwartje is bij mij nog steeds niet gevallen, terwijl ik hem toch al een aantal uitgebreide luisterbeurten heb gegund. Er staan een paar prachtige nummers op, maar als geheel vind ik het maar zozo.

Het zal wel niet zo mijn ding zijn denk ik..

Gregson
Ook eens met LittleBox en Martin Visser. Was vorige maand in de Effenaar en ik werd echt omver geblazen. Zo ongelooflijk goed... ik verliet sprakeloos de zaal. Ook de nummers van The Seldom Seen Kid klinken live geweldig en zelfs betoverend!!! Ik heb zelden een band met zoveel overtuiging en zo oprecht zien spelen. Grootse klasse. Wat ook geldt voor dit album. Well done lads!!!

Kingsnake
Ik heb het net geluisterd.
Het schijnt dat mn vriendin het wel kent en heeft.
En dat eerste nummer vind al gelijk niets.

De rest eigenlijk ook niet zo, al vind ik de zang dan wel weer goed.

Gregson
Het kan natuurlijk je ding niet zijn. Maar ik zou het album toch nog een paar luisterbeurten gunnen. Toen ik hem voor het eerst hoorde dacht ik ook: ok, leuk. Klinkt goed opzich. Later nog eens opgezet, er de tijd voor genomen en toen viel langzaam het kwartje. Hij werd daarna met de luisterbeurd beter. Maar het is natuurlijk aan jou .

bobbee
Het is altijd weer jammer als een band te bekend wordt. Dan wordt de druk om te verkopen groter dan de artistieke output. Zo zagen we Coldplay na 2 cd's ineens terugvallen tot het smaakniveau van een te lang warm gehouden pot koffie. Maar ook een band als U2 heeft ondanks de wereldstatus maar een paar aardige liedjes gemaakt. En liedjes is dan nog het verkeerde woord want liedjes maken is juist iets waar ze niet goed in zijn. Ik volg Elbow al vanaf hun eerste releases en zag ze groeien. In een betrekkelijke rust en niet lastig gevallen door hitsige journalisten en cd kopers konden ze groeien. Tot dit niveau. En hopelijk verder, want succes is niet de beste manier om kwaliteit te blijven garanderen. Jezelf te moeten bewijzen, geldingsdrang lijkt de enige manier die tot spanning en avontuur leidt.
Een terechte winnaar voor 2008.

avatar van midnight boom
IN engeland is ie beoordeeld als beste album van het jaar.
En hier is ie dat ook!

Berichten verplaatst naar Muziek > Toplijsten en favorieten > Toplijsten (centraal topic)
En de taalberichten grotendeels verwijderd.

Vandaag het album nog eens geluisterd. Veel albums zijn 'groeiers', voor mij is dit een 'daler'. Nog een keer luisteren en het is toch wel net iets te vaak te sloom te simpel te mooi te glad. Maar een paar tracks blijven overeind, met name Mirrorball, Grounds For Divorce en One Day Like This.
Mijn eerste score was ooit 4,5* nu verder verlaagd naar 3,5*.

avatar van Ceasar
Teveel luid vuurwerk afgestoken?

Gregson
Hmm inderdaad Ceasar. Te simpel?? Kan ik me niet bij aansluiten. Bah, dat illigale vuurwerk ook!!!

avatar van LucM
Te simpel? Ga ik ook niet mee akkoord! Te mooi? Misschien voor de hitparade, maar voor mij kan niets mooi genoeg zijn.

west schreef:
Mijn eerste score was ooit 4,5* nu verder verlaagd naar 3,5*.

Ik heb het ook wel hoor. Eerst was ik helemaal weg van de plaat, maar dat hield ook spontaan weer op. Ik was ook even van plan om mijn stem te verlagen maar heb het vooralsnog niet gedaan. Ik vind ook sommige nummers te sloom. Iets als 'te mooi' begrijp ik dan weer niet Volgens mij bestaat dat niet. Het mooiste wat ik kan bedenken is zo mooi dat het pijn doet en zelfs dan is het nog niet té mooi. Dezelfde tracks blijven bij mij ook toppers alleen wil ik daar nog The Bones of You, An Audience With the Pope en The Fix aan toevoegen.

avatar van Ploppesteksel
Ik kan 'te mooi' wel begrijpen. Zo vind ik Sigur Ros soms behoorlijk over the top..

avatar van terom
Ik vind dat in de "sloomheid" van sommige nummers van Elbow de kracht ligt.
Juist in deze jachtige tijden zijn de nummers van Elbow een verrijking van de hedendaagse vluchtige muziek.
Waar alles van hype naar hype vliegt ,en altijd wordt gesproken over het "moeilijke" vervolg album van artiest of band(die al zijn of haar kruit verschoten heeft in een debuutalbum), wist Elbow zich wars van trends tegen de wind in staande te houden met muziek van constante kwaliteit.
Daarom nogmaals: een welverdiende nummer 1 plek, voor deze "eigenwijze" sympathieke mannen uit Manchester.

Ik vind de hoge score wel opmerkelijk, persoonlijk vind ik het niets, gewoon een beetje sloom en slap, niet interessant.

Wel een sympathieke band, geen leuke cd.

Zigstar
Pff ja, ik ga toch ook maar een halfje verlagen. Wat een gezeur bij momenten.. Het is gewoon een karwei om dit uit te zitten..

avatar van gherdt
Vreemd dat ik nog nooit wat gehoord heb van deze band. Een behoorlijke omissie zelfs. Aangezien dit al hun vierde album is verheugde mij op een fijne reis terug in de tijd met deze plaat van het jaar als startpunt. Maar na 3 luisterbeurten van The Seldom Seen Kid is de zin mij een beetje ontgaan. Ik vind Elbow erg gekunsteld klinken, op zich niets mis mee, maar er gaat weinig kracht van de muziek uit, het kabbelt maar wat aan. En die zanger. Tja, ik weet het niet. Hij heeft een mooie stem wel, maar mij doet het allemaal wat oubollig aan. Misschien toch nog maar vaker voor gaan zitten, dit is vast muziek waar je aan moet wennen ofzo....

Gekkenhuis
Dit maakt op mij soms een wat geforceerde indruk. Alsof ze zich verplicht voelen om bepaalde stukken erin te zetten om zo te verassen. Schrijnend voorbeeld zijn de uithalen op het eerste nummer. Vind het over het algemeen wel een prima plaat, Mirrorball en vooral Weather to Fly zijn schitterend.

Gewoon een welgemeend proficiat aan de heren van Elbow, met dit schitterend album. Dit schept natuurlijk wel hoge verwachtingen. Maar als je Radiohead en Coldplay achter je laat in de top drie, maak ik me daar geen zorgen om. Voor mezelf leuk: Ik had ze alle drie gekocht!!!

avatar van thetinderstick
Ad Brouwers schreef:

Eh Radiohead heeft in 2008 geen nieuw album uitgebracht..
Wat Elbow betreft: een mooie plaat, in mijn ogen niet het beste album van 2008 maar wel een winnaar waar ik mee kan leven.

Dn!S schreef:

Ja, zo ging het bij mij dus ook. En Ploppesteksel beschrijft heel aardig wat ik met te mooi bedoel: over the top. En hij gebruikt ook nog eens een voorbeeld wat mij aanspreekt: Sigur Ross.

Nog even één opmerking nav de reacties: ik heb het er over dat deze muziek net iets te vaak te sloom te simpel te mooi en te glad is. Dat is iets anders dan de hele cd zo neerzetten. Oftewel: bij wat minder van hetzelfde zou de verveling ook minder snel toeslaan na een paar keer draaien. (zie bv. ook Zigstar hierboven)

Gregson
Ik zal ook al te denken: Radiohead?? Maar bij mij word hij met de luisterbeurd beter en beter. Maar west kan dat anders ervaren en daar is nike mis mee.

Ik moet zeggen... The Seldom Seen Kid is verdient het beste album van 2008, prachtige plaat:)

avatar van JeeBee
Vandaag voor het eerst gehoord. En meteen nog een tweede keer geluisterd, dat zegt wat! Een hele aparte sfeer eigenlijk, maar dat vind ik wel leuk. Ik moet de teksten nog eens bestuderen, maar wat ik heb gevolgd is mooi. Als geheel ook super.
4,5 *

avatar van Carebo
Pracht album van deze ondergewaardeerde band. Met dit album eindelijk de erkenning die ze verdienen. Zag ze laatst in AB en zijn live ook heel goed. Ook hun vorige albums zijn de moeite waard!