Elbow - The Seldom Seen Kid (2008)

Rock / Pop
Label: Polydor

1. Starlings (5:20)
  2. The Bones of You (4:49)
  3. Mirrorball (5:50)
  4. Grounds for Divorce (3:39)
  5. An Audience with the Pope (4:28)
  6. Weather to Fly (4:29)
  7. The Loneliness of a Tower Crane Driver (5:15)
  8. The Fix (4:27)

met Richard Hawley

9. Some Riot (5:23)
  10. One Day Like This (6:50)
  11. Friend of Ours (4:49)
  12. We're Away * (1:59)
  13. Hotel Istanbul * (7:14)
  14. Lullaby * (3:13)
avatar van DirkM
Ik kende die achtergrondinformatie niet. Goed om te weten, dat het geeft het nummer nog een extra lading als ik het de volgende keer hoor. Bedankt, Guardian!

avatar van Running On Empty
Heb inmiddels hiervan ook de BBC Abbey Road versie en wat een genot. De bijgeleverde DVD moet ik nog bekijken. En dan te bedenken dat ik deze plaat een jaar geleden überhaupt niet kende.

Mooi om via MuMe van de hedendaagse muziek (waar ik gewoon weinig mee heb) de pareltjes te ontdekken.

avatar van lowieke
Rik H. schreef:
Leaders of the Free World is ook erg goed, met name het titelnummer is bijzonder mooi.

Bedankt . Ik vind inderdaad het titelnummer geweldig. De complete plaat begint me nu na zo'n 5 rondjes wel te grijpen!

Rik H.
Met alle plezier!

avatar van willemmusic
Running On Empty schreef:

Heb ik als krasse knar ook gedaan! En ik werd over de drempel geholpen door:
een rijpe Stingzangstem,
bij tijd en wijle Queensamenzang,
een handvol BeachBoysvokalen
J. Brel, Dr.John, L. Cohen komen ook even langs,
alles gehuld in een warm, onmiskenbaar AbbeyRoadgeluid.
De prachtige muziek en arrangementen deden de rest.
Kijk, met wat hulpmiddelen uit de oude tijd kan ik die sprong wel maken!

avatar van Hedser
Wat een prachtig album is dit toch. Er hangt een bepaalde sfeer over die ik niet kan verklaren. De stem van Garvey is werkelijk fantastisch en ook muzikaal zit het dik in orde. Bovendien zijn de teksten ook heel mooi. Er staat geen enkel minder nummer op, alle nummers zijn stuk voor stuk prachtig.

haveman
Verhoog deze met een halfje.

Onbegrijpelijk dat Audience With The Pope het minst gewaardeerde nummer is.

avatar van Nestul
Na een vrij lange tijd veel van Coldplay te hebben gehoord, kwam ik via deze site - zoals zoveel hier - op Elbow. Op het begin bleef het beperkt bij de 'bekendere' nummers zoals One Day Like This en Grounds for Divorce. Vaak heb ik bij een album dan dat ik deze nummers na een tijd minder vind worden en pas dan echt de rest ga ontdekken. Bij Elbow gaat dit gedeeltelijk weer op. Met elke luisterbeurt wordt het album beter, echter de eerder genoemde nummers blijven geweldig sterk!

Het hoogtepunt is voor mij Loneliness of a Tower Crane Driver. Een geweldige, rustige opbouw, die uitkomt in één groot kippenvel moment. Elke keer weer.

Maar eigenlijk zou ik dit album tekort doen wanneer ik er één nummer uitpik. De sfeer in dit album is prachtig en elk nummer heeft wel een moment waar ik een rilling van krijg ('Darling is this Love' in Starlings; de strijkers in One Day Like This, etc). Prachtige nummers als individueel, maar als geheel nog beter. Elke keer als ik één nummer heb gehad, moet ik toch ook het volgende nummer weer erbij nemen.

Elbow heeft me in zeer korte tijd overtuigd. Inmiddels ben ik in bezit van Leaders of the Free World, maar ook de andere albums zullen hier binnen nu en een maand liggen. Een soort van goede voornemen dus.

Ik heb pas begin december 2009 dit album en Elbow ontdekt, maar sindsdien draai ik minimaal één keer per dag een nummer. Jeetje, wat een heerlijke muziek. Voorlopig kan ik ze niet vaak genoeg horen. Ik heb in 2006 een vergelijkbare periode met Snow Patrol gehad en die band ben ik tot nog toe niet zat, dus dat belooft veel goeds voor Elbow. Het even geduurd voordat ik wist waarom ik nou zo verliefd op dit album ben geworden, maar dat is helder ondertussen. Het komt door de stem van de zanger, Guy Garvey. Ten minste, op de eerste plaats. Op de tweede plek volgt al gauw de mooie teksten. Daarbij vind ik het album een heel mooi geheel. Er zijn wat nummers die eruit schieten (Mirrorball, One Day Like This en Bones of You), maar eigenlijk zijn de andere nummers net zo mooi.

Ik ga nog vaak van dit album (en alle andere albums) genieten.

Voorlopig 4 sterrren, maar ik verwacht dat dit in het verloop van het jaar omhoog zal gaan.

avatar van Ice Cream Man
haveman schreef:
Onbegrijpelijk dat Audience With The Pope het minst gewaardeerde nummer is.

Inderdaad! Een van de allerbeste, ik heb in jaren niet meer zo'n fantastisch mooi, subtiel en verfijnd nummer gehoord. Tower Crane Driver vind ik persoonlijk dan weer een van de mindere.

't Is nu al een half jaar geleden dat ik deze cd ontdekt hebt, ik heb 'm sindsdien letterlijk grijsgedraaid, en nog ben ik 'm niet beu, dus heb'm maar in m'n top 10 gezet. Wat een plaat.

avatar van Joren999
Ik heb Hotel Istanbul nu als favoriet aangemerkt ipv One Day Like This. Wat is dat een fantistisch nummer!

TvO
Waar komen die twee nieuwe bonustracks vandaan?

avatar van Joren999
Tegenwoordig kun je het album kopen met drie bonustracks ipv één. Ik heb hem gewoon zo gekocht bij de Mediamarkt in juli. Het zijn trouwens de b-sides van One Day Like This (Lullaby) en Grounds for Divorce (Hotel Istanbul, die is beter dan de A-side)

avatar van Mark Wilmont
Toch wel een van de meeste bijzondere bands van de laatste jaren. Muziekaal erg mooi en dan die stem...ja prima combinatie. Zit veel emotie in de muziek en die raakt mij keer op keer dat ik het hoor.

Paulus90
Nestul schreef:

Eindelijk iemand die dit nummer ook het beste vindt!

avatar van Don Cappuccino
Ik heb het album geluisterd door de zeer goede reacties hier op MuMe en uit nieuwsgierigheid. Ik schrok even van Starlings, want mijn geluid stond een beetje hard Erg mooie nummers, en een mooie stem. Mirrorball valt ook gelijk op. Een rustig nummer met erg veel sfeer. Grounds for Divorce rockt dan lekker weg. Vind The Fix een van de betere nummers op het album. Mooi album.

avatar van Ceasar
The Fix is voor mij hét nummer waardoor dit album nooit van mij de maximale 5 sterren zal krijgen. Voor mij het enige grote minpunt van dit album (ook op de live-versie vind ik het niet echt iets bijzonders). Ik denk dat ik The Fix wel hun slechtste nummer tot nu toe vind...
Hoe smaken kunnen verschillen.

TvO
Dat blijkt. Ik vind het ook echt een fantastisch nummer. De combinatie met Richard Hawley, cryptische tekst... Helemaal geweldig. Wat dat betreft moet iemand voor mij nog eens de cursus The Seldom Seen Kid opzetten, want teksttechnisch begrijp ik er weinig van (ik moet er mss nog wat dieper induiken)

avatar van Don Cappuccino
Ik luister nooit echt naar de tekst, maar het sfeertje wat aan dit nummer hangt is gewoon geweldig. Het zou zo in een film passen

Paulus90 schreef:

Eindelijk iemand die dit nummer ook het beste vindt!
Hier nog iemand.

Guardian of Isis
Cryptisch? Het lijkt mij wel vrij duidelijk dat het gaat om het "fixen" van een paardenrace om met de winst naar een warm land te vluchten en daar een decadent leventje te gaan leiden.

avatar van Corporal Clegg
Omdat zoveel mensen dit album in hun top 10 hebben staan toch maar weer eens uit het stof gehaald.
Toen ik een jaar geleden dit album luisterde ontbrak het wat mij betreft aan originaliteit.
Nu, in een wat winterse bui moet ik zeggen dat het allemaal veel beter klinkt dan toen.
Echt heel goed dit. Er bestaat nog echt kwaliteit mense !!!
En daar valt dit album zeer zeker onder.

avatar van DirkM
TvO schreef:
[...] cryptische tekst... Helemaal geweldig. Wat dat betreft moet iemand voor mij nog eens de cursus The Seldom Seen Kid opzetten, want teksttechnisch begrijp ik er weinig van (ik moet er mss nog wat dieper induiken)

Tip voor mensen die er dieper in willen duiken: Reluctant Heroes. In dit boek genaamd Reluctant Heroes met als ondertitel The Story of Elbow wordt Elbow's 17 jaar lang route 'van nul tot nu' beschreven. Een aanrader voor mensen die nieuwsgierig zijn naar Elbows geschiedenis, en naar de achtergrond van hun teksten. De vier albums worden besproken, waarbij nummer voor nummer wordt langsgegaan en een stukje achtergrond en ontstaansgeschiedenis van de nummers worden verhaald. Wat mij betreft een aanrader voor iedere zichzelf respecterende Elbow-fan

avatar van Don Cappuccino
Na dat ik hem de eerste keer heb geluisterd, heb ik hem iedere dag geluisterd (1 week geleden). Het album is echt geweldig als een geheel en ik vind nu niet The Fix het beste nummer, maar Mirrorball, mooi nummer! Het album wordt nergens minder. Het is hoogtepunt na hoogtepunt. Daarom gaat het album nu voor mij naar de hoogste waardering en een mooie plaats in mijn top 10!

avatar van woutorrmusic
Hoogtepuntje van mijn muzikale wereldreis tot nu toe. Met nummers als Weather To Fly en On a Day Like This mag je jezelf toch echt wél tot de top van de wereld rekenen, en je meten met bands als Radiohead en U2 (?). Prachtige cd.

avatar van hallo!
Ik vind dit album toch niet zo goed als ik had verwacht met het hoge gemiddelde.
Het opent zeer sterk met Starlings, rustgevend sfeertje in dat nummer en ik hou meteen erg van de betoverende stem van de zanger. The Bones Of You kende ik natuurlijk al. Het is eeen tof nummer, ik hou vooral erg veel van die krakende bas. Mirrorball is ook een mooi nummer. Daarna komt Grounds Of Divorce wat voor mij meteen het beste nummer van het album is. Ik mis die luide gitaren iets te veel op andere nummers.
De eerste 4 songs vind ik allemaal zeer goed, maar daarna zakt het niveau plots. Nummers 5 t.e.m. 8 kunnen mij niet echt boeien. Ik vind ze niet slecht, maar ik heb niet de behoefte om ze nog eens te beluisteren.
Vanaf Some Riot wordt het weer beter. On A Day Like This vind ik ook een zeer sterk nummer. Ik word er altijd opgewekt van. Friends Of Ours is echt een prachtige ingetogen afsluiter.
Het krijgt van mij 3,5*.

avatar van Leeds
Dit is een fantastisch album van een fantastische band. Opmerkelijk dat deze plaat het algemeen zeer goed doet in onze lage landen dan in het Verenigd Koninkrijk. Terecht hier, een gemiste kans daar.

Nochtans zit dit album vol inspiratie. Een typisch album "the more you listen, the better it goes". Dat Garvey een mysterieuze, muzikale kijk heeft staat al lang vast. De groep stampte het allerbeste talent die ze hebben hier op deze "The Seldom Seen Kid" en het komt ook het meest tot hun recht. Een toets finesse in een zeer sterk uitgebalanceerde plaat. Meesterlijke schoonheid en verrassende klanken. Al vanaf de eerste seconden is het prijs. Starlings is een streling voor het oor. "The Bones of You" gaat nog een stukje verder. Samen met Grounds for Divorce, The Fix, Some Riot en One Day Like This de prijsbeesten van dit album. In de afgelopen 5 jaar is deze, samen met The Decemberists' The Crane Wife en Interpols Our Love to Admire, het absolute beste wat muziek voor me bracht.

De voorgaande platen zijn zeker de moeite waard te ontdekken.

Ik kan me herinneren dat ik meermaals dit album heb geprobeerd en na 2 minuten het direct weer weg gooide. Ik zie die gemiddeldes maar stijgen en stijgen, van dit, maar ook van het 'live' album. Ik ga het opnieuw proberen, en nu ga ik wel het plaatje afluisteren. Heb een rustige werkweek dus aan het einde van de week snap ik misschien waarom 'The Seldom Seen Kid' zo'n abnormaal hoog gemiddelde heeft!

avatar van Ceasar
Dat gemiddelde is echt niet abnormaal hoog, hoor. Dat is wat dit album verdient! Dus geef het nog een kans en zet het niet na twee minuten weer af. Begin eens met een andere track dan de eerste. Dat is in mijn ogen ook niet het sterkste liedje op dit prachtige album. Begin eens met 4, 7 of 10. (Niet met The Fix beginnen! Volgens mij het slechtste nummer dat Elbow opgenomen heeft.)