Elbow - The Seldom Seen Kid (2008)

Rock / Pop
Label: Polydor

1. Starlings (5:20)
  2. The Bones of You (4:49)
  3. Mirrorball (5:50)
  4. Grounds for Divorce (3:39)
  5. An Audience with the Pope (4:28)
  6. Weather to Fly (4:29)
  7. The Loneliness of a Tower Crane Driver (5:15)
  8. The Fix (4:27)

met Richard Hawley

9. Some Riot (5:23)
  10. One Day Like This (6:50)
  11. Friend of Ours (4:49)
  12. We're Away * (1:59)
  13. Hotel Istanbul * (7:14)
  14. Lullaby * (3:13)
avatar van Teunnis
Ceasar schreef:
Dat gemiddelde is echt niet abnormaal hoog, hoor. Dat is wat dit album verdient! Dus geef het nog een kans en zet het niet na twee minuten weer af. Begin eens met een andere track dan de eerste. Dat is in mijn ogen ook niet het sterkste liedje op dit prachtige album. Begin eens met 4, 7 of 10. (Niet met The Fix beginnen! Volgens mij het slechtste nummer dat Elbow opgenomen heeft.)

Ik vind het begin juist geniaal. De eerste keer schrok ik me te pletter, een beter intro bestaat er nauwelijks. Het nummer is op zichzelf misschien niet het sterkste, maar wel uiterst effectief als intro. Met The Fix ben ik het wel met je eens, dat is een van de mindere nummers. Het gemiddelde lijkt mij ook niet te hoog en dan bedoel ik dat niet vanuit mijn eigen perspectief (want dan is dat natuurlijk logisch), maar meer vanuit het idee dat het over het algemeen wel wordt gezien als een van de beste albums van de laatste jaren.

Na januari is er niet veel veranderd, behalve dan dat ik de andere drie albums van Elbow ondertussen net zo vaak draai als dit album. Het lijkt wel alsof ik elke dag een ander mooi stukje in elk nummer ontdek en het verveelt tot nog toe totaal niet. Deze CD bevalt ondertussen zo goed, dat het een plaatsje in mijn Top 10 verdient. Ik zit dan ook met smart op het album te wachten wat nu wordt geschreven/opgenomen.

4.5 sterren, absoluut.

avatar van ChrisX
Leeds schreef:
Dit is een fantastisch album van een fantastische band. Opmerkelijk dat deze plaat het algemeen zeer goed doet in onze lage landen dan in het Verenigd Koninkrijk. Terecht hier, een gemiste kans daar.

Euh, je niet te veel op de borst kloppen hoor want ik weet wel zeker dat dit album het in de UK veeeeel beter heeft gedaan dan in Nederland. Met name het winnen van de Mercury Prize (of was het nou een Brit Award) heeft ze daarbij ontzettend geholpen en daar door hebben ze hun meest bijzondere jaar ooit achter de rug met echt uitverkochte zalen door het hele land.

avatar van Leeds
ChrisX schreef:

Heel leuk dit dan toch te horen. Spijtig dat op sommige muzieksite's het gemiddelde iets wat te veel ondermaats is. Toch van de gemiddelde muziekliefhebber.

beaster1256
verdorie wat ziet mijn lodderig oog , nu is er weer een versie met 3 extra tracks die ik niet heb , om van te kotsen , waarom doen ze dat toch altijd soms 4 keer dezelfde cd uitbrengen , of met bonus tracks , of geremastered , remixed , deluxe , ach om het geld uit je zak te rippen zeker ,

trouwens beste cd van 2008 voor mij !

avatar van Lin
Lin
Ik kreeg gisteren te horen dat mijn vader dit album élke dag draait en er helemaal lyrisch over is. De verontwaardiging was dan ook groot toen ik, z'n dochter met de (naast hem) meest ontwikkelde muziekkwab van de familie (oke, en naast reptile71 ) , moest toegeven dat ik het album nog niet gehoord had!

Terwijl ik Asleep in the Back in de kast heb staan en dat een goed album vind. Toch snel maar eens goed gaan luisteren, ook gezien de hoge waardering hier

De Klever
Sinds ik de live uitvoering hoorde van dit album, nooit meer deze versie beluisterd. Nu staat ie weer op en denk ik... Wow.

Op de één of andere manier nog mooier geworden.

Volle 5..

beaster1256 schreef:

trouwens beste cd van 2008 voor mij !

Mee eens. Met een nipte voorsprong op Fleet Foxes.

avatar van Hedser
Inmiddels staat dit album ook in de top 250, op nummer 66.

eerste nummer dat ik van de plaat hoorde was One Day Like This,
omdat ie het meest als favoriet aangevinkt was....

had na het horen van dat ene nummer had ik wel wat meer verwacht van de rest van de plaat...

Guardian of Isis
O, ik zou hem niet te snel afschrijven op basis van één of een paar keer luisteren, hoor. Deze wordt enkel maar beter met de tijd. De live-versie te Abbey Road vind ik persoonlijk zelfs nog beter dan deze.

avatar van ChrisX
Ampivinni schreef:
eerste nummer dat ik van de plaat hoorde was One Day Like This, omdat ie het meest als favoriet aangevinkt was....

De kracht van dit album zit hem niet zo zeer in de losse liedjes maar juist in hoe de liedjes als geheel een sfeer neerzetten. Seldom Seen Kid luister ik echt als geheel en het werkt dan echt als een emotionele achtbaan, die me regelmatig echt bij de strot grijpt.

Wat ik ook bijzonder vind is dat de bonustracks (3 stuks) op de editie voor de verandering eens niet afbreuk doen aan het geheel, zoals zo vaak bij bonustracks, maar juist een gezamenlijk een soort van epiloog vormen... een soort van chill-out fase zeg maar.

Marko
Hee, deze staat nu op een prominente plaats in de top 250 zie ik.

Ook al is de keuze natuurlijk moeilijk te maken met zoveel verschillende hoogtepunten. Sommige nummers zijn iets sterker dan andere, maar zwakke broeders vind je hier niet op.

Ik denk dat de grote succesformule van deze plaat is dat elk afzonderlijk broodje met liefde gebakken is.

avatar van Ampivinni
ik zal hem dan wel eens in zijn geheel beluisteren, en dan probeer ik meteen de Abbey Road live versie erbij

avatar van Nestul
Marko schreef:
(...)Klein beetje jammer dat zo'n Friend of Ours toch niet zo vaak wordt aangevinkt als favoriete nummer. ''Love you mate...'' wordt er in het slot gezongen en dan dat pianoriedeltje in combinatie met dat eenzame gitaargeluid. Wat een apotheose, jongens.

(...)

Allereerst: Friend of Ours behoort tot een van mijn favoriete nummers, om de reden die jij al mooi beschrijft.

Overigens roem ik dit album niet om de prachtige afzonderlijke 'broodjes', maar juist om zijn geheel. Wanneer ik begin met Starlings, ben ik bijna verplicht het album volledig te beluisteren. Het is die sfeer die het gehele album blijft hangen, als een magneet die je aantrekt of als een roeibootje die op een rivier kabbelt, met tempo wisselingen en verrassende bochten. Elke nummer is prachtig, met ontzettend veel liefde in elkaar gezet, maar als geheel is het pas echt fantastisch.

Vanaf de dromerige intro, die je af en toe met een volledig blaasorkest wakker schudt, naar het prachtige slot dat Friend of Ours heet. Daar tussenin onder andere rocknummer Grounds for Divorce, meezinger On a Day Like This en mijn favoriete nummer the Loneliness of a Tower Crane Driver. Wat een opbouw en kracht zit in dat nummer! Nergens kakt het album in of verliest het aan schoonheid, dus vandaar de volle mep: 5/5 en een plek in mijn Top 10.

avatar van Ampivinni
altijd als ik het album helemaal probeer te luisteren, springt hij na 3 a 4 nummers toch wel 'per ongeluk' naar nummer 10.
helaas is dat het enige nummer wat me echt weet te boeien

avatar van Gajarigon
The Seldom Seen Kid is een typische MuMe-ontdekking. Bij het bekijken van de updates zag ik deze steevast verschijnen, en toen ik dan eens een kijkje ging nemen zag ik de jubelreacties en de hoge waardering, wat me toch wel erg nieuwsgierig gemaakt. Ik heb het me nog niet beklaagd, want het is een mooi album, zij het ietwat inconsistent. De muziek is sprankelende poprock, met als drijvende kracht de diepe melancholische zang van Guy Garvey. Hier en daar wordt de muziek voorzien van wat orkestrale bombast, wat ik dan weer minder vind - vooral de fantastische opener Starlings zou ik veel liever zonder gezien hebben. Verder valt het er op het instrumentale aspect niet veel aan te merken, het klinkt allemaal erg fijn hoewel nergens bijzonder en de productie is uitstekend. De sterkte ligt dus zoals gezegd bij de zanger, die er echt wel wat van kan. In combinatie met wat smaakvolle harmonieën tilt hij de nummers echt omhoog. Het enige punt van kritiek is dat hij soms wat te veel in herhaling valt, het hier erg in de smaak vallende Grounds for Divorce wilt daardoor wel eens op de zenuwen gaan werken. Verder wordt het niveau van de eerste nummers niet aangehouden. Vanaf Weather to Fly zakt het niveau wat in. Maar ja, die zanger... onmogelijk om laag te oordelen.

avatar van Running On Empty
Ik beschouw deze plaat ook als mijn mooiste MuMe ontdekking.

avatar van OscarWilde
Ik beschouw deze plaat als een van de beste van dit decennium. Die sfeer, die stem, die teksten. Er zijn maar weinig bands die zoveel emotie in zoveel schoonheid kunnen gieten op een manier dat het oprecht overkomt. Ben benieuwd naar de volgende.

avatar van royh
Aangenaam verrast door One day like this en Grounds for divorce heb ik vandaag dit album besteld bij Amazon.co.uk voor omgerekend € 7.68. Ben erg benieuwd naar de rest van het album : als de overige songs net zo goed zijn als de twee singles dan denk ik dat dit album bij mijn top-aankopen voor 2010 gaat behoren.

avatar van Joren999
Hallo mensen, jullie mogen ook stemmen op Hotel Istanbul als beste nummer, het verdient veel meer stemmen dan die ene die het nu heeft.

Joren999 schreef:
Ik ken het nummer niet, staat niet op mijn versie van het album (originele versie).

avatar van Joren999
Ik vind dat je dan echt wat mist
Maar ja, vervelende platenmaatschappijen weer dan.

Joren999 schreef:
vervelende platenmaatschappijen weer dan.
Ja, heb echt een bloedhekel aan zulke acties. Hiermee doen ze de echte fans altijd tekort, want die kopen een album meteen.

Maar goed, ook met de 12 nummers die ik heb is het een topalbum !
Ken je de versie met het BBC Orchestra al ?? ( Elbow and the BBC Concert Orchestra - The Seldom Seen Kid Live at Abbey Road (2009) ) Die versie is nog mooier zelfs !

avatar van Joren999
Wel van gehoord, nog niet achteraan geweest, bij de lokale platenzaak is ie 23 euro (er zijn trouwens twee versies,
Deze:
Elbow | The Seldom Seen Kid / Cd+dvd | cd + dvd | Kroese Online - kroese-online.nl
En deze:
Elbow | The Seldom Seen Kid Live | Nieuwe cd + dvd | Kroese Online - kroese-online.nl
Weet iemand het verschil?

avatar van rkdev
Heb het idee dat 't dezelfde zijn. Ik ken in ieder geval maar 1 versie.

avatar van Joren999
Ja dat dacht ik ook al, maar de verpakkingen zijn wel degelijk verschillend.

Guardian of Isis
Dat die jullie niet bekend was! Rkdev en Joren999, in jullie plaats zou ik snel de live-versie gaan verkennen want die is wat mij betreft nog superieur aan deze!

(Even terzijde, imposante top 250-notering, en dit is een plaat die daar van mij wel mag staan. )

avatar van Joren999
Ik heb er natuurlijk wel van gehoord, ik had hem ook bijna gekocht, ik dacht dat de gewone versie erbij zat. Ben er uiteindelijk nog niet achteraan geweest.