Uitvoerig besproken op de Genesis discussie pagina's, maar toch, bij deze even mijn eigen antwoorden.
* Hoeveel kenden Genesis al voor 1975?
Ik heb Genesis voor het eerst in de Top 100 aller tijden (Veronica?) gehoord met Mama. Zal in '87-'88 zijn geweest. In dezelfde lijst stond Gabriel's Solisbury Hill. Je moet van voor 1960 zijn om Genesis al voor 1975 opgepikt te hebben. Dat zijn er niet veel hier.
* Hoeveel zijn in aanraking gekomen met Genesis door de soloplaten van Gabriel, Hackett, Banks of Rutherford?
Nee, Genesis - Genesis was het eerste album dat ik van ze aanschafte. Gabriel's So werd snel gevolgd door 1 t/m 4. En toen kwam ik erachter dat ie vroeger in Genesis had gezongen. MuMe bestond nog niet he? De stap naar Selling England en The Lamb Lies Down is dan snel gemaakt. Dat vond ik veel beter dan Genesis, Abacab, Duke, die vond ik toen meteen inferieur. Via Gabriel ben ik dus eigenlijk bij de oude Genesis terecht gekomen.
* Hoeveel vinden die soloplaten beter dan Collins-Genesis?
Ik vind Gabriel veel beter dan Collins solo en latere Genesis. Ik heb But Seriously eens per ongeluk kado gehad, maar weer weggegeven, zo'n weerstand had ik tegen Collins' muzikale keuzes.
* Hoeveel denken dat Genesis eeuwig dezelfde muziek was blijven maken als Gabriel (en Hackett) gebleven waren?
Dat is wat te rigide gesteld. Maar ik denk wel dat ze dan wat meer in de serieuze (prog) hoek waren gebleven. Met Gabriel erbij waren de blazers van EW&F nooit in beeld gekomen.
* Hoeveel verwijten Gabriel zijn vertrek i.p.v. Collins zijn komst (als zanger)?
Gabriel heeft de sympathie, is serieuze muziek blijven mken. Collins is de gebeten hond omdat ie een commerciëlere koers heeft ingezet / doorgedrukt.