En dat is nu weer van kracht. Elke artiest, elk menselijk wezen ter wereld kan een puntje zuigen aan wat Marillion hier laat horen. Godverdomme wat een onvoorstelbaar mooie en oprechte muziek, oprechter dan dit kan gewoon niet mogelijk zijn. Zo zie je maar weer eens wat een willekeurige allemaal luistersessie kan aanrichten...
Zou nu gelijk weer een recensie van jewelste willen schrijven, maar waar moet ik mee beginnen? Moet ik maar weer alle nummers langsgaan?
Nee, dat hoeft denk ik niet echt. Emotie is denk ik een beter onderwerp om over te beginnen. Ik denk dat deze plaat op elk moment wel eentje in het geheel mengt. Angst, wanhoop, woede, verdriet, berusting zijn bijvoorbeeld wat passages die een keer de ronde doen, en allen voelen ze hier echt, oprecht en eerlijk aan. Nergens kitscherig, nergens bombastisch, altijd precies goed.
Wat me pas sinds vandaag echt goed aan deze plaat is opgevallen is zijn opbouw. Die zal ik altijd onbewust wel gevoeld hebben, maar deze keer kwam hij maar al te duidelijk naar voren. Het begin is duisterder, droeviger, het tweede deel bekijkt alles van een wat luchtigere kant, waarna we in een depressie vallen, om uiteindelijk de laatste hoop te laten spreken in de afsluiter.
Ontreddering, wanhoop, angst, verdriet, hoop, zijn allemaal passages in het geweldige progressieve The Insvisible Man. Een man die volledig is losgegroeid van de samenleving begint zijn donderpreek met de toepasselijk zin:
'The world's gone mad'.
Een zeer intelligent geschreven en opgebouwd nummer volgt. Het begin is duister. Het tweede deel bevat de berusting:
I've become the insvisible man. Gevolgd door een prachtig stukje spanning. De wanhoop, angst is overduidelijk aanwezig, waarna de verdiet toeslaat, om als laatste nog een sprankje hoop uit de mond van Hogarth in een ijzersterke climax te horen. Een perfecte manier om de rest dan langzaam naar ons toe te laten stromen.
Het is vooral het eerste deel van deze plaat dat wat mij betrefd deze plaat bijna onsterfelijk maakt. We beginnen al perfect, maar wat volgt is nog mooier. Genie heeft altijd een heel troostend effect op me, maar is tegelijkertijd ook erg droevig. Een vreemde combinatie, maar zo perfect in dit nummer. Voor Fantastic Place begint mijn waardering nu te groeien. Berusting, hoop, troost en vreugde mengen zich in een prachtig tekstueel en instrumenteel hoogstandje. In The Only Unforgivable Thing wordt dan de Poët in Hogarth wakker, maar weten de mensen om hem heen het allemaal nog mooier te maken, en is Ocean Cloud een nummer dat alle menselijkheden bezit en alles wat muziek mooi maakt heeft. Een perfecte afsluiter van het beste stukje muziek op deze wereld, CD1 dus. De openingszin is er een om de rillingen over je hele lichaam te krijgen, de sferische opbouw en introductie van een prachtig en heldhaftig verhaal dat dan volgt en wordt bepaald door veel synthesizers is alsof de zee zich aan je voeten bevind. Maar wat dan nog moet volgen mensen, een wrede, duistere, angstaanjagende uitbarsting van Rothery, waar uiteindelijk zelfs nog een schepje bovenop wordt gedaan op deze manier:
Only Me
And the Sea
Will do
As I Please
En zo gaat dat nummer dan maar door in een vlot tempo. Elk stukje staat op de juiste plek en elk segment volgt elkaar precies op het juiste moment op in Ocean Cloud. 17:58 minuten duurde nog nooit zo kort.
Dan volgt in de schaduw van het kolossale eerste deel het tweede. Deze opent met Marbles III. Eigenaardige maar erg sterke nummertjes blijven die vier. Ze zijn onmisbaar en passen perfect en worden precies goed getimed.
Don't Hurt Yourself en You're Gone bekijken het verhaal van een wat toegankelijkere kant, vreugdevoller ook. You're Gone lijkt haast wel een euforische uitbarsting van Hogarth in donkere tijden.
In Angelina zitten we dan denk ik op een innerlijk dieptepunt. Dit nummer wordt gezongen door een eenzame, depressieve man, al rijdend in zijn auto afgestemd op de zender van deze mevrouw:
All the classics all the hits
Angelina, she's got it
Als dan Drilling Holes en IV passeren krijg je langzaamaan het idee dat de heer Hogarth iets verborgen heeft gehouden deze hele plaat lang. En ja, de waarheid komt eindelijk boven tafel in het beste nummer ooit, Neverland. De laatste hoop schreeuwt Steve uit zijn lijf, in alle passie slaat Rothery op zijn gitaar, en per passage stapelen de emoties zich bij me op, steeds een treedje hoger. Maar of het ook heeft geholpen, zullen we nooit weten...
Een perfect einde voor een prachtig concept, welke ondanks dat hij ver boven de grens van een normale lengte van een album uitkomt, geen seconde te lang duurt. Dit verhaal zou zomaar je eigen geweest kunnen zijn, misschien dat Marbles daarom juist zoveel los weet te maken bij in ieder geval mijzelf en waarschijnlijk ook vele anderen. Een plaat die ondanks een nummer dat er nooit op had mogen staan, weer overduidelijk mijn nummertje 1 mag zijn.
Nou ben ik toch weer alle nummers langsgegaan...