Marillion - Marbles (2004)

Label: Intact

1. The Invisible Man (13:38)
  2. Marbles I (1:43)
  3. Genie * (4:54)
  4. You're Gone (6:26)
  5. Angelina (7:43)
  6. The Only Unforgivable Thing * (7:13)
  7. Marbles II (2:03)
  8. Don't Hurt Yourself (5:49)
  9. Fantastic Place (6:12)
  10. Ocean Cloud * (17:58)
  11. Marbles III (1:52)
  12. The Damage * (4:35)
  13. Drilling Holes (5:12)
  14. Marbles IV (1:26)
  15. Neverland (12:10)
  16. You're Gone [Single Mix] * (4:05)
Omsk schreef:
Ik bedoelde het meer filosofisch, normaal zijn bands die ouder zijn dan 20 jaar niet meer in staat een topalbum te produceren. Waar haalt zo'n Marillion dat dan vandaan?

(En ja, ik wil het ook best eens voor mezelf ontdekken door dit album binnenkort eens in de speler te gooien, maar het was gewoon de eerste vraag die bij me op kwam)

Vreemde stelling.
Weet ook niet precies wat je er mee bedoelt,

Marillion heeft meer hits gehad, waaronder You're Gone van deze plaat (is een top10 hit geweest in Engeland en NEderland (onder andere).

En los van Marillion zijn er legio "oude" bands die nog topalbums leveren, en in de top 250 terechtkomen.

nicoot schreef:

Kaleigh is inderdaad van Marillion, een nummer twee hit uit 1985 (dank u, Wikipedia!).

Misschien ergens een nummer 2 hit maar zeker niet in Nederland. Overigens heet het nummer al een jaar of 25 Kayleigh.

avatar van vigil
Wat Omsk waarschijnlijk niet weet maar wat nu verteld gaat worden is dat Marillion een band is die sinds het vertrek van Fish in '88 (vreemd dat je dat nooit was opgevallen...) eigenlijk langzaam doch zeker van stijl is veranderd waar andere "oudere" bands vaak blijven hangen bij hun oude vertrouwde succes sound is dat bij Marillion helemaal niet zo. De fantastische neo-prog in de stijl van, zeg maar, het oude Genesis is helemaal ingewisseld voor een veel moderner, doch even fantastisch, melancholisch geluid.

avatar van hogweed
Zie ook mijn reactie op dit album d.d. 6 juli 2008. Het lijkt alsof bij mij het kwartje is gevallen. Toegegeven: Het heeft 'even' geduurd (ruim 5 jaar!), maar zo gaat dat wel vaker met muziek.

Komt het door het 'Kerstgevoel' (wat dat ook moge zijn....), een nieuwe, beter klinkende CD-speler, verandering van smaak of.....?
Ach, wat doet dat er toe...feit is dat ik deze dubbelaar de laatste tijd vaak - en met toenemend enthousiasme - beluister. Mijn eerder geplaatste kanttekening bij Ocean Cloud en Neverland zijn zo goed als verdwenen.

Met name de eerste cd vind ik zeer sterk; stuk voor stuk prijsnummers. CD2 kent wat zwakkere broeders (Don't Hurt Yourself, Angelina), maar kan er verder goed mee door. Het al eerder genoemde Neverland is één grote climax; een fantastische afsluiter van een fraai album!

CD 1: *****
CD 2: ***½

avatar van strandsmurf
sinds gisteren nu ook eindelijk de dubbel-cd in bezet en dat had ik veel eerder moeten doen....

avatar van RensZ
Wat ben ik blij dat deze band niet in het soort nummers als Kayleigh is blijven hangen. Wat brengt dit album fantastische nummers voort!

avatar van IntoMusic
Zojuist deze (en Happiness Is the Road) besteld, mede door de goede recensies die ik hier lees. Ik ben er wel achter dat de tracklist nogal verschillen. Op Amazon deze besteld en daar staat weer een hele andere tracklist met 12 tracks eindigend met de single mix van You're gone, die weer niet op MuMe wordt vermeld. Tevens zie ik dat mijn versie van "Racket" is i.p.v. Intact

Anyway, beoordeling volgt nog maar ben zeer benieuwd.

IntoMusic schreef:

Anyway, beoordeling volgt nog maar ben zeer benieuwd.

je hebt de 1 disc retail edite besteld, ik kan je vertellen dat je dan nogal wat mist. maar ik neem aan dat die 1 disc voor een zeer zacht prijsje was.

avatar van IntoMusic
Ik heb deze met Happiness Is the Road voor 20 euro in totaal gekocht. Ik zie nu dat ik inderdaad 4 tracks (waaronder 2 'long-tracks') mis, maar ik neem aan dat het album ook zonder die tracks minimaal 4 sterren waard zijn
Normaal gesproken koop ik altijd de meest luxe/complete versie van artiesten, maar zag dat de 2-cd versie nogal wat prijzig was.

IntoMusic schreef:

Ja hoor 1 disc 4 sterren en 2 disc 5 sterren. Helaas is het wel zo dat van de 4 tracks er 3 tot de beste van dit album behoren.

avatar van wouter8
3 van de 4 tracks tot de beste van het album vind ik een beetje overdreven. Ocean Cloud is echter zeer de moeite waard. Ik heb zelf ook nog steeds alleen de 1-cd versie, en vind hem prima uit te zitten!

avatar van IntoMusic
Sja ik heb nu Ocean cloud beluisterd en toch wel errugg gaaf. Helaas is marbles by the sea nergens meer te krijgen, dus waarschijnlijk ga ik toch nog even zoeken naar de 2-disc versie.

Kingsnake
The Only Unforgivable Thing en The Damage zijn anders ook meer dan prima tracks.

Altijd jammer gevonden dat de 2-cd issue niet in de winkel verkrijgbaar is.
Maar de Top-40 maatschappij zit niet te wachten op een dubbelcd-progrock-conceptplaat. De winkels zouden het niet willen verkopen, schijnbaar.

wouter8 schreef:
3 van de 4 tracks tot de beste van het album vind ik een beetje overdreven.

Nou ik niet
Enkel The Damage is wat minder (wat niet slecht is!) maar de andere 3

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Een troost voor IntoMusic is dat het allerbeste nummer (The Invisible Man) wel gewoon op de retailversie staat.

avatar van IntoMusic
Toch via eBay de dubbelaar weten te bestellen. De retailversie ga ik maar via Marktplaats verkopen. Op zich was die een prikkie, maar ben toch blij dat ik nu van alle bovenstaande nummers kan genieten .

avatar van RensZ
Is er een album van Marillion wat vergelijkbaar is aan deze? Nummers als Fantastic Place en Neverland zijn namelijk geweldig.

avatar van IntoMusic
Persoonlijk vind ik Afraid of Sunlight en Brave in kwaliteit vergelijkbaar. Ik ben niet een fan die alles van hun in bezit heeft, maar deze albums incl. Marbles, Magpie en Hapiness uit 2008 zijn voor mij albums van erg hoge kwaliteit.

avatar van VanDeGriend
RensZ schreef:
Inderdaad Brave, Afraid of Sunlight en Happiness is the Road kunnen je ook aanspreken als je deze mooi vindt

Bedankt voor de tips.

Brave had ik een tijdje terug al binnen gehaald, dan zal ik me nu eens gaan verdiepen in Afraid of Sunlight en Happiness is the Road!

avatar van rkdev
RensZ schreef:
dan zal ik me nu eens gaan verdiepen in Afraid of Sunlight
Dan hoor je meteen een 'andere' Gazpacho

avatar van RensZ
Ja, dat is zeker niet verkeerd.

avatar van Killeraapje
Dit is in mijn ogen nog altijd de beste plaat na de Fish periode. Hier zit geen zwak nummer tussen en de houdbaarheidsdatum is prima. Zelfs de zang bevalt mij hier over het hele album erg goed.

Killeraapje schreef:
Zelfs de zang bevalt mij hier over het hele album erg goed.

Is de zang op andere albums minder dan? Natuurlijk kunnen er mindere nummers op staan maar echt mindere zang is mij nooit opgevallen.

avatar van rkdev
vigil schreef:

rkdev schreef:
Oh jawel, op 'If My Heart Were A Ball...'

Kwestie van smaak, ik vind H op elk nummer geweldig.

rkdev schreef:
Oh jawel, op 'If My Heart Were A Ball...'

Nou dat is dan niet veel op een stuk of 12 platen met H als zanger van dienst...

Overigens zie ik dat niet als mindere zang, hoogstens dat hij zijn stem anders gebruikt. Wat je uiteraard wel of niet mooi kan vinden.

avatar van Leeds
Deze Marbles, samen met Brave terug boven gehaald. Deze plaat begint toch steeds beter en beter te worden. Ik durf toch bijna zeggen dat ze het niveau haalt van Jester en Clutching. Wat ooit begon met 2.5 is nu zeker 4.5.

En hier staan nummers op die ik zelfs niet ken. Genie, Ocean Cloud, The Only Unforgivable Thing en The Damage. Zijn deze nummers dan bonustracks?

Mijn hoes is eveneens anders dan deze. Of is deze hoes enkel voor de CD versie?

Mijn tracklist is als volgt
"The Invisible Man" – 13:37
"Marbles III" – 1:51
"Drilling Holes" – 5:11
"Marbles IV" – 1:26
"Neverland" – 12:10

En Brave? Deze kan mijn aandacht maar niet vasthouden.

avatar van IntoMusic
Jouw vraag wordt ook al in eerdere berichten beantwoord. Je hebt verschillende single disc versies, waaronder de retail en US versie.

De bonustracks staan op de deluxe versie en bestaat uit 2-discs. Als je dit album steengoed vindt, zou ik de single disc versie op Marktplaats zetten en de 2-disc editie aanschaffen. Dat heb ik dus ook gedaan en heb de beide disc een paar weken lang niet uit de auto gehad. Het album krijgt inmiddels door mij de volle 5 sterren toebedeeld.

Het prachtige Ocean cloud zal alleen al jouw 4,5 aanvullen tot een vette 5. Luister maar eens op YouTube. Het is de eerste 9,5 minuut...

IntoMusic schreef:

De bonustracks staan op de deluxe versie en bestaat uit 2-discs.

In principe zijn het geen bonustracks maar is de 2 disc juist het complete verhaal in de goede volgorde.