Massive Attack - Mezzanine (1998)

Pop / Electronic

9. Mezzanine (5:54)
  10. Group Four (8:13)

11. (Exchange) (4:08)

met Horace Andy

12. Superpredators [The Mad Professor Remix] * (5:16)
  13. Metal Banshee [Mad Professor Mix One] * (5:49)
  14. Angel (Angel Dust) * (6:04)
  15. Teardrop [Mazaruni Dub One] * (6:05)
  16. Inertia Creeps [Floating on Dubwise] * (6:05)
  17. Risingson [Setting Sun Dub Two] * (4:53)
  18. Exchange [Mountain Steppers Dub] * (5:44)
  19. Wire [Leaping Dub] * (5:21)
  20. Group Four [Security Forces Dub] * (8:14)
Lukk0
Absoluut, ik vond in eerste instantie ook vooral de eerste vier nummer geweldig, maar na verloop van tijd begonnen de nummers na Exchange toch steeds meer omhoog te kruipen. Nu vind ik vooral Dissolved Girl en Black Milk de echte uitschieters en Exchange de enige dip, die niet eens groot genoeg is om hem van de vijf sterren af te houden.

avatar van Lennart_M
Aiai, dit trek en nagel open en kruipt onder je huis als ons vriend schimpie http://www.xelca.nl/images/dynamic/articles/schimpie.jpg

avatar van FlyLo
Lennart_M schreef:

En nu in het Nederlands?

avatar van Sater
Dat deze muziek onder je huid kruipt en je niet meer los laat, net zoals onze vriend Schimpie die onder je teennagel gaat zitten.

Lennart_M schreef:

flying hi?

avatar van Ludakris
Gisteren Flight of the Phoenix gezien met Angel op een bepaald punt in de film. Paste er wel mooi bij. Altijd leuk om zo'n nummers te horen wanneer je het niet verwacht.

Joy
Zoals Angel in Snatch, hoe pitt toekijkt hoe de caravan van zijn mams afbrand met mams derin (suggestie)

perfecte muziek

avatar van James Douglas
Faber de Echtste schreef:

Dit is trouwens ook een echte seksplaat. Zet hem op als je met je meisje of jongetje bent en het gaat haast vanzelf!

Ware woorden, mensen die passioneel willen scoren dienen dit op te zetten.

avatar van dj maus
Destijds de juiste plaat op het juiste moment, namelijk het moment dat het alto-publiek de triphop ontdekte.

Toch zitten Blue Lines en Protection veel interessanter in elkaar.
Veel tijdlozer ook.

VB1
dj maus schreef:

Toch zitten Blue Lines en Protection veel interessanter in elkaar.
Veel tijdlozer ook.

Meen je dat nou? :-P

Zo vreemd is dat toch niet?

Jawel? In mijn ogen dan, Blue Lines en Protection dragen duidelijk de stempel van die tijd, terwijl Mezzanine ook nu nog gemaakt zou kunnen zijn.

Blue Lines en Protection zijn ook geweldige cds, maar bestaat uit losse songs, terwijl Mezzanine 1 geheel is... en dan de sfeer die het uitademt. Ik blijf het elke keer weer een ongeloofelijke plaat vinden.

freakyy schreef:
Blue Lines en Protection zijn ook geweldige cds, maar bestaat uit losse songs

Meen je dit nou serieus? Misschien dat Mezzanine nog meer een geheel is, ja, dat wel...

herman schreef:

Oke, dat was wat ongenuanceerd inderdaad, I have to admit. Ik bedoelde inderdaad nog meer een geheel

avatar van Gyzzz
Protection bestaat allesbehalve uit losse songs. Het heeft zelfs een ongekende coherentie, en tóch laat het heel verschillende geluiden horen, wat het nog een knapper album maakt dan deze. Mezzanine maakt het zich in die zin veel makkelijker, omdat alleen Teardrop een verandering in teneur is op een verder gelijkgekleurd album.

avatar van orbit
Gelijkgekleurd en makkelijker is ook wel erg kort door de bocht natuurlijk.. alsof nummers in één sfeer minder moeilijk zijn te componeren, lijkt me totale onzin.
Hoogstens geef je er als luisteraar de voorkeur aan om een eclectische plaat te willen luisteren of juist niet.

avatar van Gyzzz
Niet minder moeilijk te componeren inderdaad, wel minder moeilijk om een eenheid van te vormen. Als je ervoor kiest om aan één teneur vast te houden, kun je nog zulke goede composities maken, over contrasten hoef je je niet meer zo druk te maken.

Dat is zeker iets waarnaar je als luisteraar op zoek moet zijn of juist niet, maar dan vind ik het maken van een grillige plaat die ook nog een consistent geluid heeft, interessanter dan één groot blok in eenzelfde kleur. Het tweede is functioneler, maar ik vind het eerste wel knapper. Zowel Mezzanine als Protection vind ik ongelofelijk goed, maar laatstgenoemde kan ik veel vaker achter elkaar horen.

Het is allemaal relatief, want dit album zou ik absoluut gezien nooit als ''makkelijk'' willen betitelen, maar in verhouding tot Protection wel.

avatar van orbit
Ik weet het niet, Portection is zeker een erg fijne plaat.. maar de composities hierop vind ik nu juist ongelovelijk veel knapper en subtieler in elkaar zitten. De meeste composities van Protection vind ik van één erg relaxte baslijn of pianolijn en daarop dan een nummer lang doorborduren. De tracks hier kennen veel meer afwisseling en overgangen. De samples en beats klinken ook allemaal een stuk meer ontwikkelt, wat natuurlijk ook wel logisch is na 4 jaar

avatar van djarend
Lekkere discussie zo, hihi, zal ik dan ook nog maar melden dat in september eindelijk de nieuwe, Weather Underground komt en dat ze in oktober in de HMH staan, maar dat wisten jullie natuurlijk al ?

avatar van rien
Word Angle door een man ingezongen??

beide

rien schreef:
Word Angle door een man ingezongen??

avatar van rien
Wat is er zo raar aan de vraag?? Ik had een live versie gezien waar een man het inzong en bij de album versie waren mijn maten ervan overtuigt dat het een vrouw is!
Kan je niet normaal antwoorden zeg dan niks aub, pancake
Ik denk btw dat het een man is!

avatar van Arrie
Het is inderdaad een man.
Het wordt gezongen door Horace Andy, die ook op Man Next Door zingt, en ook op andere Massive Attack-albums zingt.

Arrie schreef:
Het is inderdaad een man.

Dacht ik al ja!! Doet die man ook niet Spying Glass op Protection??

avatar van dj maus
u mag door voor het strijkijzer

avatar van Arrie
Ja, klopt.

Thanx

avatar van djarend
Horace Andy is de enige constante qua zangers/zangeressen bij Massive Attack. Is er live ook altijd bij (heb ze nu keer of 7 gezien en hij was er gelukkig altijd, naast bv ook Tracey Thorn, Ben Watt (vormen samen weer Everything But The Girl) Elizabeth Frazier (van Cocteau Twins)e.a.) en heeft zelf ook een behoorlijke solo carriere achter de rug en nog steeds Aanrader als je van die vreemde stem houd (ik wel) is In The Light. Ook op de nieuwe cd is hij weer van de partij. Zo ik ga de cd maar weer eens draaien, net kwam toevallig toen ik op de fiets zat in de suffle op mijn i-phone Man Next Door langs, briljant, met die prachtige sample van The Cure erin ,nu maar eens de complete cd weer draaien

avatar van dj maus
Op het Melankolik-label van de heren van Massice Attack verscheen een mooie verzamelaar van Horace Andy met de titel 'Skylarking'

Man Next Door is - voor wie het nog niet wist - een oude reggae-cover. Origineel van, als ik me niet vergis, John Holt.

The Slits namen ook ooit een mooie versie ervan op, met een nog minderjarige Neneh Cherry in de gelederen.