The Beatles - Abbey Road (1969)

Label: Apple

1. Come Together (4:20)
  2. Something (3:03)
  3. Maxwell's Silver Hammer (3:27)
  4. Oh! Darling (3:26)
  5. Octopus's Garden (2:51)
  6. I Want You (She's So Heavy) (7:47)
  7. Here Comes the Sun (3:05)
  8. Because (2:45)
  9. You Never Give Me Your Money (4:02)
  10. Sun King (2:26)
  11. Mean Mr. Mustard (1:06)
  12. Polythene Pam (1:12)
  13. She Came in Through the Bathroom Window (1:57)
  14. Golden Slumbers (1:31)
  15. Carry That Weight (1:36)
  16. The End (2:19)
  17. Her Majesty (0:23)
Daar moet ik nog uitkomen, maar the beatles zullen het wel bij het rechte eind hebben zeker?

avatar van HiLL
Ik weet het niet, ik ben slechts een groot liefhebber.

we zullen het nooit te weten komen:)

erwku
Maar ook ik heb me ondanks dat vaak afgevraagd waarom nummers als Maxwell's Silver Hammer en Octopus Garden zijn gekozen voor de plaat. Het is dat balanceren tussen geniaal en irritant wat de plaat dat vervreemdende effect geeft denk ik

Wat veel mensen vergeten is dat de Beatles een enorm gevoel voor humor hadden.
Af een toe een onnozel liedje is dan vooral, naar mijn mening, als grappig bedoeld.
Maxwell's silver hammer is gewoon grappig, (luister naar de tekst) en Octopus Garden slaat ook helemaal nergens op, is pure fantasie.

De Beatles hebben veel humoristische nummers gemaakt die je toch echt niet serieus kan nemen en niet serieus bedoeld zijn.

- You know my name, look up the number,
- Wild honey Pie
- Hey Bulldog
- All together Now
- Ob La di , Ob la Da
- Roccy Racoon
- Yellow Submarine
- I am the Walrus

etc.
Haast Caberet-achtige Liedjes, en allemaal briljant in luchtigheid.

Welke andere grote band haalt het in zijn hoofd om zulke flauwekul op hun albums te zetten? Alleen the Beatles,....
GENIAAL!!!!!!!!

Davez
Het mag ook gezegd worden dat zelfs Ringo een leuke song afleverd voor de verandering Octopus' Garden!

avatar van Drs. DAJA
Erg mooi Beatles album. Alleen vind ik hem zwaar overschat. Ik vind niet dat deze plaat echt experimenteert en ook qua kracht steekt hij er niet bovenuit.

avatar van sqounk
Ik ben opgegroeid met deze plaat. En nog vind ik het een topper en de mooiste van deze mannen. Alles klopt, het is perfect in orde. Dat is dan tevens het enige minpuntje, het is een weinig avontuurlijk plaatje.

4, 5 sterren

paranoidandroid
[quote]erwku schreef:

je bent gek.

een schirrerende plaat

schitterende plaat dus

avatar van HiLL
Waarom pas je je bericht niet gewoon aan?

avatar van PUbu
Een album die mijn hele leven al bij blijft, het laat je niet meer los, een laatste geniale stuiptrekking van een band op de top van hun roem. Een mooi moment om te stoppen. Ze werden wel een beetje weird.

PUbu schreef:
...een laatste geniale stuiptrekking van een band op de top van hun roem. Een mooi moment om te stoppen.
is inderdaad een "geniale stuiptrekking", maar niet bepaald op de top van hun roem.
Kritiek op het witte album aangaande de individualisatie van de band en het mislukte project "Let It Be" nog in de ijskast....
Toppunt van hun roem (Beatlemania) lag toch al een tijdje achter hun.
Gelukkig.

avatar van ChrisX
ettettummu schreef:
Zelfs de Beatles kunnen het niet veroorloven op de automatische piloot te spelen, precies wat Abbey Road bewijst. Gelukkig.

Bedoel je hiermee dat Abbey Road een plaat op de automatische piloot is? Crisis, dan hoop ik dat er meer muziek met diezelfde automatische piloot is gemaakt.

ChrisX schreef:

Bedoel je hiermee dat Abbey Road een plaat op de automatische piloot is?
nee, juist niet.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Davez schreef:

Dat ben ik helemaal met je eens! Wat een vrolijk plaatje is dat! Ringo bewijst met dit kleine meesterwerkje dat ook hij zeker een waardig lid van The Beatles was. Jammer dat je dit totaal niet terug ziet in zijn latere solo-platen in tegenstelling tot de rest van deze muziek geniën...

avatar van wolf
Ach ja Paul McCartney, John Lennon en George Harrison hebben met hun soloplaten het torenhoge niveau van The Beatles ook niet meer gehaald. (Ram, Plastic Ono Band en All Things Must Pass zijn wel zeer goede platen.)

avatar van Jan Wessels
Maartenn schreef:

Op Blast from the Past staat nog wel het mooie Photograph. Beter heeft hij ze niet gemaakt volgens mij. Dus toch nog een meesterwerkje in zijn solo-periode gemaakt

avatar van wolf
En It don't Come Easy is ook niet slecht.(octopus' garden en photograph) Dat zijn volgens mij zijn drie 'meesterwerkjes'. Al zijn What Goes On en Pass me Bye ook niet slecht.

avatar van Toon1
wolf schreef:
En It don't Come Easy is ook niet slecht. Dat zijn volgens mij zijn drie 'meesterwerkjes'. Al zijn What Goes On en Pass me Bye ook niet slecht.

Ik betwijfel of Ringo veel inbreng heeft gehad in 'What Goes On'.

Hij zingt en drumt.

...toch niet echt onbelangrijk.

avatar van Toon1
Ja, maar het nummer is toch (hoofdzakelijk) geschreven door Lennon en McCartney... (dat is wat ik bedoelde )

avatar van HiLL
Ja dat is ook zo Toonmans, maar zeg dan niet dat ie weinig inbreng had.

zowel Paul als John zingen niet op dit nummer.
om nog maar te zwijgen over het drumwerk.

Toon1 schreef:

Hij zal toch wel iets meegedaan hebben. With a little Help From My Friends wordt ook gezongen door Ringo en dat is een gewoon Lennon/McCartney nummer. Daar hebben ze zijn naam niet bij vermeld.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
wolf schreef:

Helemaal waar, maar toch heeft hij mijns inziens het minst betekend van alle Beatles, zowel in hun Beatles periode al erna..

avatar van HiLL
Ringo is een onderschatte drummer en ideaal geweest voor de Beatles. En bovendien zo'n beetje de meest populaire.

HiLL schreef:

Ik ben het helemaal eens met jou. Ringo mag dan niet de beste drummer ooit zijn, hij is zeker geen slechte drummer. En daarbij The Beatles hadden ook helemaal geen drummer zoals John Bonham of Keith Moon nodig.
The Who of Led zeppelin daar tilde de drummers de muziek naar een hoger niveau. Maar The Beatles hadden zo'n drummer helemaal niet nodig.

Ringo was ideaal voor The Beatles, niet alleen voor te drummen, maar ook de sfeer, de groepsgeest. Ik denk dat hij The Beatles meer naar het einde nog wat bijeen hield. Ook bij de doorbraak in Amerika was Ringo heel belangrijk, namelijk zijn humor. (niet dat de andere Beatles geen humor hadden).

Ik vind het jammer dat bijna iedereen neerkijkt op Ringo.
("Die man kan niet drummer, hij is een profiteur,...)
Ik vind trouwens ook dat Paul McCartney wordt onderschat tegenover John Lennon. Lennon wordt altijd als god voorgesteld en McCartney als iemand die slijmliedjes maakt. Maar dat is nog een andere discussie en we zijn hier al te veel offtopic geweest.