The Beatles - Abbey Road (1969)

Label: Apple

1. Come Together (4:20)
  2. Something (3:03)
  3. Maxwell's Silver Hammer (3:27)
  4. Oh! Darling (3:26)
  5. Octopus's Garden (2:51)
  6. I Want You (She's So Heavy) (7:47)
  7. Here Comes the Sun (3:05)
  8. Because (2:45)
  9. You Never Give Me Your Money (4:02)
  10. Sun King (2:26)
  11. Mean Mr. Mustard (1:06)
  12. Polythene Pam (1:12)
  13. She Came in Through the Bathroom Window (1:57)
  14. Golden Slumbers (1:31)
  15. Carry That Weight (1:36)
  16. The End (2:19)
  17. Her Majesty (0:23)
Dr.Zepper schreef:
. Het is kant twee die de roem voor de plaat brengt met juweeltjes..

Ja, precies dat bedoelde ik.

Maartenn (crew)
Eigenlijk he, eigenlijk, is deze plaat onwijs geniaal! Volgens mij verdient deze plaat 5*! Twijfel, twijfel...

Nicci
Zet hem maar eens op 1 in je Top 10. Het wordt tijd dat er een Beatleplaat wat hoger in de top 250 van deze site staat!

Nicci schreef:

Neen, niet overdrijven nu, het is een steengoede plaat, maar niet beter dan Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band. Die moet pas hoger in de top250!

avatar van Lennonlover
ja maartenn neem aan mij een voorbeeld!

Als jij je top 2 omdraait

avatar van levenvergeten
I Want You(She's So Heavy) is misschien wel het beste Beatles-nummer ooit. Lekker gefreak.

avatar van wolf
Voor veel mensen is dit het beste album ooit gemaakt. Ook voor mij is dit het magnus opum van de muziekwereld. Maar waarom spreekt dit meesterwerk zoveel mensen aan?

Natuurlijk is er de onverwoestbare muziek, die de jaren des tijd heeft/zal doorstaan. De toon wordt al ingezet met Come Together, een schitterend nummer van John Lennon. (Alhoewel het verdacht veel lijkt op één van Chuck Berrys liedjes, You Can't Catch me). Het is echter Paul die het liedje naar een ongeloofelijk hoog niveau tilt; met die sublieme basrif. Hierna komt ongetwijfeld één van de mooiste liefdesliedjes allertijden, Something van George Harrison. Gezegend zij Patty Boyd die de 'muze' was van vele rocksongs (oa. Layla). Vergilius had Calliope als muze, George Harrison en Eric Clapton hadden Patty Boyd.

Hierna komen twee Paul songs, Maxwell's Silver Hammer en Oh Darling. Niet de beste liedjes, maar zeker niet slecht. Dan volgt de misschien wel het beste liedje dat Ringo ooit uitgebracht heeft, Octopus' Garden Een vrolijke song met een schitterende intro van George Harrison(?). Ook de solo is gewoonweg genieten.

Met I Want You(She's So Heavy) krijgen we het op één na langste Beatlesnummer ooit te horen. Het op één na langste liedje en misschien wel één van de beste. De riff die John Lennon te voorschijn tovert is werkelijk subliem. Het liedje gaat naar een climax, het escaleert en plots wordt het afgebroken.
Daarna weer een nieuw hoogtepunt, Here Comes The Sun, een vrolijk nummer dat in de tuin van Eric Clapton is geschreven. George zag het warme zonlicht weer na een moeilijke donkere periode (de Let It Be sessies).

Door Because gaan mijn ramen telkens weer trillen, mijn haren schieten altijd meteen recht. Wat een samenzang! Alleen de Beach Boys konden dit beter Maar zij waren dan ook de meesters in de kunst der samenzang.

Because is nog maar net afgelopen en de beroemde medley kan beginnen. Al de nummers zijn even sterk, maar She Came in Through the Bathroomwindow is toch wel het allerbeste liedje. Beter kan popmuziek niet zijn. Dit is de top van de muziek, velen hebben getracht dit niveau te bereiken, maar allen hebben gefaald. Alleen Paul McCartney himself heeft dit niveau overtroffen met Penny Lane. De songs passen allemaal mooi in mekaar en vullen elkaar aan. Ook de afsluiter, Her Majesty kan ik wel smaken.

De muziek is natuurlijk onvergetelijk, maar ik denk dat deze plaat ook door de cover een mijlpaal is geworden in de geschiedenis. Het Abbey Roadzebrapad is voor altijd vereeuwigd. Duizenden mens hebben de beroemde Beatlepose al nagedaan. Zelfs U2 en GreenDay (of dit een eer is weet ik nog zo niet) hebben dit gedaan. Er staat zelfs een filmpje van op youtube.

Ook het verhaal speelt een rol. De grootste band allertijden had een moeilijke periode gehad tijdens de opnames van Let it Be. Abbey Road zou hun laatste plaat worden. Ze wilden alles op alles zetten om waardig af te sluiten. En het lukte. Mensen houden van dergelijke verhalen.

Maar het belangrijkste is voor mij en bijna de hele mensheid de muziek. Die is voor vele mensen een lichtpunt in hun leven. Op dit moment zijn er jonge en oude mensen die de akkoorden van You Never Give Me Your Money aan het leren en vrolijk de melodie van Octopus' Garden aan het fluiten zijn. Ga naar Youtube, zoek naar 'cover Beatles' en je vindt duizenden filmples. Muziek geeft mensen plezier, doet ze lachen, maakt ze gelukkig. Abbey Road is zoals God, een inspiratiebron voor de mensheid.

Ook voor mij, Abbey Road inspireert mij elke dag om verder te gaan. Als ik droevig ben luister ik Something, als ik in een slechte bui ben luister ik I Want You. Abbey Road is mijn muze, elke dag opnieuw. En dat maakt het zo speciaal. 5/5

avatar van tomthumb
wolf schreef:

Met I Want You(She's So Heavy) krijgen we het langste Beatlesnummer ooit te horen. Het langste en misschien wel één van de beste. De riff die George Harrison te voorschijn tovert is werkelijk subliem.

Mooie recensie! Alleen is Revolution #9 nog ietsje langer en volgens mij is de gitaarrif van Lennon.

avatar van wolf
Sorry die was ik vergeten. George Harrison was de leadgitarist dus nam ik aan dat hij de riff bedacht heeft. Ik zal het meteen veranderen.

wolf schreef:
Maar waarom spreekt dit meesterwerk zoveel mensen aan?

mooie review, maar deze vraag heb je niet beantwoord . . .

Prachtige recensie bij een album dat zo'n recensie verdient . Mooi, wolf.

avatar van wolf
Ik had nog geen enkel deftig bericht bij dit meesterlijke album geplaatst. Daarom heb ik er een recensie van gemaakt. Bedankt trouwens voor de positieve reacties.

Deftige berichten schrijven is niet mijn sterkste kant. Persoonlijk vind ik alleen mijn bericht bij "Magical Mystery Tour" enigszins in de buurt komen van een volwaardige recensie.

Binnenkort (als ik er tijd en inspiratie voor heb) zal ik bij meerdere albums een deftiger berichtje neertypen.

avatar van wolf
Ach het maakt niet uit hoe je jezelf uitdrukt over een bepaald album. Het gaat hier om de muziek en niet om het taalgebruik. Als je nu je mening over Abbey Road in één woord of drieduizend woorden zegt, het belangrijkste is dat je geniet van de muziek.

Dat is natuurlijk waar, alhoewel lange recensies ook mooi zijn om te lezen. Een kunststukje bij een kunstwerk schrijven, is op zich wel leuk werk.

Abbey R04D 0wnt je w33t t0ch

Maartenn (crew)
Ehm, geen breezertaal op deze site aub?

avatar van tomthumb
aight

avatar van PUbu
Wolf een mooie review, bedankt.

Een vraagje, heeft Ringo die liedjes echt zelf geschreven, of zijn die liedjes meer van "with a little help" van de overige bandleden. Een soort pensioenvoorziening voor Ringo dus, op iedere plaat vanaf '65 staat er consequent wel eentje van hem op??

In de film "Let it Be" kan je zien hoe George Harrison Ringo meehielp met Octopus Garden dacht ik.

Een mooie plaat, Golden Slumbers vind ik absoluut hun hoogtepunt, mijn zoontje vind dat "grungen"wel leuk.

Pink Queen
PUbu schreef:

Don't Pass Me By van het witte album is het enige Beatlenummer wat Ringo helemaal in zn uppie heeft geschreven.
Octopus's Garden was zijn idee, maar Harrison heeft het bijna helemaal herschreven. (Ringo krijgt hier wel de credits).
Verdere nummers die hij zingt zijn geschreven door de andere Beatles, bij mijn weten simpelweg omdat ze op elk album een nummer door Ringo gezongen wilden hebben.

Dr.Zepper
In 1964 had Ringo al het riedeltje van Octopus 's Garden min of meer gecomponeerd. George heeft hem geholpen dit af te maken en er een echte song van gemaakt. Booker T and the MG's hebben dit album overigens vrijwel in zijn geheel gecovered.

avatar van aerogp1
Dit was 3 weken terug het alleerste album van de Beatles wat ik ging luisteren. Tot nu toe kende ik alleen de hit-singels van de radio. (ja echt!)
In 1 woord: GEWELDIG, wat een muziek! Een belangrijke graadmeter voor mij is het vervelingsniveau. Dus hoelang het duurt voordat een album me begint te vervelen. Dit album heeft zo'n 2 weken op repeat gestaan en het verveelt me nog steeds niet!! En wat een story ook achter deze muziek!
Octopus Garden springt er voor mij echt uit. En dus niet in negatieve zin. Het liedje klinkt gewoon helemaal goed, niks mis mee. De medley wat minder dan de volledige nummers ervoor. Oh! Darling is ook geweldig. Wat een zang, heel anders vergeleken bij bijv. Maxwells Silver Hammer.
Deze verschillende "stijlen" binnen het album dragen zeker positief bij aan het vervelingsniveau. Ik durf bijna al wel te zeggen dat dit album me nooit zal gaan vervelen...
Ook de cover intrigeerd enorm. Het ademt een enorme sfeer uit. Zeker met in je acherhoofd het hele Paul is dead verhaal en andere geruchten

Al met met al vind ik deze plaat zeker 5 sterren waard!
En we gaan door naar andere Beatles-platen.....

avatar van wolf
Jij bent denk ik één van de enige samen met John Lennon de medley minder vindt dan de nummers er voor. Maar ach ja het is smaak. En die andere Beatlesplaten zullen je ook wel bevallen.

avatar van aerogp1
wolf schreef:

Haha, ik ben "één van de enige". Dat formuleer je leuk! Inderdaad lees ik in de meest reacties dat de medley over het algemeen beter gevonden word. Misschien veranderd mijn mening nog in de toekomst... Per slot van rekening ken ik dit album pas sinds 3 weken.

Onbegrijpelijk dat dit album niet wat hoger staat! De grondleggers van de popmuziek verdienen toch wel wat meer?? Zulke mooie nummers maken en toch niet wat hoger staan..onbegrijpelijk. Jeff buckley- Grace, zeker een top 25, maar de beatles hadden beter op hun plaats kunnen staan.

Nicci
Dat komt omdat die Beatle-liefhebbers zo verdeeld stemmen.

avatar van schizodeclown
Ach jah,iedereen heeft wel ze eigen top 10tjes he,ik vind die medley trouwens ook minder dan de liedjes,niet slecht,gewoon minder.

avatar van ErikM
Sinds kort mijn favoriete Beatles-album geworden, maar hoe kan het ook anders.. Een album met het prachtige Something, met I want you (she's so heavy), met dikke gitaarrif die oneindig lijkt door te gaan, met het heerlijke vrolijke Here comes the sun, en met de prachtige samenzang in Because. Plus daarbij die geweldige medley, waar je alleen maar opgewekt van kan worden én die meezingen bij mij garandeert. Come together, Maxwell's silver hammer, Oh darling en Octopus' garden zijn daarnaast gewoon érg leuke nummers. Kortom, een geweldig geheel! Nummer 2 in mijn top 10.

avatar van Lennonlover
Nicci schreef:
Dat komt omdat die Beatle-liefhebbers zo verdeeld stemmen.

da's de verdiensten van the beatles zelf. Zoveel verschillende stijlen en véél goed werk afgeleverd.