The Beatles - Abbey Road (1969)

Label: Apple

1. Come Together (4:20)
  2. Something (3:03)
  3. Maxwell's Silver Hammer (3:27)
  4. Oh! Darling (3:26)
  5. Octopus's Garden (2:51)
  6. I Want You (She's So Heavy) (7:47)
  7. Here Comes the Sun (3:05)
  8. Because (2:45)
  9. You Never Give Me Your Money (4:02)
  10. Sun King (2:26)
  11. Mean Mr. Mustard (1:06)
  12. Polythene Pam (1:12)
  13. She Came in Through the Bathroom Window (1:57)
  14. Golden Slumbers (1:31)
  15. Carry That Weight (1:36)
  16. The End (2:19)
  17. Her Majesty (0:23)
avatar van devel-hunt
Het orgineel duurt 24 minuten. Het nummer is vrij moeilijk te krijgen, maar duikt sporadisch op. Is soms te vinden op de vele bootlegs die er nog dagelijks van The Beatles verschijnen. Er is niet één groep waar zoveel Bootlegs van zijn. Overigens hebben zowel George als Paul in een interview uit 1995 beide verklaard dat ze hebben getwijfelt om dat nummer op Anthology 3 te zetten, maar de opname was te slecht. Zelf heb ik een deel van dit nummer op bootleg, duurt ongeveer 13 minuten.

Father McKenzie
devel-hunt schreef:

Ik heb aardig wat Beatles Bootlegs, maar dat er een 24-minuten versie van I Want You (She's So Heavy) zou bestaan heb ik in elk geval nooit gehoord.
Ik heb wel een Bootleg waarop een ongeveer 8 minuten versie staat van DIG IT van de Let It Be plaat, maar gelukkig werd er maar een kort stukje van gebruikt op Let it Be. Ach, de meeste dingen die niet op officiële platen zijn beland zijn meestal ook niet echt de moeite, daar ben ik al achter....of het nu Beatles betreft of andere bands;

avatar van Toon1
@devel-hunt

Nogmaals: bron? Kan ik dat interview ergens lezen, of nog beter: op welke bootleg verscheen dat nummer?

Ik geloof niet dat het er een versie van 24 minuten bestaat. Het fragment van 13 minuten is fake, daar ben ik zeker van.
Martin Lewisohn, de Beatles expert bij uitstek, schreef het boek 'The Complete Recording Sessions' van The Beatles en kreeg daar bij volledig inzicht in de studio archieven van EMI. Hij maakt geen enkele melding van een langere versie van 'I Want You', laat staan een versie van 24 minuten. In andere boeken heb ik ook nooit iets gelezen over een langere versie. Ook op het internet kan ik er niks van terug vinden. Ik zou verwachten dat er in het uitgebreide stukje over het nummer op Wikipedia iets zou staan over een langere versie, maar daar is ook niks van terug te vinden.

Ook op Bootlegzone.com, de bootleg-site en database bij uitstek, is niet terug te vinden dat er ooit een langere versie van 'I Want You' op bootleg is verschenen (en dit is de grootste autoriteit op het vlak van bootlegs (zeker van The Beatles),.
Bovendien bestaan er veel outfakes van The Beatles (outtakes die niet echt van de Beatles zijn), dat het me niet zou verbazen dat ook dat fragment van 13 minuten er een is. Daarom dat ik vroeg van welke bootleg het vandaan komt; je moet toch wel enige info hebben? Van 'I Want You' bestaan er opnames uit de Get Back sessies, in januari 1969, toen het nummer voor het eerst gespeeld werd in zeer primitieve vorm (opnames van ca. 5 minuten). Daarnaast bestaat er ook een opname waarop Paul zingt (hij deed de vocals op de take 1! - daarna John), maar die is hoogst waarschijnlijk ook fake.
En ja, er bestaan ontzettend veel bootlegs van The Beatles. Maar de inhoud overlapt elkaar heel vaak (vaak zijn dezelfde tracks terug te vinden op verschillende bootlegs), dus die overvloed aan bootlegs valt ook wel enigszins te relativeren.
Conclusie: ik schat de kans 99.99% dat die versie fake is. Maar ik wil het wel eens horen. Misschien kan je het even sturen?

avatar van DirkM
Zijn er meer mensen die bij het nummer Sun King aan Albatross van Fleetwood Mac moesten denken?

avatar van devel-hunt
Toevallig heb ik ooit een interview met George Harrison gelezen waarin hij over sun king iets vertelde als: The Beatles in de studio het idee kregen van: laten we net doen of we Fleetwood mac zijn!! Toen kwam Sun king vanzelf, een Beatlesnummer waarin een fleetwood mac sound zit. Harrison doet Peter Green niet onverdienstelijk na, goed gehoord DirkM!!

DirkM schreef:

Treffend! Ik heb net eerst de 2 nummers vergeleken, en inderdaad klinkt het best alike.
Vooral de gitaarpartij in de 1e minuut van Albatross

Prima plaat. Waar ik op andere Beatles platen altijd minstens een paar nummers totaal niet kan waarderen is deze plaat heel erg constant. Mijn favorieten zijn Come Together, I Want You en Here Comes The Sun.

avatar van aerogp1
Deze plaat was mijn échte kennismaking met de Beatles, nu 2 jaar geleden . Sindsdien heb ik alle albums in huis gehaald en intensief beluisterd. Stuk voor stuk knappe albums, maar toch staat Abbey Road aan de absolute top. Niet alleen van de Beatle-albums, maar ook in het algemeen.

5 sterren verdient dit album, dubbel en dwars: geen spat minder!!

Ludwig
Ebbay Road is een is een fijne plaat van één van de invloedrijkste bands van de 60's.

Ludwig schreef:
Ebbay Road

Dit doet pijn op plaatsen waarvan ik niet wist dat ze pijn konden doen.....

avatar van Aegonis
Laatst was ik in een jeugdhuis en stond I Want You (She's So Heavy) op... Ik kende het niet, maar it blew my mind! Wat een geweldig lied... De dag erna Abbey Road beluisterd, en ondertussen staat ze in mijn Top-3 allertijden. Something, I Want You, het melodietje van You Never Give Me Your Money (dat terugkomt in Carry That Weight),... stuk voor stuk pareltjes! Klasse

Aegonis schreef:

Geweldig, heeft Abbey Road er weer een nieuwe fan erbij ..
Ik kan je Sgt. Pepper ook aanraden, als je meer van de Beatles wilt luisteren. Eigenlijk alles wel vanaf Help (1965) .

avatar van Dungeon
aerogp1 schreef:

Geweldig, heeft Abbey Road er weer een nieuwe fan erbij ..

Mag ik daar Live at the BBC aan toevoegen.

avatar van devel-hunt
En van voor HELP toch echt ook A hard days night (een Klassieker) en With the Beatles, de meest energieke Beatles plaat die er is.

stuart
Kortom......koop het hele oevre !!

Dit zegt al weer heel wat over de geniaalheid van de Beatles, de originaliteit. Het album had gemakkelijk 10 jaar later uitgebracht kunnen worden. De medley zelf is al een fenomeen, de overgangen kan ik maar 1 woord geven: Geweldig!

geert-3 schreef:

Daar kan geen wereld DJ tegenop

avatar van dj maus
Her Majesty is misschien wel het allerbeste Beatlesnummer

avatar van DirkM
Hoe kun je Her Majesty nou het allerbeste Beatle-nummer noemen? Grappig afsluitertje, maar dit is toch niet het soort nummers waar The Beatles het van moeten hebben?

Ik ben van mening dat Her Majesty wel iets toevoegt, maar de creativiteit in nummers als I Want You (She's So Heavy) of Here Comes The Sun is toch vele malen groter?

avatar van bawimeko
DirkM schreef:

...ik ging ervan uit dat het ironisch bedoeld was...

En toch....typerend voor de Beatles (of was het McCartney?) was dat ze na een mooi, gedragen slot , compleet met laatste gitaarduel en drumsolo en een mooi orkestraal outtro er een relativerende noot achter plaatsen met dit deuntje...
Overigens was het per ongeluk, Her Majesty had eigenlijk in de Medley moeten staan, maar deze sneuvelde mét het laatse akkoord. Het stond toevallig nog op de opnametapes en men (George Martin? Die dekselse McCartney weer?) besloot het zo maar te laten!

Leuk om te weten. Ik hoop dat het ironisch bedoeld is ja

avatar van dj maus
Leuk om te weten. Ik hoop dat het ironisch bedoeld is ja

avatar van aerogp1

dj maus is a pretty nice boy, but he doesn't have a lot to say..

Nice

avatar van T91
T91
999 stemmen, wie wordt de duizendste?

Joy
en ik maar denken dat hier dont let me down op stond

nee, derhalve een 4

beetje zelfde verhaal als' we're only in it for the money maar dan erger

aantal nummers dik ok, 1 2 3 4 6, de rest middelmaat

avatar van rkdev
en ik maar denken dat hier dont let me down op stond

Nee, dat was een B-kantje maar staat wel op de blauwe verzamelaar (1967-1970) en op Past Masters vol. 2

beetje zelfde verhaal als' we're only in it for the money maar dan erger

aantal nummers dik ok, 1 2 3 4 6, de rest middelmaat

Begrijp je niet helemaal (maar daar hebben meer mensen last van lees ik).
Overigens vind ik het opvallend dat de alom bejuibelde B-Kant van de plaat (vanaf Here Comes the Sun) met de briljante medley (9 t/m 16) door jou dus niet gewaardeerd wordt.

Joy
met we're only in it for the money bedoelde ik de parodiehoes van frank zappa, (op de site staat de verkeerde hoes, het is deze origineel

niks van aantrekken,was een inside joke

de b kant vind ik idd niet erg spannend, maar wellicht moet ik het gewoon wat vaker draaien

Joy schreef:
met we're only in it for the money bedoelde ik de parodiehoes van frank zappa

Nu snap ik het helemaal niet meer. Dat is een parodiehoes op Sgt. Pepper's..
Ben jij abuis of zet je die bewust hier neer om het de al niet al te duidelijke inside-joke nog verwarrender te maken?

Een zeer goed album, maar als Beatle fan vallen me twee dingen op:

1) Het hoogst genoteerde Beatles album staat op plaats 15. Voor een van de meest geniale en meest invloedrijke bands aller tijden nogal laag. De moderne pop muziek heeft zeer veel aan The Beatles te danken.
2) Abbey Road is het hoogst genoteerde Beatles album. Hoewel Abbey Road een prachtig album is verdiend het niet de eerste plaats in mijn ogen. Revolver blijft beter ;--)