The Beatles - Abbey Road (1969)

Label: Apple

1. Come Together (4:20)
  2. Something (3:03)
  3. Maxwell's Silver Hammer (3:27)
  4. Oh! Darling (3:26)
  5. Octopus's Garden (2:51)
  6. I Want You (She's So Heavy) (7:47)
  7. Here Comes the Sun (3:05)
  8. Because (2:45)
  9. You Never Give Me Your Money (4:02)
  10. Sun King (2:26)
  11. Mean Mr. Mustard (1:06)
  12. Polythene Pam (1:12)
  13. She Came in Through the Bathroom Window (1:57)
  14. Golden Slumbers (1:31)
  15. Carry That Weight (1:36)
  16. The End (2:19)
  17. Her Majesty (0:23)
avatar van schizodeclown
BillyShears schreef:
Een zeer goed album, maar als Beatle fan vallen me twee dingen op:

1) Het hoogst genoteerde Beatles album staat op plaats 15. Voor een van de meest geniale en meest invloedrijke bands aller tijden nogal laag. De moderne pop muziek heeft zeer veel aan The Beatles te danken.
2) Abbey Road is het hoogst genoteerde Beatles album. Hoewel Abbey Road een prachtig album is verdiend het niet de eerste plaats in mijn ogen. Revolver blijft beter ;--)

1. Let niet teveel op die beetje wazige top 250, je eigen smaak gaat voor

avatar van Leeds
The Beatles zijn hier alweer op hun best

een meesterlijk werk met I Want You als absolute uitschieter

Nice one!!!

Joy schreef:
de b kant vind ik idd niet erg spannend, maar wellicht moet ik het gewoon wat vaker draaien

Ik zou het maar doen. Wellicht de beste plaatkant ooit gemaakt.
Absoluut mee eens. Bovendien is Abbey Road opname technisch, met de mogelijkheden van die tijd een unicum. Vergelijk ook het geluid van vele platen uit '69, maar eens met andere lp's uit die tijd. Dan wordt je heel veel duidelijk. Ik ben dan ook benieuwd naar 09-09-09, waar het geluid nog beter zal klinken en dezelfde kwaliteit zal hebben als LOVE. Dat wordt smullen!!!!!!!!

avatar van Arrie
DirkM schreef:

Nu snap ik het helemaal niet meer. Dat is een parodiehoes op Sgt. Pepper's..
Ben jij abuis of zet je die bewust hier neer om het de al niet al te duidelijke inside-joke nog verwarrender te maken?

Hij zei: zelfde verhaal als We're Only In It For The Money. Daarmee verwijst ie dus via die hoes naar Sgt. Pepper's. Dus hij bedoelt: zelfde verhaal als Sgt. Peper's.

Nicci

Ik zou het maar doen. Wellicht de beste plaatkant ooit gemaakt.

Hé, dat verrast me: gezien je top 10 e.d. Leuk, verassingen. En je hebt nog gelijk ook. Als kant A diezelfde intensiteit had gehad, was het 'niet te verdragen' goed geweest. Dan had niet Joni Mitchell, maar The Beatles mijn top 10 aangevoerd.

Ik vind kant A toch wel een tikkeltje beter dan kant B, waar overigens ook niks mis mee is. Ik vind dit niet The Beatles' beste, maar wel de meest constante.

avatar van frankieman
De nummers op zichzelf zijn op kant A beter, maar als geheel is kant B perfect imo. Ik heb het ooit de essentie van de pop muziek genoemd en dat vind ik nog steeds.

Joy
DirkM schreef:

Nu snap ik het helemaal niet meer. Dat is een parodiehoes op Sgt. Pepper's..

justum

maar moet um blijkbaar vaker draaien, zalk eens gaan doen

(sgt pepper dan, we're only in it for the money, daarvan ken ik kant b al

avatar van bikkel2
De 2e kant kent het beste materiaal wat ik ooit hoorde . Hier persen de Beatles op de valreep hun meest geniale momenten eruit .
Het blijft iets vreemds hebben , want Let It Be (die uiteindelijk als laatste verscheen , maar wel eerder werd opgenomen ) is een moeizaam verlopen operatie , terwijl hier eigenlijk niets zorgelijk klinkt .
Pas vanaf Golden Slumbers hoor je iets van een afscheid tot naar de climax van The End toe .
Er is genoeg bekend over het kille en vijandige verloop van Let It Be .
Over het verloop van het maken van Abbey Road heb ik eigenlijk nooit iets gehoord of gelezen .
De laatste x met elkaar opnemen , ze wisten dat dit de zwanezang zou zijn . Je hoort het nauwelijks terug hier .

Op wikipedia (engelse versie) staat een hele interessant uiteenzetting over het album Abbey Road. Met alle dingetjes ,die je wilt weten over het hoe , waarom, tijdlijnen, songs en de rest. Ik snap nu dus pas, waarom ik ooit een lp heb gehad waar Her Majesty NIET opstond,en waarom hij op de "officiële" versie wel staat. Heel interessant om dat stuk eens te lezen. Ik weet nog wel dat medio het jaar '69 er veel onduidelijkheid was in de pers, wat er allemaal aan de hand was met Beatles. Er werden toen zo veel geruchten de wereld ingeslingerd. Op Anthology 3 werd al veel verteld, maar over met name Abbey Road is dit artikel op Wiki erg nuttig, als je er alles van wilt weten. Het grappige is eigenlijk dat het zo "bejubelde" kant 2 vad het album onafgemaakte nummers waren van de Let It Be sessies!!!

avatar van Thuurke
Voor de mensen die geen Engels kennen, op de Nederlandse versie van wikipedia staat het ook uitgelegd.

avatar van bawimeko
bikkel2 schreef:
Er is genoeg bekend over het kille en vijandige verloop van Let It Be .

Het verhaal gaat dat na het geruzie en gedoe tijdens de Let it Be-opnames (en nog gefilmd ook) het concert op het dak voor de mannen een onverwacht prettige ervaring was. Er werd weer wat gelachen, de sfeer was ouderwets. Met dit in het achterhoofd ontstond het idee om in ieder geval nog één album te maken. Belangrijke factor was dat George Martin weer was gestrikt; hij had al eerder te kennen gegeven dat hij het geruzie zat was en had er niet op gerekend ooit weer Beatles-producer te zijn.
Ten tijde van Abbey Road (het album) was de band al eigenlijk in praktische zin al uit elkaar...John Lennon was druk met solo-projecten, George H. was vaak in Amerika aan het rondhangen met Eric Clapton, Ringo begon een filmcarriere.
En achter de schermen bleef het geruzie over Allen Klein.
Op het album zijn er eigenlijk maar weinig echte 'samen'-momenten, "Because" heeft mooie samenzang en "The End" is het laatste muzikale statement. Verder werd er vaak apart van elkaar gemusiceerd. Overigens is Paul op dit album het meest openhartige over de moeilijkheden achter de schermen in "You Never Give Me Your Money" over het geschuif met papieren in ellenlange vergaderingen....

avatar van SilverGun
Ik dacht altijd dat "money" refereerde naar de financiële pagina van een krant, vanwege het "you only give me your funny paper" er achteraan

Nicci schreef:

Ik heb deze plaat ook op 5* staan en hij stond ooit in mijn top 10.

avatar van bikkel2
Ad en bawimeko worden bedankt voor hun uitleg en doorverwijzingen .
Ik ga mij er zeker in verdiepen .

avatar van Dungeon
SilverGun schreef:

Dit This was me directly lambasting Allen Klein's attitude to us: no money, just funny paper, all promises and it never works out. It's basically a song about no faith in the person, that found its way into the medley on Abbey Road. John saw the humour in it.
Paul McCartney.

'Funny paper' - that's what we get. We get bits of paper saying how much is earned and what this is and that is, but we never actually get it in pounds, shilling and pence. We've all got a big house and a car and an office, but to actually get the money we've earned seems impossible.
George Harrison

Bron. www.beatlesbible.com

Prachtige plaat, waarbij me vooral opvalt wat voor een harmonieus geheel het is. Er hangt zo'n vredevolle sfeer rond dit album (zie Here Comes The Sun en Octopus's Garden). Het tweede deel is simpelweg geniaal en klinkt nog steeds origineel, vooral het laatste drietal is haast perfect.

avatar van Niek
Eindelijk gewoon maar eens gekocht. In een winkel waar veel cd's slechts 5 euro kosten is de drempel er een te kopen van 14 euro hoger. Blij dat ik het gedaan heb . Fantastisch album natuurlijk, met de Golden Slumbers/Carry That Weight combo als hoogtepunt imo.
Top10 potentie .

avatar van Niek
Kan iemand mij mss wat vertellen over wie wat ongeveer deed bij The Beatles. Ik ben nog een aardige nitwit wat Beatles betreft (daar gaat wel verandering inkomen) en ben nogal nieuwsgierig in deze. Bijvoorbeeld in You Never Give Me Your Money, wie zingt er eerst (de 'lieve') en wie daarna?
Of heeft iemand mss een goede (niet al te uitgebreide) site over dergelijke zaken voor mij?

Alvast bedankt!

avatar van frankieman
'You Never Give Me Your Money' word helemaal door Paul McCartney gezongen.

Ringo zingt toch ook mee in You Never Give Me Your Money?

Edit: nee, ik zit fout, alleen Paul zingt volgens wikipedia:

The song begins with two verses sung by McCartney in a large-sound, almost classical style. This is followed by a section played in a double time swing feel with McCartney switching to a more nasal vocal style, using a mock-baritone voice which contrasts the song's somewhat poignant lyrics. Next comes an instrumental interlude with George Harrison's aggressive blues rock-style and a concluding unison line between guitar and bass. The song fades out with a chant reminiscent of a nursery rhyme, set to a Harrison guitar riff similar to a previous album track, "Here Comes the Sun"

Niek schreef:
Kan iemand mij mss wat vertellen over wie wat ongeveer deed bij The Beatles.
Alvast bedankt!

Degene met de mooiste stem is George Harrison.

Ik denk dat je op Wikipedia een beetje moet zoeken wie de nummers zingt, en dan gewoon een aantal keer luisteren. Je gaat al snel de stemmen herkennen.

avatar van devel-hunt
release schreef:
Ringo zingt toch ook mee in You Never Give Me Your Money?

Ringo zingt niet mee in 'you never give me your money' maar wel duidelijk te horen in 'carry that weight'.

frankieman schreef:
'You Never Give Me Your Money' word helemaal door Paul McCartney gezongen.
Vet. Het lijkt echt of iemand anders het overneemt. Zoiets als Notorious BIG op Gimme The Loot maar dat zal hier mss wat minder bellen doen rinkelen.

avatar van Elvis Hitchcock
devel-hunt schreef:

Twee weetjes over Ringo Starr:

* Hij ontving veel meer fanmail dan de andere drie Beatles (iets dat je niet zou verwachten)

* "Ringo" is Japans voor "appel".

herman schreef:
Wat verdere grollen off topic berichten over breezers ed. verwijderd.
Terecht!!!!!!!!!!!

avatar van Booyo
Wauw, wat een plaat.. De sfeer die rond dit album hangt is magnifiek! Ik zag op eerdere pagina's een discussie ontstaan over wat beter is: de A - of de B kant. Dit geeft voor mij het knappe van dit album aan, namelijk dat het in principe 2 delen bevat, maar naar mijn mening toch een fantastisch geheel vormt! Ik zelf heb niet echt een voorkeur naar één van beide, bevat beiden pareltjes van nummers!

Twijfel nog erg of ik het de volle bak aan sterren zal geven, derhalve hou ik het voorlopig bij 4,5 *

Frostyx
Stijn_Slayer schreef:

Degene met de mooiste stem is George Harrison.

Hmmm ik vind dat John Lennon de mooiste stem heeft, daarna Paul Mc

Nicci
Luister naar Golden Slumbers en je weet wie de beste zanger van The Beatles was. . . .