Coldplay - Viva La Vida or Death and All His Friends (2008)

Alternatieve titel: Viva La Vida

Label: Parlophone

1. Life in Technicolor (2:39)
  2. Cemeteries of London (3:21)
  3. Lost! (3:55)
  4. 42 (3:57)
  5. Lovers in Japan / Reign of Love (6:51)
  6. Yes / Chinese Sleep Chant (7:06)
  7. Viva la Vida (4:04)
  8. Violet Hill (3:50)
  9. Strawberry Swing (4:08)
  10. Death and All His Friends / the Escapist (6:18)
  11. Lost? * (3:41)
  12. Lovers in Japan [Acoustic] * (3:44)
  13. Life in Technicolor II * (4:05)
  14. Postcards from Far Away * (0:48)
  15. Glass of Water * (4:44)
  16. Rainy Day * (3:26)
  17. Prospekt's March / Poppyfields * (3:38)
  18. Lost+ * (4:18)

met Jay-Z

19. Lovers in Japan [Osaka Sun Mix] * (3:58)
  20. Now My Feet Won't Touch the Ground * (2:29)
Gsus
Viva La Vida klinkt echt heel erg tof. De 1e keer dat ik 'm luisterde viel serieus m'n mond open van verbazing. Melodie klinkt echt top en ik heb er nu wel heel veel vertrouwen in dat we weer een topcd'tje krijgen van onze Britse vrienden

avatar van jtsterkenburg
life in techicolor en met name lost zijn wel aardige nummers. Gelukkig een stuk minder bombastisch dan viva la vida, maar toch blijf ik bij alles wat ik tot nu toe van dit album heb gehoord de diepgang een beetje missen. hier kun je trouwens een aardige video bekijken met life in technicolor:

avatar van Nicolage Rico
Wie wil het album van me kopen? Ik moet hem zelf nog kopen, maar het 2e album krijg je er gratis bij. Verkoopstunt van Coldplay.

avatar van Music4ever
Viva La Vida en Violet Hill een paar keer gehoord, maar vind het echt niets speciaals. Voor mijn gevoel heb ik het allemaal al eens gehoord, niets nieuws onder de zon dus. Ik denk dat ik definitef afhaak bij Coldplay.........

avatar van kaztor
De hoes ziet er verraderlijk cool uit voor een afgevlakt, saai bandje.
Veel mooier dan die suffe cover van X&Y (of zoiets)

Ik schraap het laatste beetje goodwill bij elkaar om het nog een kans te geven, maar het zal wel weer op een sisser aflopen.

avatar van Smiechtel
Hmm, Violet Hill vond ik na een paar keer luisteren toch erg aardig, alhoewel de tekst niet geweldig is: 7.5, of nee ... 8 (vanwege de simpele maar mooie 'solo'). Viva la Vida valt niet tegen, maar is toch ook niet heel erg diepgaand ... de tekst is dan wel weer mooi! 6. Life in Technicolor vond ik echter wel heel mooi, 8-

8 + 6 + 7.8 = 21.8

21.8 / 3 = 7.26.

Ofwel, het niveau nog ietsjes opschroeven Coldplay! Ik haal hem sowieso wel, daar niet van ... tenzij dit de mooiste nummers waren.

ElsenaarMetal
oke viva la vida is ooook erg mooi!:D
Ik ben het eigenlijk wel eens met smiechtel!

Ik ben zooo benieuwd:D

avatar van bert
Toen ik Violet hill voor het eerst hoorde was ik tevreden, een leuk nummertje waar ik best wat luisterbeurten aan wil gunnen. maar toen ik Viva la Vida hoorde was ik echt verkocht. wat een ontzettend lekker nummer is dat zeg!

avatar van Lennonlover
c-moon schreef:
(...) Bye Bye, Coldplay !

je bent staalhard, c-moon,

Violet Hill en Viva la Vida klonk in ieder geval al erg goed, ik ben benieuwt naar de rest van het album.

avatar van The Scientist
Stemmen verwijderd, alsmede berichten die hierover gingen

Justinx schreef:
Dat is nou juist wat me verbonden houdt met Coldplay

Mij dus ook ja Misschien is het juist goed dat ze een andere hoek inslaan..gewoon iets anders proberen.
Ik kan nou niet zeggen van de nieuwe single dat ik dat vaker gehoord heb. Het is enigzins anders..of ben ik nou gek?

Je hebt gelijk. Violet Hill is naar mijn mening vrij uniek. Vooral ook omdat de gitaar er wel erg snel bijkomt. Naar mijn mening ook vrij onverwacht. Dan ook nog het stukje ambient vooraf.
Viva la Vida vind ik beeldschoon, maar ik denk niet dat het de tijd zal doorstaan. Maar nu is het in ieder geval nog erg mooi.

aidoo
Lost! staat in zijn geheel op Last.fm trouwens.

mathieudc
Bedankt voor de tip, Viva La Vida ook trouwens. Voorlopig vind ik Viva La Vida de beste, gevolgd door Lost! en daarna pas Violet Hill.

Lost! is wel niet het meest opwindende nummer, en heeft niet echt een climax, maar ikzelf ben fan. Valt wat te vergelijken met 'Amsterdam'. Ik heb er dan ook vetrouwen in dat het wederom een mooi album wordt van Coldplay.

avatar van Yeahz
Het artwork is apart (wel mooi), de titel is compleet belachelijk en de muziek is niet de moeite waard; deze dingen kwamen het eerst bij mij op toen ik Viva la Vida en Violet Hill luisterde en me weer eens verdiepte in Coldplay.

Het lijkt wel of ze hun 'eigen' geluid willen uithollen; door nog meer overgeproduceerd standaard werk te produceren doen ze precies wat het overgrote deel van hun nieuw verworven fans door het album X & Y van ze verlangt (waar muziekrecensenten juist voor vreesden) en is er weer een Coldplay plaat het universum ingeschoten die noch iets toevoegt aan het bestaande werk van Coldplay, noch aan muziek in het algemeen.

Ik was 'vroeger' een liefhebber van Coldplay (Ben nog naar een concert in het Gelredome geweest). Coldplay is voor mij nu geschiedenis en wordt dat voor ons allemaal over een tijdje ook wanneer ze op deze manier door blijven gaan. Over een aantal jaar zijn ze vergeten, tenzij ze besluiten om nog meer pretentieuze, nietszeggende middle of the road muziek op ons af te schieten.

avatar van Psychol_Mikol
wat goed dat jij al kunt voorspellen dat niemand coldplay meer goed vind over een aantal jaar.
ik dacht even dat iedereen z'n eigen smaak had, maar dat is dus niet.

kwestie van smaak, je vind het wat of je vind het niks.
er zullen vast fans zijn die coldplay misschien links laten liggen, maar daar-in-tegen heb je weer andere muziekliefhebbers die het wel waarderen wat coldplay doet.

Natuurlijk blijft het een kwestie van smaak. Dat geef ik direct toe. Maar ik denk dat de muziekliefhebbers zoals die hier op deze site ruim vertegenwoordigd zijn wel zo langzamerhand uitgekeken raken op deze band (ik ben daar zelf een van). Ik houd van vernieuwing en velen hier met mij.
Voordat ik op deze site zat luisterde ik alleen maar Coldplay, U2 en DJ Tiësto. Toen was ik denk ik zelfs officieel fan van Coldplay. Maar andere muziek heeft mijn smaak doen verruimen.
Neemt niet weg dat ik nog steeds erg benieuwd ben naar dit album omdat het toch een soort eerste liefde is.
Vooralsnog denk ik dat door de muziekliefhebber die verder kijkt dan zijn neus lang is Coldplay vergeten wordt. Tenzij ze zoals Yeahz ook al schrijft met iets vernieuwends komen. De fans zullen de band altijd trouw blijven.
Vooralsnog ken ik nog maar twee nummers van dit album en als je het mij vraagt mag je op basis daarvan nog geen oordeel vellen en een band gelijk helemaal afschrijven.

Lost Highway
Coldplay zal altijd een grote fanbase hebben, om de doodsimpele reden dat ze zowat de enige degelijke band zijn die ook op de commerciële stations aandacht krijgt, en dat het gros van de mensen niet verder kijkt. Hoewel ik denk dat Violent Hill iets te stevig is voor de commerciële stations, dit terzijde. In het land der blinden is éénoog koning heet dat dan. Laat ons stellen dat, als je de mainstream bekijkt, Coldplay helemaal bovenaan staat. Als je echter de muziekwereld ruimer bekijkt, staan ze ergens middenin.

avatar van Bluebird
Om dat ik met regelmaat het nummer *White Shadows* op Arrow voorbij hoorde komen en opeens werd gegrepen door de kamerbrede, ruimtelijke, beeldende en catchy klanken heb ik voor de grap vandaag voor 25 euries maar eens alle 3 de Coldplay albums aangeschaft.

Geen miskoop. Een aantal nummers waren natuurlijk al overbekend van de radio. Die klonken altijd wel aardig maar als progrockliefhebber had ik er niet echt veel mee. De lijzige Kermitstem van Chris Martin was me te zeurderig en melancholisch waarbij de composities niet al te ingewikkeld overkwamen, hoewel toch apart en beslist sfeervol. Een soort Keane maar dan wel een klasse beter, alleen al door de volwassener teksten en de volle gitaarsound.

Muzikaal valt er achteraf dan ook veel te genieten en na enkele luisterbeurten zijn er genoeg ware prachtnummers voor bepaalde momenten te ontdekken. Ik ben toch benieuwd naar het nieuwe album waar we nog een kleine maand op mogen wachten.

avatar van Yeahz
@Psychol_Mikol: Dit blijft dus het nadeel van het geschreven woord. Uiteraard bedoel ik dit meer als een soort van betoog (Alsjeblieft heren, kruip uit die schulp en ga eens iets interessants doen!) dan dat ik daadwerkelijk van mening ben dat niemand hier meer interesse in zal hebben. Voor het overige weer on-topic praat.

@Lost Highway: Het nummer staat op dit moment op 1 in de mega top 50. Dat zegt genoeg over de status van Coldplay, want zo goed is de single niet. Hetzelfde was destijds met Talk. Scoorde hoger dan elke andere eerder uitgebrachte single van de band, maar was duidelijk slechter. Dit album zal ongetwijfeld heel hoog gaan scoren, maar zal aan kwaliteit hebben ingeboet....

avatar van Yanix
Ik moet zeggen dat bij 'Lost!' wel het oude Coldplay terug te vinden is. En daar ben ik heel blij om. Het niveau van parachutes zullen ze nooit meer overtreffen, maar laat ze maar zeker in de buurt proberen te komen. Dan ben ik al tevreden.

avatar van kaztor
Heb net violet Hill gehoord en het bevalt me eerlijk gezegd wel.
Het klinkt tenminste niet als de zoveelste Clocks en alleen daarom ben ik al verrast.

De clip van Violet Hill sluit aan bij het artwork

avatar van kaztor
Dit mogen ze nou vaker op de radio draaien en dat is nou net wat, denk ik, niet gebeuren gaat... helaas.

avatar van aphexfreak
Nou nou nou....zojuist 3 nieuwe nummers gehoord van het album (lost, viva la vida en life in techicolour) en ik moet zeggen dat ik heel erg aangenaam verrast ben.
Na de nieuwe single was ik bang voor een 2e X&Y maar zo te horen gaat het toch een andere kant uit, kon ook eigenlijk niet anders met Brian Eno achter de knoppen.
De nieuwe nummers staan nu zelfs al een tijdje op repeat.
Dat belooft wat.

avatar van mr-mucho
ik moest gewoon bijna janken bij viva la vida !! te mooi. lost is ook zeker mooi. het is dat ik er nog geen sterren voor kan geven. maar dat worden er ws 5!

avatar van Hiawatta
Coldplay....een nieuw album. Ik ben zeer benieuwd, was een beetje afgehaakt na a rush of blood to the head. Met daarna zelfs het bedroevende X&Y komen ze met dit....gaat dit album het prachtige parachutes overtreffen? Ik ga het een kans geven, viva la vida is mooi van begin tot eind, bij violet hill haak ik een beetje af na 1 minuut 43, die gitaarsolo dan, weet niet het maakt het nummer er voor mij niet veel mooier op. Echter mijn interesse is wel gewekt, kom maar op met het album!

avatar van kaztor
Het zou toch echt harstikke tof zijn als deze band nu gewoon hun eigen ding zouden doen. Begin de nieuwe single echt goed te vinden!