The Cure - Pornography (1982)

Label: Fiction

1. One Hundred Years (6:40)
  2. A Short Term Effect (4:22)
  3. The Hanging Garden (4:33)
  4. Siamese Twins (5:29)
  5. The Figurehead (6:15)
  6. A Strange Day (5:04)
  7. Cold (4:26)
  8. Pornography (6:27)
  9. Break [Group Home Demo] * (2:11)
  10. Demise [Studio Demo] * (2:10)
  11. Temptation [Studio Demo] * (4:01)
  12. The Figurehead [Studio Demo] * (6:12)
  13. The Hanging Garden [Studio Demo] * (5:30)
  14. One Hundred Years [Studio Demo] * (7:01)
  15. Airlock: The Soundtrack * (13:07)
  16. Cold [Live] * (3:55)
  17. A Strange Day [Live] * (4:05)
  18. Pornography [Live] * (5:56)
  19. All Mine [Live] * (2:55)
  20. A Short Term Effect [Live] * (4:06)
  21. Siamese Twins [Live] * (6:03)
  22. Temptation Two [AKA LGTB) (RS Studio Demo] * (3:58)
Saldek schreef:
Hahaha, aanstaande zaterdag wordt mijn dag. Ik ga denk ik naar Plaatboef en mezelf op wat Cure tracteren, gewoon op de gok.
Cure van voor mij momenteel niet kapot. Wat ik ook kopen zal, het kan haast niet anders dan de moeite waard zijn. Zelfs de albums die hier op MM worden afgekraakt heb ik met Tuben toch minimaal kunnen waarderen. Intussen ook The hanging garden gehoord, en 100 years, en Siamese Twins.........nog vier naggies slapen en dan brouw ik een eigen Cureparty........wat een band.........

Wat heb je nu zo al?

Wat is dat toch heerlijk, The Cure nog stukje bij beetje ontdekken!
Er staat je nog een hoop gaafs te wachten!

Razor Disk
Zou hem graag willen aanschaffen, maar het is zo genant om naar een album met de titel ''Pornography'' te gaan vragen bij een lokale platenshop, en al helemaal als puber. Sorry als het kinderachtig lijkt maar ik blijf er een beetje mee zitten. Maargoed, mijn vader kent The Cure en misschien valt het allemaal wel mee.

Misterfool
kuch internetwinkels kuch internetwinkels kuch bol.com kuch cosmox.nl

wat een nare hoest heb ik toch

Razor Disk
Lijkt me een prima idee, alleen wil ma het weten als ik cd'tjes koop, als ik dat niet doe heb ik een probleem. Ik ga er gewoon een keer met me ouders over praten hoe het zit enzo.

avatar van Fairy Feller
Razor Disk schreef:

Had je destijds mijn ouders moeten horen toen ik het T shirt van dit album aan had ..haha

avatar van Chameleon Day
Fairy Feller schreef:

Daar stonden toch geen blote vrouwen op?

Razor Disk schreef:

Ik stond er eigenlijk van de week pas bij stil dat een dergelijke titel eigenlijk helemaal niet zo normaal is. Ik vertelde in mijn enthousiasme iemand over dit album, en toen ik de naam noemde kreeg ik een blik toegeworpen duidelijk gekenmerkt van weerzin en afkeuring. Daar moest ik wel even om lachen, temeer daar hij zelf een muziekvoorkeur heeft van 'zwarte herrie'. Hel en verdoemenis zijn mogelijk toegankelijker dan pornografie.....maar enfin.(er is immers veel gebruik en moraal mee gemoeid)

Om even op de issue te komen: als je deze cd wilt halen moet je je niet schromen in de winkel, al krijg je een afkeurende reactie. Shit happens zeg ik maar. Jij wilt die cd en daar hebben zij niets mee van doen, toch? Aan de andere kant moet ik zeggen dat het netjes is dit soort dingen ter overweging te nemen. En wil je het er met je ouders over hebben, gewoon doen. Maar de verkoper....laat die maar schuiven.

avatar van reptile71
@Razor Disk: Je kan hem toch zelf uit de winkel pakken? Als je puber bent zou je inmiddels het alfabet moeten kennen.

Over die titel... nu men het er hier over heeft: volgens mij vond ik dat heel vroeger ook wel een beetje gek dat het album zo heet, maar dat is lang geleden. Een beetje verkoper weet toch ook wel dat dat gewoon een album van The Cure is?

Fairy Feller schreef:

Ik WIL jouw t-shirt!!! Hoeveel?

Goh, wat ouderwets....

Saldek schreef:

Daar maak ik me niet druk om.

Ik kocht deze ooit eens...

Ik dacht er net nog eens over na, maar wat is de cover voor Pornography toch gaaf!

Razor Disk
Vergeleken met die cd is eigenlijk alles netjes.

avatar van dazzler
Ik heb de etymologische betekenis van pornografie
nog eens opgezicht, maar ik kwam niet verder dan het in beeld
brengen (graveren) van vleselijke (porno) lusten.

Jammer, want ik ervaar de titel meer
als een in je eigen vlees (porno) snijden (graveren).
De perfecte soundtrack bij automutilatie, daarom niet noodzakelijk letterlijk.
Maar de inhoud van het album brengt je dicht bij het suicidale.
De pijn van het zijn die zo hard in je ziel snijdt,
dat je het ook lichamelijk ervaart.

Ik las ooit in een artikel dat de rood geschminkte mond van Smith
als een gapende wonde zingt ... dat vond ik een sterk beeld
dat heel erg van toepassing is op dit album ...

I must fight this sickness
Find a cure

avatar van Suicidopolis
Ik herinner mij een interview waarin Robert Smith praat over de betekenis van albumtitels als Faith, Pornography en Disintegration. Wat hij zij kwam er toen basically op neer dat hij trachtte met één enkel woord de gehele sfeer van het album te omvatten. Pornography stond daarbij dan voor zoiets als hard, ruw, ongepolijst, geweldadig.

Spijtig genoeg herinner ik mij niet meer welk interview dat nu weer precies was... Ik zoek straks nog wel eens verder, en als ik het terugvind, dan quote ik het desbetreffende stukje wel.

avatar van orbit
Ik heb de titel eigenlijk altijd opgevat als de extreemste manier van blootgeven en een ongefilterd exhibionisme van de duistere kanten van de ziel.
Maar wat Suicidopolis zegt klopt wel, ik meen dat ook gelezen te hebben ergens van Smith.

Razor Disk
YouTube is the place to be, daar ga ik het eerste nummer eens beluisteren. Kijken of ik na Disintegration door de waarschijnlijk superdikke emotionele barrière heen kan.

kaztor schreef:

Wat heb je nu zo al?

Wat is dat toch heerlijk, The Cure nog stukje bij beetje ontdekken!
Er staat je nog een hoop gaafs te wachten!

Ja, ik zie het als een totaal onverwachte trip en het is inderdaad als een feestje the Cure stap bij stap te ontdekken.
Heb nummers van Youtube op tape gezet en een eigen compilatie gefabriceerd. En het is het enige zo'n beetje wat ik de laatste tijd draai.
De enige die ik altijd heb gehad was Disintegration en een singeltje (Caterpillar). Vandaag de cd 'The Cure' gekocht. Heel anders, maar de eerste luisterbeurten leveren al heftige power!
Waar ik wél het meeste naar verlang is deze, Pornography.

Misterfool
ik merk helaas een ding. Hoe goed dit album ook is, door de soms zelfs ongemakkelijke duisternis vind dit album niet vaak de gang naar mijn cdspeler. spijtig het is een briljant album.

Misterfool schreef:

.....is dit werkelijk zo heftig? Wow! O my......net me salaris binnen. Hoop dat ik 'm zaterdag vinden zal. Als ik 'm vind neem ik 'm gelijk mee........kan-nie-wagtuh!
De nummers die ik van deze tot nu ken zijn de eerste zes en 'Pornography', en die bevallen mij uitstekend.

Saldek schreef:
.....is dit werkelijk zo heftig? Wow! ........kan-nie-wagtuh!

Je kent dus alleen Cold niet en vraagt je af of dat nummer heftig is? Ofzo...

avatar van VanDeGriend
Ik denk dat aan de hand van de tracklist hierboven het vermoeden bestaat dat er 20 nummers op staan. Dat is echter alleen op de deluxe dubbel cd het geval. Die bonus cd kun je rustig weg gooien trouwens. Toegevoegde waarde is beperkt.

VanDeGriend schreef:
Die bonus cd kun je rustig weg gooien trouwens. Toegevoegde waarde is beperkt.
Eens

Overschatte kut plaat voor Cure begrippen, mijlen achter 17 seconds, Faith, en de debuut)en),
Wel en daarom is scoort die zo hoog, de Gothic plaat avant la lettre (en die eer zou Bauhaus moeten toekomen)

joca
Grootfaas schreef:
Overschatte kut plaat voor Cure begrippen, mijlen achter 17 seconds, Faith, en de debuut)en.....

Nogal grof gezegd, maar het komt er wel op neer ja. Het is nogal een bak galm en bombast van hier tot The Hanging Garden.....

Misterfool
ik ben het in dit geval niet met jullie eens. dit heeft bombasme dit heeft grandeur. dit album slaat in op het moment dat je luistert. subtiel is het allemaal niet. maar ach subtiliteit is voor mensen die van ambient houden.

avatar van LucM
Bombast kan voor mij maar in dit geval doet het eerder afbreuk aan de typische Cure-sound, ik vind het zelfs vloeken met het gevoelige en breekbare stemgeluid van Robert Smith wiens zang en gitaar alleen al veel sfeer en emotie opwekken.
Bombast past goed bij krachtige stemmen of meer theatrale bands als bv. Queen, Meatloaf, Muse. Bij een Neil Young bv. wil ik absoluut geen bombast en ook bij the Cure is de stelling 'less is more' van toepassing zoals op hun vorige albums.

Grootfaas schreef:

Kortzichtig geformuleerd.. van mij mag je dit een kutplaat vinden.. de "love it or hate it" stellingen zijn nagenoeg bekend over Pornography. Maar om te stellen dat deze hoog scoort omdat het de Goth-plaat avant la lettre zou zijn is natuurlijk je reinste onzin en bullshit! Als je de stemmen hier bekijkt zijn het allerminst gothluisteraars die dit unaniem hoog beoordelen, ook niet op andere sites trouwens. Dat goths het een leuke plaat vinden zal inderdaad wel, maar de plaat gaat nog wel een stuk (mijlen) verder dan dat. Maar moeilijk te bevatten voor mensen, het blijft een geluidsexperiment dat bij sommigen perfect aankomt, terwijl het bij anderen precies niet is wat ze hopen. Zo kun je ook een white light/ white heat van VU noemen of the idiot van Iggy Pop.. iedere artiest heeft wel zo'n plaat waarover de meningen in tweeën uiteenvallen. Eerder een boeiend fenomeen en blijk van veelzijdigheid dan de boel staven aan de hand van een aantal andere platen van hoe "het zou moeten zijn".

kan me voor de volle 100% in het betoog van orbit vinden

avatar van Castle