Animal Collective - Merriweather Post Pavilion (2009)

Folk / Electronic
Label: Domino

1. In the Flowers (5:24)
  2. My Girls (5:43)
  3. Also Frightened (5:16)
  4. Summertime Clothes (4:32)
  5. Daily Routine (5:48)
  6. Bluish (5:16)
  7. Guys Eyes (4:33)
  8. Taste (3:56)
  9. Lion in a Coma (4:14)
  10. No More Runnin (4:25)
  11. Brother Sport (5:59)
avatar van Facedown
dvk schreef:
Eerste kennismaking met dit soort (bizarre) muziek maar dit is echt geweldig!
Even doorbijten aan het begin maar ook de eerste paar keer klinkt het gelijk leuk maar na 5/6 luisterbeurten begint alles pas echt op te bloeien
Iemand nog aanraders met vergelijkbare muziek?
Zijn de vorige albums van AC aan te raden?

De vorige albums zijn zéééker aan te raden, maar verwacht niets in de stijl van dit album... ik kan het niet zo goed uitleggen

dvk schreef:
Eerste kennismaking met dit soort (bizarre) muziek maar dit is echt geweldig!
Iemand nog aanraders met vergelijkbare muziek?
Zijn de vorige albums van AC aan te raden?

Here Comes The Indian lijkt vreselijk veel op deze plaat. Aanrader dus !

Juist ja , Here Comes the indian is een beetje het minst toegankelijke plaatje wat ze hebben. Erg trippy en psychedelisch. Om tijdens de wildere jams ook nog eens zwaar psychotisch uit de hoek te komen

Dit plaatje daarentegen, is het meest catchy wat ze ooit gemaakt hebben, vol met dansbaarheid en meezing refreintjes.

Dus of je liep m bewust voor de gek te houden, of ik ben het bij deze niet zo met je eens. In dat geval raad ik toch eerder Feels aan of Person Pitch van Panda Bear, voor meer toegankelijkheid.

Nihilisme
Ja, was ook niet bijzonder serieus. Vergeef mij mijn flauwe bui, het zal er mee te maken hebben dat ik nu de stad niet in kan.

Nee, even serieus: ik zou toch eerder Strawberry Jam aanraden dan Feels, maar Person Pitch is sowieso een mooie start!

avatar van Jochempie
Zo! Verhoogd naar 4,5. Ik ben helemaal verslaafd aan deze cd.

1,0

avatar van vins75
Strawberry Jam deed me eigenlijk niet zoveel, dit album klinkt echter fantastisch. ik heb nog even wat tijd nodig voor een definitief oordeel, maar zet vast in op 4*. Ik begrijp dat de observatie niet echt origineel is, maar ik moet ook steeds aan Pet Sounds denken bij deze plaat.

avatar van Bart
Na negen (9) luisterbeurten begin ik met 4*! Vooral 'Also Frightened', met de hypnotiserende samenzang, door al die herhalingen, en 'Daily Routine', met het hysterische keyboard, vind ik zeer de moeite waard. En natuurlijk het slotnummer 'Brother Sport'.

avatar van Yamato
Freddie schreef:
Vervelende pretentieuze bagger.

Als er iets niet pretentieus is, is dit het wel.

nijme255@adsl
dynamo d schreef:
Dit album kreeg vandaag de maximale score in de Volkskrant: een zeer lovende recensie. Ik ga het ook een keer beluisteren.

En als de Volkskrant, lees Heer Kamer het goed vindt, doe jij dat ook? Of heb je nog een eigen smaak. Persoonlijk is dit niet mijn cup of tea. Misschien lukt het na een paar borrels om er waardering voor te krijgen? Heb alles nog niet gehoord dus ga nog even door met mijn zoektocht naar wie weet een track die mij ook kan bekoren. Het gelukte bij die andere hype ook (TV on the Radio)....

avatar van vins75
Freddie schreef:
Vervelende pretentieuze bagger.

inderdaad heel vervelend om alles wat ook maar een beetje van de gebaande paden afwijkt af te doen als pretentieus.

Gregson
Heb nu een paar nummers goed doorgeluisterd en pretentieus zou ik het ook niet willen noemen moet ik zeggen. Vond het wel erg mooi in elkaar zitten voor wat ik er al van gehoord heb. Van de week verder doorgronden.

avatar van Kaaasgaaf
Ik ben sinds Kid A niet meer zó intensief bezeten geweest van een plaat als van deze.

avatar van Kaaasgaaf
Ik heb op mijn blog twee stukjes over dit album geschreven. De ene, van twee weken terug, is een poging tot een enigszins objectieve recensie, de andere, die ik vandaag heb geschreven, is een regelrechte en onverbloemde liefdesverklaring. Lijkt me leuk als je bij een van de twee stukken een reactie achterlaat, dan voel ik mij iets minder eenzaam.

nijme255@adsl schreef:

Volgens mij zegt Dynamo helemaal niet dat hij het ook goed vindt, hij heeft de plaat nog niet eens gehoord, hij zegt alleen maar dat hij dit gaat beluisteren vanwege een zeer positieve recensie. En aangezien mij toch de functie van een positieve recensie lijkt te zijn dat je mensen ergens enthousiast voor wilt maken, lijkt me dat zo vreemd nog niet. Of ga jij nooit af op wat andere mensen zeggen? In dat geval ben je boven de mensheid verheven.

Gregson
Gaaf zulke dingen Kaasgaaf, ik zal ze eens lezen!

avatar van kirchart.
Het nummer Guys Eyes, op de helft als er dat "need her" stuk is, hoor ik de hele tijd, en ik probeer het vergeefs te onderdrukken, "niet te genieten, niet te genieten".
Ik ben op dat moment dan ook even niet te genieten, het belemmert mijn hypnose, trip whatever die dit briljante album bij me oproept.
Vergeet dus wat je net gelezen hebt.
Summertime Clothes tot nu toe favoriet.
@ Kaaasgaaf: Ik ga ook even over tot het lezen van je recensies, want een beleving van een album gelijkstellen aan die van Kid A, (ook wel een van mijn meest intense) maakt me benieuwd naar jouw ervaring/mening.

avatar van Facedown
kirchart. schreef:
Vergeet dus wat je net gelezen hebt.

Oké, je hebt net Guys Eyes volledig verpest voor mij...
Just kidding
NIET TE GENIETE, NIET TE GENIETE....

Nihilisme
Grappig, Guys Eyes is mijn nieuwste 'ontdekking' van het album. Fantastisch nummer. Moeilijk onder woorden te brengen hoe verliefd ik op dit album ben.

avatar van KampF
Mooi lapje tekst Kaaasgaaf! Natuurlijk terecht dat je de beach boys noemt, ik heb al een paar recensies gelezen waarin werd gesproken over een Pet Sounds 2, de Pet Sounds van de 21e eeuw. Gewaagd om te zeggen natuurlijk, de tijd zal het leren

Nu ik het toch over recensies heb:

* Entertainment Weekly (A-)
* Pitchfork Media (9.6/10)
* Prefix (9.5/10)
* No Ripcord 10/10 stars
* The Sun 5/5 stars
* The Times 5/5 stars
* The Guardian 4/5 stars

Op zich geen slechte pick-up door de media. Rest mij wel de vraag waar opeens al die aandacht vandaan is gekomen. Gebrek aan andere albums in deze tijd van het jaar? Hype waarin de één direct achter de ander aan loopt? (Pitchforks cijfer wordt vaak genoemd in andere recensies). Ik weet het niet. Volkskrant was er ook lovend over.

Maar voordat ik weer beschuldigd wordt van recensie praatjes en cijfers wil ik vooral nog even kwijt dat voor dit album een 5* klaar ligt mits ze het live óók overtuigend weten te brengen. 17 januari ga ik ze zien in Leuven en ik heb er gigantisch zin in. Laat dat aub één van de beste concerten uit mijn leven worden, mijn verwachtingen zijn errrrg hoog

Ohja, ik raad natuurlijk Strawberry Jam en Person Pitch aan als vervolgplaat.

this rhythm that's up in my head!

this rhythm that's up in my head!

this rhythm it needs to get right out of my clothes

and get into my bedroom!

avatar van SilverGun

Dat zou toch niets uit moeten maken? Je geeft een cijfer aan wat je op de plaat hoort.

Ben nog benieuwd naar de review van Allmusic, altijd goed geschreven recensies daar. Zal ergens volgende week wel online verschijnen.

avatar van KampF
Dat is waar, maar zo'n ervaring heb ik bij sommige platen deels door een enorme kick van een live ervaring.

avatar van Jeanneman
Mmmmm... Na een paar luisterbeuren begin ik de onvoorwaardelijke liefde die sommige mensen voor deze plaat hebben te begrijpen. Het kwartje valt.

Feels en Strawberry Jam vond ik allebei een tijdje wel tof, maar die eerste draai ik nooit meer en Strawberry Jam speel ik ook niet vaak meer af. Dan is Person Pitch waarschijnlijk toch mijn favoriete 'Animal Collective'-plaat tot nu toe. Deze plaat lijkt ook het meest in de buurt te komen van Person Pitch al is het ADHD-gehalte hier een stukkie hoger, wat in dit geval helemaal niet erg is. Ben benieuwd of ik met dit album definitief op de AC-kar spring of dat het blijft bij een gemiddelde waardering van mijn kant.

Ik luister vrolijk verder.

avatar van midnight boom
goeie cd.wel apart, maar zeker heel goed

avatar van luc011190
Even een korte luisterstop tot ik de cd binnen heb nu. En oh oh oh, wat zou ik graag naar Leuven willen maar je kan met het OV gewoon echt niet terugkomen. Baal ik echt ontzettend van.

DevendraBan
Blij dat ik daar een dorpje naast woon, ik heb ze al in Hasselt een tijdje geleden moeten missen wegens het te late uur en dus geen vervoer terug, tickets waren al gereserveerd enzo.
Blij dat ze nu Leuven aandoen, ik had ze echter liever ten tijde van Feels willen zien. Deze plaat valt mee, maar een echte topper is het niet, mijns inziens.

UnknownPleasure
Nou nou zeg..

Dit album werkt werkelijk hypnotiserend ! De beste van alle prachtheden is tot nu toe Bluish
Ik ben bang dat dit voor mij DE cd van 2009 word.

UnknownPleasure schreef:
Nou nou zeg..

Ik ben bang dat dit voor mij DE cd van 2009 word.

Waarom zou je bang zijn?

Kijk eens aan, mijn eerste post ga ik hier neerzetten Ik moet eerlijk bekennen, Animal Collective was mij van naam bekend maar daar hield het op.
Voor de release van deze plaat heb ik dan hun vorig ter oren gebracht en het beviel me. Nu heb ik deze paar keer opgezet en hij klinkt steeds beter en beter. Ik word gewoonweg goedgezind van "My Girl". het zit allemaal leuk in elkaar, wie weet gaat ie nog een half stemmetje naar boven?

groeten

Dwangbuis
Passende recentie vind ik, die van 3VOOR12: http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/41242082#