jkbb
Mmm.. Een nieuwe A & J. Na het dipje dat I Am a Bird Now heette wist ik even niet meer of ik ander werk van de man nog wel moest opzoeken. Nog altijd mooi gearrangeerd, maar het weet me gewoon niet te pakken, te ontroeren, in tegenstelling tot het overweldigende debuut. Ik weet nog heel goed dat ik zo versteld stond tijdens de eerste luisterbeurt zoals dat maar weinig is gebeurd, zo 'in your face' dat album is. Helaas verwaterde de opbloeiende, heel groot wordende liefde voor dit gezelschap ook weer snel. Waarom weet ik niet eigenlijk. 't Was me allemaal toch net iets te kitscherig en bombastisch ofzo? Misschien wel een beetje hier en daar, maar Hegarty meent 't wel, kan haast niet anders. Maar weinig vocalisten die zo overtuigend zijn als deze man.
Ondanks alles kon ik het derde volwaardige album niet laten voor wat het is. Blij toe dat ik dat ook niet heb gedaan. De liefde voor dit gezelschap is weer helemaal terug. Wat een bijzondere plaat. Zo 'in your face' als het debuut vind ik de muziek al lang niet meer, wel is deze alsmaar bijzonderder en sfeervoller geworden. Meer ingetogen ook. Slechts sporadisch een opzweping, ondanks alles zijn alle nummers nog altijd zeer overtuigend en ontroerend.
Her Eyes Are Underneath the Ground heeft de eer dit album te beginnen, en het is gelijk wegsmelten geblazen. De instrumenten staan weer perfect in dienst van Hegarty en zijn piano, om met violen en cello op een beklemmende, ambient achtige manier het eerste nummer te eindigen. Wat een magistraal moment.
Epileypsy Is Dancing klinkt als een Antony zoals hij zich nog nooit heeft laten horen. Sprookjesachtig mooi en zelfs wel vrolijk, opbeurend. En dan bouwen ze ook nog eens naar een intens mooi eind, waarin de instrumenten en Antony's stem haast wel één lijken te worden. Hier zou ik wel een vreugdedansje voor willen doen.
One Dove blijft in de sprookjesachtige sfeer hangen, met op de achtergrond zeer subtiele akoestische gitaren, weer enkel in dienst van Antony en zijn zachte piano spel. Als dan nog drums het geheel krachtiger maakt, en later zelfs een saxofoon zich ermee gaat bemoeien, ook deze nog altijd subtiel en in dienst van Antony en zijn piano, is er inmiddels een sfeer en emotie ontstaan die een wereld voor me opent die ik als utopia zou bestempelen. Maar zo snel als dat dit prachtige oord voor me verscheen, zo abrupt verdwijnt deze door middel van een plotse onderbreking in de muziek. Ondanks dat, een van de hoogtepunten op deze plaat.
Kiss My Name is weer opvallend vreugdevol. Niet het meest bijzondere nummer op dit album, maar smullen is het wel weer. Vooral de drums zijn heerlijk, en als ik daar ook nog eens een dwarsfluit hoor zou ik zo weer een vreugdedansje maken.
Het titelnummer lijkt met de violen bijna een Von (als op Hvarf/Heim) achtige sfeer op te willen roepen, maar de akoestische gitaar wil een heel andere kant op. Eindelijk is daar dan ook eens een echt folky nummer te horen van dit gezelschap, en daar teken ik voor, altijd.
Na de eerste luisterbeurt wist ik het al, Another World is het mooiste nummer op dit album. Eentje die geen enkel woord of zin haast eer aan zou doen. Wat een sfeer, wat een kracht, en dat slechts met piano, en een instrument aan het eind waarvan ik de naam niet weet, en dat hoeft voor mij ook niet, want dat geeft dit nummer iets mysterieus en onsterfelijks mee. Als een soort geluid van een indianenstam, toen zij nog er nog waren en in vrede op hun land woonde. Dit is zo'n beetje het gevoel en het beeld dat dit nummer mij schetst.
Maar goed, hoe mooi dit ook is, we zijn er nog niet. Daylight and the Sun is ook een bijzonder mooi en intens nummer. Dit nummer bezit het toefje op de slagroom (dat spreekwoord ontgaat me even compleet, zal 'm wel niet zijn dit), de uitbarsting. Die miste deze plaat nog, en als die dan daar is, kippenvel. Zoals de titel mij ook doet vermoeden, als de zon die achter de donkere wolken vandaan komt en midden in je gezicht schijnt, wat een prachtig gevoel.
Aeon waardeer ik vooral vanwege de elektrische gitaar. Een instrument dat je eigenlijk niet zo vaak hoort in Antonys muziek (misschien zelfs wel voor de eerste keer hier?). Tesamen met Antonys stem weet dit nummer weer een onverslaanbare innerlijke kracht op te roepen. Geen twijfel meer, niet meer verdrinken in verdriet en pijn, maar staan voor wat hij is. Tenminste, zo voelt dit nummer voor mij aan.
Dust and Water doet wat Another World ook deed. Klein en fijn, zowel qua instrumentele bezetting en lengte, maar ondanks dat een van de hoogtepunten op deze plaat.
Rest ons Everglade. Een betere afsluiter kan deze plaat niet hebben. Lichte melancholiek, toch ook weer hoopvol, en sprookjesachtig. Dat laatste leek even compleet verdwenen (niet heel erg verder), maar toch mooi om aan het einde weer in volle glorie te horen met diverse blaasinstrumenten, meest prominent, en het mooist, de dwarsfluit.
2009 heeft nu al zijn nummer 1 album voor mij, zou ik bijna al willen zeggen. We hebben nog een heel jaar voor de boeg, maar dit overtreffen kan denk ik al bijna niet meer, tenzij de IJslanders ineens weer met een nieuw album op de proppen komen. Maar dat zal wel niet, misschien over drie jaar weer iets uit dat koude oord. Hoe dan ook nu al in ieder geval 4,5* voor deze prachtige schijf. Ik sluit de volle laag en zelfs een top10 notering hiervoor niet uit.