U2 - The Joshua Tree (1987)

4,11 (2056)
2056 stemmen

Ierland
Label: Island

1. Where the Streets Have No Name (5:37)
  2. I Still Haven't Found What I'm Looking For (4:37)
  3. With or Without You (4:56)
  4. Bullet the Blue Sky (4:32)
  5. Running to Stand Still (4:18)
  6. Red Hill Mining Town (4:52)
  7. In God's Country (2:57)
  8. Trip Through Your Wires (3:32)
  9. One Tree Hill (5:23)
  10. Exit (4:13)
  11. Mothers of the Disappeared (5:14)
  12. Luminous Times (Hold on to Love) * (4:34)
  13. Walk to the Water * (4:49)
  14. Spanish Eyes * (3:16)
  15. Deep in the Heart * (4:31)
  16. Silver and Gold * (4:37)
  17. Sweetest Thing * (3:04)
  18. Race Against Time * (4:02)
  19. Where the Streets Have No Name * (4:50)
  20. Silver and Gold (Sun City) * (4:42)
  21. Beautiful Ghost / Introduction to Songs of Experience * (3:56)
  22. Wave of Sorrow (Birdland) * (4:06)
  23. Desert of Our Love * (4:58)
  24. Rise Up * (4:08)
  25. Drunk Chicken / America * (1:31)
avatar van Hakuna
Dit album hoorde ik (tegen wil en dank in) voor het eerst in 1987 toen ik op kamers woonde een medebewoner die elektronica hobbyist was deed altijd in de nachtelijke uren ''speakers testen'' die hij overdags zelf gebouwd had en elke keer hoorde (en voelde) ik lage bass frequenties als ik in bed lag die toch wel bekend en zelfs ''aangenaam'' in mijn oren klonken, zelfs om 3 uur in de nacht. Toen ik hem de dag erop vroeg welke muziek dat dit was antwoordde hij dat het U2 was met Joshua tree. Voor mij reden om ook deze plaat te kopen en later op CD. Het is vooral het duistere donkere en diepe geluid dat dit U2 album anders maakt dan de nogal ''rockerig'' klinkende voorgangers (die overigens net zo goed zijn).
Op CD heb ik dit album door de jaren heen in verschillende versies gehad, maar uiteindelijk heb ik de eerste UK CD persing gevonden zoals die in 1987 voor het eerst werd uitgebracht Het gaat om een zg ''gold plated'' CD uitgebracht op het Island label made in UK met catalogusnummer CID U2 6 en matrixnummer CID U2 6 132951 01. Vooral aan het laatste gedeelte van het matrixnummer dat eindigt met 01 is voor de kenners te zien dat het om de eerste mastering gaat die nog het beste geluid geeft tov latere re-pressings.

Score 4,5

avatar van hoolie55
Na lange tijd weer eens opgezet en mijn score blijft uiteraard onveranderd: 5 sterren.
Wat een knettergoed album blijft dit toch. Er staat gewoon geen enkel slecht nummer op. Zelfs alleen maar goede nummers. War ik voorheen kant B wat minder vond, is dat nu misschien wel de meest interessante kant geworden. Hoewel Running to stand still wel het ultieme hoogtepunt van dit album blijft voor mij.

30 jaar later heb ik hem toch in het rijtje gevoegt van de 30 platen all time.... Nu met een fantastische her- persing. Blijft hij eindelijk zijn rondjes weer draaien, laat de winter maar komen.
Klassieker weer ontdekt. I Still haven't found...again. Wat een plaat en wat een band.

avatar van jurado
Mar69 schreef:
I Still haven't found...again. Wat een plaat en wat een band.

avatar van Johnny Marr
Exit blijft het ultieme hoogtepunt van deze plaat. Die drums. Kippenvel.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Toen de plaat uitkwam hoorde dat nummer absoluut niet tot mijn favorieten, ondertussen wel.
Wat heet!, een van de beste nummers gemaakt door dit Ierse gezelschap.

avatar van Korreltje Zout
Leuk interview van onze Edge over hun Joshua Tree tour en het nieuwe album. Dankzij de verkiezing van mofo Trump gaan ze weer sleutelen aan het album.

avatar van vielip
Zeker een leuk interview!

avatar van ArthurDZ
Berichten verplaatst naar U2, ging inderdaad al te lang niet meer over het album.

avatar van teus
ArthurDZ schreef:

Heel juist
Begon me al wat te irriteren
U2 is een van de grootste bands ooit ,mede door dit wereldalbum!... The Joshua Tree...klasse !

Zo kaarten binnen voor concert in Brussel

energie en zin vergaren om te beluisteren
Maar ze gaan dit jaar voor save om met hun (in mijn ogen) beste plaat
op tournee te gaan

Nee echt niet.

Dit is het LP topic, niet het concert topic.

Goed lezen !

avatar van ArthurDZ
Inderdaad. Vanaf nu alle berichten over de aanstaande Joshua Tree-tour graag hier U2 - MusicMeter.nl plaatsen.

avatar van Lamontagne
aha oh excuses was een tijdje afwezig!

kzal alles verplaatsen

avatar van Heer Hendrik
Zeker een fantastisch album met een geweldige opener. Zelden zo'n song gehoord die je in het begin bij de hand neemt om een (on)bekende deur te openen naar een ruimte die magisch is. Telkens als we een kamer in gaan komt er weer een extra toevoeging bij in deze song. Totdat we in de ruimte komen waar de band staat te spelen en je meeneemt in hun verhaal. Zodra dit nummer zijn einde nadert,komt de begeleider weer naar je toe en wijst je vriendelijk de achterdeur. Zodra je deze deur uit bent wordt je netjes uitgezwaaid en voor dat je het beseft vergeet je eigenlijk om nog een keer achterom te kijken waar je nu eigenlijk net was... Te laat want het nummer is reeds afgelopen en laat je achter in een wijk waar de straten inderdaad geen naam hebben......

avatar van meneer
Vandaag dus 30 jaar oud - ik ben nog naar het concert geweest in 1987 in De Kuip. Volgens mij kwam Bono toen op met een "Good Evening Amsterdam !!" . Fout.....

Hieronder een zeer goede, diepgaande Nederlandstalige bespreking van een zeer goed album.

The Joshua Tree

meneer schreef:

Daar wilde ik ook heen, maar als 17-jarige ging het geld naar Prince in De Galgenwaard. Ik weet nog wel dat ik een vakantiebaantje had in Rotterdam en toen ik op het station aankwam om terug naar huis te gaan kwamen de U2 fans aan. Massaal zongen ze 'we gaan naar U2' om vervolgens over te stappen op de trein naar het stadion. Wat was ik jaloers op ze (zie ook mijn mening bij dit album).

Dertig jaar staat de lp al in mijn kast (later ook op cd gekocht). Nog steeds behorend tot mijn favoriete platen aller tijden. Mooie reden het vandaag weer te draaien.

avatar van VanDeGriend
Dan is het vandaag dus 30 jaar geleden dat ik mn eerste cd kocht

avatar van Bongo Fury
Ik herinner me nog dat er bij diverse VVV's (in het pre-internet tijdperk de plaats waar de voorverkoop van de kaarten was) vechtpartijen uitbraken in de wachtrijen, zo gewild waren de kaarten.... Dit leidde ertoe dat bij de eerstvolgende tour (Love Comes To Town Tour with BB King) enkel kaarten werden verkocht via een soort "verloting". Je moest toen een kaartje sturen en kreeg daarna bericht of je kaarten "kon" kopen. De concerten zouden plaats vinden in de RAI, maar werden vanwege stemporblemen van Bono verplaatst naar een later tijdstip in AHOY.... (waar ik dan weer bij mocht zijn).
By the Way, gisteren zijn weer reissues aangekondigd. Ik heb de vorige box nog, die van 2007. De nieuwe ruikt een beetje naar geldklopperij, de tracklist van de 2e cd ( is nagenoeg gelijk en er zijn twee cd's toegevoegd, eentje met een live concert, eentje met wat remixen. en dat voor de somma van minimaal € 100,--. (Ik heb de vorige box met 2 cd's en een dvd € 10,-- betaald......)

avatar van Tony
VanDeGriend schreef:
Dan is het vandaag dus 30 jaar geleden dat ik mn eerste cd kocht

Daar hebben we het mijlpalen forum voor...

avatar van Jake Bugg
Magistraal album dat ik onlangs op vinyl heb gekocht.
Geen enkel nummer steekt me tegen op dit album en daarom nu ook de volle 5*

avatar van pmac
Heb destijds veel forumleden het bloed onder hun nagels vandaan gehaald om serieuze kritiek te geven op de lp. Misschien in licht van vrij persoonlijk haatberichten deze iets te laag gewaardeerd.
Er staan prima nummers op. Bij deze verhoogd naar 3 waarbij ik nog steeds van mening ben dat de plaat een hype is van zichzelf te serieus nemende wereldverbeteraars met Bullet the blue sky als tenenkrommend dieptepunt. Verder prima tot goede nummers. Veel plezier met de concerten in de Red zone Hotzone Goldzone.

avatar van goldendream
@ pmac ...
Ik deelde al je mening bij een album van Steve Hackett en doe dat hier ook. Ik ben net iets positiever met 3.5 sterren. Een album dat ook voor mij veel te veel opgehemeld is, waarvan de bandleden niet vrij te spreken zijn van zelfzekere arrogantie.
Toch veel positieve zaken, want veel songs zijn sterk en de extra's op de deluxeversies zijn niet minderwaardig.

avatar van devel-hunt
pmac schreef:

Dat van ' zichzelf te serieus nemende wereldverbeteraars' argument rondom U2 begint na 32 jaar een beetje cliché en vervelend te worden, of niet soms? Uiteindelijk gaat het om de muziek, en ach..is het echt zo verkeerd om je bekendheid in te zetten om misstanden aan de kaak te stellen. Ze bereiken sinds 1984 een groter publiek dan menig Amerikaanse president, die gaan en komen terwijl U2 er nog steeds is. Dat soms wat aanstellerige van Bono, is ook een beetje show, feitelijk in dezelfde hoek te plaatsen als de nichterige kleine kontje zwaaiende Jagger maniertjes, it's all showbizz.

U2 w. Mick Jagger - Stuck in a Moment - Madison Square Garden, NYC - 2009/10/29&30 - YouTube

avatar van pmac

okay maar Bono's performance is ook navenant terugkerend. Laten we het er gewoon ophouden dat het een prima plaat is. Iedereen blij toch?

avatar van Johnny Marr
Laten we het er gewoon ophouden dat het een prima plaat is. Iedereen blij toch?

Een 3* is voor mij maar een middelmatige plaat...

avatar van vielip
devel-hunt schreef:

Bijna net zo'n cliché en vervelend (voor sommigen dan) om dit album een top plaat te noemen inderdaad!

avatar van Running On Empty
Hun aller aller aller aller allerbeste plaat.